Врсте прикључака: конектори, тип инсталације и додатне функције

Упркос постојању заједничких глобалних стандарда, они су далеко од тога да се често користе у различитим земљама, што се мора узети у обзир, на пример, када путујете на службена путовања. Уобичајене очи утичница које су уобичајене у ЦИС и деловима европских држава не могу се користити за пуњење телефона или повезивање лаптопа који се испоручује из САД-а или Јапана. Осим тога, чак и ако изаберете утичницу на домаћем тржишту, онда за разне задатке, обезбеђени уређаји са њиховим конекторима и функционалност.

Општи детаљи и конструктивне разлике у различитим земљама

Закони електротехнике раде свуда - на земљи, под водом или месецима, тако да је принцип уређаја увек и свуда исти, без обзира на то која се утичница користи за врсту и сврху. Његов главни задатак је да обезбеди једноставно повезивање и искључење уређаја са стационарне електричне мреже. Као резултат, елементи и материјали ће бити свугдје исти, али ће главна разлика бити у њиховој форми, која се повијесно користи у различитим земљама.

Главне врсте утичница које се користе у различитим земљама:

 • А - Съединениа Америка и Апониа - втулки за 110 волти.
 • Б - исти тип А, само са контактом за уземљење.
 • Ц - За рад у 220 Волт и 50 Хертз мрежама. Дистрибуира се у земљама ЗНД-а и бројним европским државама.
 • Д - британске утичнице. Готово исти се користе у Јужној Африци.
 • Е - Француска верзија прикључка типа Ц, али саконтакт за уземљење.
 • Ф - немачка верзија типа Ц за уземљење
 • Г - Још један стандард из Британије.
 • Х - Стандард у Израелу.
 • И - Уређаји инсталирани у Аустралији.
 • Ј - Швајцарски излазни конектор.
 • К - данска варијанта утичнице типа Ц за уземљење.
 • Л - италијанска једноставност и функционалност.

Овај видео детаљно описује посебности електричних мрежа и посебно утичница у различитим земљама свијета:

Од којих су делови за сакупљање

Горе наведени уређаји показују да све врсте кућних утичница, упркос различитој изведби, имају заједничку структуру. Дизајн стандардног прикључка укључује два главна конектора за фазни и нулти, а ако модел узима у обзир присуство тла, онда ће контакти бити три. У складу с тим, ако се напон и струја која је доведена до ње уклопи у уређај, онда ако је адаптер присутан, он ће радити.

Утичница, без обзира на њен тип, тип и карактеристике, укључује следеће елементе:

 • База од диелектрика - керамика или пластика. Керамичка подлога може издржати екстремне температуре, у случају прегријавања контаката, али и крхке. У подножју се налазе гнезда седишта за контакте, механизам за причвршћивање и рупе у навоју за причвршћивање поклопца.
 • Механизам за монтажу. У унутрашњим утичницама налази се одстојник шапе, ау вањским само отворима на дну - за вијке.
 • Основни контакти - за фазу и нулу. И део који их покриваконтакти утикача могу бити додатно оптерећени опругом, тако да је судар гушћи. Поред тога, постоји сидро за жицу.
 • Контакт за уземљење није обавезна компонента, али је у већини уређаја то.
 • Пластични поклопац - затвара проводне елементе и штити их од продора прашине и воде. Може се састојати од два дијела - декоративна и причврсна.

Ово су уобичајени делови који су доступни у свим продајним местима, али постоје и уређаји са додатним карактеристикама на тржишту на којима ће ова листа бити шира.

Разлике по врсти инсталације

Према овом критеријуму, врсте електричних утичница су подељене у две главне категорије: унутрашње и спољашње.

Најчешће се користи први тип уређаја, упркос неким потешкоћама везаним за њихову уградњу - инсталација се одвија у зиду, за који је потребно одрезати рупу за утичницу и жлијеб за жицу која ће за њу бити прикладна. Ови недостаци се преклапају са несумњивим предностима у погледу естетике и заштите од пожара - тешко је рећи да се спотакне о жице, рискирајући их да се покваре, а ако дође до изненадног кратког споја, онда то није застрашујуће на дебљим зидовима.

Типови утичница на отвореном простору најчешће се користе, ако је потребно, за постављање привременог ожичења или у дрвеним кућама, гдје је уградња унутрашње инсталације подложна врло строгим ограничењима и практично није примјењива. Такође, спољна метода често прикључује утичнице које су велике.

Спецификације - Снага иутичнице за домаћинство

\ т

Широм света користе се само две стандардне АЦ фреквенције - 50 и 60 Хз. Ове вриједности апсолутно нису важне за саме утичнице - само количина текућих губитака овиси о њима када се превози на велике удаљености.

Стандарди напона су такође мало - 100, 110, 115, 120, 127, 220, 230 и 240 волти. С обзиром да су толеранције +/- 10%, може се претпоставити да су главни стандарди два - 127 и 220 волти.

Много више пажње треба посветити чињеници да постоје утичнице на снази струје, чији су контакти израчунати - у модерним кућним апаратима то је 10 и 16 ампера. Ако је, међутим, потребно повезати уређај, дизајниран за велике струје, онда је потребно инсталирати утичницу за то - обично су дизајнирани за 32А. Основна разлика између њих је дебљина контаката, што резултира великом површином њиховог судара.

Врсте одредишта

Ако су се на почетку утичнице користиле искључиво за напајање електричних уређаја из мреже, онда је са повећањем броја жица у просјечној згради било потребно сакрити неке од њих у кабловским каналима и извући закључке. Као резултат тога, појавили су се нови типови утичница, који су постали закључци антенских жица за телевизор, каблова за Интернет прикључак компјутера, радио и фиксних телефона. Недавно су инсталирани и излазни терминали на које можете прикључити звучнике из аудио система и УСБ кабл за пуњење телефона.

Без обзира на свекористи се утичница, њене главне компоненте остају исте - подножје, механизам за причвршћивање, контакте и изолациони (дјеломично декоративни) поклопац.

Додатне функције

Када се реше хитна питања, почињу да уживају - ове врсте продајних места су врхунски уређаји са додатном функционалношћу, што вам омогућава да побољшате услове њиховог рада.

 • Заштитне завесе. На првом мјесту су дизајнирани да спријече дјечје биједе с противованииа у утичнице нокте и друге предмете. Осим тога, спречава улазак прашине и крхотина.
 • Заштита од влаге. Кућиште је конструисано тако да течност не може да цури у уређају. У зависности од класе заштите, такви уређаји могу да издрже директно ударе прскања или чак потапање под водом на дубини од око једног метра.
 • Продужна виљушка. Ако често уметнете и извадите утикач у утичницу, увијек је благо помакнут механизам унутар зида, што на крају доводи до његовог пада. Дугме клипа се гура према зиду, што вам омогућава да заборавите на овај проблем.
 • Позадинско осветљење. За оне који у вечерњим сатима или ноћу често стављају на пуњење телефоне или укључују друге уређаје, али не желе укључити главно освјетљење.
 • Са уграђеним РЦД-ом (заштитни уређај за искључивање). Користи се ако се, из било којег разлога, таква заштита не може инсталирати у близини улазног аутомата, или постоји бојазан да неће радити.
 • Са појединачним бројачем. Такав уређај омогућава реал-тимеОбратите пажњу на то која снага развија мрежни уређај. Поред дигиталне сигнализације, постоји и додатна индикација боје која омогућава визуелно одређивање степена оптерећења на контактима утичнице.
 • Са уграђеним тајмером. Омогућава вам да онемогућите или омогућите уређај повезан са мрежом у одређено време (или кроз тражени интервал).
 • Уграђени УСБ излаз. Када пуните телефон, немојте га позајмљивати.

као резултат

Без обзира на то како се излаз налази, његове главне компоненте су увијек исте. Због тога, када путујете у друге земље, често је могуће користити (или направити) адаптер за пуњење мобилног телефона или лаптопа. Међутим, прије тога је потребно сазнати што је земља усвојила стандард за фреквенцију и напон електричне струје.