Врсте и карактеристике лампе за уличну и кућну расвету

Осветљење улица већ дуго није престало да буде чудо за становника. Фењери постављени на стубовима, надвожњацима и јарболима постали су неопходност за побољшање видљивости на улици и увече. Али ако се иста врста лампе поново користи, данас су уређаји за осветљење упадљиви по разноликости врста и широким могућностима.

Примена нових технологија у производњи проширила је границе могућности. Фокусирањем на дате карактеристике сада се могу опремити путеви и тротоари, као и осветљење за уградњу фонтана, скулптура, фасада зграда и билборда.

разноврсност модела

Ограничени избори већ су дали предност разноврсним материјалима који се користе за уличну расвету. Тренутно, то могу бити опције као што су челик, пластика, стакло, ковање, као и све врсте комбинација ових опција. Уживајте у стилским решењима савремених извора светлости. На полицама продавница можете пронаћи оригиналне производе направљене у хигх-тецх стилу, модерне, барокне, класичне.

Типови и карактеристике лампе

1. Жаруље са жарном нити. Радити на принципу загревања волфрамове нити у инертном гасу до високе температуре. Производи се одликују високом топлотном снагом и снагом, али се сматрају постојећим уређајима који троше енергију. Различите сијалице са жарном нити су халогени уређаји. Присуство пара халогених (пуферних гасова) се повећававек до 4 пута. Када се користи у уличном расветом, халогене светиљке често су у центру пажње.2. Флуоресцент. Повољно са највећим сијалице излаз светлости и дугог живота (рад до 10 пута дуже). Балластс (електронски модела) је модерна индустрија која може да ради без треперења и ефекта буке. Принцип рада сијалица је интеракција са живином паром и струја, која је узрок ултравиолетног зрачења.Користећи фосфор покрива унутрашње површине уређаја, ултравиолетно светло се апсорбује, стварајући сјај. Нијанса светло варира у зависности од састава тренутног покрића. Када опремање улично осветљење лампе користи висок притисак. модели ниског притиска се препоручују за употребу у кућним баштама. Тренутно, флуоресцентне лампе сматра најпоузданији и економичан начин осветљења.

3. Дисцхарге. Приликом креирања оваквих уређајима помоћу водоник, природни гас, метан или етилен. Процес сагоревања се формира електрично пражњење. Ови производи су високог излаз светлости и може се користити за украсних предмета. Животни век до 20 000 сати. Тренутно доступне лаик натријума, металне халогене и живине врсте ХИД лампи.4. Металохалохенови. Као неку врсту гасним лампама које садрже производеспецијални халидни адитиви. Такав уређај омогућава употребу сијалица за осветљавање великих уличних простора, као и за избор оптималних спектралних карактеристика. Металхалогене лампе су одлично решење за архитектонско, сценско и спортско осветљење.Најтраженије лампе овог типа су модели монокока, чија снага може досећи и до 2.000 В. Подједнако популарни софитички аналози сматрају се снагом до 150 В. Потражња за уређајима је посљедица могућности примања свјетла, што је могуће ближе соларној енергији (без плавог сјаја).

5. Натријум. Производи раде на принципу интеракције натријеве паре која формира плински испуст. Процес производње подразумева употребу специјалних боросиликатних сијалица. Њихова употреба помаже у заштити уређаја од ефеката температура и ствара оптималне услове за рад у било које доба године. Модели имају ниске спектралне карактеристике и могу се користити само за уличну расвету. Ксенон. Лампе овог типа функционишу тако што стварају електрични лук између две електроде које се налазе у запечаћеној бочици. Као инертни плин могу се користити парни метали, као и соли натријума и живе. Спектар зрачења ксенонских лампи зависи од елемената који чине дизајн, температуру и притисак.
7. Меркур Уређаји раде на основу едукације пражњења у паровима живе. Међутим, најраширенија је употреба лековапонекад се користи за осветљавање улице. Такође, производи ове врсте могу се користити у пољопривреди и индустрији. За наведене категорије најбоља опција се сматра лампама специјалне намене. Што се тиче уличног осветљења, за то су погодни уређаји опште намене.Главни недостаци живиних сијалица могу се назвати високим притиском током рада и присуством штетних испарења живе у свом саставу. Предност употребе апарата је исплативост осветљавања великих површина.

8. Индукција. Производи овог типа односе се на уређаје за пражњење гаса. Принцип деловања неелектродне сијалице је формирање плазме током јонизације инертног гаса високофреквентним магнетним пољем. Рад уређаја обезбеђен је индуктивним калемом, који се налази поред гасног цилиндра лампе. Одсуство директног контакта између плазме и електрода доводи до повећања животног века производа, као и веће стабилности параметара производа.9. ЛЕД. Сијалице овог типа су врх вештачког светла. Имају малу потрошњу енергије, високи животни век и потпуну еколошку безбедност. Стручњаци кажу да ће у наредној деценији ЛЕД свјетиљке потпуно замијенити изворе свјетлости, плина и флуоресцентне свјетлости са тржишта.Постоји још једна врста расвете за улицу, која је доказала не само његову ефикасност, већ и практичност. Соларне лампе су истакнуте у посебној класи, препознате као једнанајбоља рјешења за освјетљавање сусједних подручја и улично освјетљење великих размјера.

Уређаји овог типа су прилично погодни као алтернатива свим горе наведеним типовима лампи. Структурне карактеристике модела дају могућност да се простор покрије без потребе за електричном енергијом. У цивилизованим земљама, сунчеве сијалице све више замењују ранији аналози за осветљавање паркова, тргова, улица и прилазних путева.