Врсте хидроизолационих фолија за различите животне ситуације - Топлотна изолација, звучна изолација, хидроизолација

Хидроизолациони филм је материјал који се користи за заштиту конструкције од падавина, кондензације и високе влажности. Његова заштитна својства позитивно утичу на животни век зграде и све њене елементе. Овим материјалом чува се унутрашња декорација зидова и плафона зграде.

врсте

У грађевинарству се користе различите врсте хидроизолација. Оне укључују:

 • Стандардна фолија за хидроизолацију.Најчешће је направљен од полиетилена. Пружа заштиту од паре и хидраулике. Користи се у саунама, купатилима, базенима, купатилима и другим областима којима је потребна заштита. Такође, полиетиленска фолија за хидроизолацију се користи приликом стварања топлог пода.
 • Антиоксидант. Овакви паропропусни премази имају једну особину. Њихова композиција укључује апсорбујући слој и хидрофобно прскање. Захваљујући томе, водена пара се гура преко крова. Користи кондензацију која се може појавити на унутрашњој страни профилисане плоче, поцинковане или металне плочице. Монтира се између завршне обраде и гријача. Често се користи за скривање неприпремљеног крова.
 • Дифузно.Од полипропилена. Има комплексну структуру која вам омогућава да ослободите сву влагу напољу. У овом случају, пара не пролази кроз течност. Полипропиленска фолија за хидроизолацију без проблема је растегнута, што јој омогућава да покрије цијелу површину. Потребна је његова инсталацијаоставити мали ваздушни слој између површине и изолатора. Ако се то не уради, микропоре ће бити потпуно блокиране, што ће разбити паропропусност. Када се правилно постави, филм димензија 100к100 центиметара може проћи до једног литра течности. Да би се осигурала природна измјена паре ово је довољно.
 • Супердифузија.Лишени свих недостатака дифузионих филмова. Монтиран је на заштићену површину или грејач. У том случају није потребно бринути се о вентилацијском размаку. Овај премаз има унутрашњу и спољашњу површину. Током инсталације, спољашњост треба да буде усмерена ка циљу, а унутрашњост - да се одупре зиду или грејању.
 • Псеудо-дифузија.Користи се у грађевинарству не тако често од других. То је због чињенице да пропушта само 300 грама влаге дневно кроз површину од 100к100 центиметара. Да би се осигурала природна вентилација, то није довољно.

Предности и недостаци

Као и сваки други материјал, хидроизолациони филм има своје предности и недостатке.Предности овог материјала укључују:

 • Висока снага. Има отпорност на снијег и оптерећења вјетром, суочава се с механичким оштећењима приликом уградње крова. Захваљујући овој поузданости, материјал се користи чак и зими када пада велика количина снега.
 • Отпорност на ултраљубичасто зрачење. Она се може сигурно носити са сунчевим зрачењем. Истовремено, она чак и не губи снагу. Сунце је филм заХидроизолација може трајати неколико мјесеци. Тек тада ће почети постепено пропадати. Производи водећих произвођача могу да носе зрачење још мало дуже.
 • Отпорност на воду. Материјал се лако носи са статичким оптерећењем, чак и под утицајем воде. Многи произвођачи филмова су подвргнути тесту на кишу, током којег се провјерава стабилност филма за капи. Тестирање се врши и уз помоћ воденог ступца, али то не дозвољава провјеру свих хидроизолацијских карактеристика премаза.
 • Термичка стабилност. Под продуженим утицајем варијабилних температура материјал не стаје. Отпорност на промене и повишене температуре постиже се специјалним адитивима са сировинама које се користе у производњи.
 • паропропусност. Он описује способност материјала да пролази парама кроз дифузију. Већина филмских модела је у стању да обезбеди природну измену паре у просторији.
 • Ниска цена. Купите водоотпорну фолију по приступачној цијени.

Постоје различити материјали који захтевају посебан отвор за вентилацију. У овом случају, трошак употребе филма се повећава, јер се празнина прави уз помоћ додатне мреже.

Недостаци овог материјала су много мањи од користи. Оне укључују:

 • Проблеми у стварању крова комплексног облика крова. У овом случају, уз њихову помоћ, пролаз за проток ваздуха је прилично компликован. То доводи до чињенице да сагријач не пропушта влажан зрак. Акумулација влаге изазива стварање плијесни и гљивица.
 • Сложеност инсталације. Понекад морате створити мањи отвор за вентилацију, што знатно отежава процес инсталације.

Сцопе

Хидроизолациони филм се често користи приликом изградње викендица, дрвених колиба, кућа и купатила. Такође, хидроизолација темеља је широко распрострањена.

хидроизолација подрума

У овом случају, филм за хидроизолацију темеља обавља неколико функција одједном:

 • Главни хидроизолациони слој. Да бисте то урадили, користите дифузионе филмове који не дозвољавају пролаз влаге.
 • Помоћни слој хидроизолације. Ствара се помоћу полиетилена. Водоотпорна фолија за темељ се поставља између естриха и изолације или између главне хидроизолације и тла. У неким случајевима се ставља под бетон. Полиетилен се користи као главна хидроизолација, јер има отпорност на оштре промјене температуре и високе влажности.

хидроизолација пода

Хидроизолација се користи за заштиту пода од водене паре. Користи се у приватним кућама и становима. Хидроизолациона фолија за под ствара посебан премаз који штити кошуљицу од влаге и паре која долази од подних плоча.

Материјал је окомит. За већу поузданост, заварује се помоћу конструкционог сушила за косу. Филм за хидроизолацију подасложен у једном слоју. Након тога се прави кравата и ојачање пода. Када се површина потпуно смрзне, исјечене су водонепропусне фолије.

хидроизолација крова

Ако не водите рачуна о хидроизолацији крова, то ће довести до његовог протока. Повећана влажност убрзава процес корозије метала, а кров се много брже сруши. За хидроизолацију крова користите посебан филм. Налази се испод крова. Ово обезбеђује добар ниво вентилације у покривеном колачу. Хидроизолација се користи за изоловани и не изоловани кров.

Материјал је причвршћен на роговима. У том случају не би требало да додирује грејач. Између њега и гријача би требао бити мали размак мањи од једног и пол метра. Одозго су згрчене посебне шине и решетке. Хидроизолација не би требало да буде лагана.

Неопходно је поставити хидроизолацију тако да филм покрива забат и греду завеса. У овом случају, доња мрежа је причвршћена за завјесу.

Избор хидроизолационог филма

Хидроизолациони материјал мора задовољити одређене критеријуме.Приликом одабира филма, уверите се да има следеће особине:

 • Отпорност на температурне промене. Мора да издржи варијације температуре у опсегу од -35 до +80 степени.
 • Дуг век трајања. Период рада одређује произвођач. Информације о трајању операције можете прочитати на амбалажи филма. Ако таквих информација нема, онда би то требало битиОдмах одјавите. Препоручује се куповина материјала од познатих произвођача, јер они производе висококвалитетне производе. Једна од најпоузданијих су фолије за вишеслојну хидроизолацију. Имају компоненте за ојачавање које повећавају вијек трајања материјала.
 • Присуство антиоксидативних својстава. Неопходно је да се филм користи заједно са металним кровом. Антиоксидативни материјал има посебан целулозни слој који држи и упија много влаге. Ово ствара повољне услове током ветровитог времена и високих температура ваздуха.
 • Еластичност. Материјал са повећаном еластичношћу не ломи се чак ни под утјецајем јаког вјетра или воде.

Карактеристике монтаже

Да би се створила квалитетна хидроизолација, потребно је прочитати препоруке за његову инсталацију.Постоје одређене карактеристике монтирања водоотпорног филма:

 • Антиоксидативни филм се инсталира само у сухом времену. У том случају треба да буде постављен тако да адсорбована површина буде усмерена ка грејачу. Препоручује се употреба поцинчаних чавала за причвршћивање материјала.
 • Супердифузиони филмови се причвршћују без зазора на заштићеној површини. Дифузно би требало причврстити с размаком. Приликом уградње користите ексер са широким поклопцем мотора.
 • Парна брана се слаже заједно са грејачем. Може се монтирати са траком или посебним љепилом. Између ваљака које су вам потребненаправити преклапање од најмање десет центиметара.

закључак

У конструкцији хидроизолациони филм је неопходан материјал. Помоћу њега можете заштитити од влаге одвојене елементе зграде, као кров, под, плафон, зид. Лако се инсталира и може се купити по приступачној цијени.