Врсте браве за врата: које су врсте затварача

Једна од најчешћих врста злочина је крађа станова. Из тог разлога сваки домаћин настоји максимизирати свој дом и имовину у њему од криминалног задирања инсталирањем металних улазних врата. Али чак и најснажнија врата не гарантују безбедност без инсталирања поуздане браве. Врсте браве, које су постављене за улазна врата, у великој мјери одређују практичност и сигурност њихове даљње експлоатације.

Принцип избора браве

Приликом одабира браве за улазна врата, морају се поштовати следећа разматрања:

 • Боље је купити један добар дворац него два лоша;
 • Пар поузданих брава - увек боље од једног;
 • Дворац лошег квалитета може изазвати проблеме у отварању врата власнику куће;
 • Најбоље је истовремено инсталирати браве различитих типова (полуга и цилиндар).

Ако се придржавате ових једноставних правила, онда можете учинити ваш дом готово неосвојивим за нападе уљеза, сачувати вашу имовину и спасити живце себе и чланове своје породице.

типови браве

По типу механизма за затварање постоје следећи типови браве:

 • Полуга - мортисе или ектернал;
 • цилиндар - изнад главе или утикача;
 • Смеарлоцкс.

Сваку од ових врста карактеришу предности и недостаци, а избор дворца не зависи не само од његове поузданости и отпорности на хакирање, већ и од личних предности и финансијских могућности власника дома.

усисне браве

Браве овог типа се разматрајунајпоузданији, који су препознали власници станова, и стручњаци који инсталирају врата, и сами криминалци.

Популарност рукохвата је углавном због специфичности и поузданости њихових механизама. Неке браве типа полуге се такође називају "сигурним", јер се често користе у банкама и другим финансијским организацијама, у кабинетима за чување.

Уређај

Поузданост браве на полугама одређена је бројем уграђених "ручки" - специјалних делова, закључавањем браве на крају кључа. Што је већи број постављених полуга, то је дворац сигурнији.

По правилу, максимална гаранција поузданости при покушају разбијања врата конвенционалним ормарићем даје браву од најмање 6-8 руковања.

Недостаци ручних браве

Прије свега, недостаци би требали укључивати прилично велику величину дворца, али када купујете, увијек можете добити савјет од продаваца који ће одабрати браву у складу с величином врата.

Због великих димензија, кључеви за ручке се такође могу похвалити малом величином. Имају много жљебова који могу оштетити одјећу када се носе у џеповима. Али овај недостатак се лако отклања куповином специјалног поклопца за кључеве, такозваног "кључа".

Још један недостатак је ширина запорног зазора, који се лако може пробити помоћу краткоспојника, фомка или другог алата за хакерисање снаге. Наравно, већина браве је типа полугаопремљени посебним механизмима, ако нису заштићени, онда барем компликују процес хаковања, на пример:

 • Погрешни жљебови у соувалдима;
 • Заштита од лома снаге;
 • Систем за идентификацију оригиналних тастера и притисака на тастере.

цилиндарске браве

Браве цилиндара, упркос очигледној једноставности дизајна, могу постати прилично озбиљна препрека за крекер и поуздана заштита од неовлашћеног приступа кући.

Браве овог типа су подељене на мртвачке и надземне.

Уређај

Дизајн дворца је механизам који се састоји од цилиндра, ларве ("језгра") и механизма полуге, који дозвољава да се сматра поузданом.

Такве браве могу бити једностране или двостране, као и једноструке или двостране.

инсталационе карактеристике

Уградња цилиндричне браве почиње бушењем у вратима посебног отвора за уметање у механизам за закључавање. Важно је знати да ларва мора бити покривена челичним лимом како би се искључила његова пројекција изнад површине крила врата за више од 2-3 мм, што значајно смањује вјероватноћу његовог постављања и увијања при покушају ломљења.

У исто време, вероватно је да ће језгро бити избушено и избачено. За такве случајеве предвиђена је посебна плоча - оклопна подлога, која се поставља с вањске стране крила врата и покрива вањски дио браве.

Одличноособина добрих и поузданих брава је израда језгра висококвалитетног и издржљивог метала.

Лоцкс витх рецодинг

Посебно треба поменути кодиране браве на вратима, које могу бити у облику полуге и цилиндричних типова.

Ако се кључ изгуби, не треба потпуно променити блокирану браву која се може рециклирати. Комплет се испоручује са специјалним Л-кључем, којим се механизам транскрибује. Код за закључавање са овим алатом је потпуно отказан, а нови је подешен са додатним сетом тастера, такође долази са бравом.

Интелигентне браве - паметни телефони

Овај тип брава се разликује од осталих, осим механичког дијела, постоји и један електронски. Размазивање може бити два типа - мортисе и ектернал.

Принцип паметног телефона је следећи. У дизајну браве дигиталног дисплеја (врло сличног интеркому) постављени су бројеви од 0 до 9, а сама бравица је кодирана уношењем и памћењем одређене комбинације.

Увођење ваљане комбинације цифара не значи отварање врата - плус цела потреба за физичким кључем. Ако се унесе погрешна комбинација, физички кључ сада неће отворити врата. Након пражњења батерије која се налази у брави, врата се могу отворити једним физичким кључем.

У скупљим и ултра-модерним моделима смарт-браве, системима препознавања отисака прстију власника или његовихна мрежници ока, могуће је отворити врата помоћу посебне магнетне картице и тако даље.

Паметне телефоне карактерише висока функционалност и поузданост у комбинацији са високим трошковима, па самим тим многи власници једноставно нису џепни.

Врсте браве за уградњу

На месту монтаже браве се деле на лажне и мортисе.

Брава

Најчешћа су брава за врата. Начин уградње таквих брава је јасан из самог назива - они се забијају у врата, тако да при избору треба узети у обзир ширину крила врата и димензије браве на вратима закључавања предвиђених конструкцијом.

Правилном инсталацијом, правилном бригом и пажљивим руковањем, карактеристична брава може трајати дуго времена и пружити поуздану заштиту становања од криминалних задирања.

браве изнад главе

Другим речима, такве браве су још увек затворене због својих геометријских облика. Блокада је постављена на крило врата или (у неким случајевима) уметнута у посебно направљени жлеб за ту сврху. Већина браве се инсталира у паровима са жљебовима и служи као додатна мера заштите.

Многи сматрају да су браве значајно инфериорне у морону поузданости. Али то уопште није случај. Уградња браве од стране професионалца у свом пословању и присуство на вратима свих потребних чаура за монтажу омогућавају нам да говоримо о високој поузданости надземних брава.

Надземне браве долазе заједно са ланцем и "псом", што омогућава још вишепооштрити сигурносне мјере.

Отпорност браве на провалу

Не мање важна карактеристика дворца је њена стабилност провале, која даје јасну поделу на 4 класе:

 • Браве класе 1 су изузетно осјетљиве на провале и служе прије као структура која ограничава приступ одређеној просторији повремених странаца;
 • Браве класе 2 могу држати нападача на прагу неколико минута;
 • Дворци класе 3 чине да починилац рукује вратима 20 минута;
 • Дворци класе 4 су најпоузданији, али и даље изгледа да су професионални хакери.

Препоруке за избор дворца

Наравно, апсолутно поуздане браве које се не могу разбити не постоје. Пре или касније, свака врата ће бити изложена притиску и триковима нападача који има искуство, високу квалификацију и потребан скуп специфичних алата.

Сазнавши које су браве за улазна врата, одмјеравајући све предности и мане сваког типа, није сувишно упознати се са неким препорукама о томе како направити свој кућни сеф:

 • Кутија за врата мора бити инсталирана без пукотина;
 • На вратима морају бити постављене најмање две браве, које се разликују по типу механизма;
 • Приликом уградње браве - оклопна облога није луксуз, већ додатна и прилично ефикасна мера безбедности;
 • Не треба да покушавате да уштедите на безбедности и да самостално постављате дворце у своја врата - најбоље је да то поверите правом професионалцу.

Увек се сећајте и разумитеда сигурност становања и људи који живе у њој, очување домаће имовине првенствено зависи од степена одговорности при избору и постављању двораца. Правилан избор добрих и квалитетних уређаја за закључавање ће омогућити, ако се не гарантује, бар да се минимализује вероватноћа успеха нападача.

Безбедносне мере као што су уградња сигурносног аларма, пса чувара и друге методе неће бити сувишне.