Вањски и унутарњи кабел за гријање водоводне цијеви: цијене, упуте

Прекомерно замрзавање водоводног система може створити много проблема за власнике хидрауличног система. Не доводите ову ситуацију у исправно уграђени кабл за загревање водоводне цеви. Инжењерско решење је у стању да обезбеди заштиту комуникација широм од извора прикупљања воде до директног приступа простору за грејање.

Многе компаније нуде све врсте рјешења овог проблема. Радови су дизајнирани за специјалисте, чак и за почетнике. Финансијски трошкови имплементације пројекта ће бити кориснији од могућег обнављања система током одмрзавања.

Технологија за загревање водоводних цеви

Главни квалитет, који има кабел за гријање, је његова флексибилност. Ова карактеристика вам омогућава да је поставите у било којим условима на потребној површини да бисте обезбедили релативно равномеран проток топлоте до течног флуида.

Захваљујући посебном дизајну и топлотној изолацији, уређај се једнако ефикасно користи за спољну и спољашњу инсталацију

Главни позитивни квалитети таквог кабла за снабдијевање водом су сљедећи фактори:

 • обезбеђује висок степен поузданости ако се поштују правила инсталације;
 • грејни кабл је свестрани алат и може се користити не само за заштиту спољашњих и унутрашњих цевовода, већ и за системе "топлих подова" или за термичку заштиту крова;
 • захваљујући високомстепен еколошке прихватљивости ове цеви за грејање не наноси штету околном екосистему;
 • систем је лако монтирати чак и код стручњака за почетнике.

Потреба за инсталацијом додатног система грејања настаје у следећим околностима:

 • активни цевовод је отворено отворен на улици;
 • заптивка је извршена изнад израчунатог нивоа замрзавања тла;
 • Препоручује се да се води рачуна о подручјима хидрауличке комуникације са земљишта;
 • вреди обратити пажњу на области система које су у незагрејаном простору, као што су тавани, подруми или подрумске просторије, итд.

У приватним домаћинствима уз помоћ којих се осигурава ефикасност бунара

Варијанте водоснабдевања каблом

Процес којим се врши гријање водоводног система је трансформација електричне енергије у топлотни поглед. У изолованом грејном елементу у облику дугачког проводника температура расте услед проласка електричне струје кроз њено пресек. Топлота се даје напољу.

Обично се, као кабл, користи жица са двоструким проводником, где је пресек сваког од њих око 1,2 мм 2. Такође постоји и саморегулишући проводни елемент и два изолациона слоја са бакарним плетеницама између њих.

Уређај отпорног кабла

Произвођачи нуде кабл за грејање цевовода у неколико верзија:

 • саморегулишући тип;
 • отпорна верзија;
 • са спољним минералним изолатором.

Паралелне неизоловане вене су монтиране у саморегулационом типу кабла. Налазе се у проводној матрици направљеној од посебног полимерног материјала, што повећава његове отпорне карактеристике како температура расте. Степен загревања вена је обрнуто зависно од температуре околине. Предности ове технике су уштеда енергије и нема потребе за инсталацијом термостата.

Отпорни кабл се загрева за цеви са два или један проводник. Може бити и линеарно и зонално, а цијена је јефтинија од саморегулативних колега. Користи се као грејач за мале пречнике, испод 4 цм, а при раду са њим потребно је формирати униформни медиј по целој његовој дужини. Ако то не учините, повећава се ризик од прегревања и лома.

Карактеристика модификације отпорности је да се препоручује да се она користи само на директним аутопутевима или са малом променом у степенима.

Топло изоловани кабл се користи у случајевима када су потребне добре диелектричне карактеристике. Трајно толерише утицај електромагнетног и УВ зрачења.

Употреба за главну цев унутар цеви

Претпоставља се да се уградња гријача унутар хидрауличког сустава ожичења односи на мање радно интензивне операције. Користи се када се инсталација мрежа изводи довољно дуго и екстернообрада неће бити доступна.

Саморегулисани жичани уређај

Треба узети у обзир неке негативне аспекте поступка, који су сљедећи:

 • због присуства у кабловском каналу значајно смањује проходност система;
 • након одређеног периода рада, вањски дио изолације је прекривен слојем вапна који може лоцирати чеп на путањи текућине;
 • смањује поузданост контуре, јер је потребно користити Т;
 • инсталација ове шеме је примјењива само на равне дијелове.

Степ-би-степ алгоритам инсталације:

 • на врху жице треба да ставите офталм, ау тачки фабрике грејача у систему инсталирате цеви из цеви одговарајућег пречника;
 • изолована вена се гура до дужине која може досећи најпроблематичнију (замрзну) област у којој потенцијално могу бити ванредне ситуације;
 • запечаћено, уплетено и сигурно стиснуто.

декорација екстеријера

Постоји неколико опција за фиксирање жица за грејање изван водоводне цеви:

 • таласаста линија;
 • са једном траком дуж цијеле оси;
 • када се користи неколико независних каблова, они се постављају паралелно са осом;
 • намот је спирална;
 • спроводи се комбинација техника на различитим деловима аутопутева.

У процесу спољног причвршћивања потребно је редовно пратити стање постављања ради присуства могућегмеханичка оштећења. Спољни зидови су закључани специјалном алуминијумском траком. Строго је забрањено користити љепљиву траку или траку за такав рад.

Схема распореда за спољну изолацију аутопута

Прво, око система водоснабдијевања потребно је загријати производ да се причврсти кроз сваку траку од 30-35 цм. Затим користимо алуминијску траку за цијелу дужину гријача. Метода помаже да се повећа чврстоћа споја, да се повећа простор за провођење топлоте и не дозвољава директан контакт са изолационим материјалом.

Пример спољне изолације, али са заштитним кућиштем које спречава механичка оштећења

Максимална пажња треба да се обави са пластичним линијама. Да би их се заштитило од термичког оштећења, препоручљиво је да контактну површину залепите пластичном фолијом са алуминијумском фолијом. То доприноси равномјерној расподјели топлине. У следећој фази врши се топлотна изолација свих цеви како би се избегли губици топлоте.

На основу постојећих цеви израчунавамо параметре топлотне изолације према табели:

Пречник цеви, мм

Дебелина изолации, мм

15

20

20

20

25

30

32

30

40

40

50

50

65

65

Када је ожичење направљено од полимерних материјала, снага кабла не смије прелазити 17 вати по линеарном метру. У супротном, систем ће брзо отказати због прегријавања.

Утичнице треба да се фиксирају са дна аутопутева. Таква држава ће заштитити животе оштећених. Такође, све течности почињу да се смрзавају од доње тачке, односно топла течност ће се попети и загрејати систем, не дозвољавајући могућност стварања загушења леда. Препоручује се да спирални калем изабере корак не већи од 5 цм да би се обезбедило квалитетно загревање свих зона.

ВИДЕО: Детаљна упутства за инсталацију

Напојне за спољашње постављање

Да би уређај могао да се носи са задатком, неопходно је да се коректно повежу пречник цеви и снага кабла:

\ т

Пречник цеви, инча

Снага В /м

\ т

0-?

16-17

-1?

23-27

фром 1?

море тхан 30

Да би се прецизно одредио однос величине и капацитета, калкулатор ће бити доступан на локацији продавца. Водите рачуна о специфичној сврси, условима рада - вањском или копненом отицању, просјечној дневној температури, климатским увјетима итд.

спирална инсталација

Не препоручује се употреба 17 В кабла на пластичној цевивише од 1 метра, који једноставно неће моћи издржати температуру. У односу на метал, снага производа може бити другачија, али је боље да се преферирају равни каблови који се лакше причвршћују на метал.

На цијелом аутопуту, гријач је закључан стезаљкама, тако да се не сагне, али није био превише стегнут. Стезаљке, такође, треба да буду направљене од материјала отпорног на топлоту. Посебна пажња се посвећује доњем делу аутопута и месту где се судара са земљом - ове тачке се називају критичним.

Морају имати мали пријем у близини прирубница, реза и спојних делова

\ т

Ако се за фиксирање користи метална трака, губитак топлине ће се смањити за трећину.

На појединачним локацијама може се смањити степеница између завоја, посебно за сјеверне области. Решите и проблем залеђивања повратних водова, који проверавају прирубнице и тачке монтаже.

Шта требате знати за интерну инсталацију

Одабир између спољашње и унутрашње облоге даје апсолутну предност другој опцији. Такав гријач не може бити оштећен, директан контакт с водом и цијев изнутра смањује губитак топлине и повећава ефикасност система. За поређење, ако је пожељно да спољна инсталација узме 17 В по метру, онда је унутрашњи довољан само 10 В на истом сегменту.

Пример унутрашње монтаже

За време пројектовања аутопута унапред, проучите његов пут докупите Т-комаде и адаптере у случају савијања до 90 °, скретања и цурења.

ВИДЕО: Како сакупити грејач у цеви