Узроци и методе рјешавања проблема бљескајућег свјетла у стану

Такав феномен, јер тензије за нашу земљу нису неуобичајене. За људе, то изазива нелагодност у облику Морганове светлости, а електрични апарати смањују живот због присилног преоптерећења. Постоји много разлога који доприносе таласима и кваровима електричног напона. Али, без обзира на разлог, да би се избегло прерано отказивање електричних уређаја, овај проблем треба решити. У чланку ће бити размотрени узроци и начини елиминисања овог проблема.

квар лампе

Једна ствар је - када светло трепће само неколико пута годишње. Друга ствар је када је трептање светла у стану или засебној просторији постало стална појава. Зашто светло трепери, лампа се често проглашава кривом.Тражење узрока у лампи или лустеру треба да буде случај када други електрични апарати и уређаји у кући раде нормално.

Сврха потраге је да се пронађе слаб контакт, кроз који се појављује дренажа и, последично, трептање светлости. Потребно је почети са заменом лампе на сличној, тачно сијалици. Можда је то погрешна сијалица, у којој се резбарење на бази благо не поклапа са одговарајућим делом у кертриџу. Као резултат, он се не окреће до краја и лоше се притиска на централни контакт патроне.

Сви радови који се односе на сервисирање електричних уређаја морају се обављати у напону напона.

Затим морате прегледати контакте унутар кертриџа и, ако је потребно, очистити их.Ако су сви контактинормално, онда ћете морати доћи до мјеста спајања лампе на ожичење. Треба напоменути да се лош електрични контакт може сакрити у средњој разводној кутији или на плочама прекидача. У потоњем случају, без пребацивања прекидач не може учинити.

неисправно ожичење

Присуство кварова у кругу електричних жица - други најпопуларнији разлог зашто свјетло трепери. Пре него што електрична струја стигне до лампе, она превазилази више од пет прикључних чворова: терминале, конекторе, разводне кутије, прекидаче ... У добром стању, они не утичу на рад електричних уређаја. Али ако се контакт једног од чворова прегреје, онда постоје проблеми на овом месту.По правилу, у кућама и становима са старим алуминијским ожичењем са попречним пресјеком мањим од 1,5 мм 2 свјетло може трептати чак иу одсуству кварова. На пример, истовремено укључивање неколико снажних електричних уређаја ће узроковати пад напона који утиче на осветљеност сијалица са жарном нити. Али то није најгора ствар. Експлоатација електричних жица са малим капацитетом оптерећења довешће до њиховог прегревања и пуцања на најслабијем месту у случају спајања уређаја са великом потрошњом енергије.

Неуспех у ожичењу је један од главних узрока пожара.

Алуминијумске жице, које се користе неколико деценија без замене, постају крхке и лако могу пробити унутрашњу изолацију. У овом случају, електрични контакт се одржава, али само самала струја оптерећења (једна сијалица). Ако укључите, на пример, електрични чајник, онда ће светло трептати. Тешко је дијагностицирати такав квар, јер нормално мултиметарско бирање неће дати резултате. У идеалном случају, морате промијенити цијело подручје ожичења.

Често је узрок паљења лампи слаб контакт у разводној табли улаза. Као резултат недостатка одговарајућег сервиса и поновљеног ометања од стране сусједа (самообразованих електричара), контакт на улазу у стан се погоршава, а жице се не носе са теретом. Захтева интервенцију искусног електричара, јер ће бити потребно да се читав улаз растави на неко време.

други узроци

Понекад светлост може да трепне због квара електричних уређаја који троши енергију. На пример, ТЕН бојлер може делимично провалити у уземљено кућиште, док остаје у раду. Као резултат такве скривене грешке, напон у кући постаје нестабилан, а жаруље трепере. Могућа је и опција у којој уређај исправно ради, а разлог лежи у слабој повезаности утикача и утичница.

Ако светлост у просторији трепери на фреквенцији од 100 Хз (приметно бочно), лампа је повезана преко полупроводничке диоде. Ово је један од начина да се продужи век жаруље и уштеди енергија коришћена за осветљење. Такав бљесак свјетла је апсолутно сигуран са електричног гледишта, али је контраиндикован за вид.

Промјене у напајању могу бити узроковане кваромна главној локацији или трафостаници. У овом случају, свјетло трепери у свим становима и зградама повезаним с овим мјестом. Локална хитна енергетска служба би се требала бавити овим проблемом.

Тајна продуженог трептања лампи у становима и кућама у приватном сектору, открива се једноставно. Заваривање уз помоћ уређаја за заваривање старог модела доводи до јаких напрезања у свим најближим потрошачима енергије. Дешава се да је бескорисно довести његовог заваривача на погрешну страну. Тада је боље купити снажан стабилизатор, који може заштитити сву електронску опрему и уобичајене жаруље за замјену ЛЕД диоде.

Ако је кућа осветљена искључиво флуоресцентним и ЛЕД лампама, онда напонске зраке могу остати незапажене. Квалитативне ЦФЛ и лед лампице раде стабилно на смањеном (високом) напону. Трептање ЛЕД лампице може се појавити само у два случаја: када се укључи преко димера и без уграђеног стабилизатора струје, који одржава стабилан сјај при напону испод 200В. Сазнајте више о трептајућим ЛЕД лампама у овом чланку.