Узгој шарана и других врста риба у рибњаку у земљи

Колико би било лијепо за сунчани љетни дан сјести на плажу на рибњак, смјештен на властитом викенд насељу, уживати у сунцу на површини воде ... Или можда ухватити пар свјеже рибе прије вечере? Зашто не? Узгој шарана у рибњаку у земљи, као и других врста риба, више није сан, већ реалност. Било би слободног простора, времена и велике жеље да мјесто вашег одмора буде још боље.

Какав диван рибњак са рибом

Контемплација воде - једна од најприроднијих, природних медитација, ако можете тако рећи. Одличан начин да све оставите лоше, опустите се, напуните позитивном енергијом. Вештачке акумулације у овом погледу нису ништа горе од природних. Нарочито ако је такав резервоар природно исписан у пејзажу, лепо је украшен камењем или биљкама. А ако још живи на рибама, на пример, слатка пастрмка - то је вредан дупликат.

Због тога ће резервоари у сеоском имању бити корисни:

 1. Декорација парцеле. Није битно за шта је ваша кућица - узгој усјева (и стога физичког рада), или само за одмор. У сваком случају, вештачка акумулација ће бити одлична декорација локалитета.
 2. Место одмора. После радова биће лепо да се опустите у језеру на локацији, размишљајући о води и играјући рибу у њој.
 3. Комуникација детета са природом. Ако имате децу, онда ће рибњак за њих бити велико познанство са дивљим животињама. Дјеца уживају у проматрању рибе и могу се навикнути на бригу за мању браћухранитељска стопа.
 4. Комуникација природе са природом. Ако имате кућне љубимце - мачку или пса, за њих ће и умјетно језеро постати омиљено мјесто, посебно у врућини, и проматрање рибе (није искључено и покушава ухватити) - забавно.
 5. Начин за диверзификацију менија. На летњој стопи можете узгајати не само украсну рибу, већ и потпуно јестиво. На пример, карас или пастрмка. Увијек је лијепо кухати рибу за вечеру, која се не само ухватила, већ и узгајала.
 6. Опција зарада. Па, велики рибњак у земљи за узгој рибе - опција за мали бизнис или једноставно додатни приход. На крају крајева, његови становници, украсни и јестиви, могу се узгајати не само за властите потребе, већ и за продају.

И наравно, такав резервоар, као и све што се ради властитим рукама, доноси радост и задовољство и из процеса рада и из резултата.

Карактеристике летњег одмора

Претпоставимо да има довољно места на земљишту, жеља за стварањем резервоара сопственим рукама за узгој рибе - такође, са вишком. Сада је главна ствар - узети у обзир све нијансе, јер мјесто непријатељства, и оно што је у вама, можда се не уклапа у садашњи облик.

Дакле, шта треба да узмете у обзир пре него што уложите рибу? Прво, место треба бити уздигнуто. Ако уредите резервоар у низинама, онда ће на крају исцурити све кишнице и прљавштину. Друго, водена површина мора бити таква да је током дана пола освијетљена сунцем, идруги је био у сенци. Као резултат тога, вода ће се добро загријати и риба у случају онога што ће се одмарати од врућине.

Треће, рибњак се прави на удаљености од дрвећа и грмља. Погрешна поставка у овом случају ће узроковати да вода испере корење. Штетно је и за саме биљке и за рибњак. Чињеница да ће труљење корена довести до погоршања квалитета воде, а не до оштећења рибе. Процеси труљења краду кисеоник. Падање лишћа у води ће довести до сличног резултата, осим што једноставно није естетски.

Четврто, са становишта практичности, места са глинастим, тешким каменим земљиштима треба избегавати. На њему је све теже градити него језерце, или боље речено ископати рупу испод ње.

Не брините ако ваш сајт нема мјесто које задовољава све ове критерије. Увек можете поново планирати локацију. Ако желите, можете га чак и сипати - то јест, подићи га. Сенка се вештачки ствара без проблема, биљке су јасно засађене не на целој територији. Па, питање каменитих тала се лако може решити уз помоћ специјалне опреме. Али дно такве стопе ће бити јаче.

Шта су резервоари за рибе

Дакле, како се праве рибњаци за узгој рибе? Постоје четири популарне варијанте за изградњу ове структуре у земљи:

 1. Варијанта Земље. Најлакше Такве стопе размножавања се једноставно копају у земљу. Дно и зидови су забртвљени што је више могуће. Његов главни недостатак - због недостатка непропусности вода ће постепено ићиу земљи, и стога га треба допунити.
 2. Запечаћени филм. Обични пластични, ПВЦ или специјални филм се постављају на дно и зидове таквог дизајна и не пропуштају воду. Међутим, одабиром ове опције, морате бити спремни на чињеницу да филм, нажалост, није издржљив. Неколико година касније (у просјеку 10) воде за узгој риба ће морати потпуно да се излије, негдје да живи живот и вегетацију, промијени филм и практично почне све изнова.
 3. Бетон. Веома практична и чврста, осим једноставне опције за креирање опкладе на земљу својим властитим рукама. Наравно, морат ће потрошити више енергије, времена и новца него у прве двије опције. Али то ће му служити неизмјерно дуже. У почетку су дно и зидови темеља за копање прекривени филмом, затим бетоном са додатком арматуре.
 4. Пластика. Једноставна и погодна опција са употребом као основа готовог пластичног капацитета. Све што је потребно да направите језерце својим рукама је да га ископате у земљу, "населите" са стоком и вегетацијом, да је лепо украсите. Међутим, овде се не узбуђујете - могуће величине пластичних контејнера, нажалост, су мале. Према томе, у погледу рибе таква варијанта је погодна само за мале декоративне појединце у ограниченим количинама.

Изаберите да пратите своје могућности, предности и карактеристике сајта. Видео на крају чланка ће вам помоћи да изаберете најбољу опцију.

Троспратна рибарска кућа

Да би се узгој рибе у вештачким акумулацијама учинио удобнимЗа њу морате узети у обзир неке од карактеристика.

Дубина резервоара за рибље царство треба бити представљена у три нивоа, са природним смањењем и повећањем.

Дакле, у најдубљем дијелу рибњака не би требало бити ниже од два метра, али не мање од једног метра. То је неопходно да би се обезбедило оптимално зимовање. На дну рибе ништа лоше на хладноћи неће се десити. Такође је неопходна рупа за узгој ракова.

Надаље, ту је плитка зона - од 30 до 50 цм. Овај дио је важан, јер на таквој дубини осјећам већину биљака. А биљке морају да се узгајају да би осигурале количину кисеоника.

И од 30 цм до нуле је обална зона. Овде се вода веома добро загрева, привлачећи становнике језера. Ларве кукаца, укључујући комарце који једу рибу, пливају овде. Такође, обална зона је неопходна за узгој младих животиња. Кљове с јатима увијек "пасу" ближе обали. Корисне мале воде и копнене драге - мале животиње и птице ће такође моћи да се пију и пију.

Око биљке у рибњаку је погодно за ову биљку, поставите камени рубник, користите друге декоративне елементе дизајна. Нема строгих захтева, све зависи од личних преференција власника.

Вода и не само

Повећање рибе код куће није погодно за воду. Не препоручује се узимање легла из природних извора, јер може бити нешто заражено. Из истог разлога није потребно узимати из природе биљке и рибе, али је боље купитиспецијализоване продавнице.

За узгој рибе властитим рукама, вода из славине ће стати, али очистити и припремити. Постоје специјални адитиви који вам омогућавају да направите неадекватну течност погодну за летњу стопу.


Важно је запамтити да је немогуће, једва да се напуни капацитет водом, одмах га напунити рибом. Да бисте формирали исправну микроклиму и слој блата, прво морате посадити биљке и сачекати.

Најмање мјесец дана бит ће потребно створити повољне услове за рибу у акумулацији. Затим треба испустити воду, не оштетити муљ и напунити посуду чистом. Када је мало узнемирена - време је да покренемо становнике.

Избор биља је одговорност тог питања. Оне насуче рибњак не само кисеоником већ и хранљивим састојцима. Често, саме биљке одлазе у храну за рибе. Које зеље треба разблажити у базену земље? Прави украс ће бити чипка. Користе водене зумбуле, водене орашасте плодове, рог, теолоре, метвицу воде, пилећа прса, мочвару лигња, грмље јеле и друге. Како се не би обрастао велики простор, постављају се специјалне вреће у којима се ставља шљунак, а онда је већ постављена вегетација.

Узгој рибе у земљи захтијева стално праћење квалитета и састава воде, њене крутости и киселости. Постоје додаци који побољшавају ове стопе. Такође, уређај за аерацију није сувишан. Ово је посебно важно током зиме, како би се избегло масовно губљење рибе због недостатка кисеоника, као што се то догађа у дивљини. Неопходно је и хранити своје ученикеспецијалне крме.

Најбоља риба за ваш рибњак

... И сада је све спремно. Рибњак је уређен, биљке пузају, вода је оптимална. Време је да окупирате становнике! Које врсте рибе су најпогодније за улоге у летњиковцима? За почетак, потребно је да одлучите које циљеве желите: естетски ужитак гледања живих животиња или конзумирање истих. За прву нам је потребна декоративна риба, за другу - јестива.

Декоративне врсте укључују:

 • златна рибица;
 • шаран;
 • голан;
 • врх;
 • сирочета;
 • сунчани смуђ.

Безувјетни фаворити - златне рибице, покорене својом бојом и непретенциозношћу. Узгој шарана такође добија на популарности. То су велике (до 80 цм) рибе са предивном шареном бојом. Плитки резервоар за њих није погодан. Дубина шарана треба бити око 2 метра. Ови становници воде су веома прождрљиви и свеједи. У присуству биљне хране, они ће бити задовољни њиме, у одсуству могу јести друге рибе и пржити. Они су занимљиви јер почињу учити свог власника након неког времена - не узимају храну из својих руку када се хране.

Врсте риба које су погодне за узгој у храни су такође бројне. Обратите пажњу на непретенциозан, издржљив каријес и линије. Њима није потребна велика количина кисеоника и специјалне хране. Истовремено, они брзо расту. Овде можете носити обичног шарана. Само му је потребно више простора, као смуђ, који расте до знатне величине. Непрецизне и свеједи гуске, бикови, мљевено месо.

Да ли је могуће узгајати пастрмку? Дакле, пастрва се осећа добро у таквим условима. Постоји само један али. Ако сањаш о узгоју пастрмке за јело, ништа неће успети. Ова риба за мријештење захтијева пут до хладних сјеверних ријека и потока. Под нормалним и удобним условима пастрмка се не умножава. Због тога се може узгајати само у декоративне сврхе и периодично се напунити пастрмком "стоку".

А за ракове треба довољно дубока јама - не мање од метра, и удобне градове за "куће". Живећи ову креацију једну по једну, свима је потребно поуздано склониште под каменом, зглобом. Због тога је на дну вештачког језера потребно обезбедити довољан број закрилаца и грађевинског материјала. Такође их треба хранити - месом, рибом.

закључак

Ако пратите сва правила и прихватате све своје обавезе, онда рибљи хоби, било да се ради о узгоју караша, пастрмке у рибњаку, раковима, који ће, или било којој другој врсти, донијети радост, задовољство и разноврсност јеловника, па чак и донијети мало додатног прихода.

Унапријед испитајте све информације о томе како уредно уредити кућу за рибу. Откријте карактеристике различитих типова, и што је најважније - њихову компатибилност. На крају крајева, чаробни изглед створења може се показати као огроман грабежљивац који немилосрдно уништава све своје конкуренте.

Треба да водите рачуна ио уређајима и адитивима који ће обезбедити исправан састав и особине воде, храњење и зимовање. И што је најважније, чак и ако је ваш циљ да га добијетепрофита, не прецењујте стопе. За нормалан развој, риба треба простор.