Узгој кишобрана и брига на отвореном

Једноставност агротехнике, непретенциозност и одличан укус плодова омогућили су да се биљке из породице бундеве чврсто населе на земљишним парцелама. Одрастање тиквице на отвореном терену је живописан пример како обезбедити богату, богату жетву корисног поврћа породици, а да не морате да трошите много времена на бригу за садњу. Скуасх је вртна култура, добро је постављена на многим вртовима. Она се "поштује" због лакшег узгоја, дијететских својстава и деликатног укуса. Садња тиквица на отвореном тлу је чињеница, што не захтева посебну сложеност. О узгоју тиквица на отвореном терену и њиховом одласку, рећи ћемо у нашем чланку.

Када се сади тиквице у отвореном тлу

У слуцају да добијање ране жетве није главни циљ или да касније желите да добијете тиквице и сачувате их за зиму, доћи ћете до могућности да семе одмах посади у земљу. Датуми варирају: почетак маја - прва деценија јуна. Главни фактор је да се земљиште одмрзава, сијање на хладном тлу се не препоручује, јер је неефикасно и постоји ризик да ће биљке дуго бити болесне. У овом случају, боље је не журити.

Припрема семенки бундеве за садњу у отвореном тлу

Затим је потребно сам припремити садни материјал исправно. Тако да семе иде заједно и клице су јаке, увек спустите садржај врећице у течну раствор хумата калијума или натријума, затим покријте влажном крпом и оставите пар дана. Повремено мокротканину са водом тако да семе не пресуши. Један од уобичајених проблема и до данас остаје избор садног материјала. Многи вртлари не могу да схвате зашто, са свим напорима и марљивошћу, жетва је веома оскудна. Чињеница је да често неискусни вртлари падају у руке старих сјеменки. Дакле, отприлике мјесец дана прије садње тиквице у земљи, неопходно је провјерити одабрани садни материјал за сличности: само намочите неколико сјеменки из различитих паковања и држите пар или три дана у важној тканини.

Припрема места за садњу тиквица у отвореном тлу

Садња тиквице захтева прелиминарну припрему места. Што боље постављате кревете, мање ћете проблема имати са узгојем поврћа. Дакле, требат ће вам добро освијетљено отворено подручје гдје вјетар не цвјета. Пожељно је да на изабраном месту прошле године нису узгајане бундеве или краставци, идеални прекурсори ће бити: мрква, репа, лук, кромпир. Чињеница да су бундеве и тиквице склоније гљивичним обољењима која се јављају у земљишту и када се поново култивишу на истом мјесту - активно напредују и заразе биљке бундеве. Стога сваке године морате пресадити биљке бундеве на ново мјесто.

Припремите земљу пре садње. То се обично ради у двије фазе сваке године: у јесен и прољеће. На крају јесени, поравнајте земљу са грабљем, ископајте је. Тренутно је боље ставити у земљани гној или компост са суперфосфатом и калијем. За ђубриво 1 квадрат. м. треба 30 г суперфосфата, 15 гкалијум, 1 канта органских сировина. У пролеће се понавља поступак са ђубривима у тлу: растопити земљиште, додати 20 г амонијум нитрата (1 квадратних метара). Такође, није сувишно користити мешавине земљишта, на пример, за мешање песка са тресетом. Добар коктел за гнојење добија се мешањем пиљевине, тресета, хумуса и тресета, а самим тим ће тиквице и бундеве обезбедити потребан "кредит повјерења" за добар раст.

Садња тиквица у отвореном тлу

Чак и ако вам временски услови дозвољавају да почнете сјетву прије друге половице маја, у овом случају је још поузданије користити суво сјеме ове културе. На копну копају плитке рупе сваких 60-70 центиметара (имајте на уму да је оптимални распоред слијетања у великој мјери одређен сортним карактеристикама, посебно величином грма). Свака рупа се спушта на 2-3 семена. Ако је тло већ пресушило, онда у бунаре унапријед улијте 1-1,5 литара воде. Када се напије, шири семе. Семе су плазе, јер им је тешко да се ослободе семенске мембране када су постављене вертикално, што значи да се формирање степеница може одложити за 4-5 дана. На густим, тешким тлима, простиру се око 3-5 центиметара, а на лабавим, пјесковитим - 5-7 центиметара. Сјеменке се не залијевају, већ малчују малим слојем хумуса, тресета или само сувог тла. Посебно је важно не занемарити ову технику на глинастом, тешком земљишту, које након сваке наводњавања /кише формира грубу кору, која не дозвољава котилонимаидите на површину.

Брига о тиквицама на отвореном терену

Бачва је прилично непретенциозна баштенска биљка. Брига о тиквицама на отвореном је нешто као узгој краставаца - редовно заливање, храњење, тресење и отпуштање. У зависности од постављања биљака у то подручје, дебели листови тиквица сами по себи служе као добро средство за плијевљење, потпуно покривајући земљу и не дозвољавајући им да снажно расту. Када се на биљци појави 4-5 листова, потребно га је прилагодити развоју додатног кореновог система. Уопштено, пре уношења биљака у фазу плодоношења, потребно је неколико шиљака и лабављења.

Препоручујемо читање наших других чланака

Наводњавање тиквица у отвореном тлу

  • Топла вода 8-10 литара по квадратном метру.
  • Заливање једном недељно.
  • Када се узгаја дивља свиња, треба их боље залијевати не испод стабла, већ у жлијебу у облику прстена у близини коријена.

Храњење тиквица на отвореном тлу

  • Прво наношење ђубрива на цветање. Течност на прсима (1 литра) и нитрофошка (20 г) на 10 литара воде. Потрошња 1 литра мешавине по биљци.
  • Друго облачење током цветања. Дрвени пепео (30-40 г) и комплексна ђубрива (20 г) за 10-11 литара воде. Потрошња од 1 литра за тиквице.
  • Трећи додатак током плодоносне сезоне. Нитрофосца (40-50 г) на 10 литара воде. Од 2 литра по биљци.

Болести и штеточине тиквица

Тиквице које се узгајају у сеоском имању могу утицати на разне болести. Они не само да смањују принос ове културе, већ и погоршавају изглед и квалитет плодова. У случају тешке инфекцијетиквице могу и умријети. Ово поврће је штетан и опасан штетник који инхибира развој биљака и преноси заразне болести. Када се појаве у земљи треба одмах предузети мјере за борбу против њих. Као превенцију болести и штеточина тиквице неопходно је придржавати се правила плодореда и не стављати ово поврће годишње на једно место (после њих је добро узгајати купус, има потпуно различите тешкоће у животу).

Могући проблеми са узгајањем тиквица

  1. Садња тиквице поред других бундеве - краставаца, бундеве - доводи до претераног сагоревања и негативно утиче на укус плодова и њихову количину. Слијетање код неколико сорти тиквица, насупрот томе, доприноси бољем везивању.
  2. Прекомерно заливање доводи до појаве болести: антрацна, бела и коренска трунка, пероноспороза.
  3. Наводњавање хладном водом доводи до масовног труљења јајника.
  4. Бљувотине су ретко погођене лисним ушима, али у стакленику могу бити насељени паучином. У том случају, помоћи ће вам прскање Фитостерол лишћа.

Чучњеви се секу без чекања док не достигну максималну вредност. У младим плодовима танак деликатна кожа и недовољно развијена семена - у овој фази су најукусније тиквице. Плодови се сипају по високој стопи, берба се мора очистити за дан или два. Грмови се морају прегледати тако да не остављају незапажено воће. Чак и једно велико воће, које остаје на грму незапажено, омета раст нових јајника.

Садња тиквица у отвореном тлу