Узгој карфиола: особине, технологија, савјети

Карфиол је јединствена биљка, са којом су се наши преци недавно упознали. За то време, успела је да се докаже као не претерано привлачан и великодушан обим културе. Које су посебности његовог узгоја и како се бринути о њему? О томе даље.

узгој садница

Карфиол се најчешће узгаја методом садње, тако да припрему сјеменског материјала треба започети унапријед. Осим тога, услови сетве се разликују у зависности од сорте карфиола. Тако се семе раних сорти обично сеје у последњим данима фебруара, средње класе - после неколико недеља, а касније и уопште - месец дана касније.

Веома је важно да се семенски материјал правилно припреми пре сетве у капацитетима седишта. Пре свега, сви нездрави и оштећени примерци се одбацују. Најбоље семе се стави у посуду са топлом водом око 10 минута, затим 1 минуту - у посуду са хладном. Након тога сати за 10 сјеменки треба упити у храњиву отопину, затим испрати и послати у хладњак (на доњу полицу). Прије сјетве, сјеменски материјал мора бити темељно осушен.

Док се семе припремају, можете ићи на припрему хранљиве земље, која се састоји од тресета, крава и пралине (4: 1: 1,5). На дно посуде за сијање, ставите мали слој експандиране глине, затим напуните припремљену масу и лагано прелијте преко дрвеног пепела. Семе се сије на неколико посуда у одвојеним посудама (млада биљка је лошаноси пицтер) са благо навлаженом земљом.

Док се не појаве прве степенице на површини, потребно је пажљиво бринути о сјеменкама: посуде морају бити у просторији са температуром од око 18-20 ступњева (након ницања треба смањити температуру на +8); земљиште треба периодично влажити и отпуштати. Такође је пожељно у циљу спречавања третирања земљишта са слабим манганом ради заштите расада од болести.

Припрема парцеле и слијетање на отвореном терену

искрцавање похабаних садница купуса у отвореном тлу врши се у периоду: од краја априла до средине маја (рано); од краја маја до средине јуна (средина прољећа); месец дана после сетве (касно).

Приближно 5-7 дана прије садње садница у тло, треба га хранити храњивим раствором калијевог клорида и суперфосфата (то ће повећати отпорност младих биљака на хладноћу) и затим поступно угасити саднице на свјежем зраку.

Боље је искрцати се у земљи у одсуству сунца (идеална варијанта - мутна са појашњењем). Подручје одабрано за садњу купуса мора бити умјерено сунчано, с неутралним тлом. Непосредно пре садње саднице, као, у ствари, у јесен, земљиште на локацији је укопано у осовину вратила. Затим, у сваку бунарчићу, у сваку јамицу се уноси хранљива смеша која се састоји од хумуса, дрвеног пепела и суперфосфата.

Не заборавите да се придржавате оптималне удаљености између бунара (око 0,35 м) и између редова (не мање од 0,5 м). За такве саднице саднице су уроњене у земљудубине, тако да су се у земљи појавили само први потпуни листови. Ако се слијетање проводи у раном периоду, када температура зрака није сасвим стабилна, првих дана садница се може прекрити полиетиленом.

суптилности бриге

Карфиол се лако прилагођава топлој клими, али у хладној и (посебно) оштрој клими захтева пажљиву и редовну негу (сличну бризи за белооке):

  • Лонци. Мора бити редован и умерен. У почетку, након садње у тлу, младе биљке ће морати да се залије неколико пута недељно, током времена, учесталост наводњавања може се смањити на 1 пут недељно.
  • Отпуштање и тресење. Већина врста купуса воли лабављење, што се не може рећи за карфиол, јер су његови коријени врло близу површине. У исто време, биљка савршено реагује на малч: периодично малчирање тресета, хумуса или пиљевине ће се користити само у корист биљке.
  • Храњење. За цео период раста купуса треба нахранити 3-4 пута. По први пут гнојива треба увести 2-3 тједна након садње садница на мјесту (најкасније). Идеално за ове сврхе је крава. Поновно пуњење се врши 10-12 дана након првог (овог пута потребно је додати крављем комплексно ђубриво). Трећи пут ће бити потребна и комплексна ђубрива.
  • Заштита од болести и штеточина. Да би се спријечила било каква болест, потребно је врло пажљиво придржавати се пољопривредне технологије узгоја карфиола. Успут, може битиЛако се штите од штеточина користећи само дуван или дрвени пепео.

Обратите пажњу! Да би се осигурало да карфиол није погођен гљивичним инфекцијама, редовно прати ниво влаге у земљишту: не би требало да буде превише влажан. На пример, у периоду кише и хладног времена, наводњавање треба свести на минимум.

Ево свих нијанси које требате знати за успјешну узгој карфиола у окућници. Сретно!