Узгој грожђа у стакленику - детаљне упуте и савјети

Грожђе узгојено властитим рукама увијек ће наћи мјесто на вашем кухињском столу - било у облику слатких, великих и укусних бобица, или у облику домаћег вина. Осим тога, вишак грожђа се увек може продати или представити вашим пријатељима и познаницима. Али како постићи дубоку културу ове културе у средњој стази, где можда постоји мањак светлости и топлоте? Решење овог проблема је узгој грожђа у стакленику.

Узгој винове лозе у стакленику

Зашто узгајати грожђе у стакленику?

У поређењу са отвореним земљиштем, узгој грожђа у стакленику има многе предности. Ово је посебно тачно у случају да се ваша земља налази у средњим географским ширинама или мало северније од њих.

 1. Стварање повољних температурних услова - чак и без употребе вештачког грејања у стакленику ће бити топлије за 2-5 степени. За особу то може изгледати безначајно, али за грожђе је веома важно.

  Узгој грожђа у стакленику повећава приносе

 2. Способност ранијег жетве - са правилном технологијом узгоја и повољним условима које обезбеђује стакленик, берба се може добити 2-4 недеље раније него на отвореном терену. Ово је посебно важно за касне сорте грожђа, којима недостаје топлине за такав стакленик.
 3. Недостатак проблема са инсектима и болестима - стакленик ће дјелимично ријешити проблем са сјекирама које оштећују и једу бобице. Поред тога, у затвореном тлу налазе се плијесан или оидијумизузетно ретко

  Оидиум на листу грожђа

 4. Нема потребе за третманом хемикалија - пошто је грожђе у стакленику заштићено од болести и биљака, потребно га је обрадити много рјеђе. Као резултат тога, смањена је основна цијена бобичастог воћа, повећана је њихова сигурност и еколошка чистоћа.
 5. Заштита од мраза - плашт и темељ стакленика ће заштитити биљке изнутра од оштрих температурних флуктуација. Ово је посебно важно за оне сорте грожђа које немају довољну отпорност на хладноћу.
 6. Непостојање проблема са пуцањем бобица - у стакленику нема падавина, одржавају се оптималне температуре и влажност.
 7. Висок принос, који зависи од густине садње садница (од 4 до 8 кг бобица по квадратном метру пластеника).

  Грожђе у стакленику

 8. Удобни услови рада - у стакленику нема непробављивог вјетра, који није тако хладан у јесен или зиму. А ако правилан распоред тапета знатно поједностављује процес жетве.
 9. Способност кориштења стакленика за узгој других усјева - у простору између тапета могу се узгајати јагоде, чешњак, спанаћ, лук или цвијеће.

Треба имати на уму да ће почетак узгоја грожђа захтијевати значајне почетне инвестиције - куповину садница, уређење подрума и изградњу стакленика. Такође је потребно потрошити много енергије на бригу о датој култури, а истовремено ће почети да даје усјеве не одмах. Али сви трошкови ће бити исплаћени вишевелики број укусних и хранљивих бобица које се могу сами конзумирати, продавати или користити за производњу вина.

У узгоју грожђа морат ће се потрошити много времена и времена на збрињавање

изаберите врсту

Процес узгоја грожђа у стакленику почиње са избором сорте. Ако сте почетник и прије тога нисте се бавили сличном пољопривредном културом, онда преферирајте ране и мраз отпорне сорте, које гарантирано пружају велики и висококвалитетни усјев у стакленику. Ту спадају различите врсте кишмиша, корнишки руски и михурински. Чим успјешно добијете културу од раних и мраз-отпорних сорти грожђа - пребаците се на друге сорте које су намијењене за узгој у јужним регијама, на Кубану или у Молдавији.

Виноград кишмиш Циннамон Руссиан

Важно! Планирање узгоја грожђа на Уралу, сјеверозападу или Сибиру, опремање система гријања стакленика и умјетне расвјете. Они ће помоћи биљкама да се изборе са недостатком сунца и топлоте, што ће бити приметно чак и када се узме у обзир клима у стакленику.

Неке од сорти које су погодне за узгој у стакленику смјештеном у средњој траци приказане су у табели испод.

Табела. Хладно отпорне сорте грожђа које се препоручују за узгој у пластеницима.

\ т Пријатељство\ т \ т
Назив сорте именовање Суккоза,% Тежина кластера, г Минимална температура, ° С Тип по боји
Лепота севера прибор за јело от 14 до 17 от 250 до 900 -26 бела
Руслан прибор за јелоОд 17.5 до 18 от 500 до 1200 -21 тамно
Кишмиш Потапенко прибор за јело 25 500 -25 тамно
технички Од 19 до 21 280 -23 бела
в памать Схатилов универсал 17 от 600 до 1500 -30 бела
Руссиан Еарли таблевареот 17 до 21 от 200 до 600 -23 дарк
Делигхт прибор за јело Од 19 до 26 Од 500 до 2000 -25 бела

Неколико погоднијих сорти грожђа за стакленик

Грожђе Арцадиа

Карактеристике пластеника за грожђе

Стакленик, дизајниран за узгој грожђа, у својој изградњи има значајне разлике од традиционалних пластеника за парадајз и краставце. Размотримо одвојено све карактеристике које треба узети у обзир при конструисању.

Димензије. Стакленик за узгој грожђа треба да има значајну висину - од 2,5 до 3 и више метара, у зависности од дизајна и величине тапета. Оптимална површина објекта, дизајнирана да задовољи ваше потребе у грожђу - 25-30 м2. Гараже веће површине могу се користити за узгој бобичастог воћа за продају или производњу вина.

Стакленик за узгој грожђа

Фондација. Земљиште у пластенику за грожђе мора бити поуздано заштићено од смрзавања. Осим тога, безУнутрашњост темеља ће продрети у коров, инсекте и неконтролисане прописе. Оставите финозрни бетонски темељ темељ.

Облагање. За стакленик је пожељно користити прозирни целуларни поликарбонат - материјал са високим пролазом свјетлости и добрим изолацијским својствима. Полиетиленска фолија је дозвољена, али само за не-гријане конструкције.

Пример стаклене баште

Царцасс. Грожђе не воли журбу и почиње да даје добру жетву не одмах, па стакленик треба да буде издржљив и да има значајан животни век. А као материјал за оквир оптимални избор у таквим условима ће бити галванизована челична профилна цев - довољно је јака, издржљива и једноставна за рад.

Грејање. Ако се планира узгој сорти грожђа које нису намијењене за хладно, онда ће стакленик требати гријање. Да бисте то учинили, можете користити инфрацрвене свјетиљке суспендиране испод стропа (у овом случају, морат ћете значајно ојачати оквир зграде), или гријаћи кабел, смјештен испод тла стакленика. За љубитеље једноставних варијанти приступа се уобичајеним радијаторима.

ИР лампе за грејање стакленика

Монтажа грејног кабла

Расвета. Јужно грожђе у увјетима Сибира или сјеверозапада можда неће бити довољно сунчеве свјетлости. Овај недостатак можете исправити коришћењем специјалних дневних светала. Они су представљени луминисцентним,Подтипови ЛЕД и натријума.

Вентилација. За мали стакленик, намењен узгоју грожђа за сопствену потрошњу, биће довољно два стана која се налазе на забатима зграде. Ако се планира производња бобичастог воћа или вина за продају, онда би стакленик требао бити већи, односно број жаба би се требао повећати. Да би се обезбедила оптимална микроклима, сви вентилациони отвори ће обезбедити термалне цилиндре који отварају и затварају врата на одређеној температури у ваздуху.

Слика биметалног елемента аутоматске вентилације пластеника

Специјални вентилатор за стакленику

\ т

Важно! За разлику од других усева, грожђе не захтева често наводњавање. Али када се ради о ручно израђеном (наводњавању) остварењу, потребно је потрошити много посла и времена. Део овог проблема се може решити тако што се организује аутоматски систем за наводњавање са обичним вентилом или специјалним микроконтролером.

Капљично наводњавање у стакленику

Позадине за пластенике властитим рукама

Главни елемент стакленика за узгој грожђа су тапете - решетке, које служе као подршка и средство за контролу правца раста пољопривредних култура. Постоји много варијанти овог дизајна, за употребу у стакленику, најбоље се уклапају вертикалне једнополне и хоризонталне Т-тапете. Погледајмо како су створени.

Позадине за узгој грожђа у стакленику

Вертикалне једнополне тапете, грубеГоворећи, постоје склопови дрвених клинова или металних цијеви, између којих се са одређеним кораком растеже жица. Винова лоза је причвршћена на жицу и формирана на одређени начин.

Пример тапете за грожђе

Као резултат тога, могуће је узгојити више кластера по јединици површине и, сходно томе, добити обилне жетве. Можете поставити вертикалне позадине како слиједи.

Корак 1. Унутар стакленика, означите мјеста испод клинова.

Корак 2. Избаците игле у правим тачкама. За прву се користи сноп од 50к50 мм, за друге - челичне цијеви пресјека 7-10 цм, а дубина на којој су коване 1-1,5 м. Висина тапета изнад разине тла је 3-3,5 м. или цеви - до 6 м.

Пример вертикалног зида грожђа са садницама ровова

\ т

Важно! Руковање заштитним шиндрама дрвених кошница је непожељно - ова складишта могу накнадно оштетити вино, лист или бобице. Сигурна алтернатива може бити бакар сулфат.

Корак 3. На висини од 50 цм од садница грожђа, повуците жицу са пресеком од 3 мм. Причвршћивачи се израђују помоћу жичаних шарки, чавала или металних носача.

Корак 4. На 35-40 цм изнад прве жице повуците другу.

Корак 5. Поновите корак # 4 поново од два до четири пута (у зависности од висине позадине).

Корак 6. На удаљености не мањој од 0,5-0,75 м, почните са инсталирањем нове тапете.

Савет! Повећајте корисну површину вертикалеодноплоскостнаиа Тапете ће стреха аранжман попут оног на слици испод.

вертикална обои из стрехе

Хоризонтални позадине уређен другачије. Они могу бити стубови Т-облика између којих размак од 30-40 цм напетом жицом, или у игри, користе као подршка за дебље металне цеви. Најновији пројекат постаје веома комплексна и тешка, али врло удобан на Харвест - гомиле грожђа који висе на челу просечног човека и са уклањањем не настају никакав проблем. Поред тога, током тог хоризонталног зида може истовремено расту јагоде или друга других сличних култура.

валлпапер облику слова Т

Пример тамних грожђа расте на хоризонталној решетка

Важно! Без обзира на дизајн, горњи редови позадину не би требало да буде близу покривање пластеника од 30-40 цм. У супротном постоји ризик да се грожђе се опекотине.

Горњи део грма грожђа у видиковаца, на дну - што одноплоскоснаиа позадину

ландинг семена узгајана грожђа

садница би требало да почне слетање крајем зиме или почетком пролећа све зависи од сорте грожђа и његовог отпорност на мраз, а биљни материјал мора да испуњава следеће услове:

 • одсуство гљивица и болести;
 • јаки и здрави корен;
 • одсуство механичког оштећења;
 • подморазхиванииа ни трага.

из стаклене баште покривног слетање местоСаднице морају стајати не мање од 30-50 цм, а интервал између биљака у низу овиси о појединој сорти и може бити у распону од 0,5 до 1,5 м.

Корак 1. Ископајте јаму 80к80 цм и дубину од 70 цм Пожељно је у овој фази опремити тапете.

Схема готове рупе са садницама грожђа

Дубина јаме треба да буде 70 цм

Како припремити рупу за слетање грожђа

Корак 2. Напуните четвртину кашике дрвеног пепела на дну.

Корак 3. Поставите дренажни слој дебљине 20 цм, за то излијте глину или шљунак. У одлазећем слоју, погледајте цев са пресеком од 10-12 цм, која ће се користити за заливање. Његова висина изнад нивоа земље мора бити најмање 5-10 цм

дренажна кугла

Важно! Дренажни слој није неопходан да се уреди непосредно испод будућих садница. Може се поставити поред улаза у цијев за наводњавање. У овом случају, дубина бунара директно испод биљке се смањује на 50-60 цм

Положај цијеви за наводњавање и дренажни слој

Корак 4. Припремите супстрат за саднице. Постоје два рецепта. У првом дијелу 1 пијесак се користи за 2 дијела хумуса и 5 дијелова плодног тла. У другом рецепту, 1 јединица масе песка се узима из 2 јединице тресета и 4 иловаче. Додати на подлогу ђубриво или креч (потоње се узима из односа од 100 г по канти).

Корак 5. Ставите супстрат у јаму дебљине 20 цм и сипајте је водом. Акоподлога се смирила и смањила у волумену - додајте још.

замрзавање супстрата

Корак 6. Садите саднице у тло, завијте доњи коренски систем и напуните врх још једне 15-20 цм подлоге. Као резултат тога, дубина јаме треба да буде 10-20 цм.Планирајте саднице паралелно са кровним пластеницима.

садња садница

Шема садње младица

Савет! Да бисте посадили велики број садница, можете ископати ров одговарајуће дубине, ширине и дужине.

Ако планирате садити саднице не на пролеће, а на јесен - побрините се за његово одговарајуће склониште за зиму

Брига о грожђу и опрашивање

Основни принципи за обезбеђивање добрих услова за грожђе су права температура, приступ сунчевој светлости и формирање изданака.

Шема циклуса бриге о виновој лози

Температура се контролише грејањем и вентилацијом. Оптимални режим за грожђе зависи од стадијума раста. Дакле, у пролеће, током формирања бубрега, током дана биљка треба + 10-20 ° Ц, ноћу не мање од +8 ° Ц. У време цветања, оптимална температура у току дана је + 25 ° Ц, ноћу, + 15 ° Ц. и сипати соком, у стакленику би требало бити мало топлије - + 30 ° Ц у свјетлу, а 18-20 ° Ц у мраку. Када користите вештачко грејање, покушајте да репродукујете ове циклусе тако да се биљка не осећа под стресом и да добије најбоље усјеве.

Од оптималног температурног режима за грожђеиз фазе раста

Важно! Горе наведене вредности оптималне температуре су опште. Прецизније вредности зависе од поједине сорте грожђа, па пре него што изаберете из сваке, детаљно прочитајте опис и искуство рада са једном или другом врстом.

Обезбеђивање приступа сунчевој светлости постиже се правилним дизајном тапета и њиховом одговарајућом локацијом. Осим тога, побрините се да винова лоза не засенава доње жице, и ако је потребно, дозвољено је да се на том месту исече неколико листова.

Формирање изданака је веома важан дио бриге о грожђу. Као резултат тога, морате формирати јаке гране са виновом лозом. Одресци (који се зову и други избојци) и слабе гране морају се одрезати на прво "око". На овај начин нећете дозволити да се биљни ресурси потроше на оним деловима који не доносе усеве. Поред тога, потребно је неколико пута у свакој сезони подрезати врх изданака. Формирање грожђа је цела уметност, а за боље разумевање процеса треба се обратити стручњацима или референтној литератури о виноградарству.

Брига о грожђу

Структура грожђа

Редовно прегледавајте кластер. Ако се нађу разбијене, покварене или болесне бобице - одмах их изрежите. Осим тога, понекад је потребно одмрзнути гроздове малих плодова и слабих гранчица како би се спријечило преоптерећење и "усмјерили ресурси" ка бољем плоду. Оптимална удаљеност између грана током сазревања - од 6 до 8 мм.Пажљиво одрежите стањивање, користећи танке и дуге шкаре, како не бисте изазвали додатна оштећења.

Сечење грожђа у стакленику

Пошто у стакленику, највероватније, неће бити пчела, онда ће опрашивање грожђа бити спроведено независно. Урадите то након отварања цвећа у биљци. Све је једноставно - уз стабљике се примењују лагани и брзи потези. Алтернативни начин је куцање цвијећа једне биљке и даљње преношење полена из једне руке у другу.

Деривација вертикалне границе

Видео - Узгој винове лозе у средњој стази

Видео - Брига о грожђу

Заливање и обрада

Важно је напоменути да грожђе не захтева често наводњавање. Прекомерна влага може оштетити културу и изазвати пуцање бобица. Изведите прво залијевање прије садње садница, док формирате фосу - 20 литара топле воде за сваку. Затим исти - након слијетања, мјесто треба бити добро процурио с водом, али побрините се да због вишка влаге биљка не "удавити" и не почиње труљење.

Пример схеме подземног наводњавања сопственим рукама

Понавља се седам дана наводњавања, док се у земљишту налази мулцирање у јами са садницама. Затим, већ у љето, грожђе се снабдијева водом једном тједно, залијевање треба проводити или у посебно ископаним бунарима и жљебовима, или у цијеви уметнутој у дренажни слој - већина влаге треба досећи доње коријене биљке. Током сазревања фреквенције бобицазаливање се смањује тако да влага није прекомјерна. У будућности, биљке са неколико година залијевају се по потреби, пажљиво прате ниво влаге у земљишту - потоње не треба сушити, већ и његову трансформацију у лепљиву и влажну, а прљавштина је такође непожељна.

Ако флексибилна црева унесете у цеви, заливање се може аутоматизовати

Берба грожђа врши се у четири фазе:

 • у пролеће при слетању;
 • 15-12 дана пре цветања;
 • у формирању бобица пречника грашка;
 • на почетку зрења.

У свим случајевима користе се суперфосфатна, калијумова и азотна ђубрива. Дозвољена је и употреба хране у течном облику и стајњака. Тачна количина ђубрива коју треба да направите на свакој биљци зависи од одређене сорте, обавезно наведите тај тренутак приликом куповине садница од узгајивача грожђа.

Табела узајамног утицаја ђубрива на заједничком увођењу

Распродажа ружа у стакленику

Растуће руже у стакленику за продају - профитабилан посао, јер потражња за краљицом цвијећа не пада чак ни у зимским мјесецима. У зависности од региона, профитабилност може бити 200% или више, а период поврата не прелази две године.

Припрема грожђа за зиму

Након жетве, брига о грожђу се не завршава - треба се припремити за зиму. Избојци морају бити заштићени од прехладења. Да бисте то урадили, уклоните их са жица тапета и поставите их на земљу. Пожељно јеБио је то дно рова који се налази испод нивоа тла. Потом су избојци прекривени сламом, смрековим гранама или другим сличним материјалима. Има смисла ставити и отров од мишева, иначе глодари који ударају у стакленик, могу проузроковати значајне штете на биљкама.

Рт за склониште

Грожђе заштићено за зиму

Ако је могуће привремено демонтирати кров стаклене баште - урадите то, падајући снег ће помоћи да се грожђе заштити од прехладе. Такође, не заборавите да направите снежну осовину око зидова стаклене баште у децембру, тако да се унутрашње земљиште не смрзне пребрзо.

Као што је већ поменуто, узгој грожђа у стакленику - процес је сложен, радно-интензиван и дуготрајан. Али награда за уложени труд је прикладна. А за искусне вртларе грожђе из стакленика може постати добар извор прихода.