Узгој бијелих гљива код куће

Гљива бијеле брезе (Болетус бетулицола) Гљива бијеле брезе припада роду Боровик. Ова гљива је самостална форма или бела гљива. У неким руским регионима, он је стекао локално име спиттерс. То је било због чињенице да се први изглед феталних тела подудара са ушном ражи. Мед од беле брезе достиже пречник од 5 до 15 цм, а узгој белих гљива код куће за почетнике је сложен али узбудљив процес који доноси најбоље плодове. Готов производ се може користити самостално или продати. Хајде да откријемо како узгајати беле печурке у њиховој области.

Сорте белих гљива

Бела гљива има много облика, а њихове сорте зависе од дрвећа под којим гљива расте иу симбиози са којом улази: Бор је вероватно најразноврснија врста белих гљива. Има поклопац прекрасне смеђе боје и ногу са благо љубичастом нијансом, благо обложен одоздо. Лакова форма - најраспрострањенија у средњој траци Русије. Шешир има браонкасто-црвенкасту боју, са тачкама и рубом око ивице. Нога је у облику бурета, прекривена малом мрежицом до средине. Облик храста - јаке беле печурке, са еластичним смеђим шеширима са сивкастим нијансама. Тамни бронзани облик је име за себе. Шешири су тамни, наборани; ноге - олуја.

У пелину који расте на засјењеним подручјима, свјетлија боја поклопца мотора. А њихова браћа и сестре, који су одрасли на сунцу, су богато смеђи врх. Печурка апсолутно не подноси јако засјењена и замљешка мјеста. На пример, уГлува бик неће расти. И изабрати удобне за себе мало осенчена или сунчана места.

Избор места за засађивање белих гљива

Бритва или бела гљива преферира суво земљиште са добром дренажом - иловаче или пешчане. Ако на сеоској парцели расте храст, смрека или бреза, онда можете безбедно припремити место за садњу вргања. Најбоље је да расте на местима са умереном влажношћу да би се добило довољно сунчеве светлости. Треба имати на уму да бијела гљива не расте поред папрати и неких других биљних врста.

Начини узгоја белих гљива

Постоје две технологије које расту:

  • Екстензивни - узгој у природним условима (шума, површина, отворени простор). Најекономичнији и најлакши начин, али принос је у великој мери зависан од временских услова.
  • Интензивно - стварање умјетне животне средине. Овај метод захтева значајна финансијска улагања, доделу посебне просторије са климатском опремом. Приноси са правилном негом ће бити стабилни, а брзина сазревања ће вам омогућити да вратите потрошени новац у кратком времену.

Како самостално припремити материјал за сјетву за садњу бијелих гљива

Да бисте узгајали печурке код куће, морате се залијевати са засијаним материјалом. Да бисте га сами припремили, потребно је да у шуми нађете перепиди боровики (погодни за сушење и пелин). За сетву је потребно око 10 шешира. Изградите их одвојено од петељки и припремите посудуса водом. У води се може додати алкохол (3 кашике на 10 литара), манган (1 г по канте) и шећер-песак (50 г). Рипирајте шешире у руке и додајте их у воду да бисте направили хомогену масу. Треба га инфундирати око 10 сати. После тога, проциједите. Спорови гљива су садржани у води, колач није потребан. Користите капе сакупљене у шуми неколико сати, иначе ће се покварити. Не могу се замрзнути.

За узгој шишарки код куће можете користити гљиве које доносе из шуме: у шуми пронаћи одраслу гљиву, исећи око слоја земље око 25к25 цм, а зграде могу у потпуности зависити од гљиве у припремљеном тлу или га подијелити на 8-20 комада.

Узгој и репродукција беле гљивице са мицелијумом

Да бисте узгајали вепра, морате купити гљивицу мицелија на интернету. Ако је мирис амонијака мицелијума, онда се овај садни материјал не препоручује. Нормална боја мицелијума је наранџаста и жућкаста. Обично је један пакет довољан за дрво. Поново, горњи слој се уклања, а затим се скупља дебљина компоста од око 2 цм.

Следећи слој је мицелијум. Препоручује се да се стави у шаховски ред. Затим покријте са земљом и водом. Да би се одржала влажност, треба прекрити земљу сламом око 20-30 цм. Важно је осигурати да се гљива не пресуши. Залијевање подручја треба обавити по потреби. У љето, залијевање треба бити у изобиљу. Да би се повећала вероватноћа степеница, водама се могу додати и ђубрива која се састоје од микроорганизама. ТоДа би се гљива заштитила од мраза, потребно је покрити мјесто слијетања маховином, отпалог лишћа или сламе. Ако мицелиј расте жив, гљиве се могу сакупити за годину дана. Берба печурака се обично бере 3-4 године.

Узгој гљива на отвореном

Ако имате сопствени локалитет са одговарајућим дрвећем (боровом шумом, брезом или храстом), можете узгајати бијеле гљиве на улици. Како припремити десантну мјешавину, како смо горе описали, те како припремити мјесто за садњу, потребно је уклонити 1 м од одабраног стабла до дубине од 15 цм.

Довољно је лагано ротирати корење и сипати сјеменски материјал у количини од око 350 мл на 25 цм ?. Напуните бунар земљом, сипајте га водом (5-6 канте испод једног стабла), али пазите да не замрљате земљу мицелијом. Најбоље је полако сипати воду по пртљажнику. Теренски спорови на овај начин требали би бити крајем љета или на самом почетку јесени до средине септембра.

Берба дивљих печурки које се узгајају на отвореном

Лети је потребно пратити ниво влаге у земљишту, најрелевантнији у најсушнијим подручјима. Заливање је потребно једном недељно, са 5 канте по стаблу. Већ до краја лета почиње да се јавља гљивично тело тела. Ниво приноса је 250 кг по хектару по сезони. У просјеку, једно дрво је око кантице гљива. Дакле, можете са сигурношћу рећи да је узгој бијелих гљива код куће могућ, ако уложите пуно труда.

Култивација белих гљива у затвореној просторији

За оне који су одлучили да узгајају усеве у стану, треба имати на уму да гљиве (и бијели изузеци) захтијевају посебне услове:

  • веома висока влажност: 90-95%;
  • хладна температура: + 10 ... + 15 ° Ц;
  • одсуство температурних флуктуација;
  • Не сме бити директне сунчеве светлости.

У таквим условима, особи је неугодно да живи, чак и ако држи контејнере са садницама на прозорској дасци (гријање зими ће спријечити). Стога, свако ко пита како да узгаја бијеле гљиве код куће треба унапријед да нађе прикладно мјесто за њих. Ово може бити ложа, али морате покушати створити угодну микроклиму гљива. Боље је, наравно, подрум, али не у свим вишестамбеним зградама, па чак и ако је доступан, услови тамо су обично неприкладни.

Такође треба имати на уму да печурке током зрења разликују споре које могу изазвати озбиљне алергије, чак и на астму. Стога, у просторији у којој се узгајају, треба вам само завој од газе или респиратор.

Узгој у бијелом гљивастом стану - лекција тешка, незгодна и штетна по здравље. У ту сврху је боље користити приватну парцелу или стакленик.

Како расту бијеле гљиве код куће