Утичнице за кућне апарате у кухињи: како правилно уредити

Изаберите локацију електричних тачака у кухињи

Утичнице за кућне апарате у кухињи могу створити много проблема. На крају крајева, ова соба је нека врста концентрације електричних апарата.

Нема више технологије ни у једној просторији у кући или стану. Дакле, електрична мрежа у кухињи треба пажљиво размислити, а за максималну удобност, распоредити све електричне тачке тако да у будућности не буде питања.

Стандарди за број испуста у кухињи

Прије свега, хајде да се упознамо са нормама које у овој просторији доносе грађевинске директиве. Уосталом, у њима ћемо наћи одговоре на нека питања, као и сазнати минимални број продајних мјеста у кухињи.


Локација утичница у кухињи

 • Према клаузули 12.27 БСТ 59-88, у кухињи укупне површине до 8 м2 мора постојати најмање три испуста.У кухињама веће површине, такве утичнице морају бити најмање четири. Номинална струја ових утичница не смије бити мања од 6А.

Обратите пажњу! Према грађевинским стандардима, двострука утичница, инсталирана у кухињи, сматра се двјема утичницама. Ово правило је заиста само за ову собу. За друге просторије, двострука утичница се сматра једном.

 • Поред тога, на свакој кухињимора бити осигурано најмање један излаз по називној струји до 10 А. Ова утичница мора бити уземљена. Користи се за прикључивање привремених електричних апарата капацитета до 2кВ.
 • Исто тако, инструкција предвиђаинсталирање једног излаза на 25А , ако је кухиња опремљена електричним штедњаком (види Утикачи за спајање електричног штедњака: одаберите и монтирајте). Штавише, према грађевинским прописима, требало би га напајати из одвојене групне машине и прикључити на посебну линију. То значи да је немогуће хранити из овог аутомата друге утичнице или мрежу осветљења.
 • Још једна карактеристика, која је предвиђена у тачки 7.2 ВСН 59-88, је захтев да се напајање електричних утичница из појединих група које нису повезане са просторијама за становање . Односно, да бисмо нахранили канале и осветљење у кухињи, требало би да направимо једну или две одвојене групе.

Избор утичница за кухињу

Ако обратите пажњу, испусти у кухињи могу имати различите називне струје. И тако да ви немате питања која сокета и где да ставите, и како да их уопште изаберете, дајте неколико речи на ово питање.


Једнофазна трожична мрежа

Приликом избора утичница, пре свега, треба да наставите са бројем жица у вашој једнофазној мрежи. Чињеница је да се једнофазна мрежа раније могла обављати са двије жице.

Најновија правила ПУЕ како би извршила своју трожичну везу. То значи да је присуство проводника за уземљење било обавезно.


Излаз за уземљење

Ако инсталирате трожичну мрежу, онда морате одабрати утичнице са тлом.

Ако инсталирате двожичну мрежу која крши ПУЕ, онда можете изабрати утичнице без контакта за уземљење.


Где гледати називну струју утичнице?

Сада ћемо се осврнути на питање о номиналним параметрима утичница. За једнофазну мрежу постоје утичнице за 6, 10, 16 и 25А. Номинални напон у таквим производима је обично 250В, али овај параметар за нас није толико релевантан.

Што је већа називна струја утичнице, то се већа снага може прикључити на уређај. Има чврст и поуздан контактни део, тако да је цена за такве производе нешто већа.


Где ставити утичницу?

Ако изаберете прикључак за повезивање стационарних уређаја, онда, у зависности од снаге овог уређаја, можете одмах изабрати утичницу.

На пример, за повезивање телевизора, пиезо дип плоча, фрижидера, напе (види утичницу за напе: како одабрати и инсталирати сопственим рукама) и других не моћних уређаја, довољно утичница за 6А.

Да бисте прикључили кухало за воду, машину за судове, микроталасну пећницу, већ ћете требати производ на 10А.

Машина за прање веша, снажан електрични брусилица и неки други уређаји већ захтевају утичнице у 16А.


Утичнице за привремене електричне уређаје

Ако изаберете зидну утичницу за повезивање привремених електричних уређаја, тада не знате снагу уређаја који ће се повезати на њега.

Због тога би требало изабрати на основу чињенице да ће бити повезан са најмоћнијим мобилним електричним апаратом. Зато је боље да таква утичница за кућне апарате у кухињи буде у струји од 10 или чак16А.

Локација и уградња утичница у кухињи

Имајући предоџбу о потребном минималном броју утичница и оним што нам је потребно за ожичење, можете директно приступити планирању и инсталацији. Размотримо сваку од ових ставки одвојено.

Планирање локације утичница

Пре него што пређете директно на инсталацију, потребно је одредити број и локацију утичница. Поред тога, неопходно је одредити колико група треба да се нахрани у просторији, а који ће бити поједени од сваког од њих.

 • За ово је, прије свега, потребно одредити број продајних мјеста. Треба да знамо тачно број кућних апарата који ће бити инсталирани у кухињи.
 • Надаље, сви електрични уређаји требају бити подијељени на стационарне и привремене. За стационарне уређаје носимо фрижидер, пећницу, машину за прање судова, машину за прање веша, микроталасну рерну, апарат за извлачење и све остало што ће се током рада уклонити из утичнице само за време одржавања или поправке.
 • За привремене електричне уређаје, ми ћемо укључити миксер, процесор хране, млин за мљевење и друге уређаје који ће се прикључити на мрежу само у вријеме рада. За њих монтирамо утичнице у радној или трпезарији као на видео.
 • Сходно томе, бројимо број продајних мјеста. За сваки стационарни електрични апарат потребан нам је један излаз. За привремене електричне апарате направимо две или три утичнице у кухињи и једну илидва у трпезарији.


Расподела утичница по групама

 • Сада, све утичнице које морамо подијелити у групе. За то узимамо у обзир номиналну струју сваке утичнице, трезвено процењујемо колико је вероватно да ће радити заједно са једним или другим уређајем, а затим их комбиновати у групе. Нећемо улазити у детаље овог процеса, јер је принцип формирања електричних тачака у групама детаљно детаљно детаљно објашњен.
 • Сада је вријеме да одлучите гдје се налазе утичнице. Да бисмо то урадили, морамо знати да се утичнице могу поставити испод судопера и бојлера. Сва остала места су доступна за инсталирање утичница.


На фотографији локација утичница

 • На основу ове утичнице за уређаје инсталиране на доњем нивоу кухиње, монтирати на ове уређаје, на висини од 20-30 цм од пода. Електрични уређаји инсталирани на другом нивоу, на примјер, утичница у кухињи за хаубу, монтирана је на висини од 20-30 цм од стропа. Утичнице за привремене електричне пријемнике могу се монтирати унутар намјештаја или на зид на висини од 10-20 цм од висине стола. Утичнице у трпезарији су постављене на било ком месту погодном за њихову употребу.

уградња утичница

Рецимо неколико ријечи о томе како правилно инсталирати утичнице. Истовремено ћемо разговарати о питању не само везе, већ и распореда електричне мреже кухиње уопште.

 • У зависности од количине собе у електричним апаратима, можемо имати једну, две, а понекад и три групе хранеелектричне тачке. За сваку од њих пожељно је монтирати сопствену разводну кутију. То ће смањити вјероватноћу грешака приликом монтаже, прстеновања група хране, као и поједноставити даљње одржавање и поправку.

Обратите пажњу! У присуству електричног штедњака, постоји још једна група. Истина, не захтева присуство разводних кутија. На крају крајева, жица из прекидача у разводној табли мора бити прикључена директно на утичницу или утикач пећи.


Шема електричног прикључка плоче

 • Према грађевинским прописима, препоручује се монтирање разводне кутије изнад прекидача општег осветљења просторије. Ако имамо неколико разводних кутија у просторији, где их онда монтирати?
 • Претпоставимо да имамо три разводне кутије. Први, из којег се осветљава у соби, монтирамо, по препоруци, преко прекидача. Остала два су монтирана преко квачица утичница које ће јести из њега. Ако нема такве акумулације, то могу бити утичнице у кухињи за штедњак или пећницу - у опћој, најмоћнијој опреми.


Шема хране за сваку појединачну групу

  \ т
 • У свакој разводној кутији повезујемо и заваравамо жице до наших испуста. Жице морају бити кратко спојене да би се спојиле фазе, нула и заштитне жице. Да би се поједноставила инсталација и даље одржавање, означавање жица треба да буде у складу са правилима ПУЕ. Заштитна жица треба да буде жуто-зелена, нула-плава ипхасе рандом.
 • Жица од разводних кутија до утичнице. Овде је најважније - не грешите са прикључивањем заштитне жице, која мора бити причвршћена за уземљење утичница. Жице за струјне контакте могу се монтирати било којим редоследом.

Схема прикључка утичнице из дво-и трожичне једнофазне мреже

 • Питања се могу појавити само када се спаја електрична пећ. Поготово ако је повезан са трофазном мрежом. Али ово питање је више пута описано на страницама нашег сајта, тако да више нећемо улазити у њега детаљније.
 • Осврнимо се само на инсталацију ожичења у намештају. Ако се одлучите за уградњу утичнице на радну површину, или користите утичницу, онда ћете морати сами инсталирати жицу на дрвену површину намјештаја.
 • Ова база је спаљена, тако да треба бити заштићена од жице. Наравно, за ово можете користити различите подлоге, али једноставнији и лепши начин је да га монтирате у набор. Али овде, имајте на уму да гобфа мора бити металик. И једном кад је метал, онда треба да се приземља. То можете урадити директно на месту причвршћивања жице у утичницу.

закључак

Надамо се да ће сада излаз за извлачнике у кухињи или за електричну пећницу за вас бити нерјешив проблем. Можете једноставно планирати било коју количину електричних производа у кухињи и правилно их поставити. Главна ствар у овом питању је да се тачно расподеле електричне тачкетако да не постоји велика резерва снаге. И само нека наша аутоматска група прекидача која се не искључи сваки пут када укључите више од два уређаја.