Утичница за интернет кабел: инсталирајте властитим рукама

Повежите прикључак за Интернет

интернетске утичнице су недавно постајале све више присталице. Уосталом, они вам омогућавају да обезбедите поуздану интернет везу на сваком месту које вам одговара. И за разлику од разних бежичних мрежа, омогућит ће вам непрекинуту везу у било које доба дана иу сваком времену. Истовремено, не захтевају никаква посебна знања за њихову инсталацију и могу се самостално монтирати.

Шема повезивања и правила инсталације за ЛАН

Да би се створила локална мрежа, потребно је са шемом њене везе одредити и извршити инсталацију комуникација. И као у сваком случају, постоје одређена правила и карактеристике о којима је боље размишљати поново у фази мишљења.

Схема за ЛАН повезивање

Пре него што пређемо директно на креирање локалне мреже, морамо дефинисати њену шему. Ове шеме се разликују по броју могућих прикључака, њиховом квалитету и количини потребне додатне опреме.


Повезивање кроз свећу

 • Најлакши начин је повезивање једног рачунара са другим.У овом случају, на главном рачунару, морамо имати два мрежна излаза. Један се користи за повезивање са интернетом, а други за повезивање са другим рачунаром.
 • Обично матичне плоче имају уграђену мрежну картицу.Али она је сама. То јест, за повезивање другог рачунара, морамо купити мрежну картицу. Фор цоннецтивитикомпјутеру није потребан. Али рецимо искрено, таква веза је застарјела, и обично је стварање локалне мреже кориштењем свијећа или се називају и конекторима. Суштина ове везе сведена је на следеће. Кабл провајдера се повезује са свећом и већ има два до 32 излаза за повезивање појединачних рачунара.
 • Слично томе, за стварање локалне мреже често се користе Ви-Фи модеми , који поред дистрибуције бежичног сигнала обично имају четири излаза за повезивање жичаног интернета и користе се као свећа.

Повезивање преко рутера

 • За посебну кућу или стан - ово је најпогоднија опција.Уосталом, властитим рукама можете створити не само бежичну већ и жичану везу за потребан број рачунала, телевизора и других кућних апарата.

Локална правила инсталације

Да би се осигурао прихватљив ниво квалитета интернета, изузетно је важно правилно инсталирати и лоцирати опрему.

Да би то урадили, довољно је знати неколико једноставних правила:

 • Почнимо са инсталацијом конектора. Обично се монтира на мјесто скривено од очију трећих страна, али погодно за сервисирање. Поред тога, локација инсталације конектора треба да се налази у близини улаза у простор кабла провајдера. Обично се у упутствима за инсталацију препоручује да се инсталирају поред разделника ТВ мреже.
 • Ако желите да креирате локалну мрежуКористи се Ви-Фи модем, онда је боље да га ставите у централни део стана. Уосталом, требало би да обезбеди поуздану бежичну мрежу на нивоу сигнала, а када се налази у центру собе да би се постигла ова најлакша.


Правила инсталације мрежне опреме

  Сада, хајде да се дотакнемо питања која се односе на саму везу. Може се извести двоструком или четверожичаном жицом. Каналска жица се користи за креирање Интернет конекција до 100 Мбпс у секунди. Жица за шаблон омогућава повезивање до 1 Гбит у секунди.

Обратите пажњу! На основу горе наведених информација, можда постоји мишљење о потреби стварања четвероструке везе, али то није увијек случај. Многи Интернет провајдери још увијек користе двосмјерну везу. У овом случају нема смисла куповати жицу од осам жица, чија је цијена нешто већа. Зато што брзина Интернета не може бити већа од брзине коју обезбеђује ваш провајдер.

 • Утичница за интернет треба да буде инсталирана на местима која су погодна за сервисирање и која нису подложна влази. Пожељно их је поставити на одређену удаљеност од утичница. Често се монтирају заједно са телевизијским утичницама, које такође не виде близину енергетске опреме.
 • Боље је монтирати упредени пар каблова на скривени начин. Ово неће само сакрити инжењерске мреже од ока треће стране, већ ће такође смањити ниво електромагнетних сметњи. На тоТреба имати на уму да је инсталација интернет кабла у вези са жицом за напајање неприхватљива. Уосталом, у случају нарушавања изолације електричног ожичења под високим напоном, може доћи до нисконапонске мрежне опреме. То може довести не само до његовог слома, већ и до паљења.
 • Ако се ожичење жице упредене парице изводи на отворен начин, затезање кабла и прекомерно савијање не би требало да буду дозвољени. На местима могућих механичких оштећења кабл је боље заштићен пластичним кутијама.

Повезивање утичница за интернет

Након инсталације кабла, можете наставити до завршне фазе инсталирањем утичнице за интернет кабл. Да бисте то урадили, требаће нам излаз испод конектора РЈ45, као и ножеви и одвијач.

Утичница може бити за отворену и скривену инсталацију. Утичнице за скривену уградњу уграђују се у посебне хипотекарне кутије, као и њихова снага за монтажу. Интернет отворене утичнице се обично причвршћују на двострану траку.

На слици је приказана шема повезивања интернет кабла

 • Пре него што пређете директно на везу, потребно је да отворите део за контакт. Обично је покривен квачицом на квачицама, које се лако могу уклонити руком. У неким случајевима то захтева одвијач.
 • Сада треба да обрадите кабл. То је неопходно на основу величине контактног дела утичнице и практичности повезивања, али то је обично довољно за 5 - 10 цм
 • .

Обратите пажњу! Сада је тржиште представљено великим бројем разноврснихкаблове, али да не бисте преплатили, постоје одређене смернице за сваки тип везе. Најчешћи је кабл категорије 5е, који нема екране и плетенице (УТП или У /УТП ознака). За Интернет брзине до 10 Гб /с већ је потребан кабл са фолијским екраном (ФФТП или Ф /ФТП).

 • Сада морате да се бавите схемом ожичења. Треба да одговара шеми повезивања на супротном крају жице. За ово постоје два стандарда за повезивање - ТИА /ЕИА-568А и ТИА /ЕИА-568Б. Обично интернет кабловска утичница има ознаку за повезивање у обе варијанте. Типично, ТИА /ЕИА-568Б верзија или једноставно "Б" се користи као демонстрација на видеу.

Обратите пажњу! Ако је потребно повезати се са прелазом, што је типично за застарјеле уређаје, онда се користи једна верзија жице "А", а друга опција "Б".

 • Када повезујете жицу са два пара, све је мало компликованије, јер кодирање боја за живи кабл може да варира. Зато би требало да постоји веза са погледом на примарну везу.

Повезивање Интернет кабла са утичницом

 • Након сваког кабла који смо посадили на одговарајуће место, треба да их обложимо. Да бисте то урадили, користите нож или танак одвијач да их причврстите у контактну површину утичнице.
 • Сада остаје да се затвори поклопац контактног дијела и учврсти утичница. Након тога можете проверити његову ефикасност.

закључак

Као што видите, прикључак за Интернет кабл је довољно добро монтиранОна једноставно не захтева специфична знања или алате. Главна ствар овде је пажљивост и јасно разумевање онога што се дешава. У осталом, требало би да помогнете у препорукама нашег сајта и видео записа о повезивању утичница испод РЈ45 конектора.