Упутство и фото: стакленик за краставце својим рукама, 5 главних напојница

Можете направити стакленике самостално без трошења много финансијских ресурса.Данас можете раширити и омогућити да купите било који стакленик у вашем подручју. Задовољство, наравно, није јефтино, али ова аквизиција још увек није једна година коришћења. Али, према многим вртларима, домаћи пластеници су, између осталог, задовољства процеса дизајна. Ако се ваше руке не боје, онда искористите искуство признатих мајстора и направите ваш стакленик за велику жетву.

Како одабрати право мјесто: стакленик за краставце властитим рукама

Прије свега, потребно је одабрати подручје у којем ће стакленик стајати. Ово је стварно важно. Постоје одређени критеријуми који одређују избор.

Стакленик за краставце треба да се налази на месту где неће ометати слободно кретање територије

Који фактори утичу на избор места за стакленике:

 • Ово би требала бити површина са равномјерним рељефом, без висинских разлика;
 • Приступ улазу у стакленик треба да буде безуслован, нећете само отићи тамо, већ ћете носити и канту за заливање итд.
 • Ово би требало да буде место сунчаног и без ветра, јер краставци воле светлост и топлину, идеални смер смештаја - запад-исток;
 • Осигурати да ниво подземних вода није висок у мјесту гдје ће се стакленик инсталирати;
 • Стаклена башта би такође требала издржати од дугогодишњег садње дрвећа које захтијева пажљиво заливање.

Након утврђивања куда да се направи парцеластакленику, можете одабрати врсту поклопца. Често избор пада на ојачани филм. Ово је веома издржљив материјал и нећете га морати уклонити из оквира. То јест, такав премаз ће трајати много година.

Ојачани филм: стакленик за краставце властитим рукама

Ако одаберете ојачани филм, можете бити сигурни у његову механичку чврстоћу. Не плаши се пукотина и растезања. Штавише, температурни опсег за такав стакленик је изузетно широк - од -40 до +70. Ако се неки делови ојачаног филма оштете, они се замењују без проблема.

Не плашећи се овог филма утицаја атмосферских падавина, задржат ће тежину снијега, чак и ако је дошло до снажног снијега. Након што је пао, овај филм неће бити оштећен.

Међу предностима ојачаног филма је дуг радни вијек и мала цијена

Одлично, штеди топлоту у стакленику, ствара потребну микроклиму како би се квалитетно узгајали краставци. Такође, овај стакленик има високу проводљивост светлости. Покривеност је економична, њена цијена је ниска и доступна је широком кругу потрошача. Али целуларни поликарбонат - аквизиција је скупља.

Поликарбонат: пластеник за краставце

Овај материјал има високу снагу, али тежина ће бити мала. Такође, има високе индикаторе распростирања светлости, односно, да ће у поликарбонатном стакленику бити довољно светлозелених краставаца светлости. И то нису све предности таквог материјала.

Гараж из поликарбоната:

 • Отпоран на разне временске прилике -туча, снијег, туш није страшан за њу;
 • Има високу топлотну изолацију, тј. Температура у стакленику се поуздано одржава;
 • Такав стакленик је скуп, али је цијена оправдана дугим вијеком трајања употребе стакленика.

Са свим предностима поликарбоната, многи плаше цијену, а људи се одлучују за стаклену стакленику. Али материјал је веома крхак, свака повреда може постати фатална за дизајн. Да, и тежина стаклених оквира ће бити велика.

Врсте и конструкције: како направити стакленик за краставце

Вјерује се да је најједноставнији дизајн за стакленике метални лукови, који су на врху материјала свјетловодни материјал. На пример, многи вртлари покривају овај дизајн са неколико полиетиленских слојева. Стакленик, који је једноставно покривен филмом, наравно, неће бити трајан.

Всички материали за производство на стакленици се продадени в продажба на продажба

.

Следователно, конструкциа на пластенки може да бъде:

 • лучни;
 • продубљена;
 • једно брдо;
 • Двухсхили.

Лучни стакленици могу бити капитални, састоје се од професионалног дебла и поликарбоната. Могу постојати склопиви лукови, покривени филмом или материјалом за покривање. Лучни демонтажни стакленици се обично инсталирају у периоду прољетних мразева, након чега се уклањају, тако да краставци расту. Једнослојни и двокрилни стакленици могу бити израђени од дрвета, цијеви, металних профила. За премазивање се користи филм, остакљени оквири или поликарбонат.

Оквир стакленика

Посебнопажња је посвећена оквиру. Од њене поузданости и снаге зависи да ли ће цијела структура бити јака. Постоји неколико уобичајених варијанти. Оквир може бити дрвен - прилично поуздан, лаган, јефтин. Одмах третирајте такав оквир специјалним импрегнацијама које чувају дрво од гљивица и трулежи.

Метални оквир - висина такве структуре може бити свако. Ово је најпоузданији дизајн, метал се не боји корозије, а додатна обрада (као у случају дрвета) неће бити потребна.

Оквир стакленика се препоручује да буде израђен од метала

Такође, оквир може бити од ПВЦ-а. Микроклима у таквим стакленицима ће морати да се издржи. Дебљина профила зависи од чврстоће конструкције. Конструкција је чвршћа.

Па, ако имате систем за вентилацију у стакленику. У малој згради биће довољно да има прозор. Ако вам је потребно гријање, онда његова улога може бити биогорива, вода, струја. Не стављајте краставце веома густо, онда за друге напоре у бризи о њима, уређењу стакленика, краставцима неће недостајати сунчеве светлости.

Стакленик за краставце властитим рукама (видео)

Купи или изгради? Много тога можете урадити сами, израчунавајући трошкове и трошкове рада. Савременим материјалима можете окупити своју породицу и брзо направити квалитетан стакленик, који ће вам послужити неколико сезона.

Добар посао!

Примери стакленика за краставце сопственим рукама (фотографија идеја))