УПС за рачунар: типови, рејтинг најбољих модела 2017-2018

Пошто се окружио компјутерима и уређајима, особа и даље остаје немоћна прије баналног искључења струје. Замислите ситуацију. Запослени у канцеларији ради без стављања руку, уписивањем текста странице по страници. Мало је, али ... искључите струју и посао је изгубљен. Како се заштитити? Уосталом, нико не очекује такав проблем. У овом случају, УПС ће сачувати рачунар, што ће омогућити компјутеру да настави са радом без напона у мрежи. Особа има времена да сачува потребне информације и искључи уређај на прописани начин. Данас ћемо анализирати карактеристике извора непрекидног напајања, анализирати како их одабрати и на шта обратити посебну пажњу. [/Вазхно]

Зашто вам је потребно непрекидно напајање за ваш рачунар

Осим одржавања потребних информација у случају нестанка струје, УПС осигурава правилно затварање покренутих програма. Неодговарајуће гашење рачунара доводи до софтверских кварова који захтијевају поновну инсталацију. Ово је непријатно за корисника. Губитак дела информација, да не спомињем трошкове времена и финансија да платим рачунару.

Унутар кућишта УПС-а налази се батерија која напаја 220 В на ПЦ након искључивања напајања саме јединице, још 5-15 минута. Ово је довољно да се заврше потребне акције. Трајање батерије зависи од снаге инсталираних батерија.


Корисно је знати! Непрекидно напајање за рачунар је потребно не само за честе излете и кварове на електричној мрежи. Он елиминише скокове напетости, продужавајући живот личног стационарног рачунара. Нотебоок рачунари играју улогу сигурносног пуњача, а резервна снага се напаја из батерије.

УПС за рачунар: главни типови

Непрекидни извори напајања за кућу се разликују и по техничким карактеристикама и по трошковима, иу складу са принципом рада. Постоје три типа:

 • Бацкуп Соурце или Бацк-УПС;
 • Лине-Интерацтиве - Смарт-УПС;
 • УПС са двоструком конверзијом - Он-Лине.

Избор уређаја ће зависити од опреме која се на њу спаја. Погледајмо детаљније типове.

Бацкуп овер-тхе-цоунтер: предности и недостаци

Јефтини уређаји пребацују напајање из мреже на батерију у случају смањења или искључења напона у мрежи. Брзина је 10 милисекунди, што је довољно за непрекидни рад рачунара. Најпопуларнији због ниске цијене, високе учинковитости (ефикасности) и бешумног рада. Међутим, постоје недостаци. Трајност таквих уређаја је нижа него код других типова, а батерије за УПС су јефтине.

Када се купује таква опрема, има смисла ставити номиналну залиху капацитета у износу од 20-30%.

Карактеристике линијске интерактивне опреме

Овдје је регулатор напона укључен у струјни круг. Због тога, трошкови опреме се повећавају, али прелазе на батеријско напајањејавља се само у случају потпуног искључивања напона, што штеди живот пуњивих батерија. Ако је претходни тип дизајниран за 5-15 минута аутономног рада, тада линеарни интерактивни може да обезбеди непрекидно напајање рачунара до 20 минута.

Од недостатака уочавамо буку коју ствара вентилатор за хлађење стабилизатора током рада.

Непрекидни извори напајања са двоструком конверзијом

Сложени и скупи уређаји који претварају струју мреже у константу, а затим поново у алтернативну. Као резултат, излаз је једнак измјеничној струји са синусоидом близу идеалним параметрима. Пуњиве батерије су стално повезане, што смањује брзину времена на нулу.

Али недостатак такве опреме је довољан - то је висока бука, ниска ефикасност и велика дисипација топлоте. Нема потребе говорити о трошковима - она ​​је виша од претходних типова. Међутим, у неким индустријама без ове опреме не може. То је веза високе прецизне технологије, која не дозвољава прекиде напајања чак и за 1 милисекунду.

Технички параметри извора непрекидног напајања

Приликом одабира УПС-а за кућу, морате обратити посебну пажњу на техничке карактеристике уређаја. Међу њима одабиремо:

 • Номинална снага уређаја;
 • Трајање батерије;
 • Број конектора за опрему која се прикључује;
 • Софтвер за комуникацију са ПЦ-јем;
 • Алати за управљање.

Сви параметри су потребниза избор оптималног односа са повезаном опремом. Ово ће вас спречити да купите уређај са недовољним карактеристикама или преплаћујете за вишак.

Називна снага непрекидног напајања

Снага прекидача је назначена у волт-амперу (ВА). Зато је неопходно превести ту фигуру у уобичајену вуну. Лако је 1000 ВА = 0.7 кВ. Добијамо, са снагом УПС 1 ВА, максимално дозвољено оптерећење ће бити Снага 700 В. Међутим, не треба заборавити на потребу за залихама, што је 20-30% од укупне потрошње енергије. Направите приближне израчуне. Просечна потрошња модерног рачунара је 200 вати, ласерски штампач је 10-20 вати, а инкјет је 150 вати. Узмите максимум док добијате 350 вати. Можда ће бити прикључени додатни уређаји - то је још 150 Ватта. Резултат је 500 /0,7 + 30% = 929 ВА. То ће захтијевати снагу УПС-а. Али вреди поменути да стручњаци не саветују да штампач (нарочито инкјет) повежете са таквом опремом. Али за штампач то није потребно.

Трајање батерије УПС-а

Овај параметар игра главну улогу. Али не заборавите да што је дужи век трајања батерије, уређаји ће бити тежи и компактнији. У зависности од времена рада приликом искључивања напона и потрошње енергије прикључене опреме. Дакле, што је УПС моћнији (са истим потрошачем), то је дужи вијек трајања батерије.

Има смисла размислити да ли је вриједно купити снажно напајање за високотехнолошку зградупуњиве батерије, ако је потребно 5-7 минута да се сачувају потребне информације? Зашто платити непотребне техничке спецификације?

Која се количина конектора сматра оптималном?

У случају нестанка струје постоје 2 типа конектора на кућишту за кућни штедњак. Један се снабдева непрекидном храном, а други се напаја директно из мреже. Може постојати 2 или више конектора оба типа.

Прикупљање опреме вреди размотрити везу. Ако планирате да спојите 2 системске јединице, 2 монитора и пар периферних уређаја, онда би требало да одаберете УПС, опремљен конекторима, у количини од 4 типа.

Софтвер: зашто је у УПС-у

Непрекидни извори напајања за приватну кућу могу имати функцију повратног позива. Ово захтева софтвер инсталиран од стране произвођача. У овом случају, диск са УПС-ом долази са управљачким програмом за ПЦ. Такви модели се налазе у високој ценовној категорији. Уређај преноси на рачунар податке о напуњености батерије, стању опреме, напону у мрежи, као и обавештава корисника о преласку на аутономно напајање. На рачунару можете да подесите поставке УПС-а.

Корисне информације!Ако је сличан модел купљен од стране и нема доступног диска, потребни управљачки програми могу се преузети на интернету преко званичног сајта произвођача.

Средства за индикацију и контролу

Управљање УПС-ом за ПЦвршите помоћу дугмади на предњем панелу или преко рачунара. Модерни овер-тхе-цоунтер опремљен је индикаторима који указују на тренутак преласка у самостални режим или потребу замјене батерије. Може бити опремљен екранима са течним кристалима који приказују статус мреже, оптерећење уређаја, режиме пребацивања или статус батерије.

Славни произвођачи подобне опреме

Руски произвођачи овакве опреме су довољни. Али постоје брендови који су популарнији од других. Од њих се може разликовати:

 • П-Цом
 • Инелт
 • Иппон
 • АПЦ
 • Поверцом

Свака фирма има своје предности и недостатке, али генерално квалитет опреме на висини свих брендова. Тако да није потребно узети у обзир бренд и производе које производи. Данас ћемо рангирати најбоље моделе из састава ових произвођача, али прво ћемо говорити о правилима за избор непрекидних извора напајања.

Како изабрати УПС за рачунар: препоруке и савети

Компетентно решење проблема како изабрати рачунарске режије је да се почне са израчунавањем снаге рачунара, али и са другим питањима - тип везе, напонски опсег и трајање батерије треба раставити. Додатне карактеристике су једнако важне, али су секундарне и зависе од финансијских могућности.

Важно!Пре него што изаберете непрекидно напајање, морате да разумете које захтеве су окренути. На крају крајева, УПС за нову генерацију рачунара неће моћи да ради са стариммодели, чија је потрошња енергије много већа.

Како изабрати УПС за рачунар по снази

За почетак, утврђује се укупна потрошња енергије за сву опрему која се планира прикључити. Прорачуни узимају само технологију која се напаја преко конектора са непрекидном храном. Снага периферних уређаја није важна, али морате знати њихов број да бисте израчунали конекторе. Након што смо израчунали минималну потребну снагу непрекидног извора напајања у ВА (како то урадити, то је горе поменуто).

Избор не-овер-тхе-цоунтер по врсти везе

Могу постојати двије опције - стандардне и модуларне. Ако је могуће, модуларни тип ће бити оптималан - елиминише Н-ти број неповезаних жица које су збуњене и ометају корисника. У модуларној верзији су спојени само жице које су повезане са блоком, слободни се искључују и скидају у страну.

Улазни напонски опсег: Шта има утицаја

Опсег улазног напона је фитиљ између горњег и доњег, што указује на способност УПС-а да издржи преоптерећење. Најбољи избор је за уређај са највишом границом. То ће вам омогућити да се не плашите оштрих скокова напетости.

Важан савет!Немојте се ослањати на чињеницу да је напон у вашем стану или кући увек на истом нивоу и да нема трка. Квалитетом рада руских енергетских компанија, све се може догодити, али је мало вјероватно да ће касније то доказати.

Избор заснован на временусамостални рад и додатне функције

Време трајања батерије, као што је већ поменуто, сасвим је довољно чак и код јефтиних модела. Дешава се да рачунар ради веома споро. Ово се дешава када се користи стари рачунар или присуство вируса у софтверу. У овом случају, вријеме затварања програма може се повећати. Тако да морате или да промените рачунар или да купите уређај за искључивање за кућу са повећаним трајањем батерије - 15-20 минута (у присуству вируса можете поново инсталирати систем - то ће коштати мање).

УПС за рачунар: рејтинг најбољих модела 2017-2018

Купите добар извор непрекидног напајања лако. Најважније је да се придржавате горе наведених правила. А да бисмо поједноставили избор, представићемо неке од најбољих, по нашем мишљењу, модела, узимајући у обзир техничке спецификације. Можда ће помоћи читатељу.

ИППОН Бацк Басиц 650 Еуро - јефтин и поуздан

Овај модел је погодан за кућну и пословну употребу. Произвођач гарантује рад уређаја најмање 24 месеца. Што се тиче опреме, уочавамо присуство два бајпаса са филтерима, заштиту од кратког споја, преоптерећења и дубоког пражњења батерија. Трајање батерије је 20 минута, што је доста. Тежина уређаја је мала, 4,35 кг, што вам омогућава да је поставите на полицу. Тип УПС линеарно интерактиван, опсег улазних напона од 162 до 285Б, и време потпуног пуњења акумулатора - 6 сати

Цена ИППОН Бацк Басиц 650 евра је 2500 рубаља.

АПЦ Бацк-УПС Про БКС650 ЛИ-ГР је добра опција за дом

\ т

Према произвођачу, АПЦ Бацк-УПС Про БКС650ЛИ-ГР је идеалан уређај који обезбеђује перформансе рачунара у случају проблема са напајањем. Пуњива батерија се потпуно пуни за 4 сата и пружа снагу од 650 ВА. Брзина се убрзава - 6 милисекунди. Могуће је повезати два уређаја (монитор, системска јединица).

Опсег улазних напона од 170 до 280 В, излазни напон - 230 В. Гарантни период рада, у складу са условима, 24 месеца. Цена - 3300 рубаља.

Поверцом ВОВ 300 и његове карактеристике

Компактни УПС, опремљен са три потпуне утичнице (2 - непрекидно пуњење, 1 - равно из мреже). Уређај тежи мање од 2 кг, што омогућава да се постави на било које погодно место. Снага је мала - само 300 ВА, али за модерни компјутер то је сасвим довољно. Опсег напона 165 до 275 В. Уграђена индикација која пребацује напајање на батерију, преоптерећење, квар и пражњење пуњења.

Уопштено, пристојан уређај привлачан својом компактношћу. Недостатак се може назвати слабом снагом, али то важи само за "напредне играче", са рачунаром велике снаге. Цена опреме је 2300 рубаља.

Инелт Оне Статион 600

Тајванска УПС производња је опремљена са три утичнице за непрекидно напајање са капацитетом од 600 ВА. Произвођач обећава трајање батерије од 3 до 30 минута, у зависности од оптерећења. Уређај се показао добрим, компактним, има малитежине

Цена на руском тржишту - 3500 рубаља.

П-ЦомПЦ 500 - пето место в ранг

Ово непрекидно напајање може да ради не само са рачунаром већ и са гасним котлом. Брзина уклапања је 5 милисекунди, а тежина је 6,5 кг. У принципу, уређај не изазива жалбе. Доноси само трошкове - 7300 рубаља., У одсуству пуњивих батерија. Овдје су вањски и купују се засебно. Има уграђени стабилизатор. Повер трансформатор у облику плоче, Сх-облика.

Где купити УПС за рачунар и које цене за сличну опрему

Непрекидно напајање можете да купите или у редовној продавници или код продаваца на мрежи. Размотримо трошкове уређаја у ниској и високој цијени:

\ т \ т
Марка и модел Повер, ВА Инпут Волтаге Ранге, Ин Број конектора за батерију Просечна цена, руб.

АПЦ Бацк-УПС 650ВА БКС650ЛИ-ГР
650 180-270 2 3600

Иппон Бацк Цомфо Про 600 Ново
600 162-268 1 4400

Дефендер АВР Реал 1500и \ т
1000 150-280 2 3300

ЦиберПовер Валуе 400Е
400 175-285 2 3500

А сада цене за УПС за "премиум" компјутер.

\ т
Бренд и модел Повер, ВА Инпут Волтаге Ранге, Ин Број конектора за батерију Просечна цена, руб.

ИППОН Иннова РТ 6000
6000 120-276 4 142000

АПЦ Смарт-УПС СРТ СРТ 3000 РМКСЛИ
3000 160-275 8 160000

ПОВЕРЦОМ Вангуард РМ ВРТ-6000 без Бат
6000 170-240 4 78000

АПЦ Смарт-УПС СМТ1500РМИ1У
1500 160-275 4 65000

На крају

Када купујете такву опрему као непрекидно напајање, морате темељно размотрити неопходне карактеристике, снагу и спецификације уређаја који вам је потребан. Немојте се срамити питати продавца о томе шта је нејасно из документације за уређај. Молимо појасните како се издаје гаранција и за који рок. На таквим уређајима је 18-24 месеца. Тек након правог, уравнотеженог и разумног избора можете рачунати на потпуну заштиту вашег кућног рачунара.

Надамо се да ће вам информације које смо данас доставили бити корисне. Питања о овој теми могу се поставити у наставку дискусије. Наши стручњаци ће одговорити на њих што је прије могуће. Пишите, питајте, комуницирајте, подијелите своје мисли и искуства.

И коначно, према традицији, користан видео на тему данашњег чланка:

Видео: УПС конекција