Улично осветљење на селу са сопственим рукама

Мрежа уличне расвете на селу

Праведно улична расвјета у руралним подручјима је проблем који локалне управе покушавају превидјети. Због тога многи сами решавају овај проблем.

Ово не захтијева никаква посебна знања из електротехнике, а правила вањског освјетљења су једноставна и лака за имплементацију. Ми ћемо говорити о овим захтевима у нашем чланку.

Стандарди осветљења у руралним подручјима

Пре него што пређете директно на посао, треба да се упознате са нормативном документацијом о овом питању. Један од најважнијих је СНиП 23 - 05 - 95, који поставља стандарде за вањску расвјету.

За рурална подручја, примењују се следећа правила:

 • На главним улицама, као иу јавним зградама, осветљење мора бити најмање 4лк. Иста норма важи и за улице са стамбеним зградама.
 • Осветљење улица секундарних улица и алеја може бити мање од два пута и само 2 литре. Иста норма важи и за путне карте и насеља.
 • Ако се поставља питање о путевима у баштованским и кућним задругама, исто правило важи за 2 лукса. Али то се односи само на главне тарифе. За споредне путеве, то је само 1 лук.

Обратите пажњу! Ако на улицама на селу постоје ватрогасни хидранти и други извори воде, они би такође требали бити освијетљени приступом њима. Норма у складу са 7.37 СНиП 23 - 05 - 95 износи 1 лук.


Стандарди осветљења, у зависности од категорије објекта

 • Посебан проблем је покривеност путева са значајем региона који пролазе кроз насеље. Треба да имају осветљење, у великој мери зависно од интензитета саобраћаја. Ако у вршним сатима пређе хиљаду аутомобила на сат, онда би пут требао имати осветљење од најмање 15лк. Ако је интензитет саобраћаја мањи, онда пут треба да има осветљење од најмање 10 лукса.

Стандарди за уградњу спољне расвете на селу

Ако сте се сами окупили да сами обављате улично осветљење, онда морате знати неке аспекте његове инсталације. Све се могу поделити у неколико параметара - то су правила директне инсталације и правила моћи и управљања.

Стандарди за контролу исхране и расвете у руралним подручјима

Улично осветљење може укључивати неколико начина рада одједном, а распоред кола у великој мјери зависи од избора управљачког круга. Зато је у првој фази пожељно одредити која вам опција управљања најбоље одговара.

 • Најчешће коришћена опција управљања расветом за мала насеља је употреба склопних уређаја који су инсталирани директно на линији напајања расвјете. То могу бити окидачи или аутоматски прекидачи. Ова варијанта је прилично јефтина, али не пружа одговарајућу уштеду и аутоматизацију.
 • За веће уштеде, ставка 5.5.25 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација) дозвољава могућност искључивања дијелаосветљење ноћу. У ту сврху препоручује се кориштење засебне линије "ноћног" и "вечерњег" освјетљења. У руралним областима, једна фаза се може користити као такве. Да бисте применили овај метод можете да користите или додатни уређај за пребацивање или тајмер.

Обратите пажњу! Код искључивања ноћног осветљења није дозвољено уклањање напона из два суседна светла. Осим тога, не можете потпуно да искључите осветљење у одвојеним областима мреже.

 • Али у последње време улично осветљење се све више искључује и укључује са сензора осветљења. Ова метода потпуно елиминише особу из управљања мрежом расвјете.
 • Осим тога, они су недавно пронашли своју мрежу расвјете помоћу сензора покрета (види Прикључивање сензора покрета за освјетљавање властитих руку). И док дозвољавају максималну уштеду, цијена таквих система је прилично висока. На основу тога, такве шеме нису јако раширене.


На слици је приказана најједноставнија шема осветљења мреже

 • За снабдевање мрежа за спољну расвету, у складу са П.3.16 ПУЕ, треба обезбедити посебне линије. Једини изузетак је осветљење складишта, индустријских локација и зграда у којима се спољно осветљење може повезати са унутрашњим мрежама.
 • Још један аспект који треба узети у обзир је потреба за уградњом уређаја за компензацију реактивне енергије када се користе сијалице за пражњење.Обично су то косинусни кондензатори који паралелно спајају лампу. Ако се користи групно укључивање сијалица за пражњење, онда се такви компензатори могу инсталирати у постројењу.
 • Такође, скрећемо вам пажњу на чињеницу да, у складу са клаузулом 6.3.21 ПУЕ, у присуству рибњака или извора расвете, не би требало да буду искључени ноћу. То јест, када се користе "ноћне" и "вечерње" линије расвете, то треба предвидети.

Стандарди за инсталацију спољних светлосних водова

Сада, детаљније, задржимо се на правилима за уградњу линија расвјете властитим рукама. Углавном зависе од локалних услова и начина осветљења. Могу се монтирати на ужад, на стубове или друге грађевинске конструкције.

 • При уградњи лампе на каблове, висина њихове инсталације у великој мери зависи од интензитета саобраћаја на путу испод њих. За пешачке зоне, најмања висина је 3 метра, за путеве са интензивним саобраћајем, ова норма је 6,5 метара.

Опције за лоцирање стубова фењера

 • Каблови треба да имају специјалне амортизере за монтажу. А уређаји морају имати сидриште које их спречава да се љуљају.
 • Али инсталација на кабловима се користи рјеђе. Лампе су недавно уграђене на стубове или друге конструкције. Уосталом, они не прелазе коловоз и стога практично немају ограничења висине смјештаја.
 • Приликом уградње лампи на стубове саваздушни вод мора бити најмање 20 цм од лампе до најближег жице, а растојање од лампе до самог носача мора бити најмање 40 цм.
 • Ако су лампе инсталиране на фасадама зграда, минимална висина њихове инсталације је 2,5 метра. У том случају, уређаји се могу применити на напон до 380В на нивоу заштите који није испод ИП
 • Што се тиче жица за расвјету, ово би требала бити изолирана жица за зрачне водове. Обично се у ту сврху користе разни брендови СИП-а. Неизоловане жице могу се користити само као изузетак и уз одговарајуће оправдање.

Употреба изоловане жице за мрежу расвете

 • Ако се користе не-изоловане жице, изузетно је важно да се жице измјењују. Према члану 6.3.28 ПУЕ, мора постојати нула жице у екстремном доњем водичу.

Обратите пажњу! Стандарди ПУЕ намећу посебне захтеве за нулту жичну мрежу. За бакарне жице попречни пресек до 16 мм2 и алуминијум са попречним пресеком од 25 мм2 мора бити једнак пресеку фазних жица. Међутим, ако се користе жице великог пресека, онда инструкција дозвољава да прелазак нулте жице буде једнак 50% пресека фазна жица. У том случају, у сваком случају, пресек нултог проводника не би требало да буде мањи од 16, односно 25 мм 2 за бакарне и алуминијумске жице.

 • У мјестима надземног вода кабловске линије, ставка 6.3.39, ОЗО предлаже инсталирање сигурносних брава. Ради овотребало би да буде на прелазу, који се налази на стубу и на висини од најмање 2,5 метра. Ако линија садржи више од 20 прикључака по линији, онда сваки од њих мора бити опремљен сигурносним уређајем или осигурачима. Полазећи од тога, обично су линије расвете распоређене са инсталацијом до 20 уређаја у групи.
 • Приликом полагања ожичења унутар стубова мора се извести са каблом са заштитним омотачем.

закључак

Както възможно видат, правила за възстановаване на мрежа за осветление съдържат много объектов. То је због чињенице да ова мрежа представља повећани ризик и ради у неповољним условима.

И бројни видеозаписи служе као најбољи доказ да омаловажавајући приступ овом питању може довести до тужних посљедица. Стога, саветујемо вам да га третирате са свом одговорношћу.