Шарке за врата: надглавни, покривни, универзални и остали типови

Унутрашња и улазна врата не би требало да поуздано штите кућу од продора нежељених гостију, већ и да задовоље око својим изгледом, имају сопствену ознаку карактеристика перформанси.

Приликом одабира и декорације кућног дизајна, петље за врата играју велику улогу, јер њихова неуспјешна селекција може покварити не само крило врата, већ и цијели интеријер куће.

Лоше петље могу довести до појаве слијегања или искривљења платна, лабавих врата врата, неугодних шкрипа.

Класификација петљи

Избор петљи на вратима је огроман и представљен производима стотина произвођача, који су подељени следећим главним карактеристикама:

 • места постављања;
 • Принцип прикључног уређаја;
 • начин причвршћивања на кутију;
 • материјал производње;
 • Тип и карактеристике дизајна.

Треба појаснити да је избор петљи потребан само за унутрашња и улазна врата од МДФ-а или дрва. Врата израђена од других материјала, по правилу, опремљена су произвођачима тенди и фитинга и укључена у испоруку.

Типови петљи путем инсталације

У зависности од тога где се врата уграђују и каква је њихова сврха, петље се деле на два типа:

 • за унутрашња врата;
 • За улазна врата.

Будући да се улазна врата разликују од унутрашњости знатно веће тежине имасивне, петље за њих још неколико њихових унутарњих колега. Главна конструктивна карактеристика врата је монтажа петљи са специјалним анти-лоцк механизмом, који спречава повишене и уклањањем улазних врата од стране нападача.

У ту сврху су на својим крилима распоређене шупљине и избочине, комбиниране приликом затварања затварача и спречавања да се врата уздигну чак и под нападом ручног алата.

Универзалне и лабаве петље

Такве врсте једноставних петљи за врата као што су разделници омогућују вам да подижете и спустите врата без одвртања носача. Измјењиве петље у људима дуго се зову "надстрешнице", а то је име постало чврсто утемељено у свакодневном животу.

Дизајн надстрешнице састоји се од два дијела, духовито названих "тата" и "мама", а тај израз користе многи стручњаци и корисници у неким земљама.

универзалне петље

Универзалне шарке за унутрашња врата морају се одврнути ако постоји потреба за скидањем затварача. Погодни су за конструкцију врата која се отварају како споља тако и изнутра, што се може сматрати неупитном предности. Међутим, потреба за одвртањем причвршћивача доноси неке неугодности и губитак времена, што би требало приписати дебелим контракцијама.

Раздвајање петљи по типу конструкције

Према структурним карактеристикама шарке врата су подељене на следеће типове:

 • мортисе;
 • завесе;
 • изнад главе;
 • угао;
 • билатерални;
 • Тајна.

Свитип дизајна има своје недостатке и предности и заслужује посебно разматрање.

Надземни и штрајк

Главни структурни елементи урезних и горњих петљи су потпуно идентични.

Оба типа су шарке за картице које су фиксиране и на кутији и на крилу врата. Разлика је само у начину извођења припремних радова: горње шарке за унутрашња врата не захтијевају посебну припрему површине, док се за утор у кутији и на крају платна распоређују мале удубљења у којима се поставља плоча картице.

Повишене петље се користе од давнина. Израђени су од челика - вјешти ковачи добили су солидан и лијеп производ, иако не другачију симетрију модерних петљи. Шарке су биле поуздане и имале су прилично велике величине.

Данас се дизајнерска решења за производњу надградних шарки враћају на незабораван "ретро" стил. Све више се производе "у антици" и проналазе своје мјесто иу приватним сеоским кућама иу становима.

Приликом избора горњих петљи као врата, фокус је на једноставности њиховог дизајна и инсталације - петље се једноставно фиксирају на вијке, а врата се убацују у кутију помоћу импровизираних алата без употребе било каквих лукавих направа.

Најзанимљивија дизајнерска идеја за традиционалну и конзервативну равну мапу је врста петљи изнад главе као петља лептира. Зависидебљина регуларне картице захваљујући софистицираном изрезу који има облик крила лептира. За такве петље нема потребе да се врши узорковање у кутији или у телу затварача.

Петље у изради и начину причвршћивања су потпуно идентичне са товарним листовима. Разлика је у томе што се они забијају у предњи део врата и учвршћују завртњима. Приликом проналажења врата у затвореном положају, видљиве су само неколико делова плоча које затварају ротациону ос.

Поред подјеле на "са концем" и "без конца", надглавне и удубљене шарке на вратима могу бити универзалне и одвојиве.

Према устаљеној традицији, жљебови који се могу скидати називају се скраћеним тендама, а универзални су мортисе петље.

Главна разлика између покретних зглобова који се могу скинути од универзалног је повећана крутост конструкције универзалне петље, која јој омогућава, у много мањим димензијама, да издржи велико примењено оптерећење, док је удубљење врата у отвору увек минимално или потпуно одсутно.

Још једна разлика између таквих модификација горњих петљи може се назвати раздвајањем надстрешница које се демонтирају методом отварања лијево и десно на лијево. Универзални зглобови се не дијеле према овом принципу - нема разлике у њиховој инсталацији за отварање врата.

Уже (завесе)

Конструкција упредене петље се састоји од два симетрично симетрична цилиндрична дијела, у којима се израђују рупе за вијке."Боцхонки", како су позвани људима, по својој функционалности сматрају се аналогијама равних карата. Једно крило цилиндричног облика фиксира се помоћу вијака на крилу врата, а друго - на кутији.

Механизми петљастих кључева односе се на универзалне механизме, тј. Није потребно брисање петљи на десној или левој страни. Карактеристика таквих петљи се може назвати чињеницом да ће након уградње врата за уклањање то већ бити немогуће - то је и достојанство и недостатак увијених петљи. Завјесе које се увијају треба користити искључиво на вратима са четвртином (еуропритовором), платненим вратима, произведеним према домаћим стандардима, који нису погодни за причвршћивање на такве надстрешнице.

угаони зглобови

Главна спољна разлика ових петљи од удубљења или изнад главе је причвршћење на аксијални штап не само пара равних крилних крила, већ и пар профилних углова. Ова врста карата се углавном монтира на врата са тријемом.

Причвршћивање на крају врата врши се на удубљењу помоћу вијака, а петље, чак и ако су погодно постављене у рупу, лако се виде на позадини структуре врата.

скривене петље

Тајне шарке за унутрашња врата заслужују одвојено спомињање у многим аспектима због својих естетских карактеристика - када се врата налазе у затвореном положају, шупе уопште нису видљиве. Они су, као и спиралне петље, универзални, што се може приписати још једној предности ове врсте надстрешнице.

Конструктивноособина латентних петљи би требала бити присутност најмање три осовинске оси. Тајне петље нису лако инсталирати, па је боље користити услуге специјалиста за уградњу врата.

двосмерне петље

Двосмјерне петље омогућавају несметано отварање врата у једном правцу иу другом.

Главна примјена таквих петљи пронађена је на вратима канцеларија, у вратима унутрашњих просторија су врло ријетко постављена - једноставно им није потребна.

Класификација петљи према материјалу

Материјали за израду петљи на вратима се не разликују у великој разноликости.

Производе од челика који се заборављају поступно се враћају на водећу позицију. Дугогодишње ковачење побољшало је технологију израде петљи од чистог челика, али је развој производње алуминијумских легура неко вријеме потиснуо овај материјал. Током Совјетског Савеза у нашој земљи, челичне петље су се углавном користиле за производњу обичних потрошних добара без посебних побољшања и естетских квалитета, без икаквог антикорозивног или декоративног премаза.

Данас је уградња једноставних челичних тенди на унутарња врата непопуларна, користе се углавном за улична и вртна врата, постављена на вратима у нестамбеним просторијама. У апартманима су сада уграђена кована врата, стилизиране "антиквитети" или шарке од нехрђајућег челика.

Главну предност челичних тенди треба назвативисока механичка чврстоћа и отпорност на абразију. Шупе од нерђајућег челика такође имају високу отпорност на влагу, температурне варијације, па се стога активно користе за гурање улазних врата окренутих према улици.

Због развоја дизајнерског размишљања и побољшања технологије, широко распрострањене емајлиране петље или су прекривене посебним хемијским композицијама "бронза" или "злато", месинг, хромирано. Као главни материјал користе се легуре бакра, челика, алуминијума или цинка, које се накнадно прекривају посебним складиштем у декоративне или антикорозивне сврхе.

Водећи светски произвођачи прибора за врата радије израђују петље у потпуности од месинга, него их покривају прскањем. Ово посебно важи за елитне и скупе моделе. Такве надстрешнице су способне да дуго задрже своје декоративне и естетске особине, а трајност и трајност производа од месинга ни на који начин нису лошији од челика.

Шарнири за склопива врата

Готова унутрашња врата релативно су недавно ушла у унутрашњост наших станова. Нормалан рад врата таквог дизајна, који се састоје од одвојених секција, обезбеђен је са специјалним прикључцима који се комплетирају.

Шарке за сложена унутрашња врата углавном се користе у изради жљебова, специјалних конструкција. Њихов циљ - повезивање залисака, који могу бити неколико, са врха и са дна.

У свакој врсти врата користи се његова врста окова, чији квалитет не зависи само од спољнеизглед, али и дужину рада врата.