Улично осветљење (81 фотографија): отворена, сеоска кућа, пејзажна светла

Улично осветљење данас игра једну од најважнијих улога у животу великог града и приватних самостојећих викендица и вртних кућа. Функција сигурности, помоћ у оријентацији у мраку и, наравно, декоративна функција својствена модерној уличној расвјети.

Функције и апликације

Улично осветљење данас има много различитих функција.

Главна функција је била и остаје осветљење за прикладније и сигурније кретање у мраку, а потез није нужно пјешак, свјетло на путевима помаже возачима у оријентацији у простору. У ту сврху дуж улица се постављају лантерне пуне величине, које се свакодневно укључују са почетком вечери.

На двориштима су објешене посебне свјетлеће диоде које служе као позадинско освјетљење фасада зграда и освјетљење сусједног подручја. Овде се такође истичу пешачке стазе, приступни путеви, игралишта.

У двориштима, свјетла за уштеду енергије се често постављају са сензором кретања који ради само када је то потребно.


Постоји и специјална функција индустријског осветљења. Преносни уређаји, данас чешће ЛЕД диоде, способне за пуњење од сунчеве светлости или батерија, уграђују се на градилиштима, у областима поправки на цести и на другим градилиштима. Коришћењем светлосног флукса различите оријентације и засићења можете наставитипоправка у сваком природном свјетлу или у одсуству.

Одвојено, треба напоменути да улично осветљење данас обавља декоративне функције у дизајну пејзажа. Користећи различиту светлост, углове размножавања, боје тока светлости могу да постигну занимљив ефекат за сеоску кућу, планинску кућу, башту. Свјетла стабла се активно користе, што им омогућава да буду истакнуте у позадини.


За сеоску кућу карактерише уградња специјалних ниско-стационарних статива са осветљењем на тераси или на веранди, што не само да ће вам омогућити да сједите касно, уживајући у погледу, већ и да добијете врло занимљив дизајн.

За посебно опремљену зимску башту, осветљење такође није непотребан елемент, зато је најважније одабрати позадинско осветљење које неће нарушити боју биљака.

Улазни прикључак такође користи позадинско осветљење које обично има сензор покрета и светли се само када се неко налази у веранди у мрачно време. А пут до тријема често је украшен батеријским лампама на соларним панелима, дан када имају довољно времена да залепе енергију да обезбеде потребан проток светлости у мраку дана.


Одвојено можете да се осврнете на безбедносну функцију уличног осветљења. Користи се заједно са екстерним камерама за надзор, а често постоје и сензори покрета. Таква расвјета се користи на посебно заштићеним подручјима, тако да имају високу свјетлину, различите валне дуљине и инфрацрвенузрачење, обавезан услов за такве изворе светлости је висок степен преноса боје осветљених објеката.

врсте

Што се тиче типова уличног осветљења, пре свега је могуће разликовати 2 врсте које се рађају из правца светлосног снопа, односно, објекат на који ће се овај сноп усмерити.

Усмерено ка згради

Као што је, на пример, осветљење фасада, тријем. Такво осветљење не само да може помоћи особи да се креће у мраку и пронађе своју кућу, већ је такође корисно нагласити занимљиве дизајнерске одлуке, достојанство фасада.


Врста кућног осветљења такође има своју посебну класификацију, може се разликовати следеће врсте:

 • Поплава. Ово је најјача светлост рефлектора, која је нужно усмерена на зидове куће, што помаже да се максимално нагласе све карактеристике архитектонске структуре зграде. Користећи светло различитих боја, можете да дистрибуирате обојене акценте на фасадама.
 • Тип осветљења контура. Користи се за истицање појединих елемената дизајна фасада куће. Осим тога, овај тип је релевантан за истицање балкона, лођа, отвора прозора и врата, кровова. Такво осветљење се врши уз помоћ ЛЕД трака које су фиксиране у контури и осветљавају једну или другу област одабране боје.
 • Локално. Осветљење са рефлектором одвојеног простора. Као и контура, овај тип се често користи за позадинско осветљењебалкони, прозори, врата. Пошто рефлектор често има благу распршену светлост, локални тип може визуелно олакшати зграду.
 • Позадина. Овај тип се често користи за додатно осветљење позоришта, палата и других објеката који имају архитектонске карактеристике као што су стубови, рељефи, вијенци. Позадински тип осветљења додатно ће нагласити величину и лепоту објекта. Обично се извор свјетлости поставља иза зграде, а позадинско освјетљење иде напријед или на тло, а затим је зграда истакнута одоздо.


Светло на земљишту

Користи се и на путним тканинама, у двориштима и тако даље. Ту спадају улична расвета, осветљење стаза, дрвеће, суседна територија.

За светло на локацији такође постоји сопствена класификација по врстама:

 • Поплава. Омогућава вам да равномерно покријете целу област и подесите ниво осветљености на дневну светлост. Снага овакве расвјете је прилично висока и захтијева високе трошкове електричне енергије, што није увијек примјерено.
 • Технички. Овај тип значи само громобранске стазе, тријемове, капије и друге функционалне елементе куће за максималну удобност кориштења горе наведеног.
 • Украсно. Користи се за избор појединачних декоративних предмета: разно дрвеће, баштенски гноми, алпски тобогани и други елементи дизајна.ландсцапес

Модерни крајобразни елементиимају различите облике, дестинације и врсте:

 • Фењери на носачима остају класична опција. Постављају се дуж трагова, користе се за освјетљавање дворишта, додају романтику парковима, када се постављају поред клупа. Стубови лампе су обично метални, што вам омогућава да одаберете различите опције дизајна уз употребу кованих декоративних елемената. Строп фењера такође може имати одређени декор: може бити решетка, тупа, имати слику. • Вањске варијанте учвршћења могу се поставити како на куће тако и на елементе приватне парцеле, било да се ради о дрвећу или арбурама. У видиковцу, на тераси, спуштено стропно освјетљење може функционирати као лустер. • Уграђени елементи од тачке до земље имају одличан пиринач - могу се поставити директно у циглу или бетонски коловоз или директно у земљу. На основу специфичности њихове локације, оне су максимално отпорне на прашину и влагу. Такви уређаји су што је могуће прикладнији за освјетљавање путева, стаза на локацији, тријема. Поред тога, овај тип обезбеђује нисконапонско осветљење које штеди енергију. • У посебној групи могу се идентификовати окретне лампе. Најчешће се постављају на тло, са посебним окретом за тајминг. Ротација се може десити и на хоризонталној и на вертикалној равни. Ротирајуће светиљке имају додатну функцију распршења светлости.
 • Линеарне диодне лампе могу се користити за освјетљавање појединих елемената фасаде. Заправо, ова трака са ЛЕД диодама на њој. Најчешћа карактеристика овог типа осветљења је могућност промене гамута боја. Многе различите опције боја се мењају помоћу посебног даљинског управљача.
Друга група може комбиновати лампе на соларни погон. У сунчани дан напуњени су и способни да до 14 сати пројицирају светлосну зраку довољне снаге за додатно осветљење баштенског простора.

Било који од горе наведених типова уређених светала може бити са сензором кретања.

Поред тога, комбиновањем свих елемената уличне расвете, могуће је повезати их са једним контролним системом који ће аутоматски покретати ове елементе у рад у одређено време или под одређеним условима, ако је то аутоматизовани систем контроле.

рефлектор

Одвојено, има смисла истакнути рефлекторе као посебан тип уличног осветљења, иако се они у ствари односе и на елементе пејзажног осветљења, али комбинују карактеристике неколико типова.

Главна разлика између рефлектора је могућност једносмерног осветљења под датим углом.

Пројектор може бити непокретан и, према типу фењера, инсталирати на метални ступ различитих висина, овисно о мјесту и одредишту. Када је инсталиран, пројектор је повезанелектрични кабл који доноси енергију уређају и обезбеђује униформни сјај.

Рефлектор се може укључити помоћу прекидача или реагујући на сензор покрета, што ће, као што је већ поменуто, помоћи у уштеди енергије.


Алтернативни рефлектори су преносиве опције. Овај тип рефлектора се лако помера, опремљени су специјалном дршком на кућишту, што вам омогућава да померите рефлектор са места на место, без изазивања било каквих потешкоћа.

Такав рефлектор можете инсталирати било где. То можете урадити уз помоћ посебног постоља, статива или без додатног прибора. Повезивање се врши директно на струјни прикључак 220В.


Рефлектор, као улична светиљка, може се уградити у земљу или у елементе куће. За то постоје специјални модели са повећаним вредностима заштите од воде и прашине. Одвојено, важна су преносива рефлектора на батеријама или акумулаторима, међутим, они се много мање користе у дизајну пејзажа него они који раде са мреже.

форми

Данас постоји велики број разноврсних облика крајолика. Могу имати прилично стандардну форму, не украшену додатним елементима, и бизарне помпозне форме, сложене геометријске композиције, занимљив стил и функционална рјешења.

Прекрасни декоративни ефекат може се постићи уграђеним рефлекторима. Можда их има многоразличитих облика и величина. Чак и једноставна округла лампа, због различитих пречника и додатних декорација, може створити потпуно другачији ефекат.

Уграђени уређаји могу бити у облику цвећа и лишћа, ова опција ће бити одличан извор осветљења за травњак. Квадратни и правоугаони облици добро ће се уклопити у зидање цигле и бетона куће или стазе.


Још једна прилично уобичајена форма су колоне. Ова опција је савршено уклопљена у стил минимализма и хи-тецх, будући да је лаконски и геометријски што је више могуће. Висина таквих колона често варира од 40 до 150 центиметара.

Емитовано светло, по правилу, није јако светло и има прилично ограничен угао упада, тако да велике површине не могу бити покривене моделима овог облика, али рубници, стазе или тријемови у потпуности перципирају овај модел осветљења.За опште осветљење, најприкладније су различите врсте лампи на светиљкама.

Могу постојати и округли блејзери, често матирани, да би се додала профињеност и осећај кућног намештаја, поред тога, мат строп ће помоћи да се створи меко дифузно светло.

За класичну унутрашњу декорацију често се користе извори светлости у облику старе уличне лампе. Такав облик може додати романтику и неку бајку.

Кружни или округли рефлектори се такође могу користити са инсталацијомфењерски стубови. Поред тога, овај облик прибора се најлакше комбинира са сензорима кретања који су укључени само када постоји нека активност на улици.Данас су мале уличне светиљке уобичајене, које се користе као декоративни елемент у дизајну пејзажа.

Облици овдје су невјеројатно велики.

Најлакши је, наравно, облик метка, а често и коцке, често помало сложене, комбиноване у одређену композицију. Волуметријски дијаманти, цилиндри, облици пламена свеће и многе друге опције.

Такви облици се могу налазити директно на тлу и могу имати посебну ногу која ће их подићи на одређену удаљеност од тла. Могу узети једноставне лаконске форме и имати богати декор.


Уопштено, облици и дизајни пејзажних лампи на тржишту данас су бројни и њихов избор ће зависити само од маште купца и укупног дизајна парцеле.

типови лампи

Пошто постоје многи облици и типови извора уличне расвете, као и врсте лампе погодне за њих, ту је и много.

Најчешћи типови су:

 • Жаруља са жарном нити. Најстарија врста лампе. Унутра се налази инертни гас који загрева металну нит унутра, стварајући тако сјај. Таква лампа је довољно снажна да осветљава и унутар собе и на улици. Поред тога, то су најјефтинији модели лампе.

Главни недостаци могу битиносе страх од флуктуација напона, тако да брзо излазе из употребе и захтевају редовну замену, а такође имају и високу потрошњу енергије.

  \ т
 • Пражњење плина или комад. Овај тип лампе је стаклена боца напуњена гасом или металном паром. Поред тога, у тиквици постоје 2 електроде које су паралелне једна према другој, између њих постоји електрични напон који изазива сагоревање гаса. Предности овог типа лампе се могу приписати: висок степен преноса боје осветљен је објекат, поред тога, они су прилично економични и издржљиви.

Међу недостацима: висока цена, токсичност, која захтева посебне услове одлагања, емисија штетних за очи трепери.

  \ т
 • Ксенон. Принцип рада такве лампе је рад електричног лука, испуњен ксеноном. Такве лампе су довољно светле, у стању су да јасно преносе боју и све детаље предмета, тако да се ксенон често користи у аутомобилској производњи. Такве лампе троше понекад мање струје, светлост је близу дана, тако да не изазива иритацију ока. С обзиром на недостатке таквих сијалица, онда за улично освјетљење сеоских кућа практично нема, за аутомобилску индустрију то је само висока свјетлина снопа свјетлости, може заслијепити возача супротног аутомобила, па се кенон појави више ограничења.

Недостаци за улично осветљење: прилично висока цена и очекивање пуне светлости од светиљке.

 • ЛЕД или ЛЕД. Максимална економичност и безбедност дуготрајних светиљки. Потрошња електричне енергије која је водила 6-10 пута нижа од потрошње са лампама са жарном нити, направљена је са различитим типовима поклопаца, тако да се могу покупити на скоро било коју врсту уређаја.

ЛЕД-ови се не боје флуктуација напона, тако да се рок њиховог сервиса неће смањити због скокова у електричној мрежи. ЛЕД диоде су дизајниране за животни вијек од 10-15 година. Недостаци укључују: високу цијену, као и огромну количину кривотворина и само нискоквалитетне моделе који се продају.


Захтеви за уређаје

На свом мјесту, удаљеном од сусједних територија и улица опће намјене, не може се посебно водити рачуна о захтјевима за уређаје за уличну расвјету.

Међутим, постоје одређени захтјеви који се примјењују на свјетло које се користи у јавним просторима, градским улицама и двориштима, које су регулиране посебним документом СНиП. Садржи све основне норме и правила изградње, укључујући ограничења и правила за уређаје за расвјету који се користе за уличну расвјету:

 • Према томе, планинарске стазе и паркови треба да буду осветљени распршеним меким светлом, што се може постићи коришћењем одређених облика, правилним избором врсте лампе за лампу. Снага таквих сијалица не смије прелазити 125 В.

 • Ако се освјетљење за уређење мора повезати на мрежу од 220 В,онда је веза боље обављена преко трансформатора, то ће помоћи да се смањи ниво напона, јер се максимална сигурност може постићи само при напону од 12 вати.

Предмети са важним информацијама, било да се кућни број или назив улице, који се налази на фасади зграде, требају осветљавати рефлекторима или лампом.

 • За улично осветљење, пренос боја није толико важан, али светлост је један од кључних показатеља који треба узети у обзир приликом одабира. Ако су уређаји за осветљење на живим путевима, тада је важна максимална осветљеност, али за приватне просторе боље је одабрати мање светла светла, која неће створити нелагодност суседима прејаке светлосне зраке.


Поред тога, фактор влаге и заштите од прашине треба узети у обзир за уређаје за осветљење. Што је већа стопа заштите, дуже ће трајати лампа. Поред тога, модели са највишим нивоом заштите од прашине захтевају мање напора за чишћење.

 • Искориштени извори свјетлости морају прије свега испуњавати захтјеве сигурности од пожара, не би се требали изводити из запаљивих материјала, а процес изгарања не би требао допринијети производњи токсичног дима.
 • Постоје и посебни захтјеви за удаљеност између стационарних извора свјетлости. На пример, између фењера на стази удаљеност може бити од 40 до 750 метара. Наравно, у уређају, удаљеност од 750 метара ће бити превелика, али удаљеност ипак треба нормализиратиб да би се максимално исправно изградила мрежа за осветљење.

 • Преносни извори светлости и они који се планирају кретати по територији морају обавезно имати довољну дужину жице.
 • Норме могу такође зависити од врсте површине пута, материјала куће и парцеле, као и од облика и врсте лампе, тако да је развој осветљења у оквиру сопственог простора најбоље веровати стручњаку који ће направити план за максимално сигурно и тачно лоцирање извора светлости.

Који су захтјеви за мреже?

Захтјеви за мреже вањског освјетљења су специфицирани у правилима за инсталацију електричних инсталација.

Основни захтеви се лахко нађу в одставких 6.3.25 до 6.3.37. Основни захтев тужбе је следећа: 6.3.25. У овом параграфу се наводи да се за исправан и сигуран рад мреже уличне расвјете морају налазити изолиране жичане или кабловске жице.

У изузетним, изузетним случајевима, правила дозвољавају употребу система ожичења без изолације.

Како изабрати?

Избор одговарајућих елемената расвјете за вашу кућу упркос великом броју опција на тржишту је врло једноставан - одабрати квалитет, одабрати најбоље и најприкладније - цијелу умјетност. Уређаји за осветљење не треба само да испуњавају своју главну функцију осветљавања територије, већ и да се складно уклапају у дизајн локације.

Дакле, које су главне тачкетреба да обратите пажњу када бирате?

Прије свега, наравно, свјетлост свјетлосног снопа. Она треба да буде таква да покрива сву неопходну територију, али да не буде претјерано интензивна. Изузетно свијетло освјетљење може створити нелагоду за саме становнике и њихове сусједе. Поред тога, осветљеност светлосног снопа треба директно да зависи од осветљене површине и броја извора осветљења. Природно је да што је већи број светлосних елемената инсталиран на објекту, светлост светлосног снопа се може смањити.


Додељивање светлосних елемената такође ће играти важну улогу.

Дакле, можете разликовати сљедеће типове расвјете: дуги домет (такви расвјетни уређаји могу дистрибуирати свјетлосни сноп на прилично великим удаљеностима), као и нагласак (дизајниран да освијетли одређени предмет, фокусира се на одређену точку, истакне један или други елемент).


Избор врсте лампе такође треба да буде последица намене лампе, учесталости укључивања и искључивања.

Најраспрострањенија и најјефтинија опција је, наравно, позната свим сијалицама са жарном нити, такође је могуће користити луминисцентне моделе или ксенон, међутим, диоде ће постати најпогодније за осветљење пејзажа. Висококвалитетна ЛЕД сијалица је у стању да обезбеди максималну уштеду енергије, што је важно када је потребно покрити прилично широко подручје.

Живот овакве лампе може досећи 10-15 година, што је чак и сависока цена лампе, је оправдана.

Поред тога, ЛЕД модел се заснива на новим сигурним технологијама, не садржи штетне гасове, живинску пару и друге хемијске елементе, тако да нису потребни посебни услови одлагања. Овај важан фактор нам омогућава да говоримо не само о штедњи енергије, већ ио заштити животне средине.

Облик лампе и њихова причвршћивања могу варирати, у зависности од локације њихове локације, тако да приликом одабира обавезно треба дефинисати мјесто инсталације.

Дакле, пејзажна опрема се може користити за осветљавање дрвећа, травњака, украсних стаза и других елемената у пејзажу, тако да они имају или уграђени тип или се налазе на посебним ногама, штандовима, штандовима, у зависности од дизајна.Архитектонско осветљење, које се користи за алокацију светлосног снопа архитектонских елемената, у правилу се причвршћује на посебне игле или друге прилагођене причврсне елементе.

Одвојено, вредно је обратити пажњу на класу заштите од прашине и прашине одабраних уређаја. Дакле, ако се светло само налази на отвореном простору, свако стандардно мерење би одговарало, обично ИП64. Али ако се претпоставља да се лампа постави у базен или вештачку акумулацију, вреди изабрати уређаје са максималним нивоом влаге ИП68.

Идеје за дизајн сеоске куће

Може се изводити сеоска кућаданас познатог стила. Одлука дизајнера је интересантна када се кућа и двориште комбинују са једним унутрашњим решењем, што додаје стил.

Кућа у стилу земље мора бити направљена у пастелним, природним бојама. Доминација дрвених елемената је главни осебујни елемент овог стила, тако да се осветљење у дворишту може обавити помоћу лампе, стилизоване испод дрвета. За павиљон и код куће вреди изабрати природну завршну обраду, као што је дрво или гипс, можете обратити пажњу на тапете са цветним отисцима.Комфор земље помоћи ће да се постигне стил као што је Провенце. Доминација беле боје поред природних цртежа јоргована, зелене, крем боје помоћи ће да се савршено створи унутрашњост овог стила. Овдје можете одабрати бијеле коване лампе или дрвене резбарене моделе. Неколико старих елемената намјештаја савршено ће се уклопити у унутрашњост соба и уличне сјенице.

Хигх-тецх и минимализам су посвећени строгим геометријским облицима, монотоним бојама. Одлично решење за дизајн дневног боравка биће камин. Светле боје и акценти такође ће се савршено уклопити у стил. Као лампе, могуће је користити лампе-стубове, као и уређаје направљене у облику куглица, коцки и других геометријских фигура, које су бројне у збиркама различитих трговачких кућа.


Како одабрати уличну расвјету у сеоској кући, погледајте сљедећи видео.