Тропске биљке и друге врсте у зимском врту, дизајн савјете

Врт је познат људима из доба древних цивилизација. Међутим, најчешће су то биле отворене баште. Зимска башта - потпуно другачија област фитодигнола ("фито" - биљке, дизајн - активности усмерене на декорацију околних објеката). У дизајну зимске баште користе се и тропске биљке, као и заједнички унутрашњи цветови.

Треба напоменути да је зимска башта карактеристична декоративна током целе године. Ове зимске баште се разликују од стакленика и стакленика. У овој врсти еколошког дизајна, постоји ријеч "башта" као компонента људског становања, која за њега игра важну улогу. Зато је важно напоменути да је зимски врт еколошки чист, затворен простор, често везан за кућу, чија је основна сврха да уз помоћ биљака створи окружење за одмор људи.

Дизајн зимске баште је велики посао који захтева размишљање о најмањим детаљима. Због тога је потребно унапријед припремити све тешкоће које се могу појавити при одабиру врсте врта, стила и његових компоненти.

Правила извршења

Када сте се већ одлучили за додатну намену ваше зимске баште, време је за веома креативни део - дизајн зимске баште. Позорница је занимљива, али вриједи напоменути да је она и најтежа. Овисно о договору, вртна соба може донијети потпуно различите емоције својим власницима.

Уметност дизајнирања зимског врта учи професионалце на универзитетима и на курсевима. Али, имајући праву жељу и способност самосталног учења, све базе могу битисхватити се ако пажљиво прочитате специјалну литературу и проучите значење најважнијих термина.

појединачне композиције

У професионалном језику, сингуларна композиција се назива "солитаире" (немојте бркати са "Солитаир"). Солитаире се често користи у вртовима као живописни елемент међу монотоним композицијама. Ако одете из зимског врта, најсветлији представник солитатора биће дрво које се налази на површини ливаде одвојено. Или вегетација, која се истиче међу јединственим тоном необичног облика трупа, бојом лишћа или било којим другим елементом.

Зашто користити појединачне композиције? Они су снажна нота дизајна, привлаче пажњу. Солитаире се може користити у тренуцима када је већина биљака у не-декоративном стању.

Када дизајн зимског врта укључује присуство солитара, вреди обратити пажњу на ове зимске цвеће (фото):

  • Фицус;
  • палме и лажне палме;
  • винова лоза;
  • Амфибијске биљке;
  • биљке водоземци;
  • Цветне биљке.
  • Групне композиције.

фицусвинес
вулгарние растениаСингле солитатер цомпоситион

За башту, међутим, нема довољно паре салватора да се назове башта. Због тога не треба заборавити групна слетања, која су композиције различитих боја, које се скупљају заједно са свим знаковима.

Да би се створила композиција мале групе, користитиод четири до дванаест елемената (идеално би требало да буде девет). Штавише, да би одабрали биљке за зимски врт вриједи тако да захтијевају исту температуру, влажност и сустав наводњавања.

Састав се састоји од три нивоа, у којима се налазе елементи композиције. У првом плану (ниво 1), постоје цветови који су мале величине и декоративни. Често су то мале цветне биљке. У позадини, боље је садити велике усеве који ће створити позадину за први план.

вертикално уређење терена

Овај тип уређења је одличан за мале просторије, јер не заузима пуно простора хоризонтално. Али то не значи да се зелени зидови могу користити у пространим собама. Тако зидови тканих зелених живих композиција савршено деле собу на неколико зона.

Да би се створила вертикална композиција, савршено се уклапају коврчаве врсте које се могу засадити у близини подлоге која ће бити шибана, или мреже. За такво уређење савршено су погодне све врсте бршљана, винове лозе, грожђа, трешњиних ружа. Потребно је само да одлучите о избору величине и облика лишћа, као и да нагласите цвеће или да их оставите у корист украсних листова.

Међутим, такви зидови нису једини начин за стварање композиције вертикалног вртларства. Дакле, поред пластифицираних врста, могуће је објесити на другачији ниво посуде с ампелираним цвијећем или чак користити зид за постављањепотс Првобитна верзија зеленог зида може бити зид са густом маховином на њој. Врло често се ова идеја користи у просторијама за рекреацију или у зеленим кафићима.

цолор

Наравно, када креирате фитокомпозит, прво се фокусирате на своје омиљене, као и на најживље биљке. Због тога, композиција може изгледати превише богата, што спречава њено размишљање. Овај тип композиције може уморити власника баште или госте.

Зато је вредно обратити пажњу на компоненту боје. Најбољи тип зимске баште биће мале зимске цветове са шареним листовима необичних облика, који ће се издвојити на позадини монотоних мирних зелених биљака. Тако, играјући се на њихов контраст, можете идентификовати најлепше делове биљака, које ће само нагласити атрактивност вашег врта.

форм

Ако више волите групни састав, немојте заборавити форму за слијетање. Композиција ће се сматрати завршеном тек када ће њена спољна компонента оставити осећај хармоније у контемплацији. А за ово је вредно запамтити да је композиција заснована на принципима конзистентности и контраста.

Синоним је комбинација у којој различита постројења користе заједнички елемент да побољшају свој звук. Ово може бити једини облик лишћа или фризуре, исте боје или величине биљака. Имајући сугласне елементе композиције у његовим различитим дијеловима, наглашавате његову заједницу, комбинирајући према различитим значајкама.

Али поглед на композицију је управо принцип контраста, када се биљке, потпуно другачије, споје на истом мјесту. Ово може бити комбинација високих вертикалних биљака и малих опуштених. Са скромнијим не цветањем неких светлих цветова других. Извођењем таквих контраста, уз помоћ једног елемента, наглашавате вредност другог, чиме се појачава звук композиције уопште.

позадина

Позадина за цветни аранжман је једнако важна као и друга. На рачун позадине композиција добија свој завршени облик. Позадина може бити, на пример, трећи ниво композиције, ако створите осебујну позадину из ампелираних биљака које ткају биљке или зелене зидове. Али овде је такође вредно размотрити како ће се позадина уклопити у окружење. Не прекидајте свој избор искључиво на биљкама. Позадина је такође одлична за покривање природних материјала: дрвета и камена. Такође, за композиције, неће бити претерано коришћена декоративна опрема и прибор од не-ракунског порекла.

Најживљи примери биљака за зимску башту одавно су неке врсте усева. Такође, ове биљке често трепере у канцеларијама.

  • Васхингтонска филамент, по праву, је најпопуларнија тропска биљка међу фитодигнерима. Његов пртљажник је пријатног коничног облика, а листови су велики лабави вентилатори са висећим танким, белим концима;
  • Најистакнутији представник ампелираних цветних биљака је Зигоццацтус (исти децембрист). Ово сузимско цвеће није узалуд названо од стране људи из децембриста, јер њихово цветање пада тек на прву трећину зиме, док друге биљке зимске баште могу бити у хибернацији, остале зелене;
  • Кинески Радамерацхер је диван, широк зелени грм, који поред лепог облика лишћа, цвета и са белим цветовима;
  • Вриесиа бриљантна може бити круна стварања у вашој башти на рачун својих дивних и лудих цвијећа. То ће бити одличан завршетак било које композиције.

Винтажвирезиа схини

Стилови уређења баште

Јапански врт

Скромност и лепота - главни концепт малих јапанских вртића. Њихова величина је посљедица чињенице да је у древним временима јапанско имање имало врло мало подручје. Због тога велики вртови (као у Кини) нису могли приуштити ни племиће. Када говоримо о јапанској башти, мислимо на две сличне и различите категорије вртова у исто време:

 • Мале вртове са малим рибњацима и биљкама око њих. У језеру се често налази златни шаран, као симбол богатства и обиља;
 • Камени вртови и бонсаи.

Као прво, јапански вртови су изграђени на правилима геометрије. Доминирају праве линије, правокутне и квадратне, и заобљене. Међутим, постоји и хаотична природа постављања биљака.

Јапански врт

Вода и камење су темељ јапанског фитодизона, јер они представљају "иин" и "ианг", мушкарац и жена, свјетло и тама. За такве вртовеТипично је користити као глатку површину воде или ријечних облутака, који приказују подводно и високо камење, које се уздижу стијене. Биљке се углавном користе ниско. Врло често се налазе бамбус и производи из њега. Обично јапански украшавају врт користећи све врсте фењера или скулптуралне слике својих идола и духова који су присутни у шинтоизму.

И наравно, ниједна јапанска башта не може без бонсаија. Бонсаи је посебна јапанска умјетност која вам омогућава да узгајате дрво у минијатури, тако да може изгледати као дивље, ако расте.

Које се биљке користе у зимским вртовима у јапанском стилу? Овде су приказане само најпопуларније зимске цвеће (фото):

  • Адиантум. Ово је мала папрат из бајке Ваиама. Као и све папрати, јако воли високу влажност. За њу је карактеристична јарко зелена боја листова, која омогућава да се користи међу тамним биљкама као контрастни звук.
  • Арундиран. Све је овде јасно и без сувишних описа. Бамбус је увек присутан у азијским вртовима, а овај споро растући патуљак је одличан за затворене зимске баште.
  • Гелсиново сланије изгледа сјајно у минијатурним вртовима, у близини других биљака. Ствара савршено раван зелени тепих, кроз који се не може видјети поклопац или тло.
  • Хибискус. Овај цвет се користи иу свом уобичајеном облику иу облику бонсаија. Посебност кинеске руже јевеома лепе велике цветове који цветају крајем августа и почетком септембра.

АрундинариаХибискус

десерт гарден

Напуштени вртови нису толико популарни, али имају свој шарм. Стварање праве пустињске области у сопственој башти је оригинална идеја која се ретко среће са сваким. Треба напоменути да за уређење таквог простора није потребно користити дио просторије испод сандбок-а. Напуштене биљке и без тога савршено се носе са ситуацијом. Када говоримо о таквим биљкама, мислимо на сукуленте. Сукуленти су различитих величина, облика, боја. Неки од њих цветају, а неки су веома декоративни. То су све врсте кактуса, алое, полена и других биљака, са меснатим лишћем, трновитим или чак лепим цветовима.

У пустињској башти можете користити и декоративне елементе у облику камених скулптура или чак умјетних скелета животиња. Ово може створити додатну пустињску атмосферу.

тропски врт

тропски врт

Ово је један од најпопуларнијих типова зимских вртова који датирају још из барокног доба. Употреба тропских биљака омогућава вам да створите праву оазу у кући, рај на земљи. Јер свака тропска биљка је веома декоративна. Подижући се над човеком, лепе цветне биљке стварају фантастично расположење и омогућавају вам да се повучете са смрвљеним крунама.

Међутим, таква башта захтева не само пажљиво збрињавање биљака, већ и подршку за њихзадовољавајући ниво температуре и влажности, као и обавезна контрола оболелих биљака. Међутим, међу тропским биљкама савршено је могуће смјестити и рекреацијске просторе, умјетне рибњаке и фонтане.

Које тропске биљке су погодне за стварање таквог врта?

  • \ т
  • Алоказија и све њене сорте - одлична тропска биљка са пахуљастим листовима различитих нијанси;
  • Фикус лирског, који има дивно лепе листове, способне да покрију посетиоца врта од сунчеве светлости;
  • Декоративна диффенбакија од сегуина са својим бело-зеленим лишћем савршено погодна за први ниво тропске композиције;
  • Тропске крунице од кромпира такође одлично изгледају у зимским вртовима.

алоцазиаКалатеа стрипед стрип

субтропицс

Разлика између тропских и субтропских биљака је да цитрусне биљке превладавају у суптропским вртовима. Субтропске биљке су такође све врсте палми, кактуса и сукулената. Они су мање декоративни у смислу цвећа, за разлику од тропских биљака, али захтевају мање у смислу одржавања топлоте. Понекад биљке субтропика захтевају чак и незнатно смањење температуре, на пример, за почетак плодоношења или цветања.

Постројења овог типа за зимски врт да се покупи је веома једноставно. Многи од њих су вам већ познати:

  • Мандарин. Поред лепог цвећа зими и даље даје јестиве и мирисне плодове;
  • Цитрон. То је ниски грм са огромним плодовима. Цвијеће Цитрон је врло лијеп и њежанбела боја;
  • Стрелитзиа. Цвјета у јесен, као и готово све субтропске биљке, прекрасно цвијеће, слично малим колибрићима или свијетлим ситним папигама;
  • Ливистон је кинески. Као и многе биљке субтропика, има назубљене листове у облику обожавалаца, који сјаје из воска и рефлектују сунчеве зраке.

ЦитронКинески лиивистоне

роцки слидес

Стеновити тобогани се користе у свим стиловима пејзажа, у којима биљке не би живеле у њима. Најчешће се ради о малом брду са шљунком, гранитом, шкољкама или другим материјалима, пресавијеним у тобоганима. Међутим, треба напоменути да стена из које ће састав бити сложен, треба да буде природног облика, без глатких лица. Уз помоћ стјеновитог слајда, можете направити засебни цвјетни распоред биљака које ће расти каскаде. Једнако лепи на стеновитим тобоганима изгледају као цветне биљке, и декоративно-листопадне, покривају потпуно додељену површину.

Тло у зимском врту


Када се биљке покупе, могуће их је само посадити у контејнер и направити композиције тако да би врт могао почети да узима госте и задовољава око власника. Али какво би земљиште требало садити биљке?

Прије свега, треба напоменути да различите биљке за зимски врт захтијевају различите врсте тла. Да бисте то урадили, морате знати за сваку биљку одвојено, у којој врсти земљишта је потребно. Прво, вреди обратити пажњу на његову киселост. Многе биљке за зимуВрт је прилагођен тлима неутралне киселости, па колико често су биљке субтропске или средње траке.

Тропске биљке преферирају алкалније земљиште, посебно богато жељезом. Напуштени становници више воле пешчане земље. Такође је неопходно пратити садржај азота у земљишту, који помаже у расту клице и лишћа, калцијума (контролише ниво киселости) и других елемената.

Након тога, ниво минерала и хранљивих материја у земљишту ће се смањити, тако да обавезно правовремено пресађивање и ђубрење постају интегрални процеси збрињавања зимског врта.