Топлотни гасни топ са својим рукама, неопходни алати и материјали

У хладном времену, један од најучинковитијих уређаја за гријање просторије је плински пиштољ. У стању је да довољно брзо загреје сваку собу у стану, приватној кући или викендици, канцеларији, итд. Гасни топ се прави једноставним рукама. Одликује га висока ефикасност, чврста снага и ниска потрошња енергије. Осим тога, трошкови његове производње и трошкови њеног даљњег рада ће бити прилично мали.

Како сами направити

Гасни топови су се у нашој земљи активно користили релативно недавно. Као што је већ поменуто, овај уређај је одличан за грејање различитих просторија. Нарочито је популаран за гријање зграда, не знају како снабдијевати плином. На пример, сеоске куће, викендице, гараже итд.

Пиштољ има следеће предности:

 • мобилност;
 • сигурност у раду;
 • мале величине;
 • већу ефикасност;
 • Лако се инсталирају и растављају;
 • добра снага;
 • способност регулисања температуре.

Значајно утиче на популарност гасног топа и његове објективне и разумне трошкове. Посебно зато што је самостално направљен, биће много јефтинији од куповине готовог производа.

Принцип рада и обим

Пажња: Топлотни пиштољ за гас је врло свестран уређај за гријање.

Уосталом, ако је повезан са централизованом снабдевањем топлотом, могуће је постићи квалитетно гријање свих приватнихкод куће. То значи да може ефикасно замијенити сустав гријања. Гријање зграде у исто вријеме неће бити горе.

Бутан или пропан се најчешће користе за гориво гасног пиштоља. Иначе, током процеса сагоревања горива практично нема мириса. Ово је још једна предност овог система грејања.

Захваљујући постојању вишеслојног заштитног система у овом уређају, може се гарантовати заштита од цурења гаса. Тело пиштоља је обично направљено од издржљивог метала, који је отпоран на различита механичка оштећења.


Направљен топлотни пиштољ са сопственим рукама може се користити не само за загревање просторије, већ и за сушење било које површине. На пример, може се нанети на зид од малтера, недавно напуњен бетоном, итд.

С обзиром на чињеницу да је његова снага довољно велика, она може ефикасно загријати просторе велике величине. Посебно, хангар или складиште. Може ли се користити на местима масовног гомилања људи.

Пошто је овај уређај опремљен термостатом који је одговоран за контролу температуре у просторији, као и за укључивање и искључивање, људска интервенција у раду термалног пиштоља практично није потребна. Готово се не издваја за рад угљен моноксида. Његова количина није већа од уобичајене грубости.

Састав пиштоља састоји се од следећих елемената:

 • аутоматски контролни инструмент;
 • измењивач топлоте;
 • вентилатор.

Коришћење овог уређаја за грејање пружа добру могућност за уштеду.Уосталом, цена струје за њен рад је веома мала. Потребно је само ротирати вентилатор.

Принцип рада топлотног топа је следећи: измењивач топлоте се загрева сагоревањем гаса. Ваздух који се креће кроз вентилатор који пролази кроз измењивач топлоте постаје топао и шири се преко просторије која га загрева.

Врсте гасних топова

Пажња: Гасни топови су подељени у два типа: са директном или без директне топлоте.

У првом случају, њихова конструкција је прилично једноставна и често се производе самостално. Мада, многи радије купују фабричке производе. Зато што је њихова вредност прилично приступачна.

Гасни топови са директном топлотом се одликују присуством отвореног горионика који није изолован. Због тога, током загревања просторије добија не само топли ваздух, већ и производе сагоревања гаса.

Гасни пиштољ са директном топлотом је компактан и има високу ефикасност. Али пошто се на раду овог уређаја додељују производи сагоревања, онда је при загревању просторије потребно унапред водити рачуна о присуству квалитетне и стабилне вентилације.

Друга врста гасних топова ради на принципу индиректног грејања. Њихова главна разлика је од горе наведеног типа, у присуству изоловане коморе за сагоревање. Уз помоћ посебних цијеви за одвајање спојених на заједнички димњак, производи изгарања се производе. Овај тип гасног пиштоља је идеалан за стамбена и гужва.

Поред гасних топова са директним илиИндиректно загревање, на тржишту климатске опреме могуће је пронаћи покретне, као и преносне топове за које су потребни гасни цилиндри. Ове врсте топлотних топова су опремљене специјалним ручкама и точковима. Омогућавају им да буду прикладнији за управљање и транспорт. Али са употребом преносних или мобилних гасних топова, све мере предострожности треба да се поштују.

Трајање рада оваквих уређаја за грејање директно зависи од запремине гасног цилиндра. Просечна потрошња горива је од 0,6 до 7 литара на сат. Да би се постигао веци радни век батерије, ови типови топлотних топова имају специјалне адаптере. Омогућавају вам да одмах прикључите грејни уређај на неколико цилиндара.

Неки модели топлотних топова имају терморегулатор. Његова присутност вам омогућава да се искључите када стигнете у просторију на датој температури. Као што пракса показује, захваљујући примени одређених врста гасних топова, можете постићи значајне уштеде.

Потребни алати и материјали

Одлучивши се да направи плински пиштољ својим рукама, потребно је унапријед припремити потребне материјале и алате. Тако ће вам требати:

 • челични лим;
 • метална цев за снабдевање горивом;
 • Бугарски;
 • бушилица са сетом бургија на метал;
 • вентилатор, на пример, са снагом од најмање 12 волти;
 • метална трака дебљине не мање од 2 милиметра;
 • арматуре за израду пиштоља;
 • металне цеви, потребне за производњу измењивача топлоте дебљине око 8 милиметара.

производне фазе

Упркос чињеници да тржиште уређаја за грејање има много модела гасних топова, многи људи више воле да их праве сами. Уосталом, уз његову помоћ можете квалитетно загрејати своју гаражу или кућу. Њени препарати обухватају неколико фаза:

У почетку, уз помоћ Бугара, исечемо цев у којој ће се гас испоручивати у систем. Неопходно је да се, ако је потребно, направи дуже, при чему је на њега заварена слична цев истог пречника.

Након тога смо на цеви претходно избушили рупе већег пречника. Требало би да буде око 5 милиметара. Они ће нахранити гориво. Гицлее треба да буде дужи од 2 милиметра.

Надаље, да би се побољшао пријенос топлине, потребно је направити већу дужину тијела. За то је потребан метални диск који треба да буде фиксиран преко продужног кабла. Након тога направимо 8 рупа пречника 10 милиметара.

Након тога, настављамо са производњом стезаљке. На њему ће бити уграђен измјењивач топлине. Да би се постигао бољи пренос топлоте, потребно је заварити две челичне плоче у облику крста.

Сада направимо измјењивач топлине. За то ће бити потребна метална цев са веома дебелим зидовима. Заварите крај зиду у којем правимо рупу. Потребно је прескочити продужетак пламеника. Затим причврстите стезаљку помоћу вијака.

Пажња: Након тога, уз помоћ Бугараправимо рупу у кућишту измјењивача топлине, на који причвршћујемо сегмент цијеви дужине 8 центиметара. Потребно је ући у собу из топа топлог ваздуха.

Следећи корак је инсталација вентилатора. Најчешће коришћени аутомобилски вентилатор, чија снага треба да буде најмање 12 В. Треба га монтирати на крају кућишта размењивача топлоте. Захваљујући вентилатору, топлота ће бити пребачена довољно брзо у просторију.

На крају ће бити потребно направити рупе бушилицом за лако сагоревање гаса. Такође је неопходно унапред одредити са пројектом који ће се налазити на гасном пиштољу. Обично је направљен од окова.

Рад на тестирању и тестирању

Висококвалитетни термални топови властитим рукама требају имати чврсто и издржљиво тијело. Најбоље је користити цијев да је направите сами. Да бисте то урадили, требаће вам челични лим жељене величине и дебљине да бисте се котрљали у цеви. За причвршћивање можете користити спојне браве или конвенционалне вијке.

Након што је топлотни пиштољ спреман, потребно је провјерити његову ефикасност. Ово радимо на следећи начин:

 1. Подигните упаљену шибицу до отвора за паљење.
 2. Отворите вентил да примате гас.
 3. Спалио сам плин.
 4. Укључите вентилатор.

Ако гасни пиштољ ради, честитам, урадили сте све како треба. Али запамтите, када га користите, треба да се придржавате правила безбедности.

Након што су сами направили гасни топруке, не само да можете уштедети добар посао, већ и ефикасно загрејати собу било ког подручја у релативно кратком временском периоду. Прављење овог уређаја уопште није тешко. За то су потребни само неопходни материјали, алати и придржавање свих препорука.