Топли под: за и против, очигледне предности и недостаци

Није свако од нас у стању да заиста замисли шта представља топлотно подно грејање. Једно име даје само почетну, површну смрт о томе како се у овом случају проводи гријање простора. За оне који су већ осјетили ефекат кориштења гријања стамбених просторија уз помоћ топлих подова, може се са сигурношћу говорити о предностима које оваква схема даје у односу на друге врсте гријања. Подно гријање је једна од варијанти и опција гријања које се данас користе у свакодневном животу. Хајде да причамо о још једном аналогном.

Сада ћемо детаљно размотрити шта представља под у топлој води, који користи становницима тог стана да користе такву варијанту гријања. Које су предности ове опције, има ли недостатака пода топле воде.

Под топле воде - главне разлике од других врста грејања

Постојећи системи гријања "топлог пода" су подијељени у двије подврсте: електрична и водена. Примјеном такви системи могу бити главни извор загријавања просторија или као помоћна опрема за гријање. Често се електрични гријаћи елементи користе за локално гријање технолошких просторија, балкона, лође, купаонице и купаонице. Напротив, круг гријања воде може се поставити по цијелом стану или користити у једној просторији, на примјер, у дјечјој соби.

Ова врста грејања се обично бира у просторијама у углу где је високавероватноћа појаве хладних зона. Захваљујући свом принципу рада, таква варијанта грејања може да обезбеди најудобнији температурни режим. Упркос чињеници да у поређењу са другим методама загревања вода са топлим подом има своје предности и недостатке, у општем контексту, овај тип грејања заслужује више пажње. У сваком случају, увијек постоје аспекти и ситуације које нам омогућавају да процијенимо користи система, или обрнуто, указују на техничку несавршеност одабране опције.

За референцу: под, опремљен воденим кругом, омогућава вам да, за разлику од електричних подлога, користите различите подне облоге.

На пример: да би се одржала нормална циркулација у кућном грејном систему коришћењем технологије грејних подова, инсталација не само цевовода, већ и уградња додатне опреме. Циркулациона пумпа, колектор-миксер, читав сет трокраких вентила (у погледу броја водених кругова), све су то обавезни атрибути и прибор у овом случају, без обзира на грејну област. Присуство посебних адаптација спречава притисак расхладног средства у кругу централног грејања, спречава прекиде са циркулацијом топле воде за употребу у домаћинству.

Такође треба имати на уму да је такав систем забрањен за уградњу у стамбену зграду, која је првобитно израчуната на централизовано снабдијевање топлином. За становнике приватног сектора и власнике сеоских кућа,напротив, таква варијанта је најбоља традиционална опција грејања.

Потребно је знати каква би била реализација ове врсте гријања у вашој кући или стану, а требат ће вам пуно трошкова везаних за велику количину рада и потрошног материјала. На цртежима - дијаграмима приказан је температурни режим унутар просторије, који се постиже као резултат употребе термалне завјесе и при раду на систему подног гријања.

Јасно је да се на основу тога спроводи принцип загревања унутрашњег простора. У случају подне воде, извор топлоте се налази на дну просторије. Због ове топлотне енергије равномјерно се шири по цијелој површини пода, што зрачне масе кружи унутар животног простора потребном топлином. Када се користи радијаторско грејање, при чему се због конвекције врши унутрашња измена ваздуха, под је најхладније место у дневној соби.

Недовољно загревање, посебно у просторијама угао и са великом остакљеном површином, компензира се уградњом додатних уређаја за гријање. Водени под је у потпуности способан да реши овај проблем, равномерно загревајући цео унутрашњи простор просторије. Естетски аспект питања је такође важан. Недостатак радијатора грејања позитивно утиче на квалитет ентеријера стамбеног простора. Топли подови равномерно расподељују топлоту у простору и тако загревају све објекте у просторији.

За референцу: најприхватљивијеунутрашња температура за угодан живот + 180Ц. Због загријавања расхладног средства у кругу гријања воде на температуру од + 35-450С, оптимална температура гријања подне облоге је 250С. Према томе, најнижи подни слој зрака се грије снажније, док горњи слојеви имају угодну температуру.

Изградња топлог пода. Обим примене

Главна предност коју треба узети у обзир приликом проучавања система подног грејања је ефикасност и висока ефикасност. Унутрашњост велике површине, посебно у приватним кућама, намијењена за аутономно гријање, може се успјешно загријати на сличан начин. Чак и уградња и инсталација топлих подова у свим стамбеним подручјима вишестамбене стамбене куће на великом подручју, биће прилично исплативо предузеће. За категорију грађана који имају гријање на гас или очекују да ће користити јединице на чврсто гориво, под је готово идеално рјешење за проблем гријања.

Поређење ове шеме грејања са електричним подовима у овом случају је неприкладно. Ова друга опција, чак и ако се узме у обзир компаративна једноставност инсталације и лакоћа коришћења, јасно губи подну воду по економским показатељима. Електрични под може се инсталирати на појединачним мјестима, гдје постоји потреба за гријањем мањих површина.

Прије сумирања, процјене предности и недостатака подног топле воде, покушаћемо разумјетиса својим дизајном и технолошким карактеристикама.

Основни принцип рада у овом случају је сљедећи:

 • извор топлоте је текућа расхладна текућина, котловска вода која може тећи у цјевовод постављен у под;
 • загрејана вода може доћи и из вертикале централног довода топлоте и од аутономног грејног уређаја.

Захваљујући посебностима дизајна и нових технологија, данас постоји неколико начина за опремање топлих подова. Као идеалну подну облогу најбоље је користити керамичке, бетонске или комбиниране материјале (плочице, декоративни камен, бетонски естрих). Предности и недостаци у овој ситуацији су субјективни. Керамичке плочице или бетонске кошуљице имају високу топлотну проводљивост, односно загревање из загрејане расхладне течности, боље је дати топлину у соби. Насупрот томе, ламинат, паркет, линолеум су удобни и удобни за под имају улогу додатне изолације, смањујући интензитет преноса топлоте у унутрашњости простора.


Ефикасност рада пода топле воде директно зависи од квалитета листне торте, односно од састава подлоге топле подлоге. Подлога обично укључује:

 • хидроизолација;
 • Метална монтажна мрежа;
 • топлотна изолација;
 • Трака за пригушивање;
 • Суви или мокри естрих.

Напомена: Традиционална дебљина лисне торте у правилу варира у распону од 50-150 мм. Коначни параметри пите се одређују уУ зависности од пречника цеви за снабдевање водом, дебљине преклапања, квалитета подне облоге и снаге система гријања подног гријања.

Главни активни алат у овом случају је цевовод, направљен од метал-пластичних цеви. На јастуку се спајају одвојени фрагменти или делови (контуре) цеви, након чега се спајају на колекторе, преко којих се доводи расхладно средство до круга грејања и враћа поврат.

У конструкцији система грејања је принцип рада. Размак између естриха и подне облоге је мјесто за полагање топле воде, кроз коју се цијела подна површина загријава на потребну температуру. Због незнатног загревања (оптимална температура грејног медијума је 35-450С), систем грејања "топлог пода" је ниска температура.

Очигледне предности топлога пода

Ако не узмете у обзир потешкоће у инсталацији, топли под сматра се једним од најефикаснијих система гријања. Начин рада ниских температура топлог пода може пружити стварне и значајне уштеде у трошковима гријања. У просеку, 20-40% у поређењу са опцијом радијаторског грејања. Недостатак прегревања ваздушне масе у просторијама обезбеђује добро засићење унутрашњег простора позитивним јонима.

Друге очигледне предности укључују следеће квалитете:

 • висок систем заштите животне средине, потпуна усклађеностсанитарно-хигијенски стандарди за гријање стамбених просторија;
 • главни део топлотне енергије се преноси као последица топлотног зрачења, што позитивно утиче на људско тело;
 • стварна уштеда топлоте у стамбеним зградама са високим плафонима (до 50% на висини плафона више од 3 метра);
 • одсуство отвореног ожичења и радијатора знатно поједностављује унутрашњу обраду стамбених просторија;
 • стварне будуће уштеде у трошковима гријања у односу на електрично гријање (у просјеку 5-7 пута);
 • , за разлику од електричних гријаних подова, водени под не пружа моћно електромагнетско поље, што утиче на добробит становника стана.

Очигледни недостаци овог система грејања

Главни недостатак који би вас могао засјенити, ако сте одлучили да кућу опремите топлим подовима, вероватно ће имати административне забране за коришћење таквог система грејања. Могуће је заобићи забрану ако сте вођени малом површином гријања и имате први кат. У супротном, ситуација је додатно испуњена административним казнама и рестаурацијом демонтиране опреме.

Други аргумент, који се може приписати недостацима овог система грејања, је дуга и болна инсталација опреме. Минус воде у процесу инсталације је нехотично тешка конструкцијска својства зграде. Због колача од пахуљица које се користе за подлогу, тежина преклапања може се повећати за 10-15%, што је изузетно опасно застамбене вишеспратне зграде старе зграде.

Придржавајући се технологије полагања и уградње, власници кућа ће се морати суочити са прилично великим финансијским трошковима. За разлику од електричног поља, подови који се загревају водом су током рада и поправки радно интензивни. Што се тиче сигурности, под је лошији од осталих опција за гријање куће.

закључак

У овом систему гријања постоје многе предности, а постоје и неки недостаци када се говори о топлим подовима. Међутим, ситуација изгледа овако. У сваком случају, ако одлучите да инсталирате подове топле воде у вашој кући или стану, користи које ћете добити у будућности ће свакако бити више од недостатака. Висока ефикасност, ефикасност и практичност су главни адути овог система грејања.