Топли под у купатилу од грубљења властитим рукама: шема, технологија слагања, фото и видео упуте

Изградња кућа по системима подног гријања, по правилу, омогућава да се просторије наших апартмана загрију. Али скривене грејне јединице могу се користити и за стварање најудобнијих услова у местима као што су парне купељи, сауне и купке. И како направити топли под у купатилу од грубог, схема у којој игра посљедњу улогу, научит ћете из нашег чланка.

 • Фазе уређаја за загревање воде
 • карактеристике система

  Због чињенице да се као инсталација гријања неће користити котао, а пећ, одозго, преко пећи, треба бити постављен измјењивач топлине. Обично се за ове сврхе користи најчешћи резервоар од нерђајућег челика или било који други метал који није склон корозији приликом контакта са влагом. Још увијек можете узети регистар цијеви. У томе нема суштинске разлике. Уградња измјењивача топлине за топли под изнад пећи врши се у просторијама гдје је то потребно.

  Да би се "истрошени" носач топлоте поново вратио у измјењивач, потребна је мала инсталација циркулационе пумпе. Без њега, дизајн може функционисати у потпуности, под условом да је пећ испод површине пода. Поред тога, биће потребне цеви нестандардних димензија за такве грејне јединице. Дакле, за уређај скривеног грејног блока који ће се напајати из пећи, неопходно је купити цеви О24 мм, док се приликом полагања цевоводастандардним условима, користи се цев О16 мм.

  организациони графикон

  Главна карактеристика пода пећи у систему грејања је немогућност регулисања температурног режима.

  Препоручена пројектна температура у таквим условима је 40 ° Ц, док ће пећ бити напајана у главну воду, што није прихватљиво за расхладно средство. Стога је у таквим случајевима пожељно опремити систем са јединицом за мијешање, која ће се користити за мијешање топле воде из пећи и хладног извора из "обрнутог".

  Будући да није могуће уградити велики измјењивач топлине у пећ, у близини је потребно инсталирати спремник акумулатора повезан с измјењивачем топлине помоћу челичних цијеви.

  Пожељно је направити топле подове у кади у свим собама

  За и против изградње

  Прије него што одговоримо на питање како направити гријање воде са стијена, размотрићемо предности и недостатке ове инсталације.

  Почнимо са позитивним моментима:

  • одсуство електромагнетног зрачења, као што је то случај када је просторија опремљена електричним пољем;
  • безбедност животне средине;
  • могућност стварања камфорних температурних услова у парној соби;
  • економија (не само да је инсталација електричног поља вишеструко скупља, већ мора да плаћа значајан износ рачуна за струју сваког месеца);
  • искључивање појаве гљивичних инфекција и плесни;
  • спречава појаву хладног пропуха, јер енергијаод грејног елемента ће почети његово глатко кретање према горе, равномерно загревање површине целе парне купељи.

  Тако постављен у поду за купање

  С обзиром на недостатке, може се приписати њима:

  1. Потреба за дренажом извора топлоте из система у зимској сезони, што ће спријечити пуцање цјевовода због повећане количине замрзнуте воде.
  2. Велика количина енергије се троши на загревање батерије резервоара, што смањује ефикасност пећи.
  3. Истовремено загревање неколико просторија, на пример, парна соба, туш кабина, туш, итд. захтева велике количине расхладне течности, што знатно повећава време његовог потпуног загревања.
  4. Немогућност уградње у купатило је подна облога. По правилу, многи купатила су опремљена таквим системима, што поједностављује одвод вишка течности. У случају топлих подова, то се не може урадити категорично, јер ће се сви изолациони и термоизолациони материјали у потпуности поквасити и неће моћи у потпуности испунити своју намјену.

  ВИДЕО: Штедњак с гријаним подом у парној соби

  Савети за постављање панела за подно грејање у купатилу

  За организацију ефикасног рада јединице за гријање у парној купељи, потребно је придржавати се неколико важних препорука које су предложили искусни стручњаци који раде у овој области дјеловања.

  Ово је "колач" топлог, топлог пода

  Бетонски естрих

  На располагању је база за бетонНајбоља опција за под је третман купатила, јер вам омогућава значајно уштеду на материјалима, али истовремено има високу отпорност на влагу кроз употребу цемента.

  У овом случају, употреба таквог пода може се извршити само након што се отопина потпуно замрзне. По правилу, то може да траје од две до четири недеље, све зависи од услова у самој просторији. Поред тога, у случају оштећења главне линије, изузетно је тешко локализовати цурење, што захтева потпуну демонтажу спојнице.

  Полистиренске плоче за топлотну изолацију

  Као материјал за топлотну изолацију, најбоље је користити специјалне полистиренске плоче. Опремљени су рефлектором од металног слоја и имају специјалне унутрашње олуке за удобност постављања носача.

  Инсталација комуникација у дрвеном поду

  Могућа је и уградња пећи за купање на дрвеном поду и уградња главне линије у дрвеном поду конструкције. Али у овом случају, потребно је извршити прецизан прорачун, којим ће бити могуће одредити локацију отвора у заостацима за полагање расхладне течности. Али што се тиче одржавања, такви системи су много бољи од оних који се монтирају у бетонске конструкције.

  Фазе уређаја за загревање воде

  Колико добро и прецизно можете сакупити јединицу за загревање воде зависи од ефикасности њеног рада и, сходно томе, удобности у купатилу.

  Дакле, за подинсталација грејања у кади је следећа:

  • први слој је црна скела, која може искључити могуће изобличења и неједнакости декоративне подне облоге;
  • следи водонепропусна плоча која спречава накупљање кондензата током рада елемента;
  • преко хидроизолационог уметка топлотноизолациони материјал који ће усмерити сву енергију у грејној просторији, искључујући све врсте топлотних губитака;
  • четврта фаза је полагање арматурне мреже која штити слој изолацијске плоче;
  • онда је неопходно извршити инсталацију метализиране подлоге, која ће приказати енергију у просторији, без проласка кроз њу у зидовима и спратовима;
  • шеста фаза - полагање главне линије, што је боље ставити у схему "Пуж", славу зашто је загријавање површине униформније

  • чиста гомила се сипа преко цевовода са благим одступањем према одводном отвору;
  • завршни додир - слагање декоративног премаза.

  Као што можете видјети, гријање пода из пећнице је лако организирати у купаоници. Ова метода ће вам омогућити да уштедите новац на куповини котла, трошкове електричне енергије. Као резултат тога, купатило ће имати повољну микроклиму и удобан под.

  ВИДЕО: Топли подови у кади од котла на дрва