Топла подна електрична плочица: инсталација

Уређај топлог пода не може се назвати веома тежим, али многе замршености мајстора знају

Честитамо вам, наш радознао читач. Данас се научимо како да направимо под електричног гријања испод плочице. Ова информација ће бити корисна за свакога ко жели да користи овај прилично хладан материјал у поправци стамбених просторија, да се креће на којем је бос неудобан.

Ако имате дјецу, онда, природно, инсталирањем топлих подова, ми заузврат водимо рачуна о њиховом здрављу, јер дјеца воле да пузају и сједе точно тамо гдје не би требало вриједити.

Типови електричног подног грејања

За почетак, најпре схватимо шта је топло и каква је то. Именовање таквих уређаја је свима јасно, чак и без знања о теми људи. Топли под је грејни елемент који се поставља испод подне облоге и врши његово грејање. Загрејани под почиње преносити топлину у околне објекте иу ваздух.

Многи данас више воле такво гријање умјесто класичног, или их комбинирају заједно. Постоје следећи системи топлога електричног пода.

грејни кабл


Грејни отпорни кабл

\ т

Овај тип грејања за под је појављивао раније од других, али је и данас популаран, због своје једноставности и довољне поузданости.

 • Кабл за лемљење је отпорни водич.
 • Преведено са енглеског, "одолети" значи отпор, односно диригент сам има некеелектрични отпор, што резултира загријавањем струје и струје.
 • Може бити један или два ланца. У другом случају, једна жица може да служи за храну, а друга за грејање, или ће се оба проводника загрејати.
 • Сам кабл је унутар металне мреже, екрана и дебеле изолације да би се заштитио.

саморегулишући кабл

 • Постоје само-регулациони каблови са активним отпором. Суштина њихове структуре је да на локалном грејању (достизање одређене температуре) њихов отпор пада, чувајући задате параметре температуре, и, обрнуто, хлађење, отпор водича ће расти, а то се дешава одвојено на сваком делу кабла.

Занимљиво је знати! Захваљујући таквој структури саморегулационог кабла, неки његови делови се могу прећи без прегревања, док конвенционални отпорнички кабл не прихвата такав сноп због могућности прегревања и квара.

Карактеристике грејног кабла:

 • Кабел се шири змијом на површини пода са одређеним кораком.
 • За већу практичност могуће је претходно затегнути металну мрежу, која може бити и армопои за вијак, који се након полагања таквог пода мора поплавити одозго.
 • Дебљина слоја бетона ће бити од 2 до 5 центиметара.
 • На решетку, кабл привлачи најлонска кошуљица.


Монтажа грејног кабла на металним гумама

 • Уместо решетке, или у вези са њом, можете користити следеће металне осемонтажне траке као на слици изнад. Цена таквог уређаја је мала, али значајно убрзава и олакшава процес инсталације, уз јасно поштовање одређеног корака.

Главна предност таквог решења је цена система, у другом, минуси се упоређују са конкурентима:

 • ниска електрична сигурност- међутим, због правде треба рећи да ако је сав посао обављен исправно, онда ће систем дуго служити, а да власнику не пружи никакву муку.
 • Сложенији поправак система- осим лепка за плочице, морат ће се разбити и изравнати, што је у већини случајева неоправдано скупо и тешко.
 • С обзиром на чињеницу да се жица продаје по метру, веома је тешко прецизно израчунати потребну количину . Минус мали, али ипак.
 • У случају прегревања, може лако да пропадне . Таква прилика се може догодити не само у случају судара различитих дијелова жице, већ и код лошег уклапања вијака на проводник, па чак и рећи да намјештај постављен на врху може изазвати локално прегријавање.

Савет! Под било којим топлим подом који се камење у слој бетона жељене дебљине, можете инсталирати подлогу из гријача, што ће много пута повећати енергетску ефикасност система. Оне опције које не пружају такав уређај ће загријати не само под, већ и бетон са дна, што, као што знате, доводи до губитка топлоте.

Тхермоформ

Термомат, топли под

Напреднији систем подног грејања је испред вас. Долазе у два типа: конвекцијом и инфрацрвеним.

Прво, заправо је напредни тип грејног кабла, који се налази на посебној мрежастој подлози. Сличан под омогућује извођење уградње плочице без великог слоја кравате (довољно је 2 центиметра). Довољно је направити под или, у вријеме инсталације, добро нанијети љепило на љепило за плочице. Мајке се продају у ролнама различитих ширина, у зависности од ваших потреба.

За такву етажу могу се примијетити сљедеће предности:

 • Једноставно планирање и, сходно томе, израчунавање потребне количине материјала;


Слагање конвекцијског термомата

 • Прихватљиви трошкови;
 • Што је мања дебљина кравате, а тиме и уштеда на материјалу и раду.

Недостаци су практично исти као и код топлог кабла.

Инфрацрвени отирачи су потпуно другачији уређај за топле подове. У ствари, ради се о танком филму са грејним елементима који генеришу инфрацрвено зрачење.

Инфрацрвени топли филм

Одмах ћемо рећи да такав систем није погодан за полагање керамичких плочица, јер се монтира само на "сухо". Користе их углавном приликом слагања испод паркета или ламината. Нарочито за прибјегавање детаљима овог типа неће се, из очигледних разлога.

Топли под од угљеничних влакана


род мотхер

\ т Последњи учесник нашег прегледа је лоптица из угљеничних влакана и осветљава простор око њега на рачун инфрацрвеног зрачења. Као и претходна верзија термомата, систем од карбонских влакана је неопходанставите у мали слој вијака (3 цм) или слој љепила за плочице. Више о томе ћемо вам рећи у фази инсталације топлог пода.

Овај систем има следеће предности:

 • Материјал је изузетно отпоран на корозију, што значи да ће трајати много дуже од других опција. Одмах запамтите прилично високе трошкове, што негативно утиче на популарност таквих система.
 • Сматра се да је овај тип гријача потпуно сигуран од пожара;
 • Лака за ношење високе влажности, стога се ефикасно користи у купаоницама;
 • Оштећење једне од шипки неће утицати на функционисање других;
 • Систем је саморегулирајући, што значи да нема прегријавања појединих дијелова ланца.

Направимо мало повлачење. Грејање просторије са инфрацрвеним зрачењем значајно се разликује од конвекције, односно да смо навикли да видимо и осећамо у кућама и становима. Када се радијација укључи, она слободно пролази кроз под и почиње да загрева објекте у просторији.

У овом случају, температура ваздуха остаје непромењена. То јест, укључивањем таквог гријања у хладну собу, одмах ћете осјетити топлину, упркос чињеници да зрак остаје хладан, а након тога објекти почињу да дају топлину зраку.


Врући ваздух се више неће акумулирати испод плафона, остављајући подну хладноћу

Монтажа топлог пода и плочице

Па, сада, пошто смо се бавили главним нијансама електричних система за гријање, можемонаправите избор у корист једног или другог решења и наставите са инсталацијом.

Избор Савета


Електрични под испод плочице

Укратко сажети информације добијене у првом дијелу чланка.

 • Инфрацрвени филм одмах нестаје, у смислу његове не-језгрене природе.
 • У истом смеру, пошаљите грејни кабл кроз радно интензивну инсталацију и потребу за снажнијим слојем везивања бетона. Верујте ми, уштеда на каблу неће бити довољна за покривање трошкова везаних за уређај за везивање. Већи слој значи не само повећан проток материјала, већ и потребу за специјализованим алатом: мешалицом за бетон, вибрационим ваљком и још много тога.
 • За влажне просторије преферирамо угљене подове или обичне простирке. Саветујемо вам да ставите мали слој пода који неће захтевати глетерицу и биће идеална база са одличном адхезијом за уградњу плочица.
 • У дневним собама изаберите једну од две опције. То ће бити помало контроверзно у вези инфрацрвеног пода, јер још увек није јасно да ли је његово зрачење штетно, неутрално или корисно. Међутим, многи од њих уживају у таквим системима годинама и годинама.
Други избор ће бити за вас. Погледајте, на пример, електричну сигурност и потрошњу, што за многе може бити одлучујући фактор.

започети инсталацију

Размотримо како се полагање плочице одвија на поду електричне топлоте, на примјеру грејног плашта типа конвекције - најраширенијег \ тваријанта у нашем животу, тачно сигурна и ефикасна.

Почиње рад на припреми места за инсталацију терморегулатора и термалног сензора:


Схема уређаја топлог електричног пода

 • Узмите метлу или круту четку и пажљиво одаберите мјесто за уградњу Прометеја ради удобнијег рада.
 • Можете изабрати било које погодно место за то, што је најважније, да контролер има лак приступ, и није ометао распоред намештаја.
 • Висина терморегулатора може бити било која, али не мање од 30 центиметара од нивоа пода.
 • Ако намјеравате инсталирати сустав гријања у влажној просторији, на примјер, у сауни, кади или купаоници, онда се термостат мора носити изван својих граница.


Бушотина за терморегулатор

  \ т
 • Користећи дијамантну круну и бушилицу у зиду на планираној тачки отвор за термостат потребног пречника. То је обично 73 милиметра, као у било којој стандардној кутији испод утичнице или прекидача.
 • Затим означавамо хоризонталне линије и на њима уз помоћ Бугара са кругом на бетону, или посебним резачима за резање сече ивицу бразде кроз коју ћемо пропустити ожичење.


Болгарка може заменити бараж

Пажња! Радите у заштитним наочарима и рукавицама, јер је врло вероватно да расути камени фрагменти могу ући у очи. Немојте ометати покривала за главу, тако да онда не морате трчати да оперете прашњаву главу.

 • Исти жлеб је направљен у поду. Димензије треба да буду 20к20 мм.

Унутрашњи део хода је одсечен бушачем или длетом

 • Затим морате поставити термостат на напајање. Будите опрезни! Пресјек жице треба да одговара тренутној јачини топлог пода. Да бисте извршили такву калкулацију помоћи ћете упутству за уређај и консолидованим табелама, које се могу наћи на Интернету много. Ево једног од њих.


Кореспонденција попречног пресјека водича према доданом оптерећењу

припрема подова

Почињемо припремати базу, која ће бити опремљена грејним елементима.

Требало би да буде једнако и без пукотина:

 • Прије свега, потребно је извршити чишћење у просторији и уклонити све грађевинске остатке који су настали након ударца зида и пода. Употријебите круту четкицу за зубе која се може навлажити у води како не би подигла много прашине у зрак.


Припрема просторије за полагање топлог пода

 • Ако имате грађевински усисивач, обавезно га користите. Што је мање прашине на поду, боље ће бити приањање. Подсећамо вас да ће на поду топлог пода бити естрих, или ће се размазати лепак за плочице.

Савет! За такве проблеме није неопходно користити обичан кућни усисивач, јер може да пропадне због најмање грађевинске прашине.

  \ т
 • Следећи корак је уземљењеповршине. Користите универзални акрилни сапун за дубоко продирање.


Прајмирање на поду

 • Најлакше је спровести ову процедуру помоћу четкице за шминкање. Узмите канистар са прајмером, сипајте га мало на под и равномерно га распоредите на површину са четком. Немојте зажалити складиште, требало би дословно упити под.
 • Сачекајте потпуно исушивање складишта.
 • Ако се на поду појаве пукотине, оне се морају затворити са смјесом за поправак цемента прије извођења сљедећих корака.
 • Следећи корак је да се означе места где није потребна инсталација топлог пода, на пример, где ће намештај бити водовод, и тако даље.
 • У наставку обележавања, размотрите повлачење од 5 центиметара од зидова, као и чињеницу да грејни кабл не би требало да буде ближи од 10 центиметара било којим другим грејним апаратима - узмите у обзир локацију успонских цеви, цеви за централно грејање и радијаторе.

Све ознаке се обављају помоћу рулета, оловке и конца за бојење, што је погодно за цртање линија на велике удаљености.

Монтажа опреме


Електрични под испод плочица: Избегавајте инсталацију водовода и намештаја

 • Настављамо са радом и заузврат, проширењем грејних подлога. Пошто се испоручују у ролнама, њихова инсталација неће трајати много времена. На местима где треба да окренете партнера или направите пролаз, морате да га пресечете, без оштећењаовог грејног кабла.

Како се изрезати одговарајући топлотни отирач

 • Горе приказана фотографија показује како се то ради исправно. Кабл је довољно флексибилан за савијање без оштећења.
 • Пазите да се елементи не преклапају, јер у супротном гарантује се прегревање на тачкама укрштања.
 • Након окретања платна, пазите да се удаљеност од 10 центиметара између завоја одржава.

Пажња! Ни у ком случају не може бити да исти мат користи за загријавање двије просторије у различито вријеме. На пример, купатило и ходник или кухиња. Такође, не препоручује се постављање једног отирача у исти тип просторија, већ са другачијим дизајном пода. Ако је то случај, просторије су подијељене и схеме су независне.

Након равномерне расподеле грејне подлоге на површини просторије, могуће је наставити са њеним повезивањем.

 • Обратите пажњу на чињеницу да је локација температурног сензора била на истој удаљености од цурења кабла, тј. Тачно између њих.


Шема повезивања терморегулатора топле подне електричне

  \ т
 • Прво, уклоните крајеве за причвршћивање жица из грејне подлоге на шиндре у разводну кутију за термостат. Пажљиво прегледајте све жице на присуство механичких оштећења изолације и проводника. Ако је потребно, предузмите све кораке за решавање проблема.
 • Затим морате проверити перформансеуређај помоћу конвенционалног мултиметра. Потребно је измерити отпор грејног елемента и температурног сензора. Добијене вредности морају да одговарају вредностима назначеним у пасошу производа.


Провера отпора положеног топлог пода

Почињемо инсталацију терморегулатора и сензора температуре:

  \ т
 • Извадите сензор температуре из паковања и ставите га у ребрасту цев која је испоручена са опремом.

Жица са сензором температуре

\ т
  \ т
 • Сензор је сам на крају жице и након инсталације треба да се налази на ивици ребра, а спојна жица да изађе са задње стране.


Цлиппер он тхе цорругатион

 • Крај ребра, који има сам сензор, затворен је специјалним огранком. Ако то не уради, онда можете користити густу винил изолациону траку. Садржај овог елемента је у томе што приликом изливања пода раствор не пада у унутрашњост, што може довести до неисправности уређаја.
 • Цев са сензором се поставља на ход у поду и зиду. Прикључни крајеви жице приказани су у кутији за разблаживање.
 • У углу се савија цев, а радијус кривине не сме бити мањи од 5 центиметара, тако да је на овом месту вредно направити дубље утор.
 • Даље, трака је постављена са цементним раствором за причвршћивање жица са наборима и погодност полагања плочица.
 • Сви крајеви жица у кутији за декомпресију требају бити прикључени и прикључени на одговарајуће терминале на термостату. Сцхемеје представљена горе. Такође, лако можете да је пронађете у упутству за прикључени уређај.
 • Пажљиво провјерите све прикључке и провјерите да нема непотребних контаката и кршења изолације.
 • Ако је све у реду, укључите уређај на кратко вријеме (око један минут) и провјерите његову ефикасност. У овом случају, ЛЕД диода на контролној плочи треба да трепери, што указује на укљученост. Ако користите опцију са дисплејом са течним кристалима, на њему ћете видети све потребне информације.


Различити типови термостата

 • Током пробног рада, кабл ће почети да се загрева, што можете да осетите, како кажу, својим рукама.

Ако све ради, можете искључити напајање. Сада сте највеселије, наиме, полагање плочица на топло подно електрично.

Два начина полагања плочица на термичким тепихима

У принципу, већ смо их помињали.

Стацкинг

Прва опција је да се кравата напуни малим слојем саморазливајуће смјесе.

Требат ће вам сљедећи алати за рад:


перфоратор

\ т
 • Перфоратор, миксер или бушилица;


млазница миксера

\ т
 • Цориандер млазница за мешање раствора;


Згодна кашика или корито

\ т
  \ т
 • Два капацитета довољне запремине (око 30 литара) под мешавином смеше;

Игличасти ваљак за спајање

  \ т
 • Игличасти ваљак;


ласеросепозостроител

\ т
 • Конструкција, вода, али бољи ласерски ниво.

Ми се понашамо овако:

  \ т
 • Уз помоћ нивоа и мерног инструмента одређујемо границе равнине плафона, наравно са потребним удубљењем од постојећег пода у 2-3 центиметра.
 • Из истог нивоа, у средини просторије на различитим местима, као и по ободу, излажу се средњи светионици, који су најпогоднији за употребу конвенционалних типлних вијака 6к60 мм, ако немате посебан статив.
 • Само их забијте у под до жељеног нивоа и одвуците одвијачем. Током изливања, они ће нам показати гранични ниво, јер ће зидови са ознаком бити затворени пригушном траком.
 • Пригушна трака је материјал направљен од пјенастог полиетилена, у којем се може користити дебела подлога, која је ламинат. Овај елемент је дизајниран да створи компензацијску празнину под термалним ширењем естриха. Поставили смо га по ободу собе.
 • На улазу у просторију налази се преграда од дрвеног или металног профила, тако да се раствор не шири.

Пуњење пода топлим

 • Зато почните са пуњењем. Рад треба да се одвија без прекида, тако да настала монолитна површина.
 • У складу са упутствима на паковању, врећица пода за утовар је разријеђена водом и темељито измијешана. Требало би да радите овако - док чаробњак користи једну канту за попуњавање, друга је мешање следеће вреће.
 • После мешањараствор треба прскати неколико минута, а миксер поново укључити.
 • Готова смјеса се излијева на под, из далеког угла. Као резултат тога, број би требао бити толико да је у цијелом подручју покрио гријаћи кабел и изједначио наше свјетионике.
 • Након излијевања проврта, раствор на поду се намотава игличастим ваљком како би се ослободили сви мјехурићи зрака. Немојте растворити грудице или уклонити, или лагано стиснути малом лопатицом.
 • Под се оставља да се осуши у складу са упутствима произвођача. Тамо ћете наћи информације о времену кроз које можете започети постављање плочица.

Даље слагање ће бити најчешће. Више о томе можете сазнати у видеу или на профилним локацијама за обраду простора.

Полагање плочица без преливања


Ставите плочицу директно на мајку

Други начин је мање растегнут у времену, будући да не захтева средњи уређај за везивање, али се с њим може носити од првог тренутка, јер чаробњак захтева много вештине и опреза. Све ово ћете разумети током нашег описа.

Како се обавља следећи посао:

 • Као и увек, полагање плочице почиње распоредом и одређивањем његове оптималне локације у простору.
 • Затим се лепак раздваја. У овом случају, мораће да ради са прилично флуидном конзистентношћу, што је прва сложеност. Као што знате, врло је тешко поставити плочицу без система поравнања, али да се направи текући растворПрактично је нереално, јер плочица може да потоне под сопственом тежином, поготово када се слаже на великим слојевима.
 • Ставите раствор на подлогу и равномерно га поравнајте гладилицом тако да су сви гријаћи елементи равномјерно затворени. Ево другог подводног камена - лево у раствору празнине може довести до прегревања кабла и његовог квара.
 • За дистрибуирану смешу, носите чешаљ са вијком, а затим извршите инсталацију плочице. Невоља се може појавити у овој фази - морате бити изузетно опрезни да акутни алат не оштети изолацију проводника.


Рад са шпатулом за чешаљ

У другом, даљи рад неће бити другачији. Топли електрични под испод плочица је ефикасно рјешење за гријање Вашег дома, који се може монтирати појединачно од било које особе.

Детаљнији поступак повезивања, као и процедура за постављање саме плочице, описан је у видео прилогу уз чланак. Све ово, срећно у вашим напорима!