Тло за саднице парадајза и паприке

Жетва је убрана и време је за припрему за наредну годину. Новаци вртлари слободније уздишу. Сви главни послови су завршени. Остаје купити семе и сијати у чашама у обичном земљишту које се узима из њиховог града. И велико је њихово чудо када се уместо садница парадајза спустила непозната коров. Грешка таквих вртлара је у томе што они покушавају да хране бебу грубом храном, уместо дечјом храном. Садницама је потребан други састав тла. Такву смешу можете купити у специјализованим продавницама, али је најбоље да је припремите за себе.

Које земљиште изабрати за саднице парадајза и паприке?

Данас тржиште може видјети велики избор. Можете покупити земљу за било коју биљку. Али да ли је све или купљено земљиште тако добро, како то тврди произвођач? Нажалост не.

Многи произвођачи, уместо да хране земљу, намећу једноставан паковање од 100% тресета. На овом тлу могуће је узгојити саднице. Тресет се може користити само као руптура.

Не гледајте у фирму произвођача, али обратите пажњу на састав земљишта. Упркос избору, веома је тешко наћи добру земљу за паприке.

Општи услови за ђубрење земљишта за семе парадајза и паприке

Најприкладнија хранива за саднице је она која у потпуности задовољава потребе одређеног усева. Једној биљци је потребна плодна влажна земља, за другу је стварна невоља - дајте јој сиромашну суху земљу. Неки узорци ће вероватно кисело земљи, а већина реагује негативно на повишенкиселост Једном ријечју, снови вртлара - вртлара на универзалном тлу за саднице не могу. Међутим, постоје бројни основни захтјеви за земљу у којима се планира сијати сјеме. Тло тла за саднице, припремљено властитим рукама, треба да буде:

Као плодна, садржи потребне хранљиве и корисне микрофлоре.

 • Уравнотежен саставом минералних материја и органске материје, који морају бити садржани у земљишту у облику погодном за асимилацију биљака.
 • Водоотпоран, способан да задржи влагу дуго времена.
 • Еколошки чисто - без токсина, соли тешких метала, отпада штетних индустрија.
 • Има неутралан ниво киселости.
 • За оне који имају добру структуру - лагани, распршени, прозрачни, без грудица, укључивања трећих страна.

Потребно је размотрити укључивање трећих страна:

 • Глина. Додајући земљишној мешавини, глина га чини веома густим, слабо пролази кроз ваздух и воду, што доводи до болести садница.
 • Биљни остаци, компоненте које се активно разграђују. Укрштени листови или стајњак могу почети да се разлажу ослобађањем топлоте и смањењем концентрације азота у земљишту, што је штетно за младе биљке. Недостатак азота негативно утиче на њихов развој, а на температурама изнад 30 ° Ц чак и коријени могу пропасти.
 • Семе корова. Они сами по себи нису толико опасни, али могу представљати патогене.
 • Црви, ларве инсеката. То је чак и црв с кишницомКорисно за вртне кревете, док се налази у лонцу за садњу, може проузроковати знатну штету младој биљци.

Више о састојцима садница паприке и парадајза

Тресет за саднице паприке и парадајза

Користи се као дезинтегратор, а абразивни адитиви захтијевају већину смјеса тла. Постоје три типа:

 • ниско-леже: не кисело, богато хранљивим материјама;
 • прелазни;
 • површински, који захтевају обогаћење креча или пепела. Поздравља увођење фосфатних, магнезијумских ђубрива.

За обогаћивање тресета, препоручује се додавање 2% фосфатних ђубрива. Тада ће ефекат бити значајнији.

Груби песак за саднице паприке и парадајза

Обезбеђује исправну дренажу, доприноси формирању потпорног дела чауре. Чини земљу порозном, светлом.

Саднице чешњака за бибер и парадајз

За засићење мешавине земљишта, побољшање структуре током летње-јесенског периода уклања горњи слој земље заједно са травом. Слагано у кутије. Пре употребе загрејати.

Сфагнум маховина за саднице паприке и парадајза

Повећати капацитет влаге. Поседују бактерицидна својства, спречавају распадање садница кореновог система.

Тирсиа за саднице паприке и парадајза

Адитиви од дрвног отпада олакшавају земљиште, повећавају његову пропустљивост.

Компост за саднице паприке и парадајза

Садржи хумус, неопходан за успешан развој садница. Повећава плодност, вентилацију.

Перлит за саднице паприке и парадајза

Када се узгајају саднице у мешавинама,који садрже супстанце вулканског порекла, смањује ризик од гљивичних обољења, распадање садница. Спречава стварање грудица, изравнавање, утрамбовиванииа, температурне варијације.

Шта би требало бити у земљишту за саднице парадајза и паприке

Семе корова, споре гљива, јаја и инсекти, црви и патогени микроорганизми.

Токсичне супстанце. Није потребно узимати компоненте за мјешавину у близини великих аутопутева и аеродрома, са градских травњака, итд. - попис опасних зона може се рачунати до бесконачности. Мислим да је лакше рећи одакле: из шуме, шумарака, шумских плантажа.

Активне компоненте се разлажу. Приликом мешања органске материје, процес разлагања не треба да се активира. Ви знате да је то праћено ослобађањем топлоте и губитком азота - и како за саднице је крајње непожељно! А ако се температура подигне изнад +30 ° Ц, коренски систем клица може пропасти.

Немојте користити глину: њена својства ће значајно смањити квалитет земљишта и учинити га непогодним за узгој садница.

Зашто се земљиште за саднице парадајза и паприке дезинфицира?

Овај процес је неопходан за уклањање патогена из тла. Да би се дезинфиковала земљишна мешавина за саднице може се вршити на различите начине, од којих је једна замрзавање. Али, ако не постоји таква прилика, онда можете користити залијевање средствима за дезинфекцију или паром.

Метода је прва. Припремљена смјеса за гнојење добро се сипа отопином мангана (3 г на 10 литара)воде), након чега се врши додатни третман антифунгалним лековима.

Други начин. Семе се ставља у врећу за ткиво или у пропусну посуду и стави на пару 45 минута. Обично можете одмрзнути земљу у пећи, али заједно са патогеним микроорганизмима нестају и неопходни нутријенти.

Након процеса деконтаминације, сјеменски материјал се може полагати у смјесу за исхрану земље. Припремљено тло под садницама према свим правилима гарантира висок и стабилан принос у вашој кућици.

Замрзавање земље за саднице парадајза и паприке

Са почетком мраза, контејнер са смешом се изводи на улицу испод надстрешнице, тако да не пада снег. Вањска смјеса је 3-5 дана. У сталним мразима -15 ... 25 ° Ц, већина штеточина и семена неких корова умире. После замрзавања, резервоар се ставља у топлу просторију са температуром од + 18 ... + 22-25 ° Ц. Уштеде живих семенки и штеточина почињу активан живот. Дани након 10 запремина са мешавином земљишта су поново изложени мразу. Поступак се понавља 2-4 пута. За то време велика већина корова и штеточина умире.

Парење земље за саднице парадајза и паприке

\ т

Мјесец дана прије сјетве сјемена, мјешавина тла се пари у воденом купатилу, што се може учинити на више начина.

У малим порцијама, мешавина се сипа у цедило, прекривена газом или другом крпом од лабавих каблова. Дусљак затвори поклопац и држи преко капацитета (канта или тигањ) са малимколичина кипуће воде. Трајање парења зависи од величине цедре од 10-15 до 30-45 минута.

На дно резервоара сипамо воду, постављамо високо постоље. Мешати земљиште у старој, фино пуњеној врећици на постољу. Парена кипућа вода око 1-2 сата парира мешавину.

Нанесите мокро тло танким слојем папира или тканине и осушите у ваздуху до зрелог стања. Исправно осушена смјеса мора, када се компримира и даље открије, лако се расипа у мале лабаве честице, а на додир мало баршунасто.

Припремити земљиште за саднице парадајза и паприке\ т

бибер

1. Земљана земља (1 дио), хумус (2 дијела).

2. Тресет (2 дела), хумус (2 дела).

3. Горњи дио (3 дијела), травнато земљиште (2 дијела).

4. Храњива тресетна земља (2 дијела), земљиште (1 дио).

5. Тресет (4 дела), травнато земљиште (2 дела), хумус (1 део), резнице пиљевине (1 део).

Парадајз

1. Тресет (16 делова), травнато земљиште (4 дела), крава (1 део). Додајте 3 л речног песка, 10 г амонијум нитрата, 20-30 г суперфосфата, 10-15 г калијум хлорида у канту смеше.

2. Тресет (3 дела), пиљевина (1 део), крава (0,5 делова). Додајте 3 л речног песка, 10 г амонијум нитрата, 20-30 г суперфосфата, 10-15 г калијум хлорида у канту смеше.

3. Перегнаиа (1 часть), тресет (1 часть), плажниј рајон (1 часть), крижеваа пильница (1 част). Додајте 1,5 кашике у канту смеше. јасен, 3 кашике суперфосфат, 1 тбсп калијум сулфат и 1 кашичицауреа