Саднице краставаца у пластенику

Ко не воли салату од свежег поврћа? Скоро сваки дом има очување сопствене производње. Већина је укисељених краставаца и парадајза. Многи Руси више воле да конзумирају само природне производе који су узгајани у њиховом властитом викенд насељу. Ово се односи на поврће и воће. Прочитајте упутства о томе како на овој страници узгајати краставце у стакленику.

Избор сорти краставца за узгој у стакленику

Краставци се деле на сорте и хибриде. Избор нове сорте на селективан начин је сложен и напоран процес који траје доста времена. Кључна разлика између врста хибрида је у једној реченици: "Оцјене се користе за даљњу репродукцију". Ако је гарантовано поштовање услова који обезбеђују очување карактеристика (просторна изолација од других биљака, итд.)

Запамти! Одабиром разних краставаца за стакленик, можете сакупљати семена самостално. Хибриди настају укрштањем одабраних родитељских врста, што резултира хибридном генерацијом (лат. Хибрида је брак). Такво семе је резултат комбинације генетски различитих врста, облика, сорти. Сврха укрштања је да се консолидује родитељски хетерозис (виталне силе) да би се добиле многе важне користи.

Сетва краставаца на саднице

Семе краставаца, које су изабране за сетву на пластеницима, стављају се у газу и спуштају у слаб раствор мангана пола сата. Таква обука ће заштитити будућностклице од оштећења од глиста, повећат ће њихову отпорност. Пре сетве у земљу потребна вам је припрема - отврдњавање. У ту сврху, тканина са сјеменкама се ставља у расхладну комору и држи два дана. Када наступи други дан стврдњавања, семе се засади на пластеницима.

Савет: Семе треба ставити у кутије или појединачне чаше. Састав земљишта мора бити оплођен и зачињен под филмом да би се одржала одређена температура на расту семена (обично 22-280 ° Ц).

Услови трансплантације садница краставаца у стакленику

Период пресађивања садница у стакленик почиње у првим данима маја, када на улицама и стакленицима превладава температура ваздуха, погодна за развој и плодоношење. Раст краставаца филмском методом доноси добру жетву.

Припрема пластеника за узгој краставаца

Садња садница краставаца у стакленику прати прелиминарна припрема тла. Искусним вртларима се саветује да га стартују на јесен. Потребно је уклонити све биљне остатке из претходних биљака и горњи слој земље у дебљини од 3-5 цм, који акумулирају патогене микроорганизме. Провести третман преклапања стакленика и тла с отопином бакар сулфата, а затим, за копање, донијети 25 кг свјежег (непреводивог) стајског гнојива, 40 грама фосфорног и калијевог гнојива по 1 квадратном метру. Ако се припрема врши у пролеће, уместо свежег стајњака, сипање у истој количини. Не заборавите додати и прољетну исхрану душиком. Рампе у стакленику чине висину од 20-25 цм, а саме по себиОдложите их као што је погодно за вртлара. Обично се у ширини од 2 м стакленик сматра уздужним распоредом гребена са једним путом између њих, а ширина од 4 метра или више отвара различите могућности, без ограничавања маште вртлара.

Припрема земљишта и садња садница краставаца у стакленику

Припрема земљишта је следећа: вегетација се бере, земљиште се пробавља до дубине од 18-24 цм, земља се третира воденим раствором бакар сулфата (6-8%). Након 25-30 дана, уводи се минерална ђубрива: калијум сулфат - 1,9-2,1 кг, суперфосфат - 2,8-3,2 кг, амонијум нитрат - 400 г на 1 м3 земљишта.

Низина у стакленику типа гноја је правилно формирана у следећем редоследу. Темељна јама за кревет је дубока 35-42 цм, затим се полаже свјежи стајњак, а тло се покрива дебљином од 14-20 цм, док се тло прије искрцаја дезинфицира. У ту сврху користи се раствор хлорног креча (20 г креча на 6 литара воде) и топле воде са манганом (6 г мангана на 15 л воде).

Након што су распони спремни, уз сваки од њих извлачите два реда жице на висини од 1,5-2 м, на удаљености од 20-30 цм изнад. 2 бркова, дебели стабљик и добро развијен коренски систем.

Пре садње садница, врши се хидратантна вода, изводе се дубине бушотине, које одговарају величини посуде, и сипају се раствором органског ђубрива "Еффецтон-О", 3 кашике. кашике за 10 литара топле (30 ° Ц) воде, трошећи 1 литар по бунару. Саднице се саде вертикално, заспавају само прљавштинома пот

Ако су саднице мало растегнуте, онда након садње стабљике до листова котиледона можете напунити смјесом тресета и пиљевине 1: 1 или чистог тресета. Саднице се саде на удаљености од 50-60 цм једна од друге. За боље осветљење, засађен је на шаховски начин.

Брига о садницама краставаца у стакленику

Залијевање садница краставаца врши се по потреби. Посебно је потребно много воде у сунчаним данима.

Лагане саднице краставаца у стакленицима треба хранити сваких 8-10 дана. За ово користите следећа решења:

  • на први прељев за 10 литара воде додајте 1 жлицу од органских ђубрива (хумат натријума или калијума, "Плодност" или "Феедер"), трошећи око 3 литре на 1 м? (Пола чаше за 1 лонац);
  • за другу прераду потребно је припремити мјешавину минералних ђубрива: за 10 литара воде се разриједи у 1 чајној жличици. суперфосфат, калијум сулфат, уреа (или 1 жличица нитрофоски), 1 чајна жличица "Агрицола Вегетто" или "Кемира-Лук". Потрошња је такођер око 3 литре на 1 м ?.

Прво облачење се врши када се појави 1-2 регуларна лишћа. Други - у фази 3-4 лишћа.

Карневалска подвезица у стакленику

10-14 дана након садње, када краставци формирају 8-9 трајних листова, они су везани полиетиленским конопцем до жице. Биљка се формира у 1 стабљику, која расте до 2 м, са латералним изданцима на дну доњих 4 правих листова потпуно ископаних на самом почетку њиховог формирања (или на други начин тај процес назива заслепљивањем). Следећих 5-6 бочних изданака који долазе из синуса листова, врховаПрстохват, остављајући дужину до 20 цм, изнад, оставите избојке дужине 35-40 цм и уштипите врхове. Избоји који су још виши од жице остављени су у дужини од 45-50 цм, а када главна стабљика стигне до жице, баца се кроз оба реда, а затим, након што се достигне 60 цм дужине жице, стиснути.

Пошто сте успели, можете започети са ширењем пословања краставаца градећи још један стакленик. Пољопривредник који је направио име за себе може рачунати на велику потражњу и добру цијену за производе. Краставци у стакленику могу се комбиновати са другим популарним усевима: зеленило, парадајз, паприка.

Карактеристике опрашивања краставаца у стакленику

У посљедње вријеме, вртлари за узгој у стакленику боље бирају партенокарпијске варијетете краставаца, чија је главна карактеристика невољно образовање јајника без интервенције треће стране. Међутим, ако је избор ипак пао на пчеларску сорту, размотрите ово питање детаљно. Основна сврха опрашивања је благовремени пренос полена из мушког цвећа на женске голубове. У природи, са овом функцијом успјешно се носи с опрашивачима инсеката (пчеле, сјекире, бумбари). Да би привукли пругасте асистенте да повећају принос краставаца у стакленику, листови биљака се попрскају шећером или сирупом од меда, а отвори остају отворени.

У продуженом мрачном периоду када су године Инсекта заустављене, баштован сам може да замени пиво вештачким опрашивањем. Да би то урадио, сломљени мушки цвет, очишћен од латица,Пажљиво додирните језгро женских цвасти. Пренос полена се такође може обавити помоћу меке четке са пахуљастом гомилом. Са независним опрашивањем треба имати на уму да се максимална вијабилност полена краставца уочава у првим сатима након отварања пупољака на температури од + 20 ° до + 30 ° Ц. ° Ц практично немогуће.