Шта учинити ако се саднице краставаца увелике испруже

Као што знате, саднице било које биљне биљке могу смањити развојни циклус на константној локацији (за краставце то је филмски стакленик или отворено тло). Имајте на уму да се многи неискусни вртлари суочавају са различитим проблемима и не знају шта да раде ако постоји убод садница краставаца. Према ријечима стручњака, таква појава је узрокована недостатком сунчеве свјетлости и великом количином топлине и влаге. Посебно слични проблеми настају када се узгој садница краставаца јавља на замраченом прозорском прагу, нарочито када је облачно вријеме. У нашем чланку, говоримо о томе шта учинити ако се саднице краставаца увелике прошире.

Зашто се саднице краставаца много извлаче

Главно питање почетка вртлара, с обзиром на извлачење садница, је да ли се ситуација може исправити или је све нестало. Пожуримо да се смиримо: ако није далеко, још је могуће поправити. За почетак, морате сазнати разлог, а затим мирно, без панике, почети да га елиминишете. Разлози због којих се саднице краставаца извлаче нису онолико колико се то чини на први поглед. Друга ствар је да се не могу одмах утврдити. Оне се односе на једну велику групу: то је утицај спољних фактора околине. То није болест, али таква реакција садница краставаца изазива врло неугодне посљедице и можете изгубити све усјеве.

  • Први разлог због којег се саднице извлаче је недостатак светлости и високе температуре. Ово је потпуно природна реакцијабиљке за такве услове околине. Под утицајем топлоте, она расте и растеже се до светлости. То је најчешћи разлог, па ако се то догоди, онда морате подесити свјетлосни режим за биљке у стакленику.
  • Други разлог је погрешно заливање. Највјероватније је превише. То је од прелијевања, по правилу, патње младог расада краставца.
  • Још један разлог да се саднице краставаца могу извући су сићушне посуде у којима расте. Како коријенски систем расте у ширини, постаје мање простора и утиче на саму младицу. Да би се избегао овај проблем, неопходно је унапред покупити пространи контејнер за узгој садница краставаца, тако да ћете избећи многе невоље, укључујући и ово.
  • Такође, међу разлозима може бити и квалитет земљишта. Може бити превише кисело, у овом случају је најпогодније неутрално земљиште. То је најчешћи разлог за извлачење садница.

Шта урадити ако се извуку саднице краставаца

Није потребно журити бацањем биљака, јер је могуће исправити издужене саднице краставаца ако се мјере предузму на вријеме. Беле сјеменке се извлаче - чест случај код куће. Да би се ово спречило, потребно је променити два начина растућих садница краставаца - температуру и светлост.

  • Температура ваздуха треба да се смањи на око 15 степени, а расадник треба додатно осветлити, ако је светлост веома мала, то ће се морати обављати 24 сата дневно.
  • На светлећим прозорима довољно је инсталирати бочне игорња огледала која ће одражавати сунчеву светлост на садницама. Понекад је пласман краставаца са краставцима далеко један од другог, поготово ако већ имају довољно великог лишћа које се међусобно засјенило.

Такође је потребно повећати количину земљишта како би се стимулисао раст корена и успорио развој стабла. Врло често се саднице краставаца испуштају и падају због велике густине степеница. Саднице треба засадити тако да свака биљка добије најмање 200 мл земље. Што ће више простора бити, боље ће бити материјал за слијетање. Одвојени капацитети су такођер добри у томе што када се пресади на стално мјесто у садницама мање трагова коријена и садница безболно настави свој развој.

Саднице краставаца почињу да цветају веома брзо, чак иу чашама које су већ формирале прве пупољке. То не утиче негативно на квалитет здравих и здравих садница, али и слаби могу одузети тако мало снаге. За такве саднице бит ће боље уклонити прве цвјетове и дати биљци могућност да се ослободи у тлу, побољша и формира чврсти грм. Ова биљка ће ући у плодове нешто касније од других, али ће брзо извући изгубљено време и изједначити принос са другим младицама. Посађене пупољцима или цветовима, слабе или избирљиве саднице дуго ће се повриједити, могу бацити пупољке, па чак и јајнике, и као резултат дају много мање плодова.

Да не бисте добили краставце, морате их хранити калијумовим ђубривима и сипати земљу отопином пепела. Потребна је чаша водедодајте једну кашику пепела и дајте мало ражња. Такође можете помоћи биљци са имунским лековима који се продају у специјализованим продавницама.

Како посадити растегнути грм краставаца на стално мјесто

Ако су саднице превише издужене, не брините. Чак и такве саднице се опорављају. Пред-садња младих љестава на стално мјесто раста, препоручује се да се добију информације о томе како се врши технологија продубљивања сваког појединачног садног материјала. Садња садница, која је већ била растегнута, врши се уз поштовање одређених нијанси. У том случају, ако се саднице краставца јако растежу, док грмови краставаца не могу сами задржати своје стабљике, није их потребно дубље продубљивати. Такве биљке не воле претјерано влажно тло, ниске температуре. Ако се садња грмља одвија веома дубоко, постоји вјероватноћа појаве такве болести као црна нога.

Ако се краставци извлаче, њихова трансплантација на стално мјесто се обавља не дубље него што је расло у претходним тенковима. Рупе се припремају са удаљености од 30-50 у реду и 60 у средњем реду. У бунар додајте комплексно ђубриво или суперфосфат. Залити топлом водом или слабим раствором мангана. Да би се помогло слабијим клицама, препоруча се затварање избочине у облику чачкалица, танких штапића и пажљиво садити саднице. Када су стабљике благо ојачане, носачи се могу уклонити. Када се сади краставци у хладном тлу, површина око грма се меље са црним филмом,која одржава влагу у земљишту, одржава земљу лабавом и не дозвољава раст биљака.

Погледајте ове чланке

Напомена. Приликом одабира мјеста за садњу садница у отвореном тлу, дати предност добро освијетљеним подручјима. Најбољи прекурсори краставаца су махунарке, купус, парадајз. Растегнуте саднице прије слијетања не залијевају, суше се мало, тако да буре постану флексибилније. Пажљиво окрените пластичне чаше или их изрежите. Добијање биљке са земљаном груди. Не можете повући стабљику - може се сломити.

Пажљиво пратите стање садница краставаца! Ове крхке и деликатне биљке, након било какве болести, предуго се опорављају, губећи способност нормалног развоја у будућности, и често доносе мало воћа! Поред тога, ослабљена биљка ће и даље бити изложена многим болестима.

Шта учинити ако се саднице краставаца у великој мери затегну