Оно што треба рекуператор за стан, принцип рада, преглед Марлеи, Прана, Елецтролук

Многи вјерују да је рекуператор зрака за стан опциони предмет, без којег је сасвим могуће. Како доводна и одводна вентилација може смањити трошкове гријања, ако је цијела кућа прикључена на централну мрежу? У ствари, трошкови ће се смањити и неће успети, али ће бити могуће уштедјети топлоту. Осим тога, рекуператор обавља и низ других, не мање важних задатака. Шта - прочитајте у нашем чланку.

Зашто је становима потребан рекуператор

Структурно, рекуператор ваздуха је врста улаза и издувне вентилације, која врши збрајање улазног ваздуха до собне температуре. Због ове особине испоставља се уштеда на грејању зими на 80% - топлота напушта собу делимично и враћа се са новим делом протока ваздуха. Ово је значајан плус у случају приватних домаћинстава и станова са аутономним грејањем.

Принцип рада (шема)

У вишепородичним кућама са централизованом снабдевањем топлотом, нема уштеде - сваки стан се рачуна на шалтеру. Истовремено, домаћинства се плаше да поново отворе прозор за вентилацију, тако да топлота не нестане. Као резултат тога, до краја дана, зрак се испостави да је тежак, испљунути, у соби загушљив, особа не пада, стварно се не одмара. Да би се ријешио проблем микроклиме, омогућит ће се рекуператор или близзер.

Главна функција је вентилација. Из собе излази угљен диоксид, неугодни мириси, а назад добија чист, свеж ваздух, али не и лед, као из прозора. СаС обзиром да је у 90% станова инсталирано метал-пластичних прозора, потребно је подесити исправну измјену зрака. Типично, рекуператори су инсталирани или у спаваћој соби или у просторији у којој ће се становници најчешће окупљати (кухиња, ходник).

Главна разлика између клима уређаја и других типова климатске опреме је да се два тока ваздуха - унутрашњи и спољашњи - избегавају без сударајућих међусобно. Уличне масе пролазе кроз филтер, измјењивач топлине, загријавају се до собне температуре и улазе у просторију. Протокови издувних гасова, напротив, извлаче се споља, истовремено загревајући измењивач топлоте.

Због такве циркулације у стандардном двособном стану, зрак се у потпуности обнавља за само 2 сата.

Бризер

Бреезе, као и рекуператор, намењен је за вентилацију просторија, али за топли ваздух "одговара" електрични грејач. Загрева ваздушне масе на изабрану температуру, без обзира на то шта је сада на улици. Опсег радних температура од 0 до + 40 ° Ц. Због одсуства кондензације не долази до залеђивања спољашњег кућишта и уређај може да ради читаву зиму континуирано.

Какав тип је погодан за стан

Постоје 3 главна типа уређаја, зависно од структуре измењивача топлоте.

ротациони тип

Измјењивач топлине је представљен у облику цилиндричног ротора чија је шупљина испуњена танким челичним плочама на принципу аксијалног смјера. Покрет ротора је обезбеђен ваздухомпротиче, а загревање настаје због температурне разлике.

ротари

Осим тога, такав систем енергетске независности - индустријске инсталације могу радити чак и без електричне енергије. Погодан је за употребу иу ветровитом времену. Али за стан, таква инсталација ће бити превише гломазна.

типа плоче

Измјењивачи топлине овог типа представљени су у облику касета, испуњених плочама одређеног материјала кроз које циркулира зрак. Гријање и циркулација су идентични ротацијском, али због посебног дизајна то је спорије, али је већа температура гријања.

ламеларни рекуператор

За плочасте типове рекуператора, важан је материјал из ког је плоча направљена:

 • алуминијум или поцинковани челик - најпрофитабилнија опција од свих, али престаје да ради на -5 ° Ц на улици, потребно је да изаберете моделе са системом за одмрзавање;
 • пластика - најефикаснија опција, чији рад траје до -15 °, али кошта 30-50% скупље;
 • целулоза - даје високу ефикасност (више од 80%), али има ограничен опсег.

Поред тога, још увек постоје водени (течни) рекуператори, чији је принцип идентичан са системом загревања воде, и унакрсним тачкама. И једни и други израђени су на бази два основна типа, али се користе само на објектима посебне намене - спортским дворанама, индустријским и производним погонима, складиштима итд.

ЗА И ПРОТИВ ВЕНТИЛАТОРА

Студирањесвједочанства стварних људи, прилично позитивна слика. 9 од 10 препоручује да се угради у стан рекуператор, главна ствар, а исправно одредити снагу уређаја и модела. Свеж ваздух, недостатак кретања хладних маса, ослобађање од непријатних мириса - све је то само мала листа функционалних могућности.

Надаље, очите предности укључују:

 • уштеда електричне енергије - моћне инсталације у стану троше највише 35 вати на сат;
 • здрава микроклима - нема потребе за отварањем вентилационих отвора зими да би се проветравало или очврснуло, тако да у просторији увек има свежег ваздуха;
 • режим вентилације, чак иу одсуству хране - у ветровном времену уређај ће радити чак и искључен из мреже;
 • нема хладног пропуста чак ни у метрима од рекуператора - минимална температура улазног тока је + 16 ° Ц, под условом да је прозор -10 ° Ц;
 • сушење ваздуха у влажним просторијама;
 • висок степен чишћења уличног ваздуха од прашине, смога, малих остатака;
 • врло једноставна инсталација.

Алтернативни систем грејања

Али постоје недостаци:

 1. Кондензат се формира на спољном кућишту - иако се дренажа врши за одводњавање, при температури одмрзавања долази до залеђивања кућишта и вентилационих канала.

Ако је инсталиран паропропусни размењивач топлоте или систем за грејање (дување), залеђивање не угрожава ниже температуре - неки моделииздржати -15 ° С

 1. Потреба за редовном заменом филтера - такође зависи од модела. На пример, Прана рекуператори уопште немају комплетан сет филтера, а чишћење је услед кретања бакарних плоча.
 2. Недовољна снага за кућне апарате за велике просторије - опрема се бира на основу површине просторије и температурних параметара, али у неким случајевима једна инсталација неће бити довољна.
 3. Релативно висок ниво буке, али то је више типично за ротационе системе. Извор буке је вентилатор. Неки произвођачи додају уређаје у системе за смањење буке.
 4. Цена - јефтини ламеларни рекуператори могу се купити за 15000 рубаља. без трошкова инсталације. Скупо или не, појам је субјективан.

ВИДЕО: Децентрализована вентилација са системом за поврат топлоте

Популарни модели и цене

Међу цијелим асортиманом модела на домаћем тржишту издвајамо неколико:

Рекуператор Марлеи Менв 180 Плус

Потпуно освежава ваздух у просторији за 90 минута. Снага 11 В, измена ваздуха 60 кубних метара /сат. Комплет садржи филтере грубог и финог пречишћавања, изолованог кућишта које омогућава рад на температурама до -20 ° Ц. Међу недостацима, корисници примећују волумен, због којег је нежељена инсталација у спаваћој соби или дечијој соби, и висока цена.

Цена 29300 руб.

Упутство за инсталацију и рад Марлеи Менв 180 Плус

Прана 150

Апартмански вентилатор руске производњеснага 32 В /х и највећа могућа ефикасност од 91%. Параметри измјене зрака су притоке 115 м3 /х, испушни плинови - 105 м3 /х, у ноћном режиму, 25 м3 /х. Корисници се жале да је опоравак неефикасан, ваздух нема чак ни времена да се загреје до собне температуре, али што се тиче вентилације, овде сви имају максималне оцене.

Цена 23000 руб.

Елецтролук ЕПВС-200

Усисни и испушни систем са плочастим измењивачима топлоте, који се испуштају на сат више од 200 кубних метара ваздуха. Намењен је стамбеним зградама, канцеларијама, малим индустријским просторијама. Ефикасно чисти ваздух од прашине и свих загађивача, суши га и јонизује.

Снага 70 В. Ф5 филтери (Ф5) су инсталирани на улазу и одводу. Систем самодијагностике.

Цена 22500 руб.

ВИДЕО: Најлакши и најјефтинији начин за прозрачивање собе са затвореним прозорима