Течност за системе за грејање: Тоосол, Антифриз, Пропилен гликол, етилен гликол

Јединице за гријање воде, по правилу, раде због пријеноса носача топлине, који у већини случајева служи топлу воду. И, упркос многим предностима које поседују такви блокови, постоји један велики недостатак - вода тежи да се замрзне. Ово нема најбољи ефекат како на ефикасност целокупног рада система, тако и на животни век котла.

Да би се избегло замрзавање воде у систему са накнадним ломом цеви и кваром опреме котла, стручњаци препоручују употребу другог расхладног средства. Као такав, посебна врста течности која се не смрзава током мраза може дјеловати. Шта је течност за грејање и који су различити типови - у нашем чланку.

Антифриз за грејање

Течност за грејање варира у складу са својим саставом и наменом. Неки типови се користе за возила, док су остали не-замрзавајући флуиди за системе грејања.

Запамтите, композиције ових решења имају различите компоненте, тако да је њихово мешање или коришћење у друге сврхе веома непожељно!

Течност за приватне системе грејања подељена је на неколико типова, у зависности од примене за функционисање одређене врсте сировина. Према томе, незамрзнуте слаткиши који се могу користити као расхладно средство за уређај за грејање представљају два типа:

  • етилен гликол;
  • пропилен гликол.

Поред тога, посебна течност за системе грејањатакође варира у складу са другим параметрима, који укључују вискозност, дозвољене температурне услове рада, повлачење и тако даље.

Етилен гликол као преносник топлоте

Ова течност за замрзавање је веома популарна међу људима који живе у приватном сектору. Али у исто време, етилен гликол је опасан за људско здравље, јер у директном контакту са кожом може изазвати тешке опекотине, ране и пуцање. Поред тога, опасност по здравље лежи иу његовим паровима. Дакле, отровне супстанце које су присутне у етилен гликолу, када се убризгавају у дишне путеве, изазивају опекотине и, као резултат, особа се може угушити.

Када се користи такав носач топлоте, треба избегавати директан контакт са раствором и користити при томе заштитну опрему. То могу бити маска, гумене рукавице, чаше итд.

Поред тога, да би се избегли штетни ефекти етилен гликола, неопходно је да се разблаже водом пре него што се улије у систем.

Да би се избегла погрешна процена пропорција разблажења антифриза етилен гликола, пре мешања са водом, обавезно прочитајте упутства која се обично налазе на самој амбалажи. Произвођачи јасно показују однос воде и делова антифриза за посебну варијанту опремања круга грејања.

На пример, ако планирате да користите течност етилен гликола у кућном грејном систему који карактеришедво-струјне линије, потребно је разграничити ове две гране. Захваљујући овом приступу, могуће је избјећи улазак у довод топле воде, која се обично користи за особне потребе (прање руку, посуђе, итд.).

Ако је јединица за гријање опремљена експанзионом посудом било којег типа, употреба етилен гликола као главног расхладног средства је строго забрањена!

Јединица за загревање мора бити потпуно заптивена, јер чак и најмање пропуштање не-љепљивих премаза може довести до прилично неугодних посљедица.

Пропилен гликол као носач топлоте

Ова течност за систем грејања разликује се од претходно разматране опције за одсуство токсичних супстанци. Пропил-ликорице у својим складиштима садрже додатке исхрани и друге супстанце које не угрожавају људски организам.

Међутим, раствори на бази пропилен гликола могу да садрже све врсте адитивних компоненти које могу доћи у директан контакт са материјалима из којих се производе конструктивне компоненте блока за грејање. Већина ових нечистоћа повољно утиче на ефикасност рада термалног круга. Због тога је због неких од њих могуће избећи процесе оксидације унутар цевовода, док је на штету других, стварање пене у топлотном кругу минимизирано.

Генерално, све зависи од састава пропилних течности за грејање. Дакле, пре него што купите ову или ону опцијуАнтифриз, пажљиво прочитајте његов састав и особине које су назначене на паковању производа.

ВИДЕО: Шта је опасна течност која није у систему грејања

Главне карактеристике и својства течности без замрзавања

Важна нијанса средстава за замрзавање је да садрже компоненте као што су инхибитори. Ови елементи могу да утичу на крхкост полимерних влакана која су у полиетиленској цеви, што смањује њихов радни век.

Постоје и друге суптилности које могу изазвати потешкоће у употреби антифриза као главног извора топлоте. Према томе, најважније од њих се могу приписати:

  1. У поређењу са обичном водом, такви носиоци топлоте као што су пропилен гликол или етилен гликол имају нижу брзину загревања. Осим тога, ова рјешења немају исту топлинску проводљивост, јер је сва вода заједничка нама. Према томе, ако постоји потреба за коришћењем замрзнутог чишћења, има смисла опремити систем снажнијим котлом за грејање да би се обезбедили задовољавајући температурни услови у просторији. А то ће заузврат довести до додатних финансијских трошкова не само за куповину снажније опреме, већ и за редовну куповину горива.
  2. Антифриз се разликује од воде по вишем индексу вискозности, што захтијева употребу снажније пумпе у блоку омотача како би се осигурала топлота потребна за загријавање круга, што је потребно за правилно гријање.
  3. Течности ове врсте имају већу стопукрутост, стога је приликом инсталације система потребно обратити посебну пажњу на заптивање фуга.

Поред тога, произвођачи антифриза за термалне јединице указују на потребу за коришћење воде са одређеним показатељима крутости.

Већином је погодна вода са индексом крутости од највише шест. Ако се вода користи за узгој незамрзнуте воде са вишим коефицијентом крутости, то може довести до појаве талога у систему.

Појава обилне седиментне масе, пак, не утиче најбоље на рад јединице за гријање, што може довести до квара једног од структурних елемената система гријања. Осим тога, у финансијском плану, употреба антифриза као расхладног средства је нешто скупља од употребе конвенционалне воде за загревање куће. Све зависи искључиво од намјене просторије, као и од термалног круга, што захтијева кориштење композиција без смрзавања, због једне или друге околности.

Међутим, коју опцију одабрати - то је питање свакога! И како то урадити, види доле.

ВИДЕО: Како одабрати антифриз (носач топлоте) за систем гријања?


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4