Светиљке за суве зидове

Гипсана плоча је свестрани, вишенамјенски и врло практичан материјал који се може користити за обраду не само зидова већ и стропова. Али декорација стропа увијек је повезана с инсталацијом расвјете: лустери, свјетиљке, свјетиљке. Произвођачи стропова овог типа нуде расвјетна тијела за спуштене стропове из сухозида, њихова цијена је прилично атрактивна, у распону од неколико стотина до једне и пол тисуће рубаља. Спуштени плафони од сухозида са овом врстом осветљења - ово је веома добра опција. Хајде да схватимо које су њихове предности и да ли имају недостатке.

Професије гипсаних зидова са осветљењем

Уградња спуштених плафона са скривеним осветљењем у њима - омиљени пријем дизајнера, који истовремено решавају два проблема: осветљење просторије и самог дизајна. Још неколико предности:

 • Једноставност. Са гипс картоном је врло лако радити, бит ће мало теже инсталирати инсталације, јер је потребно знање за ожичење, али то неће бити посебна потешкоћа
 • Стропови од гипсаних плоча савршено поравнавају површину, чак и ако стварни плафон има значајну дисторзију. Овај ефекат настаје захваљујући металном оквиру који је причвршћен за специјалне суспензије
 • Нема потребе да се површина стропа припреми за инсталацију, која се ријетко чисти
 • Највећи плус је могућност практично било којег дизајнерског решења. Гипсани картон, ако је влажан, лако се савија, а листови се могу резати у било комправаца. Све то омогућава да се обезбиједи било који облик сухозида, који је високо цијењен приликом креирања вишеслојних структура са различитим ефектима
 • .

Недостатак се може сматрати металним оквиром и привјесцима, јер им је потребна удаљеност између лажног клатна и стварног. Због тога је висина просторије смањена за најмање 10 центиметара. Изгубивши ту удаљеност, власници малих соба са ниским строповима већ ће се суочити са проблемом избора лустера. Ту и тамо ће доћи помоћна светла за гипсане гипсане плафоне, који су уграђени директно у плафон. Ово је не само лијепо, већ и згодно. Нема више лустера, лампи или подних лампи. И у размаку између плафона можете сакрити ожичење.

Класификација опреме

Сада више о томе какви су то рефлектори. Разликују се према:

 • напон
 • структуре
 • пажња светиљки

Те разлике нису од суштинског значаја, али се не исплати купити прву ствар која је пала у очи. Боље је то урадити, на основу услова у којима ће светиљка морати да ради. А за ово, морате знати које су карактеристике сваке опције.

напон

Карактеристике које су важне за све електричне уређаје - напон. Светиљка је подељена у три врсте према величини потребног напона:

 • Захтева 220 волти
 • Захтева 12 волти
 • Светла са ЛЕД диодама захтевају напон од 3 волта

Напон зависи од врсте лампи које се користе у причвршћивачима, тако да је потребно да се одлучите пре изборасастављање шеме повезивања и предвиђање свих карактеристика директно у компилацији.

Важно!Трансформатор за спуштање се користи за смањење струјног напона, за рад ЛЕД сијалица потребан је посебан уређај - возач који ће се регулисати кроз струје ЛЕД диода.

типови лампи

Постоји неколико врста лампи које се користе у стропним инсталацијама, уграђеним у сухозиду:

 • сијалице са жарном нити
 • Флуоресцентне сијалице, штеде енергију, лампе
 • халоген
 • ЛЕД

Погледајмо детаљније са сваким типом:

 • Све лампе имају своје посебности које ће се морати узети у обзир приликом креирања шеме повезивања. Најједноставније -жаруље са жарном нити . За њих не захтевају посебне уређаје, они раде од нормалног напона у мрежи и имају прилично ниску цену. Али они имају прилично велики недостатак - њихову величину. Будући да се лампа крије у размаку између стропова, а жаруља је прилично велика у односу на друге опције, онда би размак требао бити више него што је врло важно у ниским просторијама. Други важан аспект је загревање лампе. У случају дужег рада може изазвати пожар
 • Луминесцентне сијалицештеде енергију, али њихова величина је близу сијалица са жарном нити. Светлост ових лампи је такође близу претходне верзије, али ипак има нешто другачији тон. Удобност овог светла оставља много да се пожели, очи су уморне и уморне. Приликом уградње плафонских елеменатаУ сухозиду важна ствар је одсуство било каквих истурених дијелова. Дизајн флуоресцентних лампи пружа отворену примјену, само у том случају ће бити примљена довољна количина свјетлости. Према томе, рад таквих сијалица у арматурама за стропове од гипсаних плоча није баш прикладан
 • најчешће се користе халогене сијалицеу овим уређајима. Њихове величине су мале (само 3-4, највише 5 цм висине). То такође утиче на однос између тренутне потрошње и количине светлости. За рад ових лампи користе се трансформатори, јер користе напон од 12 волти. У поређењу са другим типовима лампе, они имају веома добру ефикасност, што ће уштедети много струје, посебно ако сте скоро увек укључили кућну расвету. Напон од 12 волти је прилично низак, не представља опасност за живот и здравље људи и не ствара опасност од пожара.
 • ЛЕД расветаје најнапреднија и најсавременија опција. Недавно су се појавили и стекли популарност. ЛЕД диоде су полупроводнички уређаји који при проласку кроз електричну струју емитују свјетло. Количина потрошене енергије је чак и нижа од количине халогених лампи. Још једна предност коју дизајнери воле - могућност одабира различитих боја за различите дијелове собе. Недостатак једне је цијена, али у будућности све ће се исплатити средствима која се уштеде на електричној енергији

Типови дизајна рефлектора

Лампа се састоји од дваделови: лампе и тела. Ако смо потпуно решили лампе, онда је још увек било питања са кућиштем. Сам дизајн склопова је неколико типова:

 • Лампице за окретање
 • иррецоверабле
 • опен енцлосуре
 • затворено кућиште

Неротирајуће светиљке не дозвољавају промену правца светлости. Свивелс имају ову функцију, што вам омогућава да промените угао. Такви уређаји ће бити потребни тамо гдје је с времена на вријеме потребно покрити одређену површину простора.

Отворене инсталације немају никакву заштиту од влаге, могу бити потпуно уграђене у спуштене плафоне у спаваћим собама и другим просторијама за становање, где је мало вероватно да вода улази у воду.

Затворена има такву заштиту, и може се користити у купаоницама, кухињама, па чак иу базенима и саунама.

Сви модерни уређаји, који се издају серијски, означени су са две цифре. Прва показује заштиту од прашине (скала од 0 - без заштите - до 6 - пуна сигурност), друга која нас највише занима - заштита од влаге (скала од 0 - без заштите - до 8 - дуго задржавање под водом). За производе уграђене у плафон, заштита од влаге би требала бити најмање 2.

Избор дизајна лампе

Најчешћа расвјетна тијела су точке које су уграђене у спуштени плафон сухозида. Све изгледа веома уредно али импресивно, поготово ако се лампе константно контролишу посебним системом укључивања у одређени програм. Пригушење неких чвора и светлији сјај другихВишестепена конструкција висећег плафона ће изгледати предивно.

Али осим рефлектора, постоје и други. Привјесне лампе, сличне лустерима, у собама са високим плафонима, такође ће изгледати добро, али фиксација треба да се уради унапред, уз уградњу оквира: где би светло требало да виси, треба да прође профил, т. К. ГКЛ можда неће моћи да издржи такву тежину. , а лустер ће пасти.

Још једна омиљена врста дизајнера су ЛЕД траке. Уз њихову помоћ можете створити запањујуће осветљење које ће поновити завоје Вашег плафона, а различити контролни центри регулишу интензитет и друге параметре осветљења у складу са датим програмом. Све зависи од ваше маште и фантазије.