Како да усклади зидове - гипс-картон или суве смеше

Изравнавање зидова под тапетама или сликањем је важан процес који се не може игнорисати. А ако можете да сакријете неједнакост са тапетом, на пример, одабиром одговарајуће слике или материјала, боја, посебно једнобојна, обрише све недостатке.
Наравно, неједнакости могу бити различите и понекад је једна усклађена мјешавина мала да би се уклонила закривљеност. У овом случају, суви зид долази у помоћ, али све је у реду.

Природа појаве неједнакости

У приватним кућама, неравни зидови могу бити из неколико разлога. Прво, скупљање куће услед лоше направљених пећи, грубо ружичастих бетонских плоча, које се понекад користе у изградњи кућа. Друго, неуједначено постављена цигла (ово може да греши старе куће, јер када су изграђене, суви зид није коришћен за украшавање зидова).

материјали

Зашто и како се појављује закривљеност зидова, више или мање јасна. Друго питање је како се могу ускладити. До данас, две методе - суви зид и сува мешавина (кит, гипс). Сваки материјал има своје плусеве и минусе, тако да их треба узети у обзир приликом избора. Али постоје случајеви када без икаквог материјала не може.
сухозид- користи се за поравнавање зидова и плафона. То је лист ватросталног малтера, обложен картоном са обе стране. Важна ствар је печат гипса. У идеалном случају, треба га означити Г4, а не ниже.
Плус овај материјал је сигуран за здравље,Једноставно руковање, и са њим можете савршено поравнати зидове. Не заборавите на изолациона својства, водоотпорност и отпорност на пожар. Такође је важно да уз помоћ сувог зида можете сакрити жице. Недостаци материјала су крхкост и лоша звучна изолација. Али у овом случају ово друго није јако важно.
Што се тиче мјешавина, поравнање се може направити са гипсом или китом. Обе мешавине су добре, али имају своје минусе и плусе.
На пример, главни недостаци песка-цементног малтера су:

  • Када се нанесе, дебели слој може да се разбије.
  • Ниједно искуство неће бити тешко примијенити.
  • Лоше везе са бетонским зидовима.
  • Сваки слој се суши дуго времена.

Професионалци - не погађају породични буџет, са нормалном апликацијом за јако дуго времена, лако је кухати сами.

Гипс на бази цемента и вапна има сљедеће предности: штити од стварања гљивица и плијесни (важно је, посебно за купаонице), добро "залеђен" на зид, не стратифицира се и не отпада.
Главни минус је цена. Смеше гипса се користе ријетко и све због високе цијене и брзе клијавости смјесе.
Детаљније, шта се дешава са жбуком и зашто се још користи, може се наћи у овом чланку.
Што се тиче гитице, онда ће се морати купити у готовом облику, јер је готово немогуће самостално мијешати, а то није сврсисходно. Неће бити никаквог посебног напора, јер је избор огроман, а постоје различити типови, у посебној соби.На пример, поравнавање зидова у купатилу, у кухињи или у купатилу, боље је направити кит на уљно-глутинској основи. Акрил је идеалан за изравнавање и додатно бојење.

Такође смо писали о врстама и примени китова, па је нећемо понављати.

Како поравнати зидове

Ако питате како да поравнате зидове сопственим рукама и ако то уопште можете да урадите, онда је одговор позитиван. За то није потребно посебно знање, али вештине су веома корисне. Али ово друго није нужно случај.

припрема површине

Припрема зидова или процеса на плафону није компликована. Довољно је уклонити старе тапете или гипс, протрљати преостале завршне материјале, очистити површину прашине и поткријепити специјални прајмер. Побрините се да се земља осуши око 10-12 сати, а затим наставите да елиминишете закривљеност.

Како ускладити зидове са сухозидом? У ствари, много је лакше од сувих мешавина. Потребно је само уградити оквире од металних профила, а затим их причврстити завртњима. Једини минус је то што ће након инсталирања сухозида бити потребно да буде ожбукан и зајамчен, тако да ћете у ствари радити двоструки рад. Али резултат је вриједан тога - прекрасни и идеално равни зидови.
Поравнање зидова са гипсом и китом како би га отежало, па хајде да причамо о томе детаљније.
Важно! За поравнавање зидова под плочицама или плочицама, треба користити само сухе смјесе.
Прво, одредите колико је кривиназидовима, користећи ниво. И тек након тога, можете мешати смешу. Према томе, мешавина малтера, нанесите малу количину на зид и поравнајте са равном дрвеном или металном шином (правило). Додајте смјесу полако док је зид раван. Кит се наноси на исти начин.

Цена за поравнање зидова је разлика у сваком региону. На пример, у Москви, узимајући у обзир материјале и позив мајстора, елиминација закривљености кошта 450 рубаља по квадратном метру. Сами то је много јефтиније.
На крају чланка, видео о томе како се зидови поравнавају.

Видео: