Све о осветљењу акваријума и начинима његове имплементације уз помоћ ЛЕД диода

Акваријум - минијатурни резервоар, који складно испреплиће живот егзотичних биљака и рибе. Њихово благостање је у великој мери одређено вештачким осветљењем, чији квалитет зависи од биохемијске равнотеже подводног света. Шта би требало да буде исправно осветљење у акваријуму и да ли модерне ЛЕД диоде могу да се носе са овим задатком? Да разумемо.

Зашто акваријуму треба светло?

Светлост у акварију је неопходна за све њене становнике: рибе, биљке и бактерије. Али у већој мери је потребна енергија фотона за биљке. Када осветљење за акваријум обезбеди одговарајући ниво осветљености, зеленило даје стабилан пораст биомасе и, према томе, излучује велику количину кисеоника без које риба не може да живи. За свој развој, водена вегетација користи угљен-диоксид и рибље производе (нитрате, фосфате). Испада врста циклуса, од стабилног рада који зависи од здравља становника акваријума. Уз додатне мјере: контролу расвјете, правовремено чишћење спремника, вентилацију и биофилтрацију, особа може створити услове за рибу чак и боље него у природном станишту.

Како сазнати постоји ли довољно свјетла за акваријске становнике?

Недостатак директног излагања сунцу, који је нужно присутан у природном окружењу постојања свих водених биљака, мора бити компензован светлошћу из електричних лампи. Иначе, свијетли и живописни живот акварија брзо ће изблиједити и захтијевати подузимање радикалних мјераспасење Да би се спречила критична ситуација, неопходно је од првог дана пратити раст биљака и посматрати понашање риба.

Пре свега, недостатак светлости одређен је смањењем интензитета раста зелене вегетације: неке врсте су екстраховане, друге - избледеле у очекивању бољих услова. Одсуство нових изданака доводи до смањења производње кисеоника. Ако је акваријум истакнут, биљке су задовољне својим бујним погледом, а риба - разиграно понашање. Никада не покушавајте да успорите раст нових изданака. Неке врсте риба воле да се крију у густим шикарама. У екстремном случају, увек можете уклонити вишак зеленила.

Ако акварист није благовремено реаговао на заостајање у расту, следећи корак ће бити замрачење лишћа са појавом бијесне тамносмеђе боје. Касније ће се развити ниже алге. Отарасите их се чишћења акваријума и честа замена воде ће бити могућа само за један сат. Једина исправна одлука је да се темељно обнови расвјета у акварију.

Израчунавање осветљења за акваријум

Принцип "веће светлости, боље" за акваријум је неприхватљив. Вишак лумена који излази из лампе је такође непожељан, као и њихов недостатак. Постоје многе врсте скривених риба, као и водене биљке, које се савршено развијају на просечном нивоу осветљености. У исто време, неке врсте не могу нормално да постоје без свакодневне светлости. У том смислу, акваријум би требало да покупи становништво за своје мини резервоаре, не само наатрактиван изглед, али и узимајући у обзир њихов природни начин живота. Поред тога, при израчунавању осветљења за акваријумске биљке, потребно је узети у обзир:

 • геометријске димензије акваријума;
 • врсту и број лампи;
 • присуство рефлектора у лампи;
 • удаљеност од извора светлости до површине воде.

Што је акваријум дубљи, то су мање честице светлости дошле до њеног дна. И визуелно ово можда неће бити приметно. Међутим, доња вегетација ће искусити акутни недостатак фотона, посебно црвеног спектра. Детаљи ових нијанси ће бити разматрани у следећем одељку.

Светлост у акварију треба да се протеже од врха према доле, а не са стране.

Важну улогу у израчунавању осветљења за акваријум имају тип лампе и уграђене лампе. Већина заљубљеника у акваријске рибе радије користи флуоресцентне сијалице, узимајући у правилу принцип: за сваки литар воде треба да буде 0,5 В снаге. Али не заборавите да се светло из лампе протеже на све стране и чак и најбољи рефлектор неће моћи да пошаље 100% енергије фотона у воду.

Напреднији правац је ЛЕД осветљење за акваријум. Извори светлости на светлећим диодама су компактни, издржљиви, имају висок светлосни учинак и издају се у случајевима са различитим типовима постоља. Приликом преласка са флуоресцентних сијалица на ЛЕД, потрошња струје би требала бити 1,2-1,5 пута мања. Пре израчунавања ЛЕД осветљења за акваријум треба да будеузети у обзир две важне тачке:

 1. Снага сваког кристала би требала бити најмање 1 вати. Само тако, енергија светлости ће достићи дно. ЛЕД лампе и траке са доста малих кристала (мање од 0,1 В) могу само да истакну горњи слој воденог простора.
 2. Да би се повећала излазна светлост и значајно смањио угао расипања кућне ЛЕД сијалице, потребно је раставити пластични дифузор.

Вештачко осветљење и карактеристике осветљења акваријума

Привремени оквир

Далеко је увек могуће инсталирати акваријум у близини прозора, где је енергија сунчеве светлости много већа него у просторији. Али чак и под таквим условима, тропске биљке захтевају виши ниво осветљења због релативно кратких светлосних дана у нашој земљи. Укупно трајање осветљавања акваријума током дана треба да траје од 10 до 12 сати. Постоје три главне врсте осветљења акваријума:

 1. Континуирано. Обезбеђује ручно или полуаутоматско (преко соцкет-тимера) укључивање и искључивање осветљења са константним нивоом осветљења до 12 сати.
 2. Повремено. То значи онемогућавање позадинског осветљења 30-60 минута 2 пута дневно, чиме се за становнике домаћег резервоара за воду организује мало одмора.
 3. Ступенев. Оптимална варијанта осветљења акваријума, јер ствара услове близу природног станишта. Смањење и повећање осветљености лампе неколико пута током дана имитира променљиве облаке, повећава стабилностакваријум као екосистем.

Не мање важно је стварање режима глатког укључивања /искључивања свјетла или такозваног режима сумрака, који је нужно присутан у дивљини. Прелазак са светле на пригушену расвету у вечерњим сатима ће избећи стресно стање у воденој вегетацији. У пракси, то се постиже инсталирањем неколико лампе различите снаге, које се напајају различитим подесивим прекидачима. У екстремном случају, за 15 мин. Пре укључивања осветљења можете укључити опште осветљење у просторији. Исто важи и за искључивање светла увече.

спектрална композиција

Правилно осветљење акваријума није само снажан светлосни ток. Ово је светло са низом таласних дужина потребних за фотосинтезу. Спектар сунчеве светлости преклапа се са целом видљивом површином људског ока, а присутан је иу УВ и ИР опсегу. Потрошач соларне енергије (у нашем случају, водена биљка) одлучује за себе: свјетло које валне дуљине треба у овој фази раста. Спектар луминисцентних и ЛЕД извора је селективан са интензитетом пуцања само у неким подручјима видљивог спектра. У овом случају, биљка је приморана да "ужива" у зрачењу које емитује осветљење.

Да би светлост лампе доспела до лишћа, које расте до дна, потребно је да превазиђе препреку воде у неколико десетина центиметара. Чињеница је да се закони ширења светлости у води и ваздуху веома разликују. Наиме, фотони са различитим таласним дужинама варирају у дебљини кроз воду. ФорГрафикон испод показује графикон који показује како се интензитет светлости мења у зависности од таласне дужине. Светлост у распону од љубичасте до зелене продире 1 метар воденог простора уз минималне губитке. У исто време, интензитет зрацења црвеног спектра смањује се за пола на удаљености од 30 цм од извора светлости, а након 1 метра од њих остаје не више од 10%. Међутим, ова чињеница не значи да осветљење акваријума мора повећати удио црвеног зрачења. Уосталом, у природном окружењу, водене биљке су такође навикле да од сунца добијају плаве, зелене и црвене зраке у различитим пропорцијама.

Спектрална композиција различитих извора вештачког светла је веома различита, варирајући на различите начине на раст ових или других биљака. Из тог разлога, било је много контроверзи око тога које лампе су боље покрити акваријум егзотичним рибама. Неки говоре о довољности обичних дневних светала са температуром боје до 8500 ° К, друге инсистирају на употреби специјализованих фитолампа, док друге препоручују комбиновану употребу хладних и топлих сијалица.

Ипак, опција комбинованог осветљења уз коришћење ЛЕД извора светлости сматра се оптималним. Зато ...

За више детаља о ЛЕД-у

ЛЕД позадинско осветљење у акварију је релативно нови правац у пољу ЛЕД диода. Међутим, она је већ пронашла присталице међу иноваторима и љубитељима експеримента.

ЛЕД-савет побеђује у флуоресцентним лампамаодмах након неколико индикатора:

 1. ЛЕД-ови не зраче топлоту у правцу воде. Према томе, они могу бити што је могуће ближе површини воде, осигуравајући заштиту дијелова струје од влаге, а не да би преживјели због стабилности температурног режима.
 2. Светлосна снага ЛЕД диода је много стабилнија током времена. Уз правилан рад након 3000 сати. Смањење светлосног тока ЛЕД не прелази 5%, што је много боље него код противника.
 3. Осветљеност ЛЕД диода може се контролисати помоћу позадинског осветљења или подесивог напајања.

Иновативна метода осветљења акваријума је уградња двобојних ЛЕД фитолампа, као додатног извора љубичастих и црвених таласа. Њихова љубичаста светлост убрзава процес фотосинтезе, повећавајући ефекат главних лампи са пуним спектром.

Једини разлог због којег многи људи не могу направити ЛЕД позадинско освјетљење на акваријуму је и даље цијена. Трошкови висококвалитетне ЛЕД опреме много су скупљи од уобичајених стаклених цијеви твртке Осрам и Пхилипс. Међутим, увијек можете почети са једноставним додавањем неколико свијетлих боја свакодневном бијелом свијету. Хајде да говоримо укратко о томе.

ЛЕД осветљени акваријум својим рукама

Декоративно осветљење акваријума са ЛЕД траком је врста тунинга, који користи својим путницима. У ту сврху, узмите неколико сегмената РГБ траке (ИП67) мало краће од поклопца. За њих увек постоји место између флуоресцентних лампи.Затим су паралелно повезани и повезани на РГБ контролер. Напајање и РГБ контролер је боље купити са степеном заштите изнад ИП54 да би их ставили испод хаубе. Вечерње поре даљинског управљача глатко мијењају боју сјаја, проматрајући љепоту подводног свијета.

Употреба траке као главног осветљења, без обзира на тип инсталираних ЛЕД диода, погодна је само за плитке акварије, јер снага сваког појединог кристала не прелази 0,5 В (50 лм).

Израда ЛЕД позадинског осветљења у акварију може бити чак и без поклопца. Ако се акваријум трајно налази у близини зида, онда можете направити зидну верзију прибора, фиксирајући га преко површине воде уз помоћ заграда. Такође заслужује пажњу и на методу монтаже са могућношћу подешавања висине. Обе опције лишавају љубитеље рибе да направе поклопац и олакшају приступ води.