Свјетионици за подне облоге: особине инсталације, како поставити свјетионике за поравнање, како инсталирати реплике за лијевање

Исправно нивелисање пода у просторији је веома важно у поправци кућишта, што зависи од интегритета завршног пода - ламината, паркета или плочица. У овом случају, посебну улогу имају уградња свјетлосних сигнала за подни естрих. Има их неколико варијанти и свака од њих има своје трикове када их инсталира.


Карактеристике

Да би завршна обрада пода изгледала беспријекорно, без набора, пукотина и неправилности, потребно је извршити прелиминарно поравнање његове површине. Често се у ту сврху користи естрих - специјална мјешавина која је равномјерно распоређена по површини просторије. На око да повуче један ниво чак и неколико квадратних метара је тешко, тако да морате ставити посебне тврде водиче - свјетионике.


Полагање је обавезно само у неким случајевима, на пример, када се користе подови, они нису потребни, јер сама смеша, која има својства изравнавања, равномерно се шири по целој површини. Али за бетонске и цементно-песковите причвршћиваче, њихово присуство је једноставно неопходно. Минимална дебљина слоја за таква раствора је 3 цм, а на најнижим тачкама може бити више од 10 цм, тако да морате користити сигналне светиљке.

Метални сигнали изгледају као празне цеви, профили или углови. Можете их причврстити на цементни малтер, гипс или вијке. Неки их праве од чврстих, па чак и дрвених греда или из истог решења. Главни услов је придржавање савршене хоризонталена целој површини пода у соби. Након што су светлосни сигнали постављени и чврсто фиксирани, почните да сипате кравату.

врсте

Свјетионици за изравнавање подне облоге имају неколико типова, али сви они спадају у двије групе:

 1. Бодови - само су у одвојеним тачкама просторије, лакше се инсталирају. Потребно им је много искуства са сипањем саме кошуљице, а могу се користити и за унутрашње просторе.
 2. Линеарни у облику дугачких металних углова, профила или цеви су постављени на целој дужини просторије. Теже их је монтирати, али када ће бити лакше, моћи ће да држи чак и мајстора почетника.


Група тачкастих сигнала укључује следеће варијанте:

 • Линеарни сигнали се користе за различите врсте естриха и самонивелишуће смјесе. Репиерс изгледа као статив подесив по висини са језгром у средини, која је уврнута у површину пода. Ту је скала на резбарењу, са њом је постављена потребна висина, изнад је раван сто за постављање правила.

Линеарни сигнали се постављају на поду на распоређен начин, а затим се подешавају на општи хоризонтални ниво. Мешавина је поплављена и поравната на доњој скали сваке рампе. Након сипања, оне се уклањају. Овај метод захтева високу квалификацију мајсторског рада, а сами метални сигнали су скупи.

Постоји више буџетска верзија пластичних репера са вертикалном цртом нацртаном у милиметарској скалисамолепљиви ђон. Неки праве домаће преносиве лаптопове.


 • Штапови на бази стиропора. Можете користити оне које се користе за инсталацију сувих зидова. Пре постављања на површину пода, паралелни редови рупа се изводе на растојању до 1 м између водилица и 10-15 цм мање од дужине правца између редова. Након тога се чавли за завртање причвршћују и подешавају хоризонтално.
 • Спот светиљке из раствора су направљене у облику комадића у облику комада на удаљености, што онда може обухватити правило. Врх сваког конуса се одсече хоризонтално, тако да се формирају мале равне површине, а затим настаје поравнање спојнице. Материјал за светиљке из раствора може бити другачији, најважније је да се смеша брзо осуши и да буде што чвршћа.


Линеарни сигнали могу бити више врста:

 • Најчешћи од њих код значајне дебљине слоја - профила. Оптимално се користе ако постоји велика разлика у нивоу. Најчешће се користе метални профили у облику слова П, као и за уградњу сухозидних плоча. Монтирају се у пуној ширини просторије, на удаљености нешто мањој од дужине правила, уз помоћ вијака или мјешавине с "Ротхбандом", још једном брзо заљепљеном мјешавином спацка.

 • Уместо профила, малтерисани светионици се често користе као водич за естрих. То су перфорирани профили у облику слова Т који се могу причврстити на под помоћу клина или гипсаних мјешавина,на пример, исти "Роттбанд". Њихов недостатак је што немају довољну крутост, за велике слојеве кравата боље је не користити такве свјетионике.
 • Цевасте светиљке се добро примењују за поуздану кошуљицу са дебелим слојевима. Представљају шупље правокутне или округле профилне профиле. Ови водичи су подешени на исти начин као и претходни.


 • Бравари за гудаче се најчешће користе за жбукање зидова, али су такође пронашли своју примену када изравнавају под са везицом. Главни део овде - метална скела, која је затегнута на посебним подесивим металним ексцентрима, који су фиксирани на поду. Њихова крутост да поравна правило није превисока, али овај метод ће уштедети на много металних профила или цеви.


Ако у кући постоји складиште једнаких греда и желите да сачувате, можете направити свјетионике од њих. Причвршћују се на сидра или вијке одговарајуће дужине. Достојанство у јефтиности и једноставности прераде дрвета. Али постоје и њихови недостаци: дрво се може деформисати, тешко је пронаћи идеалне водилице нивоа.

Линеарни сигнали, као и тачке, могу бити направљени од раствора, за то у целој дужини просторије испод хоризонталног нивоа направљене су шупљине цемента или смеше. За сухе варијанте кравате, сигнали се користе у облику металних профила. Не морају да буду чврсто причвршћени на поду, довољно је да их поставите на хоризонтални ниво и да пређете преко горњег покривачасмеша се поравнава са траком.


Димензије

Најбоље је да су везице за кравату целе, до пуне ширине просторије. Ако њихова дужина није довољно дуга, можете промијенити инсталацију преко просторије.

Такође је вредно запамтити стандардне величине различитих типова профила:

 • Зидари за жбукање Т-облика 10х26 или 6х21 мм имају дужину од 2,7-3 м;
 • водилице, сталци, плафони могу бити 2.75, 3, 4 и 4.5 м;
 • Профили савијања могу достићи дужину од 6 м


Цевасти сигнали са правоугаоним или округлим профилом имају различите дужине, у зависности од одредишта, али често не прелазе 6 м.

Који су најбољи избори?

За попуну пода са малим варијацијама до 3 цм сасвим је прикладно под профилним перфорираним гипсаним лампама, које се користе за зидове. Њихове предности су што су јефтинији метални профили за ГКЛ или профилне цијеви, врло лагане и лако сече металне маказе. Стандардне величине њихових раскрсница су 10х26 или 6х21 мм, најраспрострањенија дужина је 3 метра.


За учвршћивање перфорираних жаромета гипса могуће је на брзосушивом гипсаном споју, металним или пластичним затварачима. Најбоље од њих су "длаке", које су танке металне плоче са рупом у средњим и малим закривљеним ушима. На под, такви причвршћивачи су монтирани на конвенционалне вијке за типле. Предности светлосних причвршћивача са "Вукхан" -ом су да практично нема размака између пода и светионика, што вам омогућава да уштедите на раствору за естрих.

За лепљење са високим смицањем, када је слој већи од 3 цм, најбоље је користити металне профиле за ГКЛ. Бира потребну дужину и ширину вођица, затим се режу и монтирају на ниво на раствору или вијцима. Површина је прилично глатка како би могли слиједити правило.


Ако је ширина пода за излијевање велика, потребно је неколико слојева топлотне изолације, заштита од паре и влаге, онда је најбоља опција профилне цијеви монтиране на мјешавине цемента или гипса. Дизајн постаје чврст, крут, омогућава пуњење естриха за под од врха до Финоплека, минералне вуне, полиуретанске пене, пене и других изолационих материјала.


Како инсталирати?

Направите светионике за кравату, а затим их напуните равномерним подом испод њих без потешкоћа и властитим рукама:

 • Процес започиње припремним радом. У почетку, цела површина просторије је очишћена од прашине и крхотина, ако постоји стара лајсна, онда је уклоњена и место где је испрано. Затим у поду постављене пукотине, можете користити различите материјале, погодну опцију, на примјер, епоксидни прајмер.

 • Након чишћења потребно је површину обрадити прајмером. Њени брендови су огромни, најбоље је користити акрилне, алкидне или полимерне, трошак од 1 км2. м је око 200-300 мл. За наношење потребно је узети дугачак ваљак на дугачку ручку. Осушите прајмер брзо, само сачекајте 10-15 минута.
 • Надаље,је најважнији процес инсталирања свјетионика - ознака хоризонталне разине. Постоји неколико поузданих начина за постављање на зидове, линеарне свјетионике или чак равне хоризонталне линије. Веома је погодан да се направи ласерски ниво, који иако има високу цену, али је једноставан за коришћење чак и за почетнике.Ласерски ниво има тело и држач на који је фиксиран у облику статива или статива, висина се може променити. Пре него што га означите, потребно је да га поставите на равну површину и подесите, многи модели имају звучни сигнал који ради ако је уређај неравномеран. Када се ниво укључи, потребне ознаке на зидовима или водилице подесиве по висини означене су на њеним светлим гредама помоћу рулета и оловака. Потребно је заснивати га тако да нема непотребне препреке на путу до зрака.

Без непотребних проблема можете планирати хоризонтално и без ласера. Да би се то урадило, довољно је да се узме конструкцијска дужина од 1,5-2 м, а главна ствар је да се ухвати растојање између светионика. За практичност, можете користити чипку, причвршћену на зидове вијака и истегнуту по цијелој дужини просторије.

  \ т
 • Ако се уградња свјетионика врши на саморезним вијцима, онда се прије монтаже водилице подешавају на разину, ако је потребно, увијају се или одвијају. Тек након провјере свих причвршћења и постављања у исту равнину, постављени су свјетлосни сигнали.


 • Направите Лигхтхоусе инсталацију наМешавина цемента или гипса је погодна због чињенице да нису потребни додатни причвршћивачи, металне цеви или профили се лако постављају на жељену висину и затим проверавају на нивоу. Прије таквог рада потребно је унапријед припремити посуду за мијешање отопине ​​и лопатицу или лопатицу. Важно је запамтити да се гипсане мешавине веома брзо суше, тако да морате поставити и подесити водилице на висину што је брже могуће.
 • Постоји и комбинована верзија фиксирајућих сигнала на поду, када се користе оба вијка и рјешење. Прво се означавају линије уградње профила, вијци се завијају, подешавају се по висини. Затим се додају светлосни сигнали, сваки од њих на више места на удаљености од 0,5 м премазан је раствором.
 • Приликом уградње топлог пода вредно је у висину будућих светионика укључити не само слој потребан за поравнање већ и ширину изолационих материјала. Ако се кошуљица излије на решетку, листове пјене или минералне вуне, водилице треба подићи.

Да ли треба да чистим после?

Пошто су метални профили или гипсани светионици направљени од метала, они на крају имају својство рђе. Чак иу сувој средини, материјал се може оксидирати, стварајући захрђале мрље или пукотине. Због тога се танки профилисани светионици најбоље уклањају након излијевања, када смјеса још увијек није имала времена да се осуши и постане изузетно јака. Код сигнала у облику слова Т, њихова горња страна је јасно видљива на врху кравате, а могу се извадити и преко угла лопатице. Ако је под већ сасвим суви раствор је заплењен, онда ће светионик морати да се уклони помоћу коцкице или длета са чекићем.


Након уклањања гипсаних сигнала у равном поду налазе се жљебови који се лако могу поравнати користећи исто рјешење које се користи за естрих. Затварање пукотина након уклањања профила може бити гипсани малтер. Светионици у виду металног статива лако се уклањају из свеже кравате захваљујући оштрим ногама са глатком површином. Такође, одмах након пуњења потребно је уклонити пластичне пушке.


Цевасти светионици који се уклањају из поплављеног вијка је прилично тежак. Обично такви дебели водичи напуштају готов под, а прије тога додатно појачавају слој бетона.

Како инсталирати свјетионике за подне подне облоге, види доље у видеу.