Како израчунати подне топле воде - методе прорачуна

За већину кућа, вила и домаћинстава у приватном сектору, један од најпогоднијих и најучинковитијих начина гријања је топли под. Технологија се показала тако практичном и практичном да се број вентилатора овог система грејања свакодневно повећава. Главни разлог за такву популарност је једноставност конструкције, висока ефикасност и не тако компликована инсталација као што се чини на први поглед. Исправно направљен прорачун омогућит ће не само дјелотворан рад таквог сустава гријања стамбених просторија, већ ће вам омогућити да дуго заборавите на проблеме везане за рад самог дизајна.

Посједовање површинских инжењерских знања и вјештина може се користити за калкулације помоћу калкулатора, који ће учинити све за вас издавањем коначних технолошких параметара. Покушаћемо да пронађемо одговор на питање како сами израчунати под у топлој води у вашем стану, кући или купатилу, без прибјегавања услугама професионалаца. Које методе се користе за ово?

Карактеристике грејног подног грејања. вредност израчунавања

Како израчунати под, ако немате приватну кућу, и градски стан у вишекатници? Како направити сличан систем грејања, ако сте заинтересовани само за сезонско грејање и на ограниченом простору? Ови и многи други проблеми морају бити ријешени од стране становника када је у питању имплементација жеље за ефикасним и квалитетним гријањем код куће.

Почнимо одчињеница да се подно грејање у корену разликује од традиционалног начина грејања радијатора. Топлота у овом случају је равномерно распоређена у унутрашњем простору просторије, а топло струјање ваздуха се диже од пода до плафона. Ваздух у просторији се загрева скоро равномерно. Таква шема гријања може се користити као основна опција гријања или као помоћни, секундарни извор топлине у кући.

На пример: веома је актуелно грејање по шеми "топлог пода" за купатила, просторије у којима живе и мала деца.

Напомена: разлика у температури ваздуха у близини пода и испод плафона није већа од 2-40 ° Ц. У просторији која се греје топлим подовима нема хладних углова.

Чак иу фази пројектовања, важно место је ваш прорачун вашег система грејања. Свака грешка која је направљена у прорачунима испуњена је непогодностима домаћинстава и додатним трошковима који ће настати приликом елиминисања техничких недостатака.

Која је карактеристика методе израчунавања. Што је боље, размислите ручно или користите калкулатор

Технолошки прорачуни у фази пројектовања омогућавају не само да добијете предоџбу о томе како се систем гријања понаша, већ и да вам дају праву идеју о томе с чим ћете се суочити. Можете пре-израчунати количину потрошног материјала, добити готов систем грејања. Прорачуни се обављају ручно или на калкулатору који можете користитиуправо сада

Ако сте у принципу одређени, вода топлог пода ће постати ваш главни извор топлоте у кући, тачност прорачуна у овој ситуацији треба да буде савршена. Зашто?

Чињеница је да такав избор ставља на вас много нијанси, укључујући и припрему регулаторних докумената, као и избор материјала потребних за уградњу. Овде су стопе веома високе. Исправност прорачуна зависи од ваше удобности у кући и благостања, тако да пројект и све хидрауличке и термичке калкулације најбоље вјерује специјализована компанија.


Друга опција, када је топли под за вас помоћна опција, изгледа много једноставније и привлачније. Такав дизајн можете сами израчунати, користећи своје знање, професионални савјет или наоружати онлине калкулатор. Приликом уноса података за аутоматску калкулацију узима се у обзир много нијанси. Потребно је унијети податке о површини зграде, врсти и површини стамбеног простора. Често су потребне и друге техничке информације и други технолошки параметри.

Која је метода израчунавања на бази ручно

Први и главни аспект који треба да се фокусира на: дизајн вашег система грејања. Типично, водени под је цевовод, положен на посебан начин на под и прекривен стезним или монтажним склопом, тако да ће у већини случајева ваша схема изгледати овако:

 • слој топлотне изолације;
 • круг грејне воде;
 • колектор;
 • сет запорних вентила којиУкључује улазне и излазне вентиле, славину за довод воде и испусни вентил;
 • арматуре, елементи за причвршћивање који се користе у конструкцији конструкције.

Када имате идеју о томе шта би требало да буде топла подна шема у вашем дому, узимају се у обзир технолошки параметри. Ово треба да укључи:

 • површина загрејаног простора
 • оптимални температурни режим у просторији;
 • степен губитка топлоте у животном простору;
 • врста подне облоге.

Напомена: за оне који ће у свом стану опремити топли под, треба узети у обзир секундарне факторе. То укључује степен застакљења стана, степен топлотне изолације простора, дебљину кравата и висину стропова. Без ових података ваш систем гријања неће бити у потпуности израчунат. У будућности, у процесу гријања просторије можете наићи на низ питања која ће захтијевати додатне снаге и трошкове везане за рјешавање овог проблема.

Овдје је примјерено споменути сљедећи аспект. Посебну пажњу треба обратити на дрвене подове или подне облоге од паркетне даске. Дрво има слабу топлотну проводљивост, за разлику од бетонских снопова и плочица, па је потребно израчунати систем гријања с двоструком снагом.

Пошто се појединачни елементи система грејања самостално израчунавају

За почетак, представићемо вам једноставну и разумљиву шему - цртеж који приказује локацију водених кругова у стамбеним објектимасобе

Израчунати снагу треба започети елементарним, једноставним корацима. План уређења круга гријања воде постаће основа за даљње рачунање. Схема обично указује на исту локацију прозора и отвора врата.

Такве шеме се изводе на милиметарском папиру, на скали од 10 мм, што одговара 0,5 м

Важно! Ваш распоред водоводног круга ће бити потребан вама или другом стану током великих поправки. Недостатак информација о томе како се налази цевовод система за грејање може довести до случајног лома водоводне цеви.

Пре састављања распореда цевовода у свим просторијама обратите пажњу на корак са којим ће се изводити инсталација воденог круга и пречник цеви. подаци ће постати пресудни за максимизирање ефикасности вашег система грејања.

Важно је запамтити! Ефективна површина гријања када се користи топли под не смије прелазити 20 м2. Велике собе захтевају ограђивање два или више водених кругова, од којих ће сваки имати свој улаз и излаз. За већу ефикасност система грејања, дозвољена дужина водовода не би требало да прелази 100 метара.

Да бисте одредили корисну област грејања, морате се повући из корака. Обично се користе следећи односи:

 • на кораку од 15 цм - корисна површина не би требало да прелази 12 квадратних метара. метара;
 • на кораку 20 цм - не више од 16 м2;
 • у кораку од 25 цм- не више од 20 м2;
 • степен од 30 цм омогућава ефикасно загревање просторије од 25 м2.

Ако је подручје мање од препоручених параметара, боље је оставити контуре нетакнутим.

Према мишљењу стручњака, боље је намјерно смањити ову површину за 1,5-2 квадратна метра. метара ако је дужина цијеви од мјеста прикључка већа од 15 м. Разбијање воденог круга на хотелским површинама, покушајте их учинити приближно истим. У екстремном случају, дозвољено је да се за 20-30%, не више, прекорачи дужина једне контуре над другом.

Како израчунати корак водоводне цеви и њене дужине

Један од важних елемената при инсталирању водених подова је нагиб цијеви. Круг грејања воде завршава се само на основу пројектних података и узимајући у обзир извршене прорачуне. Овде постоје јасна правила и стандарди:

 • рубне зоне - корак је једнак 10 цм;
 • друге зоне, степен цеви варира са разликом од 5 цм, то јест, другим речима, 15, 20 и 25 цм, али не више од 30 цм

Највећи губитак топлоте јавља се на локацијама прозора и врата. Цев, која се поставља на под, треба да се налази на удаљености од 20-25 цм од зида. Корак који се користи за полагање цеви варира у опсегу од 15-30 цм. Унапред одредите који ће корак бити најбољи у сваком случају, можете имати само руку на цеви. Његов пречник и врста материјала су кључни у овом случају.

За референцу: ограничења која се односе на особеност перцепције људског стопала топлине која долази из пода. Што је више нагиб цијевиразлика се осећа у температури сексуалних локација.

Дужина снабдевања грејном водом се израчунава према једноставној формули: Л = С /Н к 1,1

С је површина просторија у којима се предвиђа полагање цевовода;

Н је корак при инсталацији цеви;

1.1 - то је залиха цијеви у свјетлу окрета.

Након добијања резултата, додајте му 2 метра цеви, неопходно за уземљење довода воде до колектора, за повезивање довода и повратка.

На пример: израчунавамо дужину цеви за просторију од 12 м2. Удаљеност од колектора до топлог пода је 7 метара. Степ Цеви које се користе у овом случају су 15 цм, тако да добијемо: 12 /0,15 к 1,1 + (7 к 2) = 102 м.

На крају

На крају, може се рећи да је сваки технички нијанс, параметар важан за тачност израчуна. Пре него што почнете да купујете опрему и потрошни материјал, направите једноставне прорачуне. То можете урадити сами или помоћу е-калкулатора.

Важно је да овладате једноставном истином о томе који вам је топли под потребан, као главни систем грејања или као помоћни грејни уређај. Узмите у обзир снагу извора топлоте, површину простора, потребне температурне параметре. Сви наведени подаци и други технолошки параметри ће вам помоћи да са великом прецизношћу добијете готове рачунске податке, на које се можете ослонити приликом постављања топле подне куће.