Степенице позадинског осветљења: 3 варијанте опреме

Захваљујући осветљењу степена могуће је значајно побољшати естетске квалитете степеница. Степенице ће додати свакој кући раскошности и софистицираности. Међутим, такви дизајни чине просторије мање сигурним, јер се лако пењање и осветљавање степеница лако може посрнути и пасти. Да бисте избегли ову врсту проблема, можете да користите елементе као што су степени наглашавања, који не само да треба да буду лепи, већ и да задовољавају све безбедносне стандарде.

Принцип рада лампе за освјетљавање степеница

Расвјета за степенице - ово је прави проналазак за сваку двоспратну зграду. Она не само да додаје шарм просторији, већ и чини кретање по степеницама сигурнијим.

Са осветљењем са сензорима покрета, можете безбедно да се крећете по степеницама чак и ноћу.

Могуће је инсталирати на степенице учвршћење, које ће бити укључене приликом кретања степеницама

Кораци осветљења могу се прилагодити на различите начине. Најбоља опција је ауто-осветљивач, који се активира приликом вожње. На тај начин ћете моћи економично трошити струју.

Како подесити осветљење:

 1. Ако желите, можете подесити брзину светла на расветним уређајима, као и трајање осветљења након што особа напусти степениште.
 2. Такође се можете уверити да када се особа приближи степеницама, светло се истовремено укључује на свим нивоима, или да се осветљење покрене умера кретања на сваком кораку.
 3. Још једна интересантна опција је да поставите режим приправности за само неколико корака, тако да, док померате особу на степеницама, неколико преосталих корака ће засветлити неко време.

Таква опрема, као што су лампе за степенице, је скупа. Међутим, има неколико предности, због чега се таква надоградња чешће појављује у приватним кућама.

Предности ЛЕД позадинског осветљења за степенице:

 • Постављањем таквог позадинског осветљења, ослободићете се потребе да потражите прекидач у мраку да се попнете степеницама;
 • Аутоматско позадинско осветљење је веома економично, јер је светлост на степеништу укључена само када се особа приближава;
 • Такво осветљење даје љествама неупоредив изглед.

Позадинско осветљење можете користити за степеништа, у затвореном и на отвореном. Међутим, друга опција је мање повољна, јер због константних варијација температуре уређаји за осветљење могу да пропадну.

Типови осветљења степеница

Постоји неколико опција за осветљење степеница. Сви су они сами по себи. Изаберите онај прави, зависно од унутрашњег стила вашег дома, као и од ваших финансијских могућности.

Можете поставити осветљење било које боје и облика на степеницама

Типи осветлениа за осветление на степени:

 1. ЛЕД тракаће опремити кораке. Ова врста осветљења се трансформишечак и најобичнија степенишна конструкција у правом подијуму. Посебно је интересантно ово решење које изгледа у кућама модерног ентеријера, на пример, хигх-тецх.
 2. ЛЕД лампеналазе се на зиду дуж степеништа. Имају посебну решетку у свом дизајну, она може регулисати проток светлости. Овај тип осветљења степеништа савршено се уклапа у апсолутно сваки стил ентеријера. Међутим, цена ЛЕД лампи је прилично висока, а процес инсталације се може лако назвати.
 3. Плафонски лустери- ово је најједноставнији тип степеница за осветљење. Такви дизајни изгледају најприкладније у класичним стиловима ентеријера. Не захтевају присуство контролера и њихова инсталација је довољно лака.

Такође можете да изаберете различите шеме осветљења. Ако желите да урадите инсталацију својим рукама, избегавајте сложене опције. Међутим, позивањем професионалца моћи ћете да постигнете најневероватнији ефекат.

Три схеме за повезивање осветљавања степеница:

 1. Најједноставнији начин повезивања је уградња два прекидача на врху и дну степеница. Уз њихову помоћ можете активирати позадинско осветљење у правом тренутку.
 2. Просечна опција комплексности је веза сензора, која ће укључивати освјетљавање степеница по наредби. За такву шему, биће вам потребан контролер и сензор за кретање сензора.
 3. Најкомплекснија, али веома занимљива опција је повезивање сензора покрета на сваком кораку. У овом случају, када закорачите на једноСледећи корак ће бити укључен.

Свака од горе наведених опција је на свој начин лепа. Наравно, сложена шема везе изгледа најуспјешнија, али ће бити тешко инсталирати је без помоћи професионалца, а може се примијенити само на ЛЕД траке.

Позадинско осветљење степеница ЛЕД траке

Позадинско осветљење степеница ЛЕД траке изгледа најимпресивније. Ова опција вам омогућава да користите апсолутно било коју шему повезивања.

ЛЕД траке су направљене од полимера високе флексибилности. Опремљени су ЛЕД диодама које имају предивну светлост.

ЛЕД трака добро изгледа на степеницама у сецесијском или хи-тецх ентеријеру

За кораке, потребно је одабрати ЛЕД траке са високом водонепропусношћу, јер влага може доћи на траку приликом прања подова.

Ове траке обично имају самолепљиву основу. Међутим, понекад се слој љепила суши, у којем случају можете користити двострану љепљиву траку да их инсталирате.

Постоје посебне ЛЕД траке за осветљење степеница. Имају мање светлости од уређаја намењених за опште осветљење. Најпогоднија опција је СДМ 3528.

ЛЕД траке се налазе испод степеница. Тамо можете инсталирати профил у облику слова П или направити утор у кораку и монтирати ЛЕД диоде тамо.

Дуге лустере за степенице и стубишта

Веома необична опција за осветљење степеница - је употреба дугачких лустера. Такав дизајн се често инсталира у хотелима, или у викендицама са великим бројем спратова. Степенишни лустери се могу користити само у оним пројектима који имају неколико распона. Њихова цијена је прилично висока, па је њихова употреба оправдана само у великим дворанама.

Дуги лустери за степеништа су погодни за класичну унутрашњост

Предности дугог летећег лустера:

 1. Дуги лустери могу имати различите дизајне. Такође могу бити помпозне дизајне са кристалним скицама, и дугачке светлеће цеви у стилу високе технологије.
 2. Такве лампе чине мердевине средиштем просторије у којој се налази.
 3. Ова опција може бити једино могуће осветљење за степенице са великим бројем маршева и степеница. Уосталом, инсталирање ЛЕД трака за тако велике дизајне је веома дуга и скупа лекција.

Дуги лустери изгледају сјајно у степеништима. Имају прилично високу цену, али су импресивни својим луксузним изгледом.

Једноставно осветљење степеница (видео)

Ако сте власник двокатне куће са степеницама, размотрите могућност постављања позадинског осветљења за степене. Уз његову помоћ, не само да ћете дати кући посебан шарм, већ ћете се и сами моћи пењати степеницама ноћу.

Примери означавања степеница (фотографија идеја)

)