Стакленик пвц цијеви властитим рукама - детаљне упуте, цртежи

Огртач - не само украс сеоског имања, већ и гаранција добре жетве, нарочито у умјереним географским ширинама. Цијене стакленика у индустријској производњи су прилично високе, а типичан дизајн није погодан за све љетње викендице.

Стакленик ПВЦ цијеви властитим рукама

У овом случају, лакше је и јефтиније сакупити стакленике властитим рукама од импровизираних материјала, на примјер из пластичних цијеви.

Схема стаклене баште ПВЦ цеви

сорте пластеника

Класификација стакленика је прилично компликована: могу се разликовати по облику, сезоналности, доступности и врсти гријања, кориштеном материјалу оквира и склоништу.

Разноврсност дизајна пластичних цеви

За производњу ПВЦ цеви прикладне су најједноставније и најпоузданије конструкције, међу којима:

 • зидни стакленик;
 • два брда, у облику куће;
 • је полигоналан, са сложеним обликом нагиба;
 • лучни, са оквиром у облику полукруга.

типови пластеника

Зидни стакленици су обично причвршћени на јужни или југозападни зид зграде или других просторија. Истовремено, зид игра улогу топлотне масе: када се загрева током дана, одаје топлоту ноћу, што смањује дневне просечне флуктуације температуре, као и штити од хладних ветрова.

зидна стакленик

У стакленицима у стакленицима ствара се микроклима погодна за биљке, а цијена коштања је нижа од цијене појединих модела. Главни недостатак таквог дизајна је сталниутицај на зид влаге и недостатак добре вентилације, што може довести до уништења материјала зидова.

Двослојни дизајн - један од најпогоднијих и најпопуларнијих. То је због чврстоће оквира и његове отпорности на снијег и оптерећења вјетром. Коефицијент рефлексије у двокомпонентним стакленицима је низак, већина сунчевих зрака продире у унутрашњост, што повећава ефикасност расвјете. Повећањем угла нагиба падина, снег се може постићи зими, а стакленик се неће морати користити.

двокрилни стакленик

Двокатни стакленици су опремљени са једним или два врата, као и отвори за вентилацију. Бочни зидови стакленика са два шарка могу бити строго вертикални и нагнути. У другом случају, осветљење у стакленику у јутарњим и вечерњим сатима ће бити веће, што је важно за умјерене географске ширине.

Полигонални дизајн стакленика практично понавља облик лука на рачун неколико равни које формирају стијене и зидове. Тиме се повећава унутрашњи простор и истовремено се компензује главни недостатак лучних стакленика - велики коефицијент рефлексије сунчевих зрака.

полигонални стакленик

Сакупљање полигоналних стакленика из цијеви властитим рукама је тешко због великог броја везних чворова, тако да се обично израђују од металних цијеви методом заваривања или из профила за сухозид, скупљајући костуре на вијцима.

Лучни стакленик - можда један од најчешћих дизајна и лако је објаснити: одликује га снага истабилност, минимални број везних чворова и велики унутрашњи простор. Можете направити готово било коју врсту цијеви, одабиром било које величине и висине.

лучни врт

Недостаци засвођених пластеника укључују повећану акумулацију снијега на крову зими и велики коефицијент рефлексије од косине равнине филма или поликарбоната.

Парцијални одраз се компензира исправном инсталацијом стаклене баште - од севера до југа. Овим распоредом бочни зидови прекривени су јутарњим и вечерњим сунцем, а зраке падају на зидове стаклене баште под скоро правим углом. Током дана, када је сунце високо, осветљава јужни забат и кров, где преламање зрака није толико.

Са групом борбе на снегу на три начина:

 • редовно чишћење;
 • растављање филма или зимске куће током зиме;
 • промена облика на луку лука.

оштрији стакленик

Стаклене ограде у облику лучног лука имају стабилнији дизајн, а њихова повећана висина благотворно дјелује на микроклиму: врући прегријани зрак се скупља на врху и не инхибира биљку. У овом случају, потрошња материјала и површина за слијетање се не разликују од сличних индикатора у обичним дрвеним стакленицима.

ПВЦ цеви и методе њихове спајања

ПВЦ цеви су намењене за уградњу система хладне воде и могу да раде на температурама до +65 степени. Захваљујући флексибилности и великој разноликости конектораелемената, из којих је лако саставити стакленик било које конфигурације.

За пластенике се користе ПВЦ цеви пречника од 20 до 32 мм, које обезбеђују потребну крутост оквира. Стандардна дужина цеви може бити 1, 2, 3 или 6 метара.

ПВЦ цеви

Постоји неколико начина за повезивање ПВЦ цеви са стаклеником:

 • помоћу спојница, естриха;
 • на вијцима за намјештај на претходно избушеним рупама;
 • на љепилу.

Приликом спајања цијеви на стезаљке или вијке стакленик се може потпуно раставити и премјестити на друго мјесто, чиме се осигурава плодоред. На овај начин се чешће монтирају пластеници и пластеници. Филм се обично уклања зими, како би се избјегло оштећење од снијега и вјетра, а истовремено се демонтира оквир.

Један начин фиксирања ПВЦ цеви

Љепило је направљено од не-одвојивог, али издржљивијег. Препоручује се да се користи за стакленике инсталиране на темељима и да остану зими. Покријте такве стакленике, обично поликарбонат - служи не мање од 5-7 година и не захтијева годишњу замјену.

Елементи за монтажу ПВЦ цеви за постављање пластеника:

 • углови омогућавају монтажу међусобно окомитих елемената;
 • Т-спојнице - спојити три цеви у једној равни или под углом (једноструке ноге могу имати кут од 45, 66 и 90 степени);
 • за повезивање четири цеваста елемента.

Прибор за ПВЦ цеви

Број и врста коришћеног приборау зависности од дизајна стаклене баште, као и врсте одабраних веза.

Поступак за спајање цеви и спојница на лепило

Једињења се производе на танго ПВЦ-У бренду Хенкела или његовом аналогном. Овај адхезив обезбеђује чврсто причвршћивање делова и брзо замрзавање, тако да инсталација не захтева много времена.

Тангит ПВЦ Клебер

Редослед акција.

 1. Одрежите цијев тражене дуљине резачем, ножем или маказама. Проверите компатибилност цеви и фитинга: цев мора ући у њу на 2/3 дужине цеви.
 2. Очистити ивицу од вијка, ножем како би се уклонило ивице са краја.
 3. Смањити комбиновану површину са било којим растварачем. Нанесите љепило на обје лијепљене површине: на цијев и унутрашњост фитинга.
 4. Уметните цев у фитинз строго дуж њене осе за 2/3 дубине до граничника, затим ротирајте за 90 степени унутар фитинга да бисте омогућили равномерно распоређивање лепка.
 5. Закључајте их у овом положају 15-30 секунди, а затим сачекајте 1-2 минута пре потпуног лепљења.

Поступак за лепљење цеви

Поступак за повезивање цеви са завртњима

Вијци за намјештај с промјером М6 или М8, овисно о промјеру цијеви, одабрани су као точке за причвршћивање. Дужина треба да буде довољна да повеже две цеви.

Преклопни вијак за намјештај

Редослед акција.

 1. У цијевима прије уградње ознаке постављају се мјеста за отварање синтере.
 2. Избушите отворе кроз бургију за 2 мм већу од пречника вијака.
 3. Спојите цеви тако што ћете повезати рупе. Инсерт андтвист болтс.

Дијаграм рупа са најједноставнијим дрвеним проводником

Рупе се могу бушити и поставити на место, док је цев привремено причвршћена на вијак од жице или фиксирана на други начин.

Израчун потребних материјала

За почетак, морате одлучити о облику и величини стакленика (дужина, ширина и висина). По правилу, у стакленику су два кревета одвојена пролазом. Ширина кревета обично варира у опсегу од 0.8-1.1 метара - то вам омогућава да посадите два реда биљака у жељеном интервалу и да им омогућите лак приступ.

Ширина пролаза мора бити таква да можете слободно ходати са заливима и другим вртним алатима, укључујући и колица. Обично се трачница изводи у ширини од 0,6 до 0,8 м. Као резултат тога, ширина стакленика ће бити 2,2-3 м.

Дужина стакленика зависи од ваших потреба и брзине пласмана поврћа које планирате да га узгајате. Стандарди искрцавања за 1 м2 стаклене баште дати су у табели 1.

Табела 1. Стандарди садње вегетације у стакленику.

\ т
Култура Број корена на 1 м2
\ т

Краставици

2-4

Пумпкинс, зуццхини

1-2
\ т

паприка

4-6
\ т

патлиџани

2-4

парадајз ниског рижа

4-6

парадајз виши

2-4

На основу ових стандарда, одредити дужинустакленици Типично, дужина је 3-6 метара - неприкладно је поставити мањи стакленик, а за објекте веће дужине боље је користити издржљивије материјале и технологије капиталне изградње.

\ т

Обратите пажњу! Ако планирате да користите поликарбонат као стакленички поклопац, изаберите дужину, ширину лимова (2 метра). На тај начин ћете избећи додатне остатке.

Висина стаклене баште треба да јој омогући слободно кретање, поред тога, најмање 50 цм слободног простора треба да остане изнад биљака - нагомилани топли ваздух и измена ваздуха током вентилације. За ниско растуће усеве - бибер, патлиџан, нискокраки парадајз - довољна висина од 1.8-2.0 метара. За високо растуће културе, висина стакленика мора бити најмање 2,2-2,4 метра.

Пројектовање стакленика и обрачун трошкова (нпр. Употреба полипропиленских цеви)

Још један важан параметар за лучни стакленик из цеви је дужина лука која се налази по формули:

Формула за израчунавање дужине лука

Овде је Л дужина цеви за лук, м; х - висина стакленика, м; Б - ширина стакленика, м. Табела 2 приказује величину Л за најчешће коришћене величине пластеника.

Табела 2. Дужина лука за стандардне стакленике.

3.1 \ т \ т \ т
Ширина х = 1.8 м х = 2.0 м х = 2.2 м х = 2.4 м
Б = 2.2 м 3.5 3.8 4.1
Б = 2.4 м 3.4 3.8 4.1 4.5
Б = 2,6 м 3.7 4,1 4.5 4.9
Б = 2.8 м 4.0 4.4 4.8 5.3
Б = 3.0 м 4.2 4.7 5.2 5.7

Да би се израчунао материјал, потребно је одредити и корак између лукова. Ако планирате да пуцате из зимског покривача из стакленика, распоредите лукове у корацима од 0,8-1 метара. За нерастављиве структуре потребно је смањити степеницу на 0,5-0,7 метара - уштедјет ће стакленик од деформације под утјецајем снијега.

Потребно је узети у обзир материјал за израду уздужних причвршћивача, завршних зидова, врата и отвора. Укупна дужина уздужних естриха може се израчунати множењем дужине стакленика са бројем естриха. Обично су најмање пет: два нижа, два бочна и клизаљка. Да бисте побољшали дизајн, можете користити додатне бочне завртње.

За завршне зидове биће потребне цеви укупне дужине 15-20 м. Свака врата захтевају око 5 метара цеви, на прозору - 2-2,5 метара. За практичност можете направити детаљну сличицу, која приказује све димензије, као и број елемената за повезивање.

Схема пластеника из ПВЦ цеви

Степ-би-степ инструкција за изградњу стаклене баште

Следи корак по корак за састављање стакленика од ПВЦ-цеви следећих димензија:

 • ширина - 2.4 м;
 • висота - 2.0 м
 • дужина - 4 м

Табела 2 дефинише дужину лука - износи 3,8 м. За оквир се користе ПВЦ цеви стандардне дужине 6 м у пречнику 25 мм. Такве цеви це обезбедитипоузданост и крутост конструкције. За спајање цеви користе се стандардне арматуре 25 мм и лепљење.

До стакленика специфицираних величина са два врата и отвора и са кораком распореда лукова 67 цм требат ће вам:

 • ПВЦ цев Л = 6 м, О25 мм - 16 комада;
 • једнослојни пресек О25-5 комада;
 • Т-кутни кут 90 степени О25- 28;
 • Т-кутни кут 45 степени О25-4 комада;
 • Т-комади од две равни О25-4 комада;
 • угао 90 степени О25 - 16 комада;
 • вијци или вијци за намјештај за причвршћивање бочних вијака - 36 комада;
 • двоструке стезне обујмице - 18 комада, на њих вијци 55 мм - 36 комада.
 • шарке на вратима - 8 комада, на њих вијци 24 мм - 48 комада;
 • поликарбонат - 3 листа величине 2 к 6 метара;
 • саморезни вијци за причвршћивање поликарбоната из Термошаја - 100 комада;
 • Спојни профил за поликарбонатну или конструкцијску љепљиву траку.

Као покривач стаклене баште, може се користити и филм, потребно му је око 8 метара при ширини од 6 м

.

Планирање терена и уградња темеља

Како би се избјегло структурно изобличење у процесу инсталације и рада, површина испод стакленика мора бити унапријед поравнана. Да бисте то учинили, означите локацију будућег стакленика уз помоћ клинова и ужади на земљи и провјерите подручје на нивоу. Са одступањем већим од 1 степена подручје мора бити поравнато. Испод темеља препоручује се израда пјешчаног јастука дебљине 5-10 цм

Процес полагања темеља

БКвалитет темеља за стакленике традиционално користи дрвене греде са пресјеком од 10к10 цм, пружа расподјелу оптерећења и служи не мање од 10-15 година, док је јефтин, а његова инсталација не траје пуно времена.

Лумбер 100к100 мм

Корак 1. Греде се распршују на величину стаклене баште, импрегнирају антисептиком за доње круне трупаца или обраде уљем и осуше. Антисептички третман је погоднији за обављање са спреј пиштољем.

Прерада дрвета

Корак 2. Сакупите темељ на мјесту стакленика, ширећи дрво на пјешчани јастук или помоћне ступове из опеке, док користите ниво. Проверите димензије, као и дијагонале - ако су правилно постављене, оне треба да буду једнаке.

Полагање дрвета

Корак 3. Повежите шипке са металним угловима и саморезним вијцима. Уз недовољну дужину дасака, оне се причвршћују конзолама. За боље захваћање тла користе се метални игле - грунтс. Сви причврсни елементи морају имати заштитни премаз, најбоље је узети поцинчане елементе. Након постављања темеља могу се бојати или лакирати.

Спајање елемената за дрво

Корак 4. Прелијте пијесак преко периметра темеља, и коначно га фиксирајте. У исто вријеме, можете одмах покренути стазе у стакленику и ограду олука.

Обележавање нумера и обележавање редова

Изградња оквира стаклене баште

Монтажа оквира почиње припремом неопходних делова цеви.Након резања у њихову величину боље је потписати маркер да се не збуни.

За описани дизајн требат ће вам:

 • секције цеви дужине 400 цм - 2 или 4 комада;
 • секције цеви дужине 190 цм - 10 комада;
 • секције цеви у дужини од 180 цм - 4 комада;
 • секције цеви дужине 140 цм - 4 комада;
 • секције цеви дужине 76 цм - 8 комада;
 • секције цеви у дужини од 65 цм - 18 комада;
 • секције цеви у дужини од 46 цм - 4 комада;
 • секције цеви дужине 10 цм - 4 комада.

Остали елементи, укључујући оквире врата, заклопке и предње плоче, сече током инсталације.

Фазе уградње пластеника од ПВЦ цеви

Корак 1. Цеви за пет средњих лукова дужине 190 цм су спојене у паровима помоћу крстова. На слици, место повезивања је означено плавом бојом.

Корак 1. Повезивање средњих лукова

Корак 2. Рубови лукова се спајају према схеми четири дијела цијеви и три Т-комада. Два дијела цијеви од 140 цм формирају бочне лукове који се причвршћују на Т-кутове под кутом од 45 ступњева, тако да су при савијању лукова у лучним слободним пукотинама Т-комада били усмјерени према доље - они ће бити причвршћени за полице врата. Секције цеви дужине 46 цм повезују се са тезером 90 степени, а затим се делови комбинују у општу конструкцију, са бочним изрезом Т-кута 90 степени треба да буде усмерен окомито на осу Т-45 степени.

Корак 2. Повезивање крајњих лукова

Корак 3. Покупите два вијка са доње странешест сегмената цијеви дуљине 65 цм и пет једнодијелних цријева на сваком естриху. Закључци Т-ова су усмјерени строго у једном смјеру - они ће бити причвршћени на лук.

Корак 3. Повезивање вијака доње стране

Корак 4. Саставите два завршна вијка из три сегмента цијеви од 76 цм и два једнострука вијка за сваки естрих.

Корак 4. Повезивање доњих крајева вијака

Корак 5. Сакупите отворе врата према шеми. Обезбедите делове цеви дужине 1,8 м у доњим Т, а затим их повежите са Т-ом и дужином џемпера од 76 цм. Лепљени на Т-комаду цеви дужине око 10 цм - продужетак регала. Касније се подсећају на величину када су спојени на лук.

Корак 5. Цртање рупе за врата

Корак 6. Саставите крајње зидове. Комбинују завртње и завршне лукове са Т-ом и регалима, као и дводелне Т-елементе у доњем делу. Цеви на врху резе су изрезане по велицини.

Корак 6. Формирање завршних зидова

Како направити крајеве за пластеник ПВЦ цеви

Корак 7. Саставите оквир стаклене баште на темељима. Инсталирајте један крајни лук и спојите га са доњим везицама. Уградите први међуводни лук у Т-ракете на доње везове и спојите га са крајем помоћу краткоспојника дугог 65 цм. Инсталирајте други крајњи зид, комбинујући га са горњим и доњим бочним естрихом. За стабилност слагања, можете га користитипривремене везе.

Корак 7. Преклапање оквира (бочни приказ)

Корак 8. Провјерите дијагонале оквира, ако је потребно, поравнајте га. Фиксирајте оквир на греду уз помоћ металних двоструких ламела и вијака.

Корак 8. Причвршћивање оквира на сноп

Корак 9. Поставите бочне завртње. Они се причвршћују на вијке за намјештај на висини од приближно 1,4-1,6 метара на обје стране стакленика. За већу крутост могуће је причврстити додатне уздужне вијке. Тачка фиксирања вијка је означена црвеним крстићима.

Корак 9. Монтажа бочних вијака (бочни поглед)

Корак 10. Склопите врата и закрилце у складу са схемом трупаца цијеви, Т и кутова. Вијцима осигурајте отворе на оквирима врата на шаркама. Причврстите шарке на оквир врата.

Корак 10. Конструкција врата и прозора

Корак 11. Причврстите врата петљом у отворима врата. Крајеве цијеви монтирајте у складу са схемом, причвршћујући их на вијке за намјештај. Тачка монтаже је означена црвеним крстићима.

Корак 11. Монтажа врата и везица

Алтернативна варијанта - конструкција без завоја

причвршћивање поликарбоната

Поликарбонат је релативно нови материјал, који је добио широко признање од викендица.

целуларни поликарбонат

Он има многе предности:

  \ т
 • добро пропуштање светлости;
 • двослојна ћелијска структура, добразадржава топлоту;
 • довољну механичку чврстоћу;
 • отпорност на УВ зраке;
 • једноставна и брза инсталација;
 • имају радни век од најмање 5 година.

Недостаци поликарбоната:

  \ т
 • снажније рефлектује сунчеву светлост од стакла и филма;
 • нестабилан за огреботине и пробијање, захтева пажљиво руковање;
 • Ако се неправилно инсталира, унутра се накупљају влага и прљавштина, што узрокује потамњење материјала.

Да би се продужио радни век поликарбоната треба монтирати строго у складу са препорукама произвођача.

Карактеристике чврстоће поликарбоната

Три важна фактора која треба да се поштују:

 • причвршћује поликарбонат тако да се влага може испустити дуж унутрашњих уздужних трака;
 • једна од страна поликарбоната има заштитни УВ премаз, при монтажи плоча потребно је имати ову страну према горе;
 • причвршћивање се изводи на специјалним завртњима из Тхермосхаке-а на претходно избушеним рупама, у супротном, када се загреје лишће.

Стандардна монтажна шема за поликарбонат

Редослед акција.

Корак 1. Уклоните заштитни филм са поликарбоната и означите горњу страну маркера (на њему је заштитни филм обојен или има лого произвођача). Боље је направити неколико етикета на сваком листу.

Уклањање филма из поликарбоната

Корак 2. Уклоните поликарбонат за завршне зидове. Да би се то постигло, стандардни лист се реже на три делавеличина 2х2 метара. Причврстите један део на крај стаклене баште тако да шупљине буду усмерене вертикално. Поравнајте леву страну листа на левој ивици и обележите контуре лука на леви сталак и на доле. Причврстите десну ивицу листа на десну страну краја и наставите на исти начин. Као резултат, лист даје обрисе два полу-ивица. Одрежите их ножем за монтирање или електричним брисачем са малим распоном од 3-5 цм.

резање поликарбоната

Корак 3. Причврстите исечене комаде на вијке из термосатле одвијачем. Корак причвршћивања је 30-50 цм, а истовремено не покушавајте истиснути поликарбонат. Резањем вишка поликарбоната ножем.

Причвршћивање поликарбоната на завршне зидове

Корак 4. Трећи део листа се користи за покривање врата и прозора. Лист се наноси на врата, држећи се окомице. Заокружите врата поклопцем, изрежите радове и причврстите их на врата и отворе. Из остатака поликарбоната изрежите лук изнад врата, затворите га. Поликарбонат уместо спојева је боље повезати са специјалним профилима.

Поликарбонатна веза са профилом

Корак 5. Затворите врх стаклене баште. За то се поликарбонатна плоча поставља преко лукова, поравнава се на једном од доњих рубова, а други се реже на мјесту. Лист би требао лагано да се пружа преко крајева стаклене баште. Причврстите лист у углове.

Постављање првог листа

Корак 6. Ставите другиЛист који се преклапа на првом на споју, исеци га. Фиксирајте углове листа, а затим причврстите вијке на дну и све лукове у корацима од 40-60 цм

Полагање другог листа и креп поликарбоната у лукове

Видео - Гаража од ПВЦ-цеви и поликарбоната

фиксирање филма

Употреба филма као материјала за покривање има своје предности и недостатке.

Следећим факторима се могу приписати користи од овог обухвата:

  \ т
 • ниска цена;
 • једноставна инсталација;
 • је добар пренос светлости.

недостаци:

 • ниска механичка чврстоћа;
 • осјетљивост на УВ зрачење, због чега се филм уништава годину или двије, чак и без механичких утјецаја;
 • ниска топлотна изолација.

Упркос недостацима, филм се широко користи за покривање стакленика и стакленика. Технологија монтаже филма је врло једноставна. Филм може да се причврсти као вијак кроз летвице и на специјалне стезаљке за цеви.

Типови причвршћивача филма на оквир

Обратите пажњу! Приликом фиксирања филма на шрафовима као шипку, можете користити старо баштенско црево од ПВЦ-а, резано по пола. Лагано прекрива цијев и не тргне филм.

Редослед акција.

Корак 1. Запечатите филм са крајевима стаклене баште. Из платна исећи одговарајућу ширину комад филма на величину завршног дела са претпоставкама од најмање 20 цм са сваке стране. Причврстите филм на крајњи зид, допуштајући га на обрнутој страни и фиксирајте филмса стране и на горњој тачки привременог причвршћивања. Да бисте то урадили, можете да користите траку - они зграбе залиху филма из унутрашњости стаклене баште. Поравнајте филм, уклањајући празнине и наборе. Поправите га око цијелог круга на удаљености од око 60 цм на привременим причврсним елементима.

Причвршћивање филма на крају

Корак 2. Покријте стакленик филмом са залихом од најмање 30 цм одоздо и не мање од 20 цм од крајева. Поравнајте филм, уклањајући празнине и наборе. Фиксирајте у екстремним луковима на сталном носачу - стезаљкама или завртњима кроз шипку. Корак монтаже - не више од 30 цм

Гаража прекривена филмом

Корак 3. Спустите филм, причврстите га на доње естрихе или сипајте земљу. Код средњих лукова, филм се причвршћује на шрафовима кроз шипку, црево или гумене облоге. Места контакта са луковима се могу ојачати траком.

Фиксирање филма на дну стакленика

Корак 4. Изрежите рупе испод врата, остављајући толеранцију од најмање 20 цм.Ове претпоставке се савијају у стакленик око врата и причвршћују га на полице на одабрани начин. Покријте филм вратима и отворима.

облога врата

Корак 5. Слободни крајеви филма се секу или залијепе на траку. Остављајући их слободним да виси у ветровитом времену филм почиње да се кида.

Извадак вишка филмова и њихово причвршћивање траком

Самониклани стакленик нипошто није лошији од индустријских аналога у могућности стварања повољне микроклиме за биљке. Цена је у исто време испод неколико пута. Уради токао стакленику своје руке није тешко ако пратите упутства и савете мајстора.

Пример изградње стакленика са ниским зидовима (парт №1)

Пример изградње стакленика са ниским зидовима (парт №2)

Чишћење поликарбонатних пластеника у пролеће

У овом чланку ћете наћи све што је потребно да знате о јесењој чишћење поликарбонатних пластеника! Такође, препоручујемо да прочитате преглед стаклене баште дизајн "Уралоцхка побољшана"!