Стакленик: 5 препорука за инсталацију

Стакленик стакло је главни алат за контролу микроклиме у парку.Култивирање поврћа у условима затвореног тла подразумијева организацију посебне микроклиме у стакленику. Најједноставнији и најефикаснији уређај са којим можете подесити температуру и ниво влажности у стакленику је прозор. Које су шарке за стакленике, колико крме треба ставити у стакленик како би се осигурала висококвалитетна аерација и која зависи од инсталације инсталација - прочитајте испод.

Зашто вам је потребан отвор у стакленику

У врелим летњим данима, температура у стакленику може да достигне 40 ° Ц, што може негативно утицати на узгој многих усева (на пример, парадајз за који је температура оптимална у распону од 20-23 ° Ц). Због тога је, прије свега, потребан свод како би се регулирала температура у стакленику. Поред тога, добра вентилација доприноси бољем опрашивању биљака.

Употреба за вентилацију врата може негативно утицати на биљке: само предњи део стаклене баште који се налази у непосредној близини рупе ће се прозрачивати, док ће се саднице у удаљеном делу стаклене баште прегрејати.

Осим расподјеле топлине, лопатица олакшава нормализацију влажности у стакленику, чиме се смањује вјероватноћа болести садница са гљивичним болестима, јер је суптропска клима у стакленику најпогоднија за активну репродукцију патогена.

Просторија у стакленику је неопходна за регулацијуунутарња температура

Ради одржавања микроклиме у стакленику удаљеном од сталног пребивалишта, стакленик се може додатно опремити аутоматским системом за наводњавање, самосталном опремом за осветљење, системима вентилације и вентилације.

Својим рукама можете направити прозор од поцинчаног профила или дрвеног оквира. Да бисте то урадили, потребно је да купите неопходни алат (одвијач, завртње, углове) и материјал, пронађите цртеже. Стварање, у исто вријеме, не траје много времена.

Шарке за стакленике од поликарбоната: погледи

Постоји неколико врста шарки за поликарбонат. Главна разлика у дизајну је принцип њиховог рада. Сви отвори су подељени на аутоматски и ручни.

Може бити неколико врста ограђивања стакленика за поликарбонат

  1. електрично . Основа таквих система је термоелемент унутар просторије, који, када температура расте, активира електрични мотор. Он, заузврат, управља аутоматском машином на кутији. Такви уређаји се лако инсталирају и не заузимају пуно простора у стакленику. Недостатак таквих кутија - потреба за непрекидним снабдевањем електричном енергијом (искључење струје може ставити криж на принос).
  2. хидраулички системисе разликују по поузданости: они не зависе од прекида струје. Рад уређаја се заснива на принципу ширења течности при загревању. Главни недостатак система је што они то не чинемогу брзо затворити вентилационе отворе уз смањење температуре, што може довести до смрзавања биљака.
  3. биметални уређајинису погодни за тешке закрилце. Принцип њиховог рада заснива се на способности ширења разних метала.

Модерне аутоматске ролетне не захтевају сталне вртларе у башти: "паметни" систем доводи до механизама у зависности од временских услова и климе у стакленику.

Колико простора у стакленику треба ставити

Када се уређује вентилациони систем у стакленику, често се поставља питање колико вентилационих отвора треба поставити за најефикасније прозрачивање. За најбољу вентилацију, површина отвора треба да заузима 20-30% укупне површине стаклене баште. Наиме, за стакленике дужине 0,4 цм потребно је уредити два прозора. За стакленике чија дужина прелази 0,8 цм, препоручљиво је изрезати четири или више отвора.

Искусни вртлари препоручују да се постави једнатчаша величине 90к60 цм на свака два метра.

Важно је не само покупити тачан број отвора, већ и правилно уредити дизајне. Инсталирање вентилационих отвора се препоручује на највишој тачки на крову стаклене баште: врући ваздух се у највећој количини акумулира одмах испод крова стаклене баште.

Специјалисти препоручују да се инсталира један квартет на свака два метра

Прегледи грејача указују на то да су вентилациони отвори на пластеницима са двоструким шаркама боље лоцирани на супротној странипреовладавајући вјетрови.

Положај отворених отвора је могућ ако је стакленик заштићен од хладних токова ваздуха од стране стамбене зграде или привредног објекта, ограда од греде, профила.

Монтирање лопатице у стакленику властитим рукама

Уградња лопатице са механизмом за ручно отварање у стакленику, често, не изазива никакве потешкоће: готова лопатица има малу тежину, што вам омогућава да инсталацију изведете без додатне помоћи и да садржи све потребне елементе за причвршћивање (шарке, резе), држаче.

Инсталација адаптације зависи од материјала из кога је направљен стакленик, облика стакленика, тачака монтаже и типа лопатице:

  1. Да би се систем за вентилацију са властитим рукама уредио у дрвеном стакленику из филма, потребно је ојачати оквир стаклене баште додатним рубовима за уградњу. Постављене су шарке на металним шаркама. У ниским, малим стакленицима можете изградити склопиви кров.
  2. Постављање мостова у стакленике од поликарбоната настаје након монтаже крменице (спајање два оквира уз помоћ петљи). Затим се одушак фиксира на лукове стаклене баште помоћу вијака изнутра и извана до поликарбоната уз помоћ кровних вијака. Након тога се поликарбонат реже по величини кутије.
  3. У стакленику од поликарбоната са двоструким шаркама, вентилациони отвори су постављени на косинама крова, на правоугаони дио, ограничен пресјеком двије уздужне и двије попречне носеће конструкције.
  4. У стакленику Капљица фурнираналази се на врху стакленика. У овом случају, облик прозора треба да понови капи Капи.
  5. У засвођеном стакленику је на врху крова инсталиран универзални прозор (могућа монтажа крменице на аутоматски клима уређај). Бочни прозори се налазе изнад улазних врата и са супротне стране врата.

Инсталација фурнира у стакленику често не узрокује потешкоће

.

И купљени и домаћи фурнир могу бити опремљени уређајем за аутоматско отварање. Аутоматски систем се може купити у готовом облику, или искористити све алате. Најједноставније решење, у овом случају, биће хидраулична инсталација.

Шарке за пластенике

Додатни отвори морају бити обавезно опремљени специјалним бравама - уређајима који контролишу угао отварања лопатице.

Може бити неколико типова шарки за стакленике

Постоји неколико типова ормара који се бирају у зависности од принципа рада лопатице:

  1. Мравиње.Ово је једноставно заустављање које вам омогућава да закључате отворени положај прозора под правим углом. Чешаљ није инсталиран у случају да прозор има аутоматску контролу: засун ће у том случају ограничити процес рада механизма, што ће довести до његовог лома.
  2. Носач опруге на ланцу.Таква засуна је потребна за аутоматска врата: она поуздано спречава квар машине при јаким ударима ветра.

Ормари често долазе заједно са готовим фурниром. Ако сами направите крменицу, онда се бравица може купити засебно или направити властитим рукама. Чешаљ се лако израђује од механизма за гурање из грађевинског пиштоља за силикон, опруге и шестерокут.

Шарке за стакленике од поликарбоната (видео)

Савремена производња погона за стакленике нуди широк спектар одстојника, различитог дизајна и принципа рада. Најефикаснији су аутоматизовани системи који се активирају у зависности од климе унутар и изван стакленика. Такви отвори чине култивацију много лакшом и омогућавају вам да сачувате усеве у случају дужег одсуства вртлара, заборављивости. Опремите свој стакленик аутоматским пехарима и уживајте у великој и квалитетној жетви!