Слагање ламината властитим рукама: инструкције корак по корак

Ако желите брзо и брзо променити под у соби, онда нема боље опције од ламината. Конфигурација и облик овог премаза дуго су се сматрали и техничком и декоративном. Због тога ће чак и неприпремљена особа лако моћи да постави ламинат. Потребно је само придржавати се посебних правила и закључак не траје много времена.

Услови рада. Правила

Пре него што почнете да лежите, морате се побринути да ваша соба испуњава неке захтеве, јер је ламинат дозвољен само у одређеним климатским условима. Такође, изаберите ламинат, на основу ваших услова, који ће бити ламинирани. Слагање се може вршити само у загријаним просторијама, гдје нема велике амплитуде температуре и високе влажности. Ако желите да га ламинирате дуго и са задовољством, онда је идеална температура за то од 15 до 30 степени са влагом од 40 до 70%.

Под испод ламината може бити од дрвета или бетона, чија максимална разлика висине не прелази 2 мм по квадратном метру. Забрањено је полагање ламината на подну кривуљу, тако да ако постоје такви недостаци, треба их уклонити формирањем естриха за подове или системом расутих подова. Такође, ламинатни под је забрањено да се поставља на под гријање, јер ће резултирати сушењем ламината, а тиме и његовом деформацијом. Дозвољено је користити само системе грејања који не загревају до 27 степени, као што су хидраулични системи. Треба напоменути да је удаљеност од ламината до топлогпод мора бити најмање 3 цм.

Шта нам је потребно за полагање ламината?

Технологија на коју се поставља ламинат је изузетно једноставна и сада можете сами да видите. На дрвеном поду се поставља облога за ламинатни пјенасти полиетилен, на врху којих су положени елементи подне облоге. За бетонски под ће захтијевати даљњу хидроизолацију, која се полаже испод пјенастог полиетилена. У ту сврху користите специјалну мембрану или обичну полиетиленску дебљину од 200 микрометара.

Ми узимамо у обзир све материјале које ћемо требати касније:

 • ламинатни подови (избор ламината);
 • прајмер (избор и примена прајмера);
 • пјенасти полиетилен;
 • полиетиленски филм;
 • лепак;
 • клинови за обезбеђивање простора;
 • лајсна (уградња лајсни);
 • причвршћивање за плочу.

Глини за чишћење се саветује да купи специјално за ламинат. Они су јефтини и приступачни, као и попречне везице за полагање керамичких плочица. Ако желите да уштедите на њиховој куповини, можете користити дрвене клинове или сами обрезати ламинат. Али једно важно правило је да величина клинова треба да буде иста. Приближно 10-15 милиметара. Слика испод приказује детаљно:

Ламинат треба купити са малом маргином, јер нико није имун на грешке, кроз које се може покварити дио ламината. Посебно се треба запамтити када се ламеле режу у мјестима комуникације комуникација и завоја зидова.

Алатке које ће вам требатиследеће:

 • градилиште;
 • оловка;
 • грађевински нож;
 • рулет;
 • електрични виљушкар (или нож);
 • дрвена шипка;
 • чекић.

Након што сте припремили све потребне материјале, требали бисте их оставити да леже у просторији у којој ће ламинат бити положен два дана. То је неопходно да би се пронашла иста влажност и температура као и просторија. Овај процес не треба занемарити.

Схема цртања:

Процес полагања ламината

Прије почетка рада, под треба темељито очистити од прашине и крхотина. Пожељно је користити чак и усисивач прашине. Наставите до целе површине и пустите да се осуши. Дрвени подови су такођер третирани антисептиком. На старом бетонском поду нанесите водонепропусни филм са фластером од 20 центиметара, који се лијепи љепљивом траком. Затим се наноси пјенасти полиетилен.

Ламинат за слагање треба почети од природних извора светлости, тј. Из прозора. Подлогу за ламинат треба полагати само тамо гдје је ламинат сада постављен и пријавити га у опсегу ламинатних подова. На крају, подлогу треба наћи на зиду од 2-3 центиметра, што ће обезбедити траке за амортизацију.

Постоји ламинат који већ има звучну изолацију. Под таквим ламинатом не може се ставити подлога од полиетилена, јер је већ присутна по дефаулту.

Исправно слагање почиње из угла собе из прозора. У том случају није потребно заборавити ставити клинове у мјеста судара са зидом. Онда постоји читав низбендови до краја. Веома је важно правилно комбиновати ламеле. Они имају посебне жљебове на крајевима, који служе као причвршћење једни за друге.

Ако у преосталом времену удаљеност до зида не одговара цијелом комаду ламеле, потребно га је изрезати убодном пилом или ножем. То можете урадити тако што ћете нагињати цео комад ламеле и причврстити га за зид. Линија резања ће служити као линија пресека ламината који лежи на поду са "сеченим" ламинатом. Не заборавите да морате оставити зазор на зиду око 10-15 милиметара. Затим одсеците комад помоћу нашег електричног заваривача или ножа и уметните га у своје.

Елементи другог реда су иницијално сложени без затварања браве са првим редом. Треба само да га спојите преко ивице. Након завршетка другог реда, можете почети да затварате други ред са првим редом. Ако су редови слабо спојени, онда можете причврстити комад ламината до краја и лагано га тапкати на млеко.

Полагање ламината дијагонално властитим рукама

Нијансе полагања ламината

У идеалном случају чак ни собе, као што знате, практично се не догађају. Због тога ћете највероватније морати да изрежете ламинатне фигуре да бисте заобишли цеви и углове. У ту сврху требат ће вам електрични алат, градилиште, грађевински нож и оловка.

Обилазне цеви за грејање

За почетак, потребно је окренути плочу дуж дужине и причврстити је на већ закључено. Тада ћемо уочити линију на којој су цеви у ширини. Затим запишите ламелу до зида и означите линијудужина Преласком ове две линије можете наћи место где ћете бушити. Бушилици су потребне специјалне бушилице (балерине), пречник нешто већи од пречника цеви. Сада је потребно распршити ламелу на пола тачно на средиште отвора, чиме се ламеле протежу између цијеви и лијепе их на крајевима.

Одступање од зидних избочина

За полагање ламела дуж зида, чије ивице нису нагнуте на углу са ламелама, потребно је пажљиво исећи ламинатни комад електричним брисачем. Ако у зиду постоји мали зазор, онда то није проблем, јер ће на крају све ово бити прекривено лајснама.

Завршно полагање ламината

Након полагања потребно је монтирати лајсну. Постоји један "али". Пошто је оштећење ламината веома непожељно, тако да се причвршћивање лајсне треба обавити само на зид. Ако је потребно, прво треба да ставите жицу у кабловски канал и тек онда причврстите зид на зид.

Видео инструкција. Техника полагања.