Лева или десна врата: како правилно дефинисати платно

Врата су саставни дио сваке просторије. Они служе не само за заштиту од нежељених гостију, већ постају препрека продирању звукова, буке, временских појава. Такви домаћи производи не само да се могу заштитити, већ и постати непријатељи. Управо инсталација, отварање изнутра или споља, могу играти одлучујућу улогу у тренуцима у којима зависи живот људи.

садржај

 • Стандардна подешавања врата
 • Професионални савети за избор петљи
 • Да ли се страна отвора врата отвара?
 • Зашто је важно правилно идентификовати страну отварања врата?
 • Важно је знати!

Стандардна подешавања врата

Посебну пажњу треба обратити произвођачу приликом избора врата. На пример, Русија показује врата са леве стране, када се отвори на левој руци, а ручка је причвршћена на десну страну. Ако је производ отворен десном руком на себи, а ручка је постављена лијево, такво платно ће бити десно.

У европским земљама, лева и десна врата се одређују руком која је отвара. Ако производ отвори десну руку десно од пролаза, то ће бити тачно.

ГОСТ и СНиП документи садрже норме о заштити од пожара, које одређују која би конструкција требала бити у просторији, десно или лијево. У складу са овим захтевима, сви унутрашњи производи морају бити постављени тако да истовремено отварање не узрокује блокирање било ког од њих. улазне тканине\ ттреба да се отвори само спољатако да би у случају ванредног стања било лако евакуисати све становнике или посјетиоце стана.

При изради пројекта треба узети у обзир величину улазних врата не мање од 800 мм. Стога, при отварању платна, не би требало бити препрека. Ако ова опција није могућа, онда се разматра уградња улазних врата са отварањем. Према наводима ватрогасаца, лакше је открити структуре које се отварају унутра. Ови индикатори ће бити пресудни при одабиру платна лијево или десно. Што се тиче врата унутар просторије, они се могу отворити било којој страни, што је најважније, не би требало бити препрека или блокада са другим вратима.

Неколико практичних савета који ће вам помоћи да идентификујете врата директно у продавници:

 1. Ако је потребно одабрати производе у складу са захтјевима заштите од пожара, тада је довољно знати правило : Лијево се отвара у смјеру казаљке на сату, десно - по сату.
 2. Ако ова опција не помогне, онда морате обратити пажњу на правац гурања дрвених производа, на страну дршке и на врсту петље.
 3. Ако је потребно поставити нове облоге на место старих и задржати страну отварања, довољно је посматрати са којом руком отварате производ и гдје се налази ручка, под условом да се производ отвори на себи. Десна или лева рука ће указати на дизајн десно или лево.
 4. Ситуација са производом који се отвара сам од себе изгледа мало теже. Ако је ручка постављена удесно и виупотребите леву руку да се отвори, оваврата ће бити десна , ако се користи ручка на левој и десној руци, онда ће платно остати.

Професионални савети за избор петљи

Шарке у већини земаља користе универзална врата за врата, али се у Русији и Швицарској користе лијева и десна врата. Лаки су за употребу, јер вам омогућавају да уклоните и преуредите врата на местима, ако је то потребно. Да бисте утврдили које петље требате, довољно је да се налазите испред платна. Ако се мора отворити вама, десном руком, онда су вам потребне праве петље, ако је лијево - онда лијево.

Велику пажњу треба посветити произвођачу производа. Ако постоји Италија или Шпанија, Израел, онда они имају супротан систем : Лева рука отвара десна врата, а десна шарка ће бити потребна, а десна лева врата и леве шарке ће бити потребне.

Да ли страна отвора на вратима има утицај?

У случају уградње унутрашњих врата, страна тканине утиче на облик дизајна отварања отвора. Дакле, није неопходно прво куповати, а онда одредити са странком. први корактреба да буде избор странеи, сходно томе, структуре отвора. Да бисте разумели тачно како би врата требало да стоје, препоручује се да инсталирате кутију. Не задњу улогу игра дворац. За њега је потребно изабрати страну инсталације, која ће зависити од стране отварања врата.

Следствено, избор типа конструкције врата зависи од следећих фактора:

 • специфичност рупе;
 • изглед браве, која је постављена на врата;
 • предвиђање сигурносних мјера.

Зашто је важно правилно идентификовати страну отварања врата?

Изградња улаза је важна компонента сигурности просторија, која не само да треба штитити од уласка странаца, већ и, ако је потребно, омогућити да се станари брзо евакуишу. Приликом одабира лијеве или десне стране улазних врата, потребно је уочити да ли су сусједне тканине блокиране, јер то представља кршење правила заштите од пожара. Свака притужба сусједа у ЖЕК-у ће омогућити да се страна промијени у супротну страну. Стога, када инсталирате улазни производ, потребно јепредвидјети све могуће опцијеи одабрати најбоље рјешење.

Важна ствар је лакоћа употребе. Крпе би требале бити потпуно отворене за једну од страна, дозвољено им је улазити или носити велике ствари. Ако изаберете металне производе, онда их инсталирајте тако да је приступ са степеница десно на лево. Ако степениште не дозвољава уградњу улазне конструкције са отварањем извана, боље је отворити један од глухих зидова просторије.

Важно је знати!

Како показују статистике ватрогасних јединица, у већини случајева са фаталним исходом долази до немогућности изласка из просторије током пожара. Стручњаци наглашавају да се анализом сваког од ових случајева може закључити: кршење правила постављања врата, погрешног избора десног или лијевог доводи доБраве на вратима и смрт људи. Ово питање је посебно акутно за дјецу. У хитним ситуацијама, они дјелују интуитивно, дакле, бирајући страну отварања врата заточеништва, морамо извагати све и донијети одлуку која ће прије свега осигурати живот свих становника куће или стана.

Десна и лева врата. На први поглед - питање стручњака. Али самокомпетентна одлука власника станаће омогућити да се поуздано каже да је изабрана опција исправна, поуздана и сигурна.