Слагање ламината по дијагонали (23 фотографије): идеје у унутрашњости дијагонале, предности и мане, како положити према ван властитим рукама

Ламинат је једна од најпопуларнијих подних облога. Природна боја и текстура пружају удобност и топлину. Тешко је било кога изненадити таквим материјалом. Најчешћа опција за полагање ламината је уздужна. Следећи чланак ће размотрити дијагонални метод слагања.

За и против

Овај тип слагања пружа спектакуларан изглед просторије, додаје волумен, док дужина и ширина нису визуално умањени. Такође, овај метод ће изгледати реално у дугим и уским просторијама. У собама сложеног облика бирајте лонгитудинални изглед непожељно - видјет ћете све недостатке, па одаберите другу алтернативу.Предности таквог стила су:

 • Способност да се сакрију неједнакости зидова. Ако у просторији постоји више од четири угла или зидова који нису паралелни један с другим, овај распоред ће помоћи да се сакрију готово сви недостаци. У случају уздужног слагања, сви ови недостаци ће бити јасно видљиви;
 • У малим просторијама постоји визуелно повећање обима, нарочито код малог броја просторија за намештај;
 • Јасно наглашава природност облоге;
 • Са асиметријом прозора, дијагонално слагање омогућава бољу и уједначенију пенетрацију светлости у просторију;
 • У квадратној и правокутној просторији, ово полагање ламината ће додати посебну лепоту. Да бисте то урадили, пожељно је да не учините под једноличан, већ да одаберете неколико боја и да их правилно комбинујете;
 • Ако је потребноза повезивање две просторије, прелазак рода из једне у другу собу ће бити мање приметан;
 • Уз одговарајућу комбинацију равних и дијагоналних уметака, ваши подови ће изгледати изненађујуће лијепо;
 • Лако дефинисање тачке фокусирања просторије. У угловима, из којих је слика прекривена, потребно је поставити нешто велико што привлачи поглед: камин, комоду, угаону гарнитуру или велико подно огледало.


Главни недостаци су:

 • Повећана потрошња материјала и велика количина отпада. Потрошња материјала се повећава за око четвртину у односу на стварну површину пода;
 • Велика количина времена за калкулације, скицу плана и сам процес рада;
 • Мала просторија са асиметричним зидовима је веома погодна за ове врсте послова. Отпад ће остати много већи;
 • У случају влаге, посебно на јефтиним материјалима, могуће је набубри или променити својства материјала. Само скупи ламинат ће моћи да издржи варијације влаге или мале количине воде.


израчунати трошкове

Да бисте започели рачунање, морате знати параметре: дужину, ширину, површину, број углова, угао степена. Одређујемо и угао полагања ламината. Најчешће одабирете кут од 45 степени због практичности бројања. Угао од 30 степени мање се користи, други се тешко користе због сложености прорачуна и цртања.

Да бисте правилно израчунали број елемената, морате знати тачно површину пода, дужину иширину сваког дела. Такође је потребно поменути геометрију. Постоји универзална формула за бројање, ако је угао слагања 45 степени, изгледа овако: Број елемената = (површина собе + (ширина моста к ширина просторије к 1.42)) /површина једног моста.

Као примјер прорачуна могуће је узети површину од 6к9 м. Ширина дијела је 10 цм, дуљина му је 1 м. Број ће бити = (6 к 9) + (0,1 к 6 к 1,42) /1 к 0,1 = 548, 5 мостова Можемо закључити да ће за покривање собе ове величине бити потребно 549 предмета. У овом случају, увек морате узети у обзир: препоручује се да узмете 10% више него што се показало у прорачунима, односно 549 + 10% = 604 делова.


За углове различите од 45 степени, не постоје универзалне формуле, тако да је лакше користити овај угао.

начина

Постоје два начина извођења:

 • Од центра до два супротна угла;
 • Од једног угла до супротног.

Прва опција је изабрана када се ради једна. Приликом заједничког рада можете изабрати и прву и другу опцију. Можете почети од центра из центра и померати се под различитим угловима.

Постоји и неколико савета о томе како да га поставите:

 • Немојте остати на најјефтинијем ламинату. Током инсталације и временом, могу се појавити различити дефекти;
 • Пре монтаже, материјал треба да се чува током дана у просторији у којој ће се користити. Ово је неопходно да би се ламинат навикао на температуру;
 • Радове треба обављати у топлим и сувим просторијама.


технологија

Пре рада је потребноприпремите неопходни алат:

 • Пила за пиљење или убодна тестера;
 • чекић или кииванка;
 • зрикавост;
 • Рулет;
 • Оловка или маркер;
 • Сцотцх;
 • Канцеларијски нож.


Такође је најбоље да је план-цртеж дијагонале постављен прије почетка рада, на којем ће бити јасно назначено колико је плоча потребно и како их правилно поставити. Ова шема ће помоћи у куповини материјала, иу његовој инсталацији, стављајући слику испред њега.

Прво се морате пажљиво попети и учинити под равним и чистим. Након тога, подлога се полаже на целу површину пода. Мјеста спојева и шавова се лијепе траком. Вишак комада се уклања ножем.

Потребно је одредити, без прагова или прагова, собу. У присуству прагова, потребно је израчунати зазор од материјала до зида и израдити радни комад како би задржао ову празнину.

Почињемо се сагињати из угла собе. Увек треба узети у обзир и исећи отворе испод цеви унапред.

Приликом повезивања првог и другог реда ламината, морате или замолити некога да стоји на њима или да користи терет. Тада можете сигурно наставити да радите.

Стављање делова наопачке са сопственим рукама је исто као код полагања цигле. Потребно је направити помак од 25-35 цм како би се облога учинила јачом и не деформисала у зглобовима.

Пресовање делова треба да се врши под истим углом. Можете користити унапријед нацртани предложак, али за кут од 45степени можете користити регуларно шкиљење.

Ако се ред не састоји од једног моста, мораће се прво саставити у низу. Тек након тога можете одмах закључити неколико детаља. Могуће је сакупити трапез одједном са угловима, али постоји могућност да се сакупљају само дуге појединости, а углови за мјерење и одбацивање одвојено. За савршено заптивање детаља можете користити чекић или гумену кивену.

Таква технологија иде поред супротног угла. На крају је мали угао. Неопходно је правилно означити и пажљиво га уметнути на право мјесто.

За хидроизолацију, спојеви елемената се претходно промовишу са хидрофобном композицијом или силиконом.


Правила излагања

Да би се подови правилно ламинирали, неопходно је да га правилно видите.

Да бисте то урадили, морате се придржавати неких правила:

 • Строго придржавање угла који одаберете за рад. Најбоље је направити предложак и радити на њему. Изрежите најбољи алат на који сте навикли;
 • При раду са електричним алатом, број обртаја треба повећати. Ово је неопходно за одсуство сечења и испупчења. На малим завојима једнаког резања неће радити;
 • Сечење бугарског неће бити тешко ако је диск монтиран на метал или ламинат.


Постављање линолеума по правилима израчунавања не представља велику потешкоћу. Сам процес ће бити лак ако исправно припремите површину, изаберете потребан материјал и будете спремни за рад.

Идеје у унутрашњости

\ т

Могуће је мислити, и да ли постоји смисао постављања ламината на дијагонали. На крају крајева, ова лекција је скупља, траје дуже него обично, уздужно слагање. Захтева велике вештине, константно придржавање свих углова. Али резултат је вредан тога.

Дијагонално слагање просторије шири, што је посебно важно у дугим и уским просторима. Приликом избора контрастних плоча, ова врста инсталације вам омогућава да постигнете дивну игру боја и нијанси. Овај тип слагања је свестран и може се примијенити у свим просторијама.

Због сложености посла, такав под је риједак, тако да ће соба с дијагоналним ламинатом изгледати посебно. Ово вам омогућава да направите елемент неке врсте хаоса у соби. Геометрија зидова је такође скривена, што је јасно видљиво у лонгитудиналном распореду.Треба напоменути да се боја ламината комбинује са бојом намјештаја у просторији. Превише таман ламинат ће изгледати депресивно, а много свјетла може изазвати осјећај болничке коморе.

За спаваћу собу, боја ламината је боље да се подигне боја кревета. У дневном боравку или кухињи боље је користити само светле тонове, јер скоро да не виде прашину. У дневном боравку можете користити и ламинат са великом ширином дијела. Тиме ће се визуелно повећати површина ходника.

Како да дијагностички поправите ламинат, погледајте следећи видео.