Системи пластичних кровних жљебова: прорачун, инсталација

Водоводни систем се користи за заштиту крова од протока кишнице. Његов главни задатак је да црпи воду. Радни вијек олука је од 5 до 12 година, овисно о кориштеном материјалу. На овај параметар утиче и исправна инсталација.

Хидроизолација штити од утјецаја влаге не само на кров куће, већ и на зидове и темеље. Изглед куће са одводом је много бољи, таква кућа ријетко захтијева поправку.

Са таквим кровним материјалом као што су металне плочице и еврофере, систем пластичних жљебова боље одговара.

Предности пластичних дренажа

Поцинковани метал је уобичајени тип материјала олука. Иако нису мање популарне, одводња из пластике. Лако се монтирају и могу се лако подићи под бојом крова. Величина и облик пластичних олука се бирају за сваки тип крова. Што се тиче цене, то зависи од врсте полимера од којег се врши дренажа. На тржишту постоји сувише скупа и јефтина дренажа.
Пластични дренажни системи су се чешће користили због бројних предности у односу на металне колекторе. Главне предности пластичних система:

 • једноставна инсталација;
 • повећана изолација буке. Бука кише и вода која тече кроз цијеви упија пластику. Због дебљине зидова од 2,2-3,3 мм, систем је стабилан на лед и не боји се снега;
 • мала тежина са трајношћу;
 • непропусност система;
 • пластични одводи за кров дуго задржавају боју;
 • отпорност на корозију;
 • материјал од којег је направљена дренажа (ПВЦ), а не запаљива. Не осветљава се чак ни на високим температурама и не гори;
 • инсталација система се може обавити у свим временским условима.

производна метода

Поливинилхлоридна полимерна маса се користи у производњи пластичних олука. Ова маса је засићена пигментима за стварање једне или друге нијансе. Да би пластици добила жељени облик, ова маса се пролази кроз шаблоне са рупама.

ПВЦ канализациони системи су кружни и овални. Али могу имати квадратни изглед.

Дренажа је направљена од два типа ПВЦ-а: крута и пластифицирана. Систем њиховог крутог ПВЦ-а је издржљивији од пластифицираног, који садржи различите пластификаторе.

За кровове са великим површинама користе се системи који користе крути ПВЦ и, сходно томе, за малу површину крова - пластифицирани ПВЦ.

У масу полимера додају се различити стабилизатори који доприносе УВ отпорности и температурним колебањима.

Систем за одводњавање ПВЦ-а карактерише мала тежина елемената. То чини инсталацију једноставном и брзом.

Обрачун каматних стопа

Пре уградње дренажног система из пластике, израчунава се његова пропусност. То зависи од ефективног рада одвода и његове способности да испушта кишну воду са крова. Задржавање воде на крову доводи до његовог протока. Код правилних прорачуна радова на поправци кровапрактично га можете избећи.

Главни услови за обрачун су површина крова и висина куће. Дијелови пластичног рова имају точну величину, тако да је потребно израчунати колико су такве секције потребне. За кровове великих површина бирају се велики пречници олука.

Врсте кровова су различите. А овиси о протоку материјала. Да бисте израчунали површину било ког типа крова, дужину дужине морате помножити по ширини. Фокусирајући се на ову област, изаберите ширину олука и пречник цеви. Са кровном површином до 50 м2. узети жлијеб од 125 мм и пречник одводне цијеви од 87 мм. Ако је површина крова до 100 м2. - ширина корита је такође 125 мм, пречник цеви је 87 мм, али их користе два. За кровове, чија је површина већа од 100 м2, користе се корита од 150 мм и цијев промјера 100 мм.

Генерално, одводњавање се састоји од:

 • секције корита;
 • леви и десни бочни стубови;
 • заграде;
 • дренажне резервоаре;
 • причвршћивачи за цеви;
 • делови одводних цеви;
 • конектори цеви.

избор одвода

Постављање пластичног одвода

За рад ће бити потребан Бугарин, ручна бушилица, маркер боје, одвијач, ниво.

Прво монтирајте носач језика. Конзоле се монтирају на кровни носач или на зид.

Отвори се налазе мало испод нагиба препона. Такав мали нагиб допушта одвод кишнице кроз ров који се не прелије преко ивица. Због прелијевања воде кроз одвод, зидови куће могувет уп

На дужини зида, сваких 60 цм, означава се положај заграда. На сплави су причвршћени вијцима. У раду користите бушилицу или одвијач.

Затим одредите места и монтирајте кратере на местима где су повезани са жлебовима. Ови кратери служе као веза са жлебом. Причвршћивање кратера на дизајн крова се користи уз употребу конзола. Лијевак на крајевима има посебна сједишта за гумену бртву или љепило.

Након што су заграде фиксиране, уредите пријемни левак. У њој исећи рупу потребног пречника и причврстити тамо ров. Рубови рупе морају бити очишћени. За спајање пластичних делова користити посебан лепак.

Први 45-степени крак олука је причвршћен, усмјеравајући га у лијевак за прихват воде. Ринви олуци се причвршћују на сваких 50-60 цм, а причвршћивање се врши пратећим одступањем од 2-3 мм за сваки метар у правцу јаме.

Димњаци се могу сакупљати на тлу, укључујући воду за прихват воде. Након подизања, подижу и јачају заграде. Али ово је прилично напоран процес који захтева два или више људи и најмање две степенице.

[Напомена] Монтажа пластичног система је једноставна и слична монтажи дизајнера. [/Ноте]

Ако су носачи причвршћени за зид, помоћу перфоратора направите потребне рупе. Израђују се равномерно са размаком 80-100 цм. Помоћу нагиба провјерите вертикалне монтажне конзоле.

Онда ставитеод доње тачке. Следећи одељак се преклапа са претходним.

За одвод воде са зидова куће на дну одводне цеви, причврстите завој и ставите комад цеви. Пластични водовод ће такође бити опремљен решеткама које ће штитити од смећа. Иначе, након неколико година рада, цијеви ће бити зачепљене од отпалог лишћа, што ће комплицирати одводњавање воде.

Да би се заштитила подлога препоручује се држање лијевка. Распоредите га на место испуста воде. За успињаче, ровове и малу темељну јаму. Пластична цев је увучена у ров и стављена у темељну јаму. Отвори су прекривени земљом, а јаме су прекривене решеткама.

Савети за употребу

Приликом састављања система пластичних жљебова, имајте на уму да је једна одводна цијев инсталирана на жлијебу од 8 метара.

Како би се продужио вијек трајања пластичног сустава, учинковито је организирати сустав за гријање олука и одводних цијеви.

Изаберите бољи систем од домаћег материјала, јер наши произвођачи максимално узимају у обзир климатске услове.

Неопходно је с времена на време да се провери на присуство страних предмета, смећа и прегледа све елементе дизајна. Ово треба урадити најмање једном у шест мјесеци. Највећи проблеми током рада могу бити зими. Тада је могуће формирање леда, кроз које се могу формирати пукотине, а одвод може бити деформисан.

Почетком јесени систем треба проверити да би се избегли проблеми са одводом водетоком јаких јесењих киша.