Шупљи поликарбонат - техничке карактеристике, резање, уградња

Данас се полимери широко користе као материјали за изградњу, поправку и побољшање територије. Међу њима, достојно мјесто је станични поликарбонат, чије техничке карактеристике у одређеним аспектима знатно надилазе традиционалне грађевинске материјале. Желите ли знати више о томе? Размислите о томе како и где се ћелијски поликарбонат може користити у вашем домаћинству или приватном домаћинству? Ако је тако, проучавање овог чланка ће бити добро решење - овде ћете наћи детаљну анализу техничких карактеристика овог материјала и његових карактеристика.

ћелијски поликарбонат

Опште информације

Поликарбонат је полимерни материјал који је комбинација карбонске киселине и дијатомејских алкохола. Израђена у облику гранула малих величина. Ове грануле су се затим истопиле и претвориле у хомогену пластичну масу, којој су додане боје и компоненте које побољшавају техничке карактеристике финалног производа. Затим се пластична маса екструдира - екструдира кроз посебан облик. Након хлађења и резања готови целуларни поликарбонат - грађевински материјал у облику плоча.

У пресеку се састоји од неколико слојева - монолитне површине, паралелне једна са другом. Између њих налазе се редови ћелија које имају правоугаони или троугласти облик. Ћелијски поликарбонат је добио своје име управо због ове особине његове структуре.

ћелијскиполикарбонат

\ т

Често се зидови ћелија називају мостовима или ребрима крутости. Ово није грешка, јер су то заиста осебујна ребра крутости која додају целуларни поликарбонатни лист високе чврстоће до лома и отпорности на дејство константних оптерећења.

Поликарбонатни поликарбонат

До недавно су захтјеви за овај материјал и карактеристике били регулисани документом ТУ-2256-001-54141872-2006. Након тога, на основу ових техничких спецификација и других стандарда, израђен је државни стандард ГОСТ Р 56712-2015, тако да је тренутно одређен квалитет целуларних поликарбонатних лимова (или скраћених ПЦЦ).

ГОСТ Р 56712-2015. Вишеслојни поликарбонатни панели. Спецификације. Преузмите датотеку (кликните на линк да бисте отворили ПДФ у новом прозору).

ГОСТ Р 56712-2015

Структура ћелијског поликарбоната

Према овом документу, материјал мора испуњавати сљедеће захтјеве.

 1. Глатка вањска површина, без попречних и уздужних трака.
 2. равномерна боја (ако постоји) кроз материјал.
 3. Обавезно присуство са спољне стране слоја за стабилизацију, који штити ћелијски поликарбонат од дјеловања ултраљубичастих зрака. Минимална дебљина је 30 микрометара.
 4. Недостатак озбиљних дефеката као што су чипс, празнине, отеклине, удубљења, снопови и пукотине. Дозвољене су огреботине са мало осетљивости.
 5. Кореспонденција дужине и ширине листадекларисао произвођач. Толеранције за ове параметре су 2 и 3 милиметра по дужини и ширини по метру. За дебљину, одступање од номиналних бројева не смије прелазити 0,5 милиметара.
 6. Минимални број трећих лица. Посљедњи захтјев био је укључен у чињеницу да су бескрупулозни произвођачи приликом израде СПЦ-а користили рециклирани поликарбонат различитих ступњева и карактеристика. Као резултат тога, квалитет материјала је нагло пао.

Спецификације ћелијског поликарбоната

Присуство и број огреботина (и других оштећења) на површини ћелијског поликарбоната зависи од услова преноса, транспорта и складиштења, као и од тачности оних који их носе.

Ћелијски поликарбонат са дефектима

Димензије и тежина

Постоји много подтипова ИПЦ слова која се разликују у својој структури.

2Х или 2Р - двослојни лист са ћелијама правоугаоног облика. Израђује се у дебљини од 4, 6, 8 и 10 милиметара. Од свих врста ћелијског поликарбоната у приватном сектору најчешће се користи. Због своје мале дебљине и присуства само једног сета ћелија, има мали радијус савијања и подједнако је погодан за пластенике, шупе и надстрешнице.

3Х или 3Р - трослојни лист са ћелијама правоугаоног облика. Структура је слична 2Х, али сада постоји трећи слој и додатни број ћелија између спољашњих слојева поликарбоната.

3В или 3РКС - трослојни лим, опремљен дијагоналним мостовимаподелили ћелије у одвојене троуглове. У поређењу са 3Х, ударна чврстоћа лима и отпорност на оптерећења је већа.

Сорте ћелијске поликарбонатне структуре

Најдебљи листови СПЦ-а састоје се од пет или шест слојева са ћелијама правоугаоног и троугластог облика. Постоје и специјални типови материјала са шестерокутном ћелијском структуром или са саће сложенијег облика.

Дебљина целуларног поликарбоната

Стандардна ширина целуларног поликарбонатног лима је 2,1 метар, а дужина је 6 или 12 метара. Приликом пројектовања стакленика, надстрешнице или друге поликарбонатне структуре, изиђите из тих величина. Дакле, стварањем стакленика за полирање, покушајте задржати дужину зграде, вишеструку ширину листа - да бисте га изрезали дуж зидова ћелија је непотребно радно интензивна и једноставно непожељна.

Стандардне величине целуларних поликарбонатних плоча

Према ГОСТ-у, целуларни поликарбонат може бити дебљине 4, 6, 8, 10, 16, 20, 25 и 32 милиметара. Писмо СПК-а можете добити у нестандардним величинама, али само приликом појединачне наруџбе.

Маса једног квадратног метра плоче СПЦ-а је, у просјеку, мање од 12 пута масе стакла исте дебљине и површине. Широко распрострањена употреба поликарбоната је у великој мери последица ове особине - СПК је отпоран на ударце, јефтин и по реду лакшу замену обичног стакла сличним вредностима пропуштања светлости.

Табела. Зависност специфичне масе поликарбонатне плочеиз његове структуре.

број слојева Тип ћелија Дебљина, мм Размак између ивица крутости лима, мм Специфична маса, кг /м2
2 правоугаони 4 6 0,65-0,8
3 правоугаони 16 16 2.6-2.8
3 триангулар 16 25 2.35-2.5
5 триангулар 25 20 3.1-3.4

Да би се показало колико је једноставан ћелијски поликарбонат, наведите пример. Двослојни лист СПК са правоугаоним ћелијама дебљине 4 милиметра, дужине и ширине од 6 и 2,1 метра, имаће масу од 8,2 до 10 килограма. За поређење: стакло исте величине и дебљине има масу већу од 100 килограма.

Специфична тежина стакла и ћелијског поликарбоната

Трајност и флексибилност

Међу свим транспарентним полимерним материјалима, целуларни поликарбонат има најбољи индекс ударне чврстоће. И за разлику од стакла, познатог по својој крхкости, он не лети у много оштрих и опасних фрагмената, већ се само раздваја, задржавајући облик и релативни интегритет. Чак и релативно танак лист (4 милиметра, правоугаоне ћелије) може издржати прилично јаке ударце. СПК веће дебљине успешно се супротставља тучи, падалима, камењу или дебелим гранама.

Висока дуктилност и трајност ћелијског поликарбоната омогућава добијање листова са врло танким зидовима (0,3-0,7 мм) методом екструзије

Још један одличанКарактеристика ћелијског поликарбоната је способност савијања у хладном стању, што знатно поједностављује изградњу пластеника, надстрешница и надстрешница. Он треба да се руководи таквом карактеристиком као што је минимални радијус савијања. То је растојање од тачке добијене пресеком имагинарних линија, које се изводе од горњег и доњег ивица кривине вертикално и хоризонтално, до унутрашње површине поликарбонатне плоче. Што је мањи овај радијус, то више материјала можете савити.

Табела. Вредност минималног дозвољеног радијуса савијања.

\ т \ т \ т
Дебљина лима, мм ћелијска структура Минимални радијус полупречника, м
4 правоугаони 0.7
6 правоугаони 0.9
8 правоугаони 1.2
10 правоугаони 1.5
16 правоугаони 2.4
16 триангуларни 2.6
25 правоугаони 3.8
25 триангуларни Савијање се не препоручује

Неприхватљиво је савијати плоче од ћелијског поликарбоната дуж лука кроз ребра за крутост

СПК има високу отпорност на сњежне оптерећења - сваки квадратни метар лима може носити масу од 100 до 250 килограма (у зависности од дебљине лима и броја редова са ћелијама) у присуству потпорних елемената који се налазе у интервалу од 1-2 метра.

Карактеристике чврстоће поликарбоната

топлотна проводљивост

Ћелијски поликарбонат није лоштоплотно-изолациона својства, проузрокована и својствима самог материјала, и присуством ваздуха у "ћелијама". А ако се за плочу дебљине од 4-6 милиметара, топлотна проводљивост може упоредити са стаклом, онда се производи са неколико редова ћелија и делом од 16 и више милиметара могу упоредити у својим квалитетима са дуплим или чак троструким двоструким стаклом. С обзиром на такве изолационе карактеристике и лакоћу целуларног поликарбоната, није изненађујуће да је постао главни материјал за стварање стакленика и пластеника.

Што се тиче температуре на којој листови СПЦ-а задржавају своја основна својства, то зависи од врсте сировине која се користи у производњи и од тога како се строго придржавају технологије производње. Према ГОСТ-у, квалитативни лист издржи мраз -40 ° Ц и загрева се на +120 ° Ц. Треба имати у виду да када се загрејан ћелијски поликарбонат значајно прошири - за сваки метар материјала са повећањем температуре за један степен долази до термалног ширења од 0.065 милиметра. Приликом уградње ћелијског поликарбоната, размотрите ову карактеристику материјала. Ако се рад обавља у врућем времену - листови су усидрени практично (али не у потпуности) близу, а када су постављени на хладно - са значајним удубљењем једни од других. Одсуство топлотног зазора ће довести до изобличења или лома материјала током рада.

На слици је приказано како се проширење СПЦ плоче у близини повезујућег профила, када се повећаватемпературе од -25 до +20 степени

За употребу у регионима где је температура зими -40 степени или мање није неуобичајено, постоје специјални поликарбонатни брендови отпорни на мраз, који могу задржати своја својства чак иу најстрожим условима.

Отпорност на УВ зрачење и продор светлости

Главни проблем са функционисањем ћелијског поликарбоната није топлота или хладноћа, не утицај падајућих грана или камења, већ обичног сунчевог зрачења. Дакле, бар су ствари ишле раније - незаштићена слова СПК под утицајем ултраљубичастог зрачења изгубила су транспарентност, постала крхка и пропала до друге или треће године употребе.

Поликарбонат са УВ заштитом

Али сада је проблем у потпуности ријешен - за вријеме екструзије растопљених сировина на једној страни плоче се наноси заштитни слој, који се назива и стабилизирање. Његова дебљина према државном стандарду не смије бити мања од 30 микрометара. Због специфичности технологије премаза, стабилизирајући премаз се током времена не излаже. Његово присуство проширује термин "живот" ћелијског поликарбонатног лима на 8-10 година.

Примена УВ-заштите на поликарбонату

Утицај ултраљубичастог светла на ћелијски поликарбонат

Важно је напоменути да присуство стабилизирајућег премаза ни на који начин не утиче на пропусност материјала - прозирни листови пролазе 80-90% светлости, обојени - 65-70%.

Заштита од пожара и отпорност на хемикалије

Према СНиП 21-01-97 "Ватроотпорност зграда и конструкција", целуларни поликарбонат се односи на чврсте материјале, чија се површина не односи на пламен. Под утицајем отворене ватре и екстремних температура, СПК се испушта, кроз њу кроз површину проврта. Овај дим не садржи супстанце које представљају опасност за људе или домаће животиње.

СНиП 21-01-97. Ватроотпорност зграда и објеката. Преузмите датотеку (кликните на линк да бисте отворили ПДФ у новом прозору).

СНиП 21-01-97

Съгласно съответствие с кемикалијата, следва списък на материалите и съдържание, с което целичен поликарбонат за контакт е нежелен:

.
 • метил алкохол;
 • алдехиди;
 • естри;
 • ароматични и халогени растварачи;
 • акрилне заптивне масе;
 • поливинил хлорид и полиуретан;
 • детерџенти и друге композиције које садрже алкалије, амонијак или сирћетну киселину.

Хемијска отпорност поликарбоната

Постоји и другачија листа - супстанце у контакту са којима поликарбонат показује стабилност и не колапсира се током времена.

Те супстанце укључују:

 • алкохоле (осим метил);
 • оксидациона средства;
 • већина марки моторних уља и мазива;
 • силиконска заптивна маса;
 • минералне киселине и раствори на основу њих.

Ћелијски поликарбонат и влага

СПК спада у категорију водоотпорнихматеријала. Ћелијски поликарбонат не апсорбује и не пропушта влагу, али може доћи до незаштићених ћелија. У таквим случајевима вода се накупља у доњем дијелу листа, временом цвјета и постаје храњиви медијум за плијесан и алге, што не само да поквари изглед структура од поликарбоната, већ може узроковати поступно уништавање зидова станица. Из ње уклоните течност само испухивањем целуларног поликарбоната, што захтева уклањање листа са оквира.

Пример како вода у ћелијама СПЦ-а може "процветати"

Стога, при инсталацији СПЦ-а велику пажњу треба посветити заптивању рубова лима. У ту сврху се елементи заптивки користе за причвршћиваче, заптивке, специјалне траке и профиле лица.

Обојени ћелијски поликарбонат

Поред транспарентних писама, савремена индустрија снабдева многе типове СПК боја. Процес додавања материјала у боји је следећи - поликарбонатним гранулама додати одређену количину боје. Као резултат, након екструзије, лист са равномерном и врло стабилном бојом, који се током времена не погоршава, оставља.

Опције на листовима обојеног ћелијског поликарбоната приказане су на слици испод.

Боје целуларног поликарбоната

Очекивано трајање живота и обим

Као што је већ поменуто, животни вијек ћелијског поликарбоната, који је декларисао произвођач, је 10 година. Ако је инсталација завршенау складу са технологијом, тада се за то време слово не сме уништити, деформисати или битно променити његове карактеристике у правцу пропадања. Уз правилну бригу, термин "живот" СПЦ-а може се продужити на 20 година, али треба слиједити сљедеће увјете.

 1. За вријеме монтаже на спојевима плоча, потребно је оставити празнину за топлинско ширење.
 2. Слој за стабилизацију СПЦ листа треба да "изгледа" напољу.
 3. Ако постоји опасност од материјалне штете, боље је користити плоче велике дебљине - од 16 или више милиметара.
 4. Да бисте очистили ћелијски поликарбонат од прашине и прљавштине, користите њежне детерџенте који не садрже амонијак, алкалије, алдехиде или етре.

  Спужва за прање

 5. Када чистите постељину, немојте користити абразивна средства за чишћење и прибор - код њих приликом чишћења увијек постоји опасност од огреботина и оштећења на премазу за стабилизацију.
 6. Уклањање мрља боје са поликарбоната могуће је само уз помоћ бензина или етилног алкохола.

Због својих изванредних карактеристика, супериорних у односу на друге транспарентне полимере и стакло, ћелијски поликарбонат се широко користи у стварању великог броја структура, међу којима су:

 • тенде за заштиту транспортних или других објеката и материјала од утицаја падавина;
 • визири на улазу у кућу;
 • стакленици;
 • арборс, мансарди и летње кухиње;
 • аутобуске станице и други објекти;
 • звучне изолације уз жељезничке пруге или аутопутевеса густим саобраћајем;
 • преграде и ограде;
 • терминали, аеродромски терминали, спортски објекти и трговачки центри.

Наношење целуларног поликарбоната

Термовка за поликарбонат

Термосхаја звани специјални причврсни дијелови који се користе за фиксирање поликарбонатних плоча. Ови елементи се користе за металне, дрвене и пластичне конструкције. Прочитајте више овде.

опције за монтажу

Велики животни век ћелијског поликарбоната у великој мери зависи од тога колико добро су направљени листови за сечење, као и од флексибилности и повезаности са оквиром. За боље разумевање ових технологија, у даљем тексту дат су основне препоруке и упутства корак по корак.

За резање целуларног поликарбоната мале дебљине, у већини случајева, користећи оштар нож са увлачивим и наизменичним ножем. Листови са великим бројем слојева и редова са ћелијама се режу коришћењем електричне пиле са пилом, која је дизајнирана за рад са металом и пластиком. Резање само на равној и чистој површини, уз претходно причвршћивање лима. Након завршетка сечења са усисивачем или млазом компримованог ваздуха, уклоните пластичне чипове из ћелија.

Сечење целуларног поликарбоната

Блоссом оф Целл Полицарбонате Целлс

\ т

За време сечења, бушења или других радова хода директно на површину ћелијског поликарбонатаНије пожељно - постоји опасност од оштећења стабилизирајућег премаза или остављања удубљења. Да бисте се кретали по листу, поставите на њега широке дрвене даске.

Направите рупе у СПК бушилицом на пластици или металу при средњим брзинама бушилица. Рупа мора да издржи најмање 4 центиметра од ивица листа. Његов пречник треба да буде 2-3 милиметра већи од пречника коришћеног причвршћивања - то је неопходно да би се створио топлотни зазор.

Бушење целуларног поликарбоната

Главни начин фиксирања ћелијског поликарбоната на оквир је тачкаста веза. Да бисмо то урадили, користимо вијке из Тхермосхаке-а. Ово је неопходно да би се спречило оштећење носача и самог лима када се температура промени. Пожељно је користити само оне термосхете које су опремљене гуменом или силиконском заптивком - што смањује ризик од умирања на месту самотирања у листу СПЦ-а.

Са тачкастом монтажом, неприхватљиво је стварање удубљења на местима причвршћивања или за увртање сидришта под индиректним углом

Видео - Монтажа и причвршћивање поликарбоната на стакленик

Други начин причвршћивања поликарбонатних лимова је употреба спојних профила. Такви профили су монолитни и одвојиви. Потоњи се састоје од два дела - базе и шарке, које се међусобно спајају помоћу реза.

Прикључни профили за поликарбонат

Корак по корак са подељеним профилима је следећи.

Причвршћивање поликарбоната на метални оквир са демонтажним профилима

Корак 1. У подножју профила направите рупе за монтажу.

Корак 2. Причврстите га на оквир помоћу вијака из Тхермосхаке-а.

Корак 3. Заптивање спојева профила и лимова са заптивачем.

Корак 4. Ставите целуларне поликарбонатне плоче на ивицу базе и притисните до ње.

Корак 5. Поставите поклопац профила и спојите га са базом помоћу реза. Увјерите се да су слова СПЦ-а чврсто затворена. Ако је доступно, ставите га на врх постоља.

Корак 6. Затворите крајеве профила који се могу демонтирати.

АнтиДуст поликарбонатне траке за заштиту крајева

Повезивање плоча СЦЦ-а са оквиром са подељеним профилом

Да бисте спречили улазак влаге у ћелију, затворите горњи крај листа непрекидном заптивном траком, а доњи - перфорираном. Ово је неопходно за уклањање кондензата из ћелија. Завршите инсталацију инсталирањем крајњег профила.

Перфорирана трака за заптивање поликарбонатних плоча

Пресавијте шупљи поликарбонат у складу са упутствима у корацима испод.

Корак 1: Одредите минимални радијус савијања за листове које користите.

Корак 2. Припремите оквир на који ће бити уграђен целуларни поликарбонат и стега (или стеге).

Резање брзих ножева

Корак 3. Унапред избушите рупе за причвршћивање.

\ тКорак 4. Осигурајте лист са стезаљкама или стезаљкама на дну оквира.

Поликарбонат наслаган на оквир и пресавијен

Корак 5. Почните да савијате поклопац рукама, стисните га на оквир и причврстите га вијком за термосалус.

На раму је причвршћивање савијеног лима

Након читања овог чланка, ви ћете знати више о спецификацијама и карактеристикама целуларног поликарбоната. Сада почните окретати вашу парцелу на боље, употпуните своју кућу или кућу са стакленицима, тендама и алејама од лаганог, трајног, транспарентног и издржљивог материјала.

Грешке у фиксирању поликарбоната

Видео - Како изабрати добар поликарбонат