Што је боље - полипропилен или метал-пластика: 11 предности

Уградњом полипропиленских цијеви можете бити мирни за своју воду.За снабдијевање водом обично се користе полипропиленске цијеви. Поуздани су и издржљиви. Такве цеви подносе притисак воде који протиче кроз цеви. У овом случају, полипропиленски материјал је прилично еластичан, што је несумњиво плус.

Изабрали смо најбоље за снабдевање водом - полипропилен или метал-пластика

Оба материјала се могу користити за снабдијевање водом. Цеви из ових материјала замениле су гвоздене цеви и металне цеви. Њихове главне предности су дуг вијек трајања, добра поузданост и једноставност инсталације.

Цеви од метала-пластике и полипропилена су веома поуздане и издржљиве

Спорови који се боље користе су на интернету, у животу, на форумима и међу професионалцима. На крају, побједници градитеља. Они су ти који могу да убеде инвеститора да купи те цеви да се удобно инсталирају. Да бисмо утврдили које су цеви боље, морамо их упоредити.

Купци металних цијеви сваке године постају све мањи и мањи. На њихово место долазе модерније технологије и, сходно томе, нове цеви. Али неке карактеристике метал-пластичних и полипропиленских цеви и даље имају предности у односу на друге врсте цевовода. Морате одлучити на основу ситуације. Све овиси о могућностима и торбици власника куће, гдје се одвија монтажа цијеви.

Матиукав, из кога се производе полипропиленске цеви, називају се "полимери ранд типа трећег типа". Он је база цијеви. ХвалаТакве сировине, цијеви су поуздане и издржљиве.

При избору полипропилена власник ће уштедети новац. У исто време, он мора да се потруди да инсталира цеви у строгим правилима. У супротном, то ће довести до лоших посљедица за водоснабдијевање. Металлопласт је материјал који одаберете да потрошите много новца. То је главни недостатак.

Материјал метапола у секцији је спољашњи и унутрашњи слој. Састоје се од умреженог полиетилена. Између њих је средњи слој. Састоји се од алуминијске фолије. Фолија је чврсто везана једна за другу, што побољшава чврстоћу цијеви.

Многе полипропиленске цеви се користе за снабдевање водом. Они су еластични, издржљиви и јефтини. Цеви од којих материјала купити, одлучују се само за вас. Прије куповине провјерите све артикле ЗА и ПРОТИВ, тако да не морате платити ноћење.

Које су предности метал-полимерних цеви за водоснабдевање

Метално-пластичне цеви за снабдевање водом су јаке и поуздане. То је постигнуто због њиховог дизајна. Пластичне цеви се састоје од више слојева одједном:

 1. унутрашњи зидови цеви укључују прехрамбени полиетилен, који омогућава чист пролаз воде;
 2. након што полиетилен у храни залијепи филм ради поузданости;
 3. алуминијумска фолија фиксира производ и спречава ширење цеви услед промена температуре;
 4. други слој дебелог полиетилена је прекривен са вањске стране цијеви.
Захваљујући дуплиполиетиленски слој постаје веома издржљив и истовремено пластичан. Ако имате право да одаберете метал-полимерне цеви, онда је њихов поуздан рад гарантован много година. Главна ствар је изабрати фирме које производе квалитетне производе. Живот ових цеви је пројектован више од 50 година.

Метал-полимерни цеви имају и своје плусеве и минусе

Главне предности метал-полимерних цеви су следеће:

 1. еластичне цеви;
 2. инсталација је без прелаза и на било којој дужини;
 3. два типа спајања цеви: компресиони и компресиони фитинг са навојем
 4. не захтева посебне вештине монтирања;
 5. уредан, софистициран изглед.

У исто време, такве цеви имају своје недостатке:

 1. пречник је мањи од полипропилена. Због тога је немогуће направити велике мреже цеви;
 2. такве цеви не могу издржати температуре изнад 75 степени;
 3. низак притисак: 10 атм. Ако их има више, доћи ће до смањења притиска и оштећења жица;
 4. За време навојних спојева. Ово је велики недостатак. Чак и ако добијете професионалну цијев за полагање, цијеви ће и даље тећи;
 5. потребу за заптивањем;
 6. метално-полимерне цеви нису потпуно еколошки прихватљиве.

По себи, цијеви су поуздане, али с временом могу постојати недостаци: потреба за компримирањем и цурењем. Стога, ако одаберете такве цијеви, не заборавите на њихове недостатке.

Чешће се бирају полипропиленске цеви: за и против

Полипропиленске цеви препоручују куповину многих стручњака. Добри суположити за водовод, након чега ће тећи вода за пиће. Отпорне су на корозију и не испаравају штетне материје у ваздух.

Огромна предност полипропиленских цеви је њихова ниска цена

Предности полипропиленских цеви су такође:

 1. константна температура цеви око 95 степени са могућношћу од 110 степени Целзијуса;
 2. пречник омогућава полагање цевовода од 16 до 125 милиметара;
 3. способност да издржи притисак до 20 атм;
 4. су поуздани пре цурења и механичких удара;
 5. стабилност са оштром променом температуре;
 6. ниска цена.

Али полипропиленске цеви такође имају своје недостатке. Неке од њих су слаба флексибилност и могућност куповине нискоквалитетне робе. Лоша сировина од које је направљена цев може утицати на квалитет снабдевања водом током времена - цев може једноставно пропасти.

Изаберите цеви за које мислите да су погодне за једну или другу просторију.

Избор у корист - бољи полипропилен или метална пластика за грејање

Приликом одабира цеви за грејање, пре свега, треба имати на уму да полипропиленске цеви припадају групи термопласта. То значи да на 140 степени Целзијуса материјал већ почиње да постаје благ. На 170 степени, цев почиње постепено да се топи. Због тога не постоје чисте полипропиленске цеви, јер би се оне једноставно топиле током грејања. Стога у таквим цевима постоје нечистоће које повећавају максималну температуру. У сваком случају, такве цеви се називају полипропилен. Они се активно користеза гријање у приватним кућама.

Цеви од полипропилена се могу користити не само за снабдевање водом, већ и за грејање

Полипропилен је еколошки и безопасан материјал. Не емитује штетне материје у ваздух, што је добро за животну средину.

За гријање у сеоској кући користе се и метално-пластичне цијеви. Њихова уградња се може изводити на различите начине: на подељени начин, условно одвојива и не одвојива. Метода спајања укључује спајање цеви помоћу фитинга. Условно одвојиви спој значи сабијање зглобова помоћу прстенастог прстена. У недјељивом споју користи се преса, која заувијек повезује оба краја цијеви.

Метално-пластичне цеви подносе високе температуре током грејне сезоне. Али за разлику од полипропиленских цеви, оне су скупље и квалитетније. Стога, при одабиру цијеви, усредоточите се на своје способности, потребе и задатке које треба обавити цијеви, а не на популарност одређених цијеви на тржишту.

Шта је боље полипропилен или метал-пластика (видео)

Процјењујући све предности и недостатке полипропиленских и метал-пластичних цијеви, можемо закључити да је боље користити полипропиленске цијеви. Техничке карактеристике цеви су практично исте и не разликују се значајно. У овом случају, полипропилен ће коштати јефтиније од метала. Зато, ако желите да уштедите новац, купите полипропиленске цеви.