Шта учинити ако гасни котао смрди на вјетар: одговор је!

Данас се у сваком насељу могу наћи приватне куће опремљене аутономним системима гријања. Ефикасан рад опреме за грејање у великој мери одређује ниво комфора у просторијама. Међутим, ситуације у нашем животу се сусрећу када су угрожени трим и удобност у кући. Разлог је баналан - гасни котао се гаси и одбија да ради, систем грејања постаје бескористан. Околности настанка овакве слободне ситуације могу бити веома различите, од слабог притиска гаса у главној линији до уобичајеног дувања ветра. Друга верзија је директно повезана са погрешним уређајем за вентилацију. Зашто гасити котао на гас и како се носити с тим, покушаћемо да детаљније разумемо.

Зашто котао умире у ветровитом времену, главни разлог

Власници приватних кућа су свесни ситуације у којој се снажан гасни котао на гас једноставно гаси. Становници урбаних станова, такав проблем је непознат, ако је плински котао инсталиран у стану, има коаксијални канал - овај дизајн не дозвољава снажном пуцању вјетра да уђе унутра, узрокујући горење пламеника.

У приватној кући дизајн димњака и инсталација вентилационог система изгледају другачије, а често се сусреће и плински котао.

Може бити много разлога.

Важно! Главни разлог за дување ветра на гасном котлу је лош дизајн вентилације, неусаглашеност са технолошким параметрима приликом уградње димњака.Није вредно сами решити проблем. Да би се отклонио квар, боље је да се обратите специјалистима за топлотну технику.

Други узроци који доводе до изненадног гашења пламена повезани су са карактеристикама дизајна гасне опреме за грејање или утицајем страних фактора.

Главни чланак: пламеник властитим рукама.

Други фактори који могу да доведу до загревања котла

Најчешћа ситуација с којом се сусрећу становници приватне куће је рад повратног вентила као резултат прекомјерног притиска зрачне масе која долази извана. Вентил са јаким налетом ветра постаје у затвореном положају - аутоматизација реагује одговорно на свој положај и преклапа проток гаса у пећ. Ако се ова ситуација често понавља, мора се извршити реконструкција димњака. Обратите пажњу на његову висину. За нормалан рад вентилације, горња ивица димњака треба бити изнад крајње тачке крова зграде најмање 0,5 м, а пречник канала мора одговарати параметрима котловске опреме и одређивати прорачуном.


Да би се побољшала вуча, потребно је редовно чистити вентилационе канале, јер котао константно треба прилив ваздуха кисеоником. Недостатак кисеоника у комори за сагоревање је узрокован ниским интензитетом сагоревања горива. На лошем промаји, пламен може чак и да угаси.

Горионик са пламеном - решити проблем са димњаком

Ако стално дувате аутономни гасни котао, прво потражите проблеме у дизајнудимњак Промене притиска у гасној цеви се дешавају изузетно ретко, са благим падом притиска. Технички квар котла на гас, с обзиром на једноставност дизајна технологије грејања и висок степен поузданости модерних модела, такође је мало вероватан.

Најчешће се сусрећу ситуације везане за димњак:

  • ледена кора која покрива вентилациони канал уређаја за загревање - формирање ледене плоче у димњаку спречава циркулацију ваздуха, стављање гасног котла у положај кисиковог изгладњивања (заједно са производима сагоревања пара улази у димњак, кондензује и замрзава на зидовима димњака);
  • повратни пролаз који се јавља када се смјер вјетра повећава или мијења (снажан проток зрака улази у димњак, долази до коморе за изгарање и гаси пламен у котлу).

У првом случају, замрзнута кондензација ствара вештачку препреку на путу протока ваздуха. Димњак у таквој ситуацији треба очистити и загријати, чиме се омогућава кондензација да једноставно дренира.


У другом случају, ситуација је опасна. У обрнутом кретању топлог ваздуха, појачаног ударима ветра, велика је вероватноћа слабљења пламена пламеника. Добар аутомат ће радити када се горионик оштети и заустави довод гаса у пећ. Међутим, производи сагоревања ће прво ући у уређај за загревање, контаминирајући комору за сагоревање у гасном котлу, а затим ће ући у унутрашњост животног простора. Разлог за овај ефекат је очигледан -недовољна висина димњака.

Прочитајте такође: ако гасни котао не ради.

Како се борити против повлачења. Главне грешке и грешке

Раније је речено да се са вучом на леђима можете борити повећањем дужине димњака. Решење проблема је веома једноставно, али ово решење не даје увек позитивне резултате.

Друга могућност да се реши проблем у сличној ситуацији је да се постави на горњи руб дефлектора димњака, чији је задатак да повећа газ у димњаку.

Трећа опција је да се смањи број завоја и оштрих завоја димњака који повећавају кавитацију (вртложење) тока топлог ваздуха са димом док пролази кроз цев.

И у првом, иу другом случају, ситуација се неће радикално променити. Продужење цеви за 1 метар неће дати очекивани ефекат. Инсталација на дефлектор димњака такођер не рјешава проблем до краја. Са значајним погоршањем временских услова, ветар је и даље пушио незаштићени гасни котао, а грејање ће поново пропасти. Шта да радим Шта је најбоље рјешење?

Дефлектор специјалне конструкције - решавање проблема

Ефикасан метод, који је у стању да једном и за све ријеши проблем обрнуте вуче, је уградња на димну цијев аеродинамичког уређаја - дефлектор посебне конструкције.

У обичним дефлекторима, струје зрака утјечу на његов вањски дио. Као резултат интеракције ваздушне масе са површином дефлектора постоји оскудна атмосфера, која повећава вучу у димњаку. Феномен се називаефекат Бернулија, концепт који нам је дошао из авијације. Другим речима, када ваздух наиђе на препреку у сусрету са препреком, она окружује препреку стварајући зону разградње, која повећава лифтинг ефекат крила.

За референцу: дефлектор са конвенционалним дизајном повећава ефикасност сваког димњака за 15-20%, да не спомињемо уређаје са сложенијим дизајном.

Ако конвенционални дефлектор није у стању да елиминише пухање гаса од стране ветра, инсталиран је уређај за сложенију конструкцију. Данас постоји неколико типова дефлектора који имају сложену конфигурацију. Међу најпопуларнијим производима су следећи типови:

  • дефлектор типа "Димни зуб";
  • дефлектор Григоровицх;
  • дефлектор типа "Воллер";
  • сферни и ротациони дефлектори.

Најпопуларније у нашој су двије врсте уређаја: Дефлектор Григоровицх и уређаји попут "дим зуб".

Дефлектор Григоровић је уређај у чијој конструкцији су све контуре и елементи директно повезани са аеродинамиком. За разлику од обичних, дефлектора који су нам заједнички у облику кишобрана који стоје на цијевима у приватним кућама, овај уређај има два конуса, директна и обрнута. Интеракција два конуса обезбеђује потребан проток ваздуха, стварајући тако зону смањеног притиска око димњака. Због разлике у температури хладних и врућих струја, жудња у цијеви се повећава неколико пута, спречавајући било какав продор вањског зракаунутра

На напомену: дефлектори сложене конструкције, напротив, користе силу вјетра за повећање вуче у димњаку, тј. Код удара вјетра под углом, од врха или дна ваздуха, продирући испод доњег конуса дефлектора, понире ваздушне масе које улазе у димњак.

Са правилним распоредом и дизајном димњака, опремљеним дефлектором, обрнути пролаз вам не угрожава - било какви ударци котла који раде на ветру неће бити страшни.

Треба напоменути и другу тачку - када ветар дува са гасним котлом, а систем грејања се не покреће. Ради се о димњаку који није довољно топао. Приликом дугих путовања система грејања, који је типичан за сеоске куће и викендице, када је котао први пут започео, пламен често брзо блиједи. Објашњење за овакво понашање опреме за загревање гаса је прилично једноставно - потрошени спаљени производи тешко се пењу по хладном димњаку, а сви налети ветра само спречавају загревање канала.

Да би се изашло из ситуације, довољно је да се загреје димњак при малим режимима рада котла, постепено повећавајући снагу уређаја на оптималне параметре, а врући производи изгарања у загрејаном димњаку природно ће журити.

Главни чланак: све о вентилацији гасног котла у приватној кући.

закључак

У закључку, желео бих да кажем нешто о чињеници да ће компетентне калкулације топлоте садржане у пројекту омогућити да створите ефикасан систем грејања у вашем дому. Није вредно тогапотценити вентилацију, која зависи од дизајна и квалитета инсталације накнадног рада котла.

Не штедите на капуљачама и вентилацији. Кућно планирање не би требало да омета дизајн опреме вентилационог система. У супротном, естетика ће морати да плати нелагоду - попните се на кров на хладно и носите се са поновном опремом димњака.