Шта одабрати иглу за вез са крижем: 7 правила

Игле за вез су различите, а господарица бира игле које су прикладне за њену врсту везења и људско око платна.Квалитет рада зависи од правилног избора игле за унакрсно шивање на различитим тканинама. Дужина, пречник, ширина "уши" - сви ови параметри морају се узети у обзир приликом избора алата. Поред тога, пажња је усмерена на функционалне карактеристике врха игле. Ово је оштро и глупо у зависности од карактеристика материјала и самог везења. Разумевање разноврсних игала помоћи ће вам да обратите пажњу на детаље.

Који су бројеви игала за криж за везење

За почетнике је корисно да сазнају да су игле подељене у две велике класе. У првом случају говоримо о алату за шивање, ау другом - за вез. Да би се лакше разликовало једно од другог, измишљен је међународни дигитални број.

Игле са тупим крајем за везивање крста на платну и специјалне тканине. Не оштећују тканину и већ извезене крижеве, пролазе између нити базе, које их не пробијају

Након што сте пронашли иглу у радњи, довољно је само погледати њен број. Ако је у опсегу од 1 до 12, онда постоји само алат за шивање.

Они који желе да пронађу игле за вез морају тражити предмете са бројевима од 13 до 26.

Поред тога, на први поглед на амбалажу можемо нагласити још неколико:

 • Дебеле и дугачке игле се могу наћи у опсегу од # 13 до # 20;
 • Ако је урад захтева танке и кратке алате, па треба обратити пажњу на број 20 до 26;
 • Игле са бројевима од 16 до 26 захтевају плетење;
 • Да бисте направили таписерије, бројеве од 13 до 15.

Пре него што одете у продавницу за шивење, морате јасно разумети сопствене потребе. За плетење игле стане, чије нумерирање почиње са 16, а за масивније таписерије - од 13. Поред тога, број на паковању одражава дужину и дебљину производа. Што је већи број, то је мања и тања игла.

Функционално именовање игала

У већини случајева, игле за таписерије се користе за везивање крижа. Њихова особина је присутност дугих "ушију". Објашњавање је лако. Без обзира на врсту нити коју користите, лако је уметнути чак иу неколико додатака. Чак и ако је потребно неколико пута проћи платно у једном тренутку, израда таписерија ће бити лака.

Исправно одабрана игла не оставља иза себе видљивих трагова, тј. Рупа, и не захтева много труда да би се потиснула

Одвојено, мајстори са искуством заустављају се на низ других, не мање важних карактеристика производа ове врсте:

 • Можете креирати француске чворове користећи моделе од # 19 до # 21;
 • Ако је потребно направити велики број додатних шавова, у овом случају, игле од бр. 24 до 26 ће стати;
 • Шивење густе тканине захтева игле 13-14.

Погрешно одабраноигла за вез смањује квалитет рада и често доводи до оштећења материјала. Што ће чаробњак прецизније одредити врсту тканине и параметре везења, лакше ће се одабрати неопходни алати. Препоручује се да увек имате 2-3 игле. Ово је много више за оне који планирају да раде више узорака на платну.

Однос између платна и броја игле: густина материјала

Због физичких параметара, дебели алати за вез остављају велике интервале између нити, што на најбољи начин не утиче на квалитет рада.

Будући да је основа за везење све у рупама, вез се изводи тупим иглама, омогућавајући вам да дођете до правих места са ризиком да се ткиво тканине прецизније раздвоји

Ако се процес везења укршта уз употребу непотребно танке игле, онда ће се у том случају мајстор суочити са још једним проблемом. Прво, постоји раздвајање структуре ткива, и, друго, нити мулина брзо постају лабаве и растргане.

Није непотребно да се придошлице сјећају једноставног, али врло дјелотворног правила. Густа тканина за везење, што је игла тањи.

Да би се избегле уобичајене грешке, следећа табела кореспонденције између густине платна и броја игле помоћи ће:

 • Аида 6 - бр. 18;
 • Аида 8 - бр. 19-20;
 • Аида 11 - бр. 21-22;
 • Аида 14 - бр. 23-24;
 • Аида 16 - бр. 24-25;
 • Аида 18 - Но. 25-26;
 • Аида 20 - бр. 26.

Као што се може видети из доле наведене табеле, како се повећава густина материјала који се користи, потребно јеузмите тањи иглу. У овом случају, шавови ће бити уједначени, а резултат - дуго задовољити око. У већини случајева, такве табеле су део сета везова, као што су "Иглара" или "Магична игла".

Покупити игле за вез са крижем: однос пречника и величине

Још један важан параметар, као што је речено кратко раније, је пречник алата. Овдје је потребно бити опрезан, јер ова ознака није универзална.

Иглице са тупим крајем и великим ушима имају бројеве од 13 (за најрјеђе платно) до 28 (за тканине са равномјерним испреплетањем, лан и слично). Што је већи број игле, то је он тањи

Различити произвођачи одевних предмета могу се разликовати по пречнику и омјерима означавања. Препоручује се да погледате опис производа како бисте правилно одредили његове параметре.

Ако говоримо о просјечним параметрима игала, онда изгледају овако.

Във връзка с номер на игла, дијаметър на продукт е различен в милиметри:

  13 - 2.34; 14 - 2,03; 15 - 1,83; 16 - 1,63; 17 - 1,42; 18 - 1.27; 19 - 1,17; 20 - 1,09; 22 - 0,94; 23 - 0,86; 24 - 0,76;
 • Но. 25 - 0,69;
 • 26 - 0,61.

Игла за вез је изабрана на основу густине тканине и потребе да се створи велики број танких линија. Потребно је одбити број који је наведен на паковању. Што је ближе до 26, тањи и мањи ће бити игла. Поред тога, вреди се сетити да некипроизвођач везова не прати стандардну класификацију.

Комплети за вез Ститцх игле (видео)

Да сумирамо, треба рећи да је избор игле је подједнако важна као и избор платну и навоја. Само пажљиво одабира материјала и алата можете учинити лепо и квалитетан рад.