Како одабрати кит за плафон

Важан део поправке у просторији је спацклинг стропне површине. Међу великом разноликошћу материјала за третман стропа одабрати прави кит није лако. Треба га одабрати узимајући у обзир тренутно стање радне површине и жељени резултат након завршетка радова.

Директна употреба кита - припрема стропа, када процес елиминише пукотине, неједнакости и ствара савршено равну подлогу за сликање или тапете. Да бисте знали шта да изаберете за попуњавање плафона, морате се упознати са врстама композиција и њиховим својствима.

Основни захтјеви за стропне боје

Који кит је бољи за плафон? Утврђивање избора бољег стропног гитара помоћи ће низу захтјева, на које мора одговорити:

 • Добар кит - како за плафон тако и за зидове - треба да има хомогену еластичну основу, довољно високу адхезију и да не садржи велике честице у свом саставу
 • Када се нанесе, кит мора бити лак за рад, а не тешко за отврдњавање, тако да има времена за подешавање премаза
 • Не пуцајте и не распадајте се након сушења
 • Мекоћа за лакше наношење

Препоручује се да се купи квалитетан кит за плафоне од провјерених произвођача који су се добро показали на грађевинском тржишту.

Још један важан фактор је присуство одређених модификатора у саставу мјешавине спацка, која олакшава заглађивање, не даје мјешавину дренаже на шпатули, не допушта да се исклизнеса плафона

Такви адитиви утичу на време сушења кита. да:

 • за смешу гипса карактерише одржавање својих перформанси током једног сата
 • , мешавине на бази цемента се држе око 2,5 сата
 • полимерне композиције су добре стабилности и не могу да изгубе своје особине у року од два дана, али подлежу свим правилима складиштења смеше

Важно је не само правилно узети жељени састав, већ и да се придржавају оптималних услова за вријеме спацклинга:

 • температурни режим треба да буде у опсегу од 5-30 степени
 • влажност у затвореном простору не сме прећи 80%, али не и испод 50%
 • не треба дозволити да утичу на радну површину директних сунчевих зрака

Да бисте разумели шта да изаберете кит за плафон за бојење, морате се упознати са сортама завршних складишта.

Врсте китова према њиховој намјени

Упркос великом избору покривача за плафон, они се могу поделити у три главне групе:

Корисно је користити га као први слој за изравнавање. Почетни кит мора нужно имати добру непропусност и компатибилност са материјалом стропа.

Могу се поделити на следеће типове: за декорацију преклапања, за просторије са високим индексом влажности, за уклањање пукотина и пукотина, за спацклинг листове сухозида, за бетонске стропове, за гипсбазе

Овај састав се користи у последњој фази рада. Сам назив "завршна обрада" означава сврху кита.

За информациа!Да би се избегли даљи проблеми са третираном површином, потребно је купити један кит и прајмер од једног произвођача.

 • Универсал

Ово је најпрактичнији и најједноставнији материјал који може значајно убрзати процес припреме радне површине за даљу обраду. Укључује и почетак и завршну обраду стропа, али постоји један минус - висока цијена материјала.

Врсте китова за плафоне могу бити различите, стога се препоручује пажљиво проучавање перформанси одређеног састава.

Врсте китова на складишту

У зависности од главних компоненти гитове постоје:

 • цемент

Користи се за поравнавање радне површине у просторијама са високом влажношћу или са значајним промјенама температуре (купке, базени, неогреване просторије, кухиње). Ово је бијели кит за плафон, он добива боју након што је пресушио. Добро се користи као основа за осликавање плафона или лијепљење тапета.

Састав цемента карактерише висока адхезија са армиранобетонским плочама, као и цементна жбука, али се не може применити на гипс.

Током рада може се нанети на три слоја, свака дебљина - не више од 0,5-0,8 мм. Ово је много мање него код обраде зидова.

Продаје се мешавинапретежно у сувом облику и захтева додавање воде када се кува готови кит за плафон.

 • малтер

Они постају све популарнији међу потрошачима. Међу позитивним карактеристикама смеше може се примијетити еколошка прихватљивост, а не постоји филмска баријера у процесу наношења.

Мјешавина гипса одликује се разноврсношћу, добро се комбинира са плафоном од сухозида, дрвета и армираног бетона. Приликом полагања на цементну подлогу потребно је покупити тло под гипсом. Захваљујући структури фино зрнате пасте можете створити максималну глатку завршну обраду.

Гипсани пуњач може бити полазна, завршна и универзална. У већини случајева, универзални микс се користи за обраду животних простора. Али ако је потребно припремити површину у новом дому, онда почните користити почетну верзију и након завршетка.

 • полимерно

Ово укључује акрилне и латекс варијанте китова. Примена ових композиција привлачи пажњу на његову универзалну намену, добро се користе без обзира на ниво влажности у просторији и пад температуре.

Која врста кита је боља за плафон у стамбеним просторијама из ова два складишта, може се одредити њиховим квалитетима. Латекс кит се одликује високом чврстоћом, пластичношћу, не даје оштар мирис при раду и након сушења. Акрилна шпатула мешавина за завршну обрадуБазе су најбоља опција међу осталим врстама материјала за облагање. Уз његову помоћ можете постићи најфинију основу за сликање.

Полимерне композиције можете купити не само у сувом, већ иу готовом облику.

Наношење полимерне мешавине је дозвољено у неколико слојева, где дебљина сваког од њих не сме прећи 5 мм. Један слој се суши до 24 сата, све ће зависити од произвођача.

Наношење композиције може бити практично на било којој површини (армиранобетонски подови, цементне површине, гипсане плоче, ожбукани, полиуретански).

Неоспорна предност таквих композиција је брза контракција, за разлику од састава гипса или цемента, формирање идеално глатке површине на плафону, одсуство скупљања, пукотине, дуги рок трајања (до 10 сати). Али полимерна смеша је много скупља од својих аналога.

С обзиром на различите типове завршних боја на стропу, приликом избора препоручује се да се узме у обзир стање стропа и ниво влажности у просторији.

Сушење и остакљење стакла за плафон

\ т

Која врста кита је боља за зидове и стропове, суха или спремна? Овде је потребно разумети:

 • готови складишта

Готови кит за плафон се издаје у облику пасте, такве композиције су потпуно погодне за примјену. Добро их помешајте. За складиштење, не требају вам посебни услови, главна ствар - не излажите их утицају ниских температура. Ликуид кит за плафон је најбоља опција за трошкове рада.

 • Суха мешавина

Они захтевају претходну обуку. Да би се то постигло, они су повезани са водом у складу са упутством, темељито помешани са бушилицом са мешалицом, оставите да одстоји 15 минута и поново промешајте.

Суве мешавине су економичне и буџетске опције, имају дужи рок трајања, припремају се у складу са упутствима на паковању. Од минуса може се само приметити да је потребан одговарајући резервоар за мешање и електрични алат са мешалицом.

Која врста кита је боље за строп испод слике, сув или готов, тешко је точно одговорити. Све зависи од специфичних услова рада. Готове мешавине се препоручују за мале површине, за време хитних поправки. Суве мешавине су погодније за спацклинг велике површине.

Како правилно изабрати кит у зависности од врсте завршне обраде стропа

Ако желите да изаберете најбоље пунило за плафон за бојење, препоручује се да дајете предност завршној композицији од познатих произвођача. Будући да површина с овом методом третмана треба бити глатка и глатка, али да би се осигурало ово стање тла може бити само прилично блага и еластична смјеса.

Ако је потребно, припрема стропа за постављање тапета не захтева посебан приступ, главна ствар - затворити све постојеће неједнакости и пукотине.

Приликом припреме плафона за декоративну дораду, као иу претходном случају, могуће је учинити само уклањањем великих неједнакости, пукотина. Ево одличне опцијеће бити цемент или гипс, почетне или универзалне мешавине.

Најбољи произвођачи пунила

Водеће позиције међу произвођачима спацк мешавина заузимају:

 • Кнауф (Кнауф)
 • Ветонит
 • Цересит (Тсерезит)
 • Схеетроцк (Схеетроцк)
Представљени брендови уживају заслужену популарност међу потрошачима, захваљујући високим перформансама произведених производа.

Најбољи домаћи произвођачи укључују:

 • Волми
 • База
 • сакупљачи

Након читања горе наведеног материјала, постаје јасно коју врсту гитове одабрати за плафон за бојење.