Шта хранити огрозд у јесен

Гуска се с правом сматра фаворитом свих вртлара. Брига о њему не захтијева много труда и новца, а жетва је увијек у изобиљу. Стога је подизање огрозда у сеоској кући традиција. Искусни вртлари ће вам рећи да је огрозд један од најраспрострањенијих усева који се узгаја до највише 40 година. Међутим, култура се сматра првим 15-годишњим периодом. За културу је карактеристична компаративна зимска отпорност, отпорност на гљивичне болести и умјерена захтјевна тла. Често се дешава да на парцели расту дивни грмови огрозда, али жетва ће бити минимална. Зашто се то догађа? Од свих усева бобичастог воћа, огрозда је најгора у погледу плодности тла, јер зависи од тога колико ће биљке живјети и од чега ће се убирати. Данас ћемо говорити о храњењу огрозда у јесен.

опис рога

огрозд је вишегодишњи, вишеструки грм са дугим периодом плодова и високим приносима - до 20-25 кг по 1 грму. Грмље огрозда достиже до 1,5 м висине и до 2 м у пречнику. Огрозд је биљка умјерених географских ширина, пати од благог засјењивања, али је прилично влажна.

Коријенски систем огрозда налази се на дубини од 40 цм и најбоље је поставити уз ограду на удаљености од 1-1,5 м од грма. Након тога они расту и формирају континуирани бодљикави зид. Популарне врсте огрозда: енглески жути, смарагдни, руски, промена, мед, розе рано, Москва, црвена, ружичаста 2, пролеће, сувенир, десерт, црно море.

Када уђу у јесенђубриво за огрозд

Храњење огрозда на јесен помаже у означавању будуће жетве. Пошто је све положено на полицама, лако је запамтити тајне великодушне жетве. Након обраде земљишта око грма:

  • уклањање корова;
  • чишћење отпалог лишћа;
  • копање тла;
  • сечење грана;
  • одводњавање воде;
  • и почните јесење.

Да би се могли донијети добри огрозд за сљедећу годину, зачини у јесен требају се обављати строго за одређене периоде. Немојте одлагати овај посао и одмах почети да мешате мало азотних ђубрива када уклоните све бобице из грма. Зато што би до краја новембра требало да добијете што је могуће више стабљике. То значи да је потребно убрзати овај процес што је прије могуће. Али ако не зауставите ово ђубриво до краја септембра, огрозд изумире чим се појави први мраз. Али компост и хумус стављени су на сам крај јесени. Будући да ће се његова декомпозиција одвијати не раније од три мјесеца, почети ће се садити биљке само у прољеће.

Храњење огрозда у јесен од минералних ђубрива

Посљедња јесенска јесен проводи се након отпуштања и копања тла. Помаже у допуњавању резерви биљке хранљивим састојцима, што утиче на приносе. У овом периоду корисно је користити фосфатна и поташна ђубрива. Нитроген се не користи у јесен. Минерална ђубрива се израђују према шеми:

  • 30 г суперфосфата;
  • 20 г калијум сулфата;
  • 100 г пепела.

Ова количина ђубрива је дизајнирана за један грм. Храњење се врши како у течном тако иу сувом облику. Гранулирана ђубрива морају бити положена у земљиште.

Како да убацим јесење дресуре за огрозд

Подручје храњења се одређује према положају масе коријена. У биљци је испод круне и расте до ширине до 2 метра у грмљу одраслих. Ова зона мора бити обрађена.

Ако је биљка још млада (до 3 године старости), препоручује се уношење било каквих праменова у зону од 1,5-2 метра око круне (гране и лишће у горњем дијелу грма). Овај приступ ће обезбиједити одличну плодност тла за активан раст и развој огрозда.

Исправно уношење азотне ђубрива је парцијално, односно први третман се врши у пролеће у износу од 2/3 потребне дозе годишње, а други - у лето (после периода цветања) у износу од 1/3.

Фосфор-калијум и органска ђубрива могу се увести једном годишње на пјесковитим тлима, у прољеће. На иловачким - једном у 2-3 године, али повећавајући број неколико пута.

Вртлари и специјалисти који се баве проучавањем минералне исхране биљака, препоручују спровођење јесенске дресуре огрозда, не само минералних праменова, већ и органских. Рационално је уношење ђубрива на дубини од 10-12 цм, као и коришћење полако растворљивих хранљивих материја као што су: фосфатно брашно, рогови, специјална сложена ђубрива.

Брига о огроздима након јесени

Заједно са хранилицом није лошедржати и подсипку тла у пристобурних кругова. На једном грму, у просјеку, треба посуду од пиљевине или тресета и чашу претходно просијаног дрвеног пепела (пепео угља није погодан). Дебљина слоја који капа треба да буде 10 центиметара. Брига за рибизле у јесен такође укључује третман штеточина. Али да би се болест развила, требаће вам препарати "фитоспорин", "топаз" и "фундазол". Са овим лековима можете садити биљке не само након жетве, већ и уочи цветања. Ријеч је о фунгицидима комплексног дјеловања који штите огрозд од пепелнице, лишћа и изданака хрђе, антракса, односно најопаснијих болести узрокованих гљивицама, које се слободно крећу између биљака у врту и врту. Након завршетка обраде, морате пажљиво полирати све слетишта, максимално да заситите биљке влагом и припремите се за резидбу. Сврха заливања - засићење грмља влагом. Али ако је време влажно, онда се не врши наводњавање. У суво време грм обилно залијева, троше 10 до 30 литара воде по биљци. Да би се омогућило да влага дође директно до корена, око жбуња се узгајају жљебови дубине 15 цм, а обрезивање грмља је неопходно како би се биљка довела до тона, одузела старим деловима који више нису плодоносни, али ипак одузимају део својих нутритивних ресурса. То је сва брига о огроздима у јесен, завршена и на крају свих манипулација, обавезно везати гране грма тако да сви привјесци имају вертикалну ограду.положај - штити гуску од ломљења грана, у случају да ће бити пуно снијега.

На почетку зиме, снежни покривач изглађује се ближе подножју грмља - то ће бити додатна заштита од зимског мраза, а на прољеће, када дође до првог одмрзавања, коријени ће се добро заситити водом.

Гнојива за узгој у вртном огрозору нису скупа, користе се ријетко, потребно је мало времена. Шта хранити баштованог огрозда мора одлучити на основу изгледа и сезоне храњења. Није штета потрошити око сат времена у замену за профитабилну жетву. Ако су све горе наведене радње извршене, онда можемо претпоставити да је постројење већ припремљено.