Шта хранити малинама у пролеће

Многи почетници вртлари вјерују да малина - култура непретенциозна и не захтијева посебну бригу. Међутим, ово је далеко од случаја. За жетву богате жетве не смијете заборавити хранити малине на одређене датуме. У нашем чланку ћемо говорити о пролећној преради малине.

Зашто оплодити малине

Да би ваш спанаћ годишње уживао високе приносе, а квалитет плодова се није погоршао током времена, потребан је низ агротехничких мјера:

 • заливање;
 • попуштање;
 • засађивање малча;
 • санитарни облици и обрезивање у прољеће и јесен;
 • употреба ђубрива.

Стављање на садњу ђубрива садница је довољно за годину дана (по правилу, 8-10 кг зрелог компоста или передриле краве помешане са плодном баштенском земљом се додаје у отвор за слетање, а од минералних отпада - 0,2 кг суперфосфата и 80 грама сумпор калијум или 0, 5 кг пепела као фосфор-калијум ђубриво). Искусни хортикултуристи препоручују да сваке сезоне имају три ђубрива, обогаћујући тло свим битним елементима за нормалан раст малине. Управо ова врста исхране, у комбинацији са обилним наводњавањем, повећава продуктивност вашег рада и плодоносног жбуња.

Када треба оплодити малине

Може ли се хранити малинама може се разумјети његовим изгледом. Уосталом, у току раста и плодоношења грмља тло је исцрпљено, резерве корисних елемената се топи. То доводи до чињенице да малина слаби, бобице постајумали приноси и приноси. Међутим, такође није могуће препунити земљиште различитим врстама ђубрива, јер то може имати негативан ефекат на биљку.

 • Малина је потребна у случају да се у прољеће појављују танке и слабе избојке. Ово указује да биљци недостаје фосфор.
 • Са појавом малих жутих листова и престанком активног раста, потребно је додати земљиште азот. Ако је овај производ вишак, малину карактеришу велики велики листови тамне боје. Међутим, ово стање угрожава прерано зачепљење незрелих бобица и смањену плодност.
 • Ако је било смеђег лишћа са сушеним, као да су спаљене, ивице, биљка катастрофално нема калиј. А у случају тешке зиме постоји велика вероватноћа смрзавања малине. Недостатак овог елемента доводи до смањења отпорности на мраз и других неповољних фактора околине.

Пажљивим посматрањем малина током лета, следеће године од раног пролећа може се исправити ситуација и увести ђубрива која захтевају биљку за добар раст, развој и плодност. Ту је јесенски и прољетни прељев малина. Ако је потребно, оплодити биљке могу бити у било које вријеме, али традиционална је увођење душичних гнојива у прољеће, а калиј и фосфор - касно јесен.

Храњење када се сади малина

Користи од ове бобице укључују непажњу према земљишту. У већини случајева, малине не захтијевају додатну подршку за мјесто слијетања с гнојивима ирасте сам по себи, развија и чак напада друге области парцеле. Али то није увијек случај, а за исправан резултат, међутим, треба се припремити за подршку постројења од његовог слијетања. Прво ђубриво за малину уноси се у бунар непосредно пре садње, а потом се садница ставља у ову диму. У оквиру ове дресуре може да садржи 0,2 кг суперфосфата, 80 г сумпора калијума и око 8 кг хумуса. У екстремном случају, калијум и суперфосфат се могу заменити пепелом, који је уопште универзална компонента за ђубрење. Али уопште, малина је добродошла од самог калијума. Друга ствар је да је важно посматрати пропорцију, иначе ће ефекат бити обрнут.

Оно што ђубриво треба направити у земљишту приликом припреме кревета зависи од жеље и способности вртлара. Најпопуларније, пуњене малинама, су:

 • краве са прекомерном тежином (око 8 кг), минерална ђубрива која садрже фосфат (око 90 г) и калијум (25 г);
 • ако је парцела била "парена" и довољно плодна, онда није потребна додатна оплодња пре садње ове културе. Довољно да се дода када копање тла дрво јасен - до 500 г по 1 м2;
 • можете користити следеће сложено ђубриво: компост са додатком тресета - 1 канта, суперфосфат - 1 чаша, калијумова со - 1 чаша.

Храњење малина у пролеће

Малине су у великој потреби за додатним ђубривима, посебно ако расту на оскудним земљиштима. Најважније за ђубрива од малине су азот, поташа и фосфор, али и органски. Нутрогенска исхранаобично се праве у пролеће и лето, јер смањују мраз и нису погодне за употребу у јесен. Недостатак азота доводи до споријег раста изданака, уситњавања лишћа и наглог пада усева. Недостатак фосфора се манифестује слабљењем изданака, а недостатак калијума не само да има лош утицај на принос, већ и значајно смањује зимску отпорност.

Малина за храну у прољеће је најбоља након сљедеће схеме.

 • Одмах након топљења снијега, прије гнојења тла, додајте азотна ђубрива (10-15 г амонијевог нитрата или 10 г урее на 1 м2). Треба имати у виду да азотна ђубрива закисле тло, а малина слабо подноси високу киселост. Стога, искусни вртлари саветују заједно са азотним ђубривима да додају чашу пепела сваком грму. Амонијум нитрат може бити замењен калијумом: он такође садржи азот, али не и закисељава земљу. Прије наношења ђубрива, биљке морају бити добро полиране. Неки вртлари користе комплексну дораду властитог кухања: амонијев нитрат, калиј и суперфосфат у омјеру 1: 1: 2. Дозирање - 100 г на 10 литара воде.
 • Након отпуштања земље, органска ђубрива се уводе као малч. То могу бити хумус, компост од тресета, стајњак за сламу и други.
 • У мају, малине се хране са кравом, разређеном у количини од 500 мл по канте воде. Потрошња ђубрива износи око 5 литара по квадратном метру слетања.

За присталице чисто природних ђубрива, могуће је успјешно замијенити минерална гнојива органском твари.

Храњење малинау лето

За време формирања воћа, малине такође захтевају храњење. Истина, у овом случају се користе органско-минерални адитиви. У ове сврхе, на пример, погодна су "Биовита" или "Идеал" ђубрива.

 • Ђубриво "Биовита" (у гранулама). За припрему радног раствора потребно је 20-30 гр. на кантици воде. Резултујућа течност треба просути у току једног дана. Затим се користи за храњење. 10 литара је довољно за 5-7 квадратних метара. м.
 • Ђубриво "Идеално". Принцип кувања је исти као код претходног трошка. За 10 литара воде обично је потребно 60 грама. (3. век пне). Раствор је одмах спреман за употребу. Једна канта је довољна за 7 квадрата. м.

Храњење малина у јесен

Посљедње храњење малинама врши се почетком јесени (прва деценија септембра). У овом случају користе се минерална ђубрива. Ово је неопходно да се цветни пупољци формирају што је више могуће. Према томе, за последње храњење једним грмом, калијумова со (40 г.) И суперфосфат (60 г) ће бити потребна у сувом облику. Грануле се додају у претходно разблажену земљу, најбоље је сијати их (грануле) врло танким слојем земље. Ово ће сачувати све корисне супстанце.

Култура малине је непретенциозна, али да би се добила усев и велике бобице потребно је правити ђубрива. Најодговорнија мјера у култивацији је прави избор и вријеме оплодње. Само добијајући потребну количину елемената малине задовољит ће његове укусе, велике бобице и високу продуктивност дуги низ година. Жетва ће донетирадост

Шта хранити малином у пролеће