Шта хранити кајсијом у јесен

Најкориснија храна је самопрехрана. То се односи на ова бобичасто воће и поврће. Али успешна култивација усева захтева благовремену обраду. Нарочито ђубриво реагује на кајсију. Ова дивна биљка може да задовољи око лепотом пролећног цветања и богатством годишње жетве. Да би га успешно узгојили и повећали принос, потребно је правовремено правити хранљиве материје. Шта хранити кајсијом у јесен ће вам рећи у нашем чланку.

Одређивање недостатка елемената марелице

У зависности од тога који елемент недостаје, манифестоваће се извесни или други спољни недостаци.

 • Недостатак азота одређен је слабом пажњом лишћа, смањењем њихове величине.
 • Фосфорна гладовање споља изгледа као бронзана нијанса потамњелог лишћа или присуство зелених појединачних црвених и љубичастих листова.
 • Низак ниво калијума праћен је слабљењем листова и општег осиромашеног погледа на дрво.
 • Калцијум није довољан за дрвеће када су млади листови бледи и ковитлају.
 • Недостатак магнезијума доводи до црвенила лишћа и присуства зелених вена на њима.
 • Недостатак бакра се лако може одредити бледом бојом, са смеђим мрљама на листовима.
 • Недостатак гвожђа доводи до раног жућења листова и успоравања раста младих изданака.
 • Недостатак цинка се манифестује набирањем малих листова.
 • Низак ниво брома доводи до појаве жутих вена на листовима.

Одређивање елемента који недостаје ће рећи вртлару која врста ђубрива да изабере да попуни дефицит и врати дрво марелице здравом изгледу.

Када јести марелице у јесен

Након жетве, жетва наредне године почиње одмах, а затим поново сипати пепео на влажну земљу по ободу круне (литарска банка испод дрвета). У касну јесен, када листови падају, могуће је обавити обруб око периферије круне.

Методе јесени храњења кајсије

Постоје два главна начина храњења кајсије:

 1. Коријен - када се ђубриво уноси у посебне кружне кружнице. На тај начин, хранљиве материје се апсорбују у земљишту, постепено се апсорбују коријењем воћног стабла.
 2. Индигеноус - је начин на који се гнојива у текућем облику распршују преко круне дрвета и облаче у њене листове. Све корисне супстанце се апсорбују у року од неколико дана.

Како да се јесени прописно хране кајсије у башти

Многи вртлари почињу да наилазе на одређене потешкоће приликом примене ђубрива под кајсијама које се узгајају у башти. Данас су најпопуларније инфузије корена, које подразумевају употребу течних хранљивих састава, као и различите суве грануле које су закопане у кругу коријена.

Предност гранула у присуству течних канала корена је чињеница да такво ђубриво делује што је дуже могуће. Хранљиви елементи из гранула постепено се растварају и пролазе у земљу,где брзо троше корење.

Да би се произвеле течне агрокемикалије, најбоље је направити мали јарак у непосредној близини стабла дрвета, у којем је поплављен састав хранива. Такве технологије ђубрења омогућавају адресирање складиштења хранљивих материја у корену стабла.

Најбоље је провести посао врло рано ујутро или касно ноћу. Истовремено са увођењем корисних микронутријената потребно је извршити обилно залијевање дрвета, што поједностављује потрошњу унесених елемената у траговима коријенским системом. Ако радите екстра коријенску исхрану, користите прскалице, рукавице и наочаре.

Како нахранити марелице у јесен различитих година

У јесен, за 2-3 година стара стабла, 15 кг органских ђубрива (компост или перидрални стајњак), 130 г суперфосфата, 40 г калијум хлорида се уводе током копања тла.

На 4-5 години живота, стабло плодних кајсија треба да се храни по другој шеми: на почетку пролећа можете дати течно ђубриво од пилећег смећа помешаног са компостом или тресетом по стопи од 300-500 г на 1 м2 површине пројекције крунице. Храњење се уноси у жлебове.

За добру формацију плода, 3 гнојива се изводе са раствором минералних ђубрива: 3 кашике. кашике амонијум нитрата, 2 кашике. кашике суперфосфата и 2 кашике. кашика сумпорне киселине калијума на 10 литара воде.

Почетком септембра, дорада корена се изводи са следећим раствором: 2 кашике. кашике двоструког гранулираног суперфосфата и 1 ст. жлицасумпорна киселина калијум на 10 литара воде, која се зали по ободу круне по стопи од 4-5 канте по стаблу. По ободу круне на мокром тлу посипајте лименку лименке од дрвеног пепела.

У касну јесен, када листови већ падају, око 30 кг органске материје (передрил или компост) је постављено дуж обода круне.

Кајсије у доби од 6-8 година повећавају норму органског за 10-20 кг, нитрата и фосфата - 10 г, а калиј - до 140 г.

Дрво старијем од 9 година треба дати до 80 кг органске материје, 370 г нитрата, 880 г фосфата и 250 г калијума. За старија стабла, фолијарна исхрана елементима у траговима се одређује према ситуацији.

Јесење дресуре марелице народне методе

 1. Шкољка јаја. Погодно за закисељавање земљишта. Смањује ниво киселости и засићује земљиште магнезијумом, калцијумом, фосфором и силицијумом. Направите квасац или запалите љуску и направите пепео.
 2. Тирса. Уводи се на глинена тла са песком. Тло постаје лабаво и влага се смањује.
 3. квасац или житно квасац. Алат повећава раст стабла и повећава принос. На канту воде узети 1 кг квасца. Дозволите да лутате током дана, затим разблажите водом у односу 1: 5 и залијте дрвеће.
 4. Сол. Користи се пре цветања и током формирања плодова. За 10 литара воде узети 1-3 бода. л Зависно од периода примене.
 5. Уреа. Уреа није само ђубриво, већ и средство за спречавање штеточина. У пролеће, раствор урее распршује дрвеће или ставља ђубриво у земљиште.За 10 литара воде узмите 50 грама течности.

Исхрана кајсија у јесен ради повећања приноса

У пирсинг круговима крајем септембра, под дубоким ископавањем додајте ђубриво за кајсију:

 • 3-4 кг хумуса;
 • 50-70 г калијумова ђубрива;
 • 30-40 г суперфосфата по квадратном метру.

Храњење кајсије у јесен након садње

По први пут се садница кајсије оплођује. Нутритивни елементи се уводе директно у јаму. Користи органски (компост, гној) и супстанце богате азотом, калијумом и фосфором. У јами прскајте 1 канту компоста или гној и 200-250 г минералних ђубрива.

Шта хранити младо дрво? Да би се убрзао раст садница марелице, додају се азотне супстанце. Узгајају се у води и користе за исхрану коријена засађеног стабла. После садње кајсије, оне се хране уреом или амонијум-нитратом. Једна биљка троши 100-150 г азотних супстанци.

Све јесенске дресуре ће вам омогућити да значајно повећате величину плодова, као и њихове квалитативне карактеристике.