Шта хранити љубичицама

Љубичице се с правом сматрају краљицама међу затвореним цвијећем. Њихова прича је почела у деветнаестом веку, када је научник открио диван цвет са именом Свети Павле, у част које су такође добили своје име - сенсополис. Као и код било које боје, за раст и бујно цветање потребно је додавати ђубриво за љубичице.

Примијећено је да је за само два мјесеца тло мале посуде практично исцрпљено. Због недостатка хранљивих материја, љубичице касне у развоју, престају цветати, а такође су склоне разним болестима и штеточинама.

Код ђубрива је важно придржавати се "златне средине", јер вишак ђубрива такође негативно утиче на боје.

Како и када хранити љубичице?

Гнојидбу љубичице треба обавити најмање једном у 2 седмице, почевши од априла и завршити у септембру. Количина ђубрива зависи од величине љубичице, а упутства за ђубрење се обично налазе на паковању.

Љубичице хране се могу вршити како на ендокриним тако и на коријенским путевима. Када се фолијарна примена ђубрива, исхрана, разблажена у потребној количини воде, прска на доњи део листа љубичице, што повећава брзину и квалитет њене асимилације. Храњење собова је боље радити у вечерњим сатима, или рано ујутро.

Третирана биљка треба бити на тамном мјесту, а јака сунчева свјетлост која пада на мокро лишће из гнојива може изазвати опекотине на њима.

Приликом одлучивања да први пут нахрани љубичице, треба имати на уму да концентрација ђубрива тостављен испод листа, треба да буде мањи од удовице него са коренским преливом. Када се правилно произведе, ђубриво не сме да допре до пупољака цвећа.

Приликом обављања коренске дораде, посебну пажњу треба посветити квалитети воде. Љубичице преферирају филтрирану или добро смирјену воду с температуром изнад просторије. Када користите специјално храњење, намењено директно будалама, строго се придржавајте упутстава, покушавајући да не збуните концентрацију раствора. Корење се врши гнојењем директно на земљи око љубичица. У присуству великог броја биљака, препоручује се да се стави на дно, сипа се одређена количина ђубрива раствореног у води.

Редовно, приликом ђубрења биљака, потребно је запамтити следеће:

  • младим и трансплантираним биљкама није дозвољено да се хране током прва два месеца;
  • биљке са исушеним слојем тла нису оплођене, морају се претходно филтрирати;
  • Мучаве и ослабљене болести не хране цвијеће;
  • Пуњење се може вршити на повишеној температури ваздуха и високом степену осветљености.

Врсте ђубрива за љубичице

Постоје три врсте ђубрива које се користе за исхрану свих биљака, укључујући и љубичице.

  • Једноставан минерал. Нанесите Суперфосфат, стимулишући цветање, повећава киселост тла. Доступан у гранулама, слабо растворљив у води. Користи се као додатак земљишту приликом садњебиљака (1 кашика по литру мешавине земљишта).
  • Комплексни минерал (шарена прозирна течност, прахови). Користи се свестрано или специјализовано. Када купујете ђубриво, проучите етикету. Ако његов састав укључује све главне макро и елементе у траговима (обратите пажњу на однос НПК), то ће дефинитивно одговарати љубичицама. Ако складиште није специфицирано - боље је не купити, чак и ако произвођач обећава "луксузни процват". Најчешће гнојиво за љубичице: Мастер, Унифлор, Покон, Етиссо, Бона Форте, Дзхењик.
  • Органски гној, хумус, хумусни препарати (течности црне или тамно смеђе боје). У становима је лакше користити готова хумусна ђубрива (Раинбов, Идеал, Гуми). Да би се у потпуности задовољиле потребе љубичица, препоручује се измена минералних ђубрива са органским, као и периодично коришћење микробиолошких ђубрива (Баикал ЕМ-1).

Љубичице позитивно реагују на месечно наводњавање са раствором мангана светло ружичасте боје. Ово даје биљци калиј, манган, благо повећава киселост тла, испире вишак соли. Одводња из дренажне воде се мора испразнити.

Сорти форми ђубрива

Постоји више врста облика за ослобађање ђубрива, који их чине лако распоређеним, складиштеним и равномерно распоређеним.

Штапићи - у примени су најједноставнији, потребно је само да се дршка притисне у подлогу. Сваком залијевању се палица хидратизира и издваја потребан дио корисних елемената. Обично једанштап је подељен у 2-3 посуде;
Прах, грануле. Показати добар ефекат, хранити биљку у довољним количинама. Једини недостатак, такав облик ослобађања - неугодно складиштење, прахови - хидратација, расипање; грануле - слабо растворљиве у води; Често се користи калијум монофосфат, суперфосфат, манган.
Течни концентрати. У поређењу са горе поменутим ђубривима, погодније се дозирају течни концентрати. Дозирање и начин наводњавања користе се у складу са препорукама произвођача.

Начини додавања масти у љубичице

Постоје два начина оплодње:

  1. Исхрана коријена Најоптималнији облик ђубрива су грануле или прах. Узгајају се водом, обично у омјеру 1:10, и пажљиво стављају у тло. Пошто љубичица не воли да влажи на листовима, лонац са биљком је потопљен у разблажени раствор неко време и затим уклоњен. Можете убацити ђубриво у пладањ и сачекати да се потпуно упије. Важно је направити комплексе у влажном тлу, а не сухе. У супротном, корени се могу спалити.
  2. Исхрана коријена је прскање цвијета отопином разријеђеном двоструко више доза као 1:20. Овај начин ђубрења са љубичицом се веома ретко користи. Цветни вртлари радије користе метод коријена.

Прва дресура се обично изводи у пролеће када се биљка пробуди. Примена комплекса где је садржај азота већи од фосфора или калијума. Друго храњење је корисно током периода едукације и буђења. Направите ђубриводоминација фосфора и калијума. Затим користите комплексе са једнаким бројем елемената макро и трагова.

Као што је већ поменуто, може се купити један комплетан комплекс ђубрива са односом НПК 20:20:20 и садржајем елемената у траговима.

Ово је композиција и "храни" љубичицу. Она је дивно развијена и бриљантно цвета. Не заборавите да новопостављеној биљци прва два мјесеца не требају гнојива. Они су сасвим у обогаћеном земљишту.

Ако флористика почне "хранити" љубичицу након неколико недеља након трансплантације, биљка ће почети да "маст" и неће цветати. Слиједите све нијансе примјене гнојива, као и правила његе. Тако љубичаста неће изазвати много невоља и задовољит ће дуге и бујне цвјетове.

Шта хранити љубичице тако да се смирују?

Када питате шта да радите, ако љубичице не процветају, затворени биљари често присиљавају биљку да се овако понаша. Све је то неписмено или непотребно храњење, које наноси озбиљну штету здрављу грла и његовој способности да даје цвеће.

Најчешћа грешка је вишак азота у тлу, што чини да љубичица НЕ цвета, али даје све нове листове и формира пасторке, које, док се развијају, одводе снаге из родитељског излаза. Осуђена на прекомјерну конзумацију душика, биљка љубичица гори супротставља се болестима које шире гљиве.

Цветање љубичице могуће је само уз врло умјерену и компетентну употребу гнојива. Највећу потребу за оплодњом осјећају биљке, које су управо прошле дугу и обилну цватњу. У овомеУ случају комплексних композиција за цветање култура, а садржај фосфора и калијума у ​​њима треба да буде двоструко већи од азота.

Од узгајивача цвијећа можете чути питање: "Шта хранити љубичице, тако да цвату након трансплантације?" Али у овом случају, боље је да се не жури са увођењем ђубрива, јер они захтијевају аклиматизацију биљке неће моћи правилно сагледати уђе у минерале тла, и Ово, свеже земљиште нужно укључује све што је потребно за раст.