Шта да се мрља и како да се угаси цеви за грејање?

Цурење система гријања није неуобичајено, а то се догађа у већини случајева неочекивано, ако не узмете у обзир пробни старт опреме на почетку грејне сезоне. Оно што је проузроковало ток, није увек могуће поуздано одредити, то није увек и важно, као што је у првом плану у таквим ситуацијама - обнављање заптивености круга грејања. По правилу, темељита поправка се одлаже у топлој сезони, а када се открије цурење, пожељно је привремено замрљати проток топлоте у цијеви за гријање.

 • Одредити карактеристике депресурности системских фактора
 • Припремни рад
 • Начини обављања поправке са сидрењем на место цурења
  • Уклањање фистуле на равној линији челичног цевовода механичким путем
  • Поправак цевовода у правој линији или у смеру окретања хемијским и комбинованим методама
  • Уклањање цурења у местима навојних спојева
 • закључак

Одредити карактеристике депресурности системских фактора

Систем грејања се састоји од следећих главних елемената:

 • котао за грејање;
 • нафтовод;
 • радијатори;
 • провјера и провјера вентила.

Сви ови елементи су монтирани у кругу грејања, чија непропусност зависи од интегритета саставних елемената и њихових спојева.

Избор начина за враћање интегритета система грејања зависи од следећих фактора:

 • доступност штете;
 • статус цурења(фистула, губитак затегнутости навојних спојева, итд.);
 • материјал за израду оштећеног предмета;
 • присуство могућности гашења система.

У укупном броју наведених околности, изабран је метод за затварање цурења у цеви за грејање што је могуће ефикасније у садашњој ситуацији.

Припремни рад

Приликом поправке грејног система, прво је потребно успоставити специфично место протока расхладне течности. Ако је цјевовод израђен скривен (у зиду, у поду), суочен с декоративним елементима или опремљен топлинском изолацијом, задатак је компликован.

Важно! У ситуацији када је цијев или збрка пала у зид, препоручљиво је размислити о инсталирању новог цјевовода, јер нема смисла оштетити третман просторије за поправак цијеви с високим ступњем хабања.

На предвиђеном дежурном дијелу контуре, уклањају се декоративни украси и топлотна изолација, проналази путања, након чега се процјењује природа и опсег оштећења, као и расположивост поправки.

Поправак тачке система грејања може бити три типа:

 • механички - уз употребу компресионих и потисних уређаја, електричног заваривања и других средстава која се не заснивају на употреби заптивних отопина;
 • хемијска - употребом различитих врста заптивних композиција, које се очвршћују као резултат хемијских реакција или сушења;
 • комбиновано - заптивање контуре комбинацијоммеханичке и хемијске методе.

Ако одаберете метод механичке поправке и мању штету (игла или цурење капљица), систем гријања се може оставити у начину рада прије почетка радова на уклањању цурења. Ако је оштећење оштрије, гријање се мора искључити:

 • аутономни котао се искључује, расхладно средство се празни;
 • у систему централног гријања потребно је блокирати вентил опћег подизача и на њега објесити сигурносну плочу, а затим и одвод воде из система.

Технологија обраде базе прије бртвљења контуре овиси о материјалу цјевовода, стању протока и врсти поправка, али у сваком случају, коначни резултат рада је углавном због квалитете припреме површине.

Начини обављања поправке са сидрењем до места цурења

У већини случајева, могуће је елиминисати проток система гријања сам, без укључивања стручњака. Да бисте то урадили, размислите о начинима за израду тачкастог поправка кола код најчешћих оштећења.

Одстрањивање фистуле на равној линији челичног цевовода механичким путем

У хоризонталном или вертикалном дијелу цијеле челичне цијеви, због бројних фактора (хабање, корозија, материјални дефект), често се јављају токови, који се могу елиминирати самостално и без значајних трошкова.

Ако је у челичној цеви пречника до 50 мм формирана фистула са млазном секцијом око шибице, онда се она може елиминисатибез посебне припреме подлоге, али дебљина зида цевовода не смије бити мања од 3 мм. Подручје око оштећења је очишћено од хрђе и каменца или бугарског, након чега је бушилица уврнута у отвор помоћу самобушећег вијка из бртвеног гуменог подлошка. Дуљина вијка је одабрана тако да је на излазу из отвора унутар цијеви дјеловала минимално и ни у ком случају није се залијепила за супротни зид.

Важно! Када се користи електрода, расхладна течност у цеви не треба да буде под притиском, тако да водени млазови не падну на инструмент и не изазову струјни удар или лом бушилице. Ради сигурности, боље је користити бушилицу с уграђеном батеријом за 12 В, омотану у целофанску врећицу са утором за патрону.

О томе како затворити рупу у цијеви за гријање промјера 50 мм и са значајнијим попречним пресјеком фистуле, боље је унапријед знати јер су посљедице оштећења такве топлинске цијеви озбиљније, а вјеројатност догађаја није нижа.

Отвор фистуле се испразни мало већим пречником на такав начин да се у њега урезује вијак са навојним навојем. Дебљина зида би такође требала бити довољна за резање резбарења. Табела одређује усклађеност бушилица и резбарија (славина).

Пречници отвора за метрички навој са нормалним кораком

номинални пречник

навој (мм)

Пречник сејалице за производ,

од:

месинг, челик ливено гвожђе, бронза
3.0 2.5 2.5
3.5 2.9 2.9
4.0 3.3 3.3
5.0 4.2 4.1
6.0 5.0 4.9
7.0 6.0 5.9
8.0 6.7 6.6
9.0 7.7 7.7
10.0 8.4 8.3

Након увијања конца у рупу, вијак са подлошком и заптивка заптивача затварају се од гуме. Дужина вијка се бира у зависности од дебљине зида - део после увијања не сме да прекрива лумен цеви или да се опире супротном зиду.

Могуће је елиминисати цурење челичне цеви грејања без навојних елемената - помоћу жице и електричног заваривања. Рупа се избуши до најближег пречника, након чега се кује са чекићастим конусом одговарајуће величине. Остатак спољне стране капеле се дренира од бугарске до те мере да остаје мали хауба која се затим заварује електричним заваривањем. Овај начин елиминисања цурења је поуздан и трајан, али треба имати на уму да за заваривање поцинкованих цеви треба да се користе електроде са рутилним премазом, а дебљина зидова цеви треба да буде довољна (3 мм).

Једна рупа у зиду челичне цеви може се пригушити уз помоћ уске стезаљке.

Таква стезаљка се може направити и независно од тракастог челика, али у продаји постоји велики асортиман ових уређаја, чија је естетика много већа.Стезаљка је изабрана на пречнику цеви и, ако нема заптивке са њом, таква заптивна трака се реже од гуме или паронита дебљине не мање од 3 мм. Фитинзи су постављени на цеви, заптивка је комбинована са прстима, а стезаљка се сабија са потребним напорима. Овај метод елиминисања цурења ће се применити на бакарне цеви или полимерне материјале.

У ситуацији када се на малој површини формира мали број фистула, горе наведене методе поправке се не могу користити - дио цијеви је ослабљен, а поправак самог тока је неефикасан и чак угрожава уништавање цијелог фрагмента контуре. На оштећење дугуљастог облика (пукотине), уске стезаљке, као и уситњавање, које нећете инсталирати.

Ако у овом тренутку није могуће замијенити цјелокупно подручје нужде, тада се обнова непропусности цјевовода користи с омотачима - широким стезаљкама, чији је принцип исти као и код уских уређаја.

Поправка цевовода у правој линији или наизменично помоћу хемијских и комбинованих метода

Да би се елиминисао проток грејног цевовода, користе се различите врсте термички отпорних једнокомпонентних и двокомпонентних заптивних маса, које се користе на челичним и полимерним цевима. Високо температурна складишта на бази силикона са највишим степеном адхезије, дуктилности и способности да издрже температуре до 350 степени су постала најраширенија. Ове заптивне смеше се разликују од других врста силиконских лепковацрвенкаста или смеђа нијанса.

Свако од ових одељења има своје упутство за употребу, које је постављено на амбалажи и предвиђа употребу заптивања зглобова и зглобова. Али, ако примените арматуру, они се могу користити на равни, односно на површини цевовода, и челичне и полимерне.

Прије почетка рада на суставу гријања, носач топлине се спаја, а површина око оштећења се чисти од боје, одмашћује и суши.

Важно! Адхезија силиконских заптивача на глатке површине је јача него на грубу, тако да није неопходно да се обрађују површине за поправку цеви са абразивима.

Ојачање силиконског премаза за бртвљење је направљено да би се повећала влачна чврстоћа љуске и њена отпорност на механичка оштећења. Као арматура се користе сирене - трака од стаклених влакана.

На припремљену површину цеви за загревање наноси се заптивна маса са континуалним слојем дебљине 2-3 мм, на чијој се површини окреће серпиус - окреће се руж за усне. На врху првог слоја мреже поново се наноси слој заптивача, а затим поново серпентина, али већ са уганућем окрета један на други у 5 мм. У принципу, слојеви решетке са слојевима силикона би требало да буду 4 или 5. Потребно је да завоји леже у затегнутости, без набора са шупљинама, као што су бандажирање - са ротацијама траке око осе на крају сваког слоја да се врате у супротном смеру. Такво завијање треба да обухвати делове цевовода 10-20 цм са обе странеоштећење Последњи слој на цеви је направљен од заптивача, који је глатка са руком натопљеном у сапунастој води. Крај змије се привремено причвршћује за цев са капронском огрлицом на страни поправке - након очвршћавања композиције се одсече на површини заптивача.

У зависности од врсте лепка и укупне дебљине заптивног слоја, очвршћавање, које долази од контакта композиције са влагом, захтева неколико сати до једног дана.

Истом технологијом, уз употребу арматуре од серпентина, поправљају се систем гријања помоћу гумено-отпорних бртвила отпорних на топлину - као и јаке, али еластичне композиције, које се успјешно користе како у свакодневном животу тако иу производњи.

Треба имати на уму да су силиконски и гумени заптивачи доступни за продају у аутомобилским моторима. Ако карактеристике перформанси таквих композиција испуњавају захтеве система за грејање, онда ће се ауто-херметик, дизајниран за употребу у поправци мотора са унутрашњим сагоревањем, са заптивањем проводљивости топлоте у кући, још више носити.


Да би се елиминисао проток цеви у домаћем систему грејања, често су коришћени комплетни сетови за поправке, који укључују све неопходне за заптивање. Пример таквих средстава може бити комплет за поправку Силопласт, опремљен чак и са заштитним гуменим рукавицама. Главни елемент елиминисања цурења у сету је специјална импрегнирана трака, која се, у контакту са водом (влажење током инсталације), стврдњава и формира чврсту цијевзапечаћену љуску, која се не мора додавати било чему другом.

Начин примјене Сиплопласта детаљно је описан на амбалажи, а успјех поправке овиси о поштивању ове технологије, као ио квалитети припреме подлоге. Комплет за поправку се може користити не само на равним линијама, већ и на закривљеним деловима цеви, као и на спојевима са навојем, чије заптивање је изгубило своја својства.

Материјал је израђен за различите сфере производње, тако да је при куповини потребно изабрати прави тип за поправку, један од њих - Силопласт "За дом".

Да би се повратио интегритет система за грејање, користе се и специјални двокомпонентни отпад назван "хладно заваривање" - смеше на бази епоксидних смола са додатком металног пунила и адитива који су одговорни за специфичне карактеристике лепка под одређеним условима.

Смола у композицији даје пластичност материјала након очвршћавања, а компонента која садржи метал повећава чврстоћу и тврдоћу везивног средства. Хладно заваривање се врши у течном и пластичном облику. Спецификације, укључујући радну температуру и начин употребе, назначене су на паковању. Остаје само да изаберете одговарајући тип заптивача, који одговара радним условима и материјалу за производњу термалног круга.

Ако цијев за гријање не пропушта битно, тада је могуће ријешити проблем размазивања контуре у равном дијелу или споја навојног прикључка од стране водичапомоћу, на пример, лепка "Минуте" или идентичног дејством. За то, површина коју треба поправити или пукотина мора бити очишћена од боје, обрађена и осушена. Затим припремите површину замотајте слојем змија лизали и трљајте у ћелије решетке обичну храну сода (пре прве окреће чврсто причвршћена на цијев љепило). Затим се цијев наноси на цијев са слојем окрета мреже, који се већ преклапају, и поново напунити ћелију соком. Након слагања трећег слоја серпентина са соком, последњи заокрет траке се причвршћује најлонском огрлицом, а лепак из цеви се наноси на добијени рукавац, почевши од места оштећења. Љепило се тренутно упија у соду и, реагирајући с њом, одмах стврдне, формирајући чврсту љуску. Потребно је нанијети љепило на цијелу површину намота, цијеви се измјењују наизмјенично до ступња пустошења, број цијеви овиси о површини подручја поправка.

Ако је оштећење цијеви пукотина, онда је такођер напуњена сода и капала одозго од љепила, одмах затварајући оштећење. На врх пукотине нанесите серпентински завој како је горе описано.

Метода се користи за поправку цеви од челика и полимера.

Постоји још један начин да се расхладно средство постави у директан или овални део челичне цеви за грејање, као и преко навојног прикључка - са облогом завоја армираног цементног малтера. Да би се то постигло, систем врши притисак како би спријечио капање воде са мјеста оштећења, а простор за поправак се чисти од боје и хрђе.Затим од цемента марке 400 или 500, припремите водени раствор конзистенције павлаке, а проблематична област цевовода се постепено завоје са траком платнене тканине, добро пролази кроз себе течност (могуће је серпианкои или конвенционални медицински завој). Везивање се врши испуштањем сваког слоја цементним малтером. На цијеви, као резултат, треба да се формира квачило дебљине зида најмање 2 цм, прекривено последњим слојем истог раствора.

Ефикасност методе се може повећати, ако се за мешање цемента не користи вода, већ љепило ПВА, али не пастелна врста, и емулзија. Осим тога, умјесто цемента, могуће је користити цементну цементну хидроизолацију

Цересит СР 65, специјално дизајниран за водоотпорне премазе.

Важно! Примена за заптивање цевовода загревања цементне траке је привремена мера, јер цемент није пластичан и не одолијева напору пуцања који ће га утицати на продужетак температуре цеви, тако да накнадно стварање микропукотина у ремонтној шкољки неће чак и сачувати појачање серпианке.

Уклањање цурења у местима навојних спојева

Ако расхладно средство протиче кроз спојеве дијелова цијеви начињених навојним путем, или у мјестима спојеним са радијатором гријања, запорним вентилима, тада ће оптимално дјеловање бити демонтажа навојног споја ради дијагностицирања узрока притиска. Ово се односи на ситуацију када није инсталиран систем грејањакоришћени прикључци, намењени за подешавање - подешавање са заптивањем. Демонтажа навојног прикључка, који се врши након отпуштања расхладног средства из система, показат ће узрок цурења - пропадање нити или губитак бртвила њихових квалитета.

У првом случају, профил навоја је рафиниран пролазом на њему Лерки (умире) са резом додатних 2-3 окрета. Ако је резбарење тешко оштећено, онда ће бити потребно уметнути нови фрагмент цевовода заваривањем или поновним резањем у (цевовод).

Са задовољавајућим стањем резања замените материјал за заптивање. Због тога се конац чисти од остатака старе заптивне масе и наноси јој се нова. За поузданост заптивке препоручује се употреба комбинације влакнастих заптивача (ланеног ланца) и једне од врста заптивача за навојне спојеве, укључујући анаеробне, дизајниране за самостално кориштење.

Овај поступак је могуће поједноставити употребом специјалног универзалног заптивног шава са импрегнацијом. Материјал конца може бити природан или синтетички, импрегнација - најчешће силикон. Атрактивна таква нит је једноставност употребе, разноврсност и приступачност цене, што вам омогућава да сами поправите и без значајних трошкова.

ФУМ трака је широко употребљив синтетички материјал због високог садржаја флуора и његових високих температура и хемијских својстава.

ФУМ траку производе триврсте:

 • ФУМ-1 - са мазивом на бази нафте, за употребу у индустријским цевоводима, укључујући агресивну средину;
 • ФУМ-2 - не садржи мазиво, погодно за околину са оксидационим средствима;
 • ФУМ-3 - за цјевоводе са неагресивним окружењем.

Сва три типа ФУМ трака су погодна за употребу у домаћим системима грејања и веома су ефикасна када се правилно примењују на резбарење.

У случајевима када је брзина протока безначајна, демонтажа навојног споја може се одложити до краја сезоне гријања, а заптивање споја се обнавља прекривањем преко споја ојачаног завоја употребом једне од горе наведених композиција за заптивање - силикона, гуме и хладног заваривања.

Закључак

Елиминисањем тока система грејања, неопходно је објективно проценити ефикасност и трајност поправки. Највећи део новца који произвођачи нуде како би се елиминисало цурење, осмишљено да привремено елиминише ванредну ситуацију пре предузимања радикалних мера, укључујући капиталне поправке система грејања. Стога, након што је извршена дијагностика узрока цурења и одабира шта да закрпи штету, потребно је консултовати се са стручњацима, не ослањајући се искључиво на маркетиншке консултације у продавници, које понекад пружају радници без искуства са поправкама и грађевинским активностима. То ће вам омогућити да добијете објективну процену ситуације и правилно планирате поправне мередо краја сезоне гријања, како би се избјегло погоршање ситуације у хладној сезони.